Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Παιδικά βιβλία που διαβάσαμε από τις εκδόσεις Θύρα

  



 Βιβλιοπαρουσίαση μετά από καιρό! Αλλά μην ανησυχείτε, για να αναπληρώσω το χαμένο χρόνο, σας την έχω γεμάτη με παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Θύρα! Πάμε να τα δούμε!


 Αγαπάω και τον φόβο μου νικάω!


Το δεύτερο από τα τρία της βιβλία που κυκλοφορούν από τη συγγραφέα και συνάδελφο Ελένη Ηλιάδου-Πολυκαρπίδου, η οποία είναι και αδερφή της γνωστής μας blogger Κόκκινης Καμέλιας!



Η Χιονούλα, η γάτα της Μαρίας, θαυμάζοντας τα πουλάκια κάθε μέρα από το παράθυρό της, ονειρεύεται να καταφέρει μια μέρα να πετάξει κι εκείνη. Αλλά η αλήθεια είναι πως την έχει κυριεύσει ο φόβος του ύψους, σε σημείο που να απορεί και η ίδια με τον εαυτό της, πώς γίνεται μια γάτα να είναι τόσο φοβητσιάρα! Τι θα κάνει, όμως, τώρα που το πουλάκι στη φωλίτσα έχει μείνει μόνο του και ο μεγάλος αετός πλησιάζει για να το αρπάξει; Θα τολμήσει να κάνει το μεγάλο άλμα και να το σώσει; Θα καταφέρει να ξεπεράσει το φόβο της για τα ύψη;




Το βιβλίο είναι κατάλληλο κατά τη γνώμη μου για παιδιά προσχολικής ηλικίας έως και των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Αυτό που μου άρεσε πολύ, πέρα από το motivational κομμάτι της ιστορίας, είναι ότι το κείμενο έχει δομή ποιήματος, με τα στιχάκια σαφώς πετυχημένα! Αυτός ο τύπος κειμένου είναι πολύ δημοφιλής στα μικρά παιδιά και κρατά σε μεγαλύτερο βαθμό το ενδιαφέρον τους, σε σχέση με το πεζό κείμενο.




 Η εικονογράφηση έχει γίνει από την Τέτη Σώλου και στο τέλος του βιβλίου θα διαβάσετε λίγα λόγια ενθάρρυνσης και γλυκιάς καθοδήγησης από την Ελένη προς τους γονείς, τους φίλους, τους εκπαιδευτικούς και τα αδερφάκια! Πολύ όμορφο!

Ο κόμης Σπάτουλας και η βιταμίνη D



Ο κόμης Σπάτουλας που ζει στο κάστρο του, μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο, είναι πολύ φιλάσθενος. Δε βγαίνει ποτέ στον ήλιο για να μην του χαλάσει το δέρμα και παρόλο που έχει για σεφ τον πιστό του Μαστροχαλαστάιν, με όλα του τα δυναμωτικά φαγητά και τα γιατροσόφια, δεν είναι αρκετά λαμπερός και δυνατός για να γιορτάσει τα χιλιοστά του γενέθλια που φτάνουν σε λίγες ημέρες! 




Ο Μαστροχαλαστάιν έχει μια σημαντική αποστολή: να κάνει τον αφέντη του να λάμπει σαν τον ήλιο μέχρι τα γενέθλιά του! Πώς θα το καταφέρει αυτό; Ευτυχώς, ένα πουλάκι του αποκαλύπτει το μυστικό της λάμψης: είναι η βιταμίνη D! Τώρα που βρήκε το πανίσχυρό αυτό όπλο, ποιός τον πιάνει τον σεφ! Θα κάνει τον κόμη λαμπερό σαν ηλιαχτίδα!





Το βιβλίο μας μιλά για τη σημαντικότητα της βιταμίνης D, η οποία είναι πολύ ωραία δοσμένη μέσα από το κείμενο! Η ιστορία είναι αστεία αλλά και ενδιαφέρουσα και θα κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών ηλικίας κατά τη γνώμη μου 5-8 ετών, αλλά θεωρώ διαβάζεται ευχάριστα και από μεγαλύτερα παιδιά! 


Το βιβλίο είναι γραμμένο από τη Σοφία Μπάμπου και την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Λένα Γεωργίου. Το προτείνω και στους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης!




Ο καλλιτέχνης του βυθού βρήκε το δρόμο τ' ουρανού


Ο Δάκης είναι ένα χταπόδι με ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα! Έχει, όμως, από τη φύση του μια ιδιαιτερότητα: διαθέτει 9 πλοκάμια αντί για οχτώ! 



