Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Τα βιβλία του καλοκαιριού 2022




Το καλοκαίρι ενδείκνυται για ψυχαγωγικά αναγνώσματα, καθώς δεν υπάρχουν οι υποχρεώσεις και η πίεση χρόνου της σχολικής περιόδου. Γι' αυτό κι εμείς ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΜΕ διαβάζοντας πολλά βιβλία και αφιερώνοντας χρόνο σε βιβλία δραστηριοτήτων. Διότι όταν δεν έχεις συνέχεια μια οθόνη ανοιχτή στο σπίτι, ξαφνικά τα βιβλία σου φαίνονται πολύ πολύ διασκεδαστικά και ελκυστικά!

Όλα τα βιβλία της ανάρτησης μας τα έχει στείλει κατά καιρούς το Μεταίχμιο και το ευχαριστούμε πολύ! Όσα βιβλία μας στέλνουν εκδοτικοί τα φυλάω στο συρτάρι μου και κάθε φορά που τελειώνουμε ένα, βγάζω άλλο. Όταν διαβάσουμε αρκετά, ετοιμάζω ανάρτηση και σας ενημερώνω για το ποιόν του καθενός!!!


Έξω από το βάζο


Αυτό το βιβλίο άρεσε πολύ στον γκαστονάκο μου! Το διαβάσαμε επανειλημμένα!  

Ο Λουέλιν το κουνελάκι συνειδητοποιεί ότι τα συναισθήματα του του φέρνουν μπελάδες, έτσι αποφασίζει, κάθε ένα που εμφανίζεται, να το κλείνει σε ένα βάζο και να το φυλάει κλειδωμένο σε ένα μυστικό δωμάτιο. Έτσι, σταδιακά ο Λουλιν παύει να φοβάται, να θυμώνει, να ζηλεύει, αλλά και να χαίρεται, να ενθουσιάζεται και να ανυπομονεί.




Ο Λουέλιν, παύει να νιώθει οτιδήποτε, μέχρι που κάποια στιγμή το γυαλί ραγίζει και όλα τα συναισθήματα του βγαίνουν έξω με ένα δυνατό ΜΠΑΜ! Τώρα πια, το κουνελάκι όχι μόνο επιτρέπει στον εαυτό του να βιώσει όλα τα συναισθήματα, αλλά πολλές φορές νιώθει και δυο συναισθήματα μαζί: χαρούμενος και λυπημένος, ενθουσιασμένος και ανήσυχος, μα πάνω απ' όλα ανακουφισμένος.



Αυτός είναι ο κόσμος μας



Αυτό το βιβλίο το διαβάζαμε με τα παιδιά για πολλά βράδια! Πρόκειται για ένα ταξίδι σε διάφορα μέρη του κόσμου! Σε κάθε μέρος, γνωρίζουμε και ένα παιδί που ζει εκεί και μας μιλά για την κουλτούρα, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον τρόπο ζωής του. Η εικονογράφηση προσθέτει πολύ τόσο σε κλίμα όσο και σε χρήσιμες πληροφορίες.




Ήταν πολύ ενδιαφέρον γιατί μάθαμε πολλά πράγματα, αλλά και εντυπωσιακό, διότι συνειδητοποιήσαμε ότι πάνω στη γη υπάρχουν απίστευτα πολλά και διαφορετικά μέρη και κουλτούρες!



Η καρακάξα με τα δανεικά φτερά & Το λιοντάρι και το ποντίκι



Δυο ακόμη βιβλιαράκια από τη σειρά "Η Πολιτεία του Αισώπου"! Εδώ δεν έχω πολλά να σας πως, για αυτή τη σειρά σας έχω ήδη μιλήσει εδώ! Αυτές είναι οι δυο πρόσφατες κυκλοφορίες της σειράς που διαβάσαμε με τον γκαστονάκο!




Τη διασκευή των μύθων έχει κάνει η Ιωάννα Μπαμπέτα και την εικονογράφηση ο Γιώργος Πετρίδης. Στο οπισθόφυλλο γράφει πως απευθύνονται σε παιδάκια από 2 ετών, αλλά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σίγουρα θα είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα όλα τα σημεία του κειμένου.



Νίκησε τους φόβους σου


Κι αυτό το διαβάσαμε με τον γκαστονάκο! Είναι ένα από τα βιβλία της σειράς της συγγραφέως Σάρα Τζένινκγς Τα παιδιά μπορούν, η οποία ασχολείται με τη συναισθηματική νοημοσύνη ( εδώ κι εδώ σας έχω παρουσιάσει κάποια ακόμη). 

Σε αυτό το βιβλίο καταπιάνεται με τους φόβους, τι είναι, πώς αντιδρά το σώμα μας και το μυαλό μας μπροστά στο φόβο, πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε.



Το κείμενο είναι αρκετών σελίδων, αν και πολύ απλό και κατανοητό. Δεν είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται σε μια μέρα και ούτε θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Καλύτερα τέτοιου είδους βιβλία να διαβάζονται λίγο κάθε μέρα και να γίνεται και η ανάλογη συζήτηση και εφαρμογή όσων γράφονται. Η Σάρα Τζένινγκς είναι εγγύηση για τέτοιου είδους βιβλία και προσωπικά τα χρησιμοποιώ πολύ και στην τάξη του νηπιαγωγείου!



Πες όχι στο πείραγμα 


Είναι από την ίδια σειρά με το παραπάνω. Ο γκαστονάκος μου είναι πολύ πειραχτήρι, αλλά ο ίδιος δεν ανέχεται τα πειράγματα! Οπότε μας ταίριαξε πολύ!

Αυτό που θεωρώ σημαντικό στο βιβλίο είναι η διαφορά του πειράγματος με τον εκφοβισμό. Όταν κάποιος σε πειράζει, μπορεί να μη θέλει να σε στεναχωρήσει, αλλά απλώς να κάνει πλάκα. Όταν όμως εσένα δεν σου αρέσει αυτή η πλάκα και του ζητάς να σταματήσει και δεν το κάνει, τότε μιλάμε για εκφοβισμό.



Και πάλι μιλά για το πώς νιώθει κανείς όταν τον πειράζουν, τι γίνεται όταν χάνεις ευκαιρίες ή μένεις απ' έξω επειδή φοβάσαι το πείραγμα και τι μπορείς να κάνεις όταν σε πειράζουν. Πάρα πολύ ωραίο βιβλίο!



Το μικρό λιοντάρι έχει νεύρα



Αυτό το βιβλίο μας άρεσε πολύ, εμένα και του 4άρη γκαστονάκου μου! Ανήκει στη σειρά Μικρά ζωάκια, μεγάλα συναισθήματα.




Το λιονταράκι είναι λίγο κακόκεφο και φέρεται απότομα σε όσους αγαπάει. Μέχρι που ξεσπάει σε κλάματα και νιώθει αμέσως καλύτερα! Έπειτα, πηγαίνει ξανά στους φίλους του για να διορθώσει την άσχημη συμπεριφορά του