Οι "φίλοι" του δεν μπορούν να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα του κι έτσι βρίσκεται μόνος του να περιπλανιέται στο βυθό, κάτι που του ανοίγει τους ορίζοντες και αποτελεί για αυτόν μεγάλη ευκαιρία να εξερευνήσει τον κόσμο και να δημιουργήσει νέες φιλίες! 



Οι νέοι του φίλοι τον βοηθούν να ανακαλύψει το ταλέντο του και να καταλάβει τι σημαίνει αληθινή αγάπη!




Το βιβλίο έχει γράψει η Παναγιώτα Θωμασούλη και την καταπληκτική εικονογράφηση επιμελήθηκε η Λένα Γεωργίου.



Είναι κατάλληλο κατά τη γνώμη μου για παιδιά από 5 ετών και πάνω, πολύ καλό για εξάσκηση και στην ανάγνωση! Βέβαια, είναι αρκετά μεγάλο για τα παιδιά σε έκταση και διαβάζεται σε τμήματα!

 

Αναζητώντας τον αρχαιότερο υπολογιστή της ανθρωπότητας!



Μια παρέα τεσσάρων παιδιών, διαφορετικών μεταξύ τους σε ηλικία, φύλο, προσωπικότητα και ενδιαφέροντα, αποφασίζουν με τη συνοδεία του κυρίου Λεωνίδα, του πατέρα των δύο εξ αυτών, να περάσουν το πρωινό του Σαββάτου τους επισκεπτόμενοι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Κάποιοι είναι πιο ενθουσιασμένοι από άλλους, γιατί πώς να το κάνουμε, οι οθόνες φαίνονται συχνά πιο δελεαστικές από την πραγματική εξερεύνηση!



Στο μουσείο, λαμβάνουν μέρος σε μία δράση "κρυμμένου θησαυρού" για να αναζητήσουν και να βρουν το ομοίωμα του αρχαιότερου υπολογιστή στον κόσμο, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ξεκινούν, έτσι, μια περιπέτεια κόντρα στο χρόνο και μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο, όχι μόνο πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία μας, αλλά και να συνεργάζονται με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον, παρά τις ιδιαιτερότητες του καθενός!



Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Παύλος Πουλογιαννόπουλος και εικονογράφος η Αλκμήνη Νεστορίδου. Θεωρώ πως απευθύνεται σε παιδιά μεσαίων και πάνω τάξεων του δημοτικού. Τα δυο μεγάλα μου, ηλικίας 10 και 8, το απόλαυσαν καθώς το διαβάζαμε λίγο λίγο τα βράδια! Στο τέλος της ιστορίας θα βρείτε και δύο συνεντεύξεις, η μία με τον κύριο Ξενοφώντα Μουσά, αστρονόμο και η δεύτερη με τον κύριο Διονύση Κριάρη, μαθηματικό και μελετητή της Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας! Συναρπαστικές ειδικότητες όλες!!!




Η αλφαβήτα των πουλιών



Ένα πολύ όμορφο βιβλίο της Κατερίνας Μουρίκη σε εικονογράφηση Αλκμήνης Νεστορίδου, ιδανικό για παιδάκια προσχολικής ηλικίας! 



Κάθε γράμμα του αλφαβήτου είναι αφιερωμένο σε ένα πτηνό και έχει το ολοδικό του σαλόνι, με εύκολα στιχάκια και πανέμορφες εικόνες, αφιερωμένες στα πουλιά! Πραγματικά το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο και ιδανικό τόσο για το νηπιαγωγείο, όσο και για το σπίτι! 




Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε ένθετο βιβλιαράκι με ασκήσεις προγραφής και όμορφες εικόνες για χρωμάτισμα!

 
 

Ο έναστρος ουρανός στη μυθολογία


Να ένα πρωτότυπο βιβλίο για παιδιά μεσαίων τάξεων του δημοτικού και πάνω, εκεί όπου η αστρονομία συναντά την ελληνική μυθολογία! Το βιβλίο έχει γράψει ο Καθηγητής Αστρονομίας Σταύρος Αυγολούπης και την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Στεφανία-Δήμητρα Ψαρρά. 



Εδώ δεν θα μάθετε μόνο για τους αστερισμούς και τις αρχαίες ιστορίες που τους συνοδεύουν, αλλά ακόμη για το τι ορίζεται ως αστερισμός, σουπερνόβα, νεφέλωμα και ζενίθ, καθώς και για τα στάδια της ζωής ενός άστρου!



Στις τελευταίες σελίδες θα βρείτε δραστηριότητες εμπέδωσης όλων των προηγούμενων! Είναι ιδανικό για εκπαιδευτικούς που έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με την αστρονομία στα εργαστήρια δεξιοτήτων της τάξης τους (εγώ υλοποίησα αυτή τη θεματική πριν από δύο χρόνια).



Πώς σας φαίνονται τα βιβλία που διαβάσαμε;
Έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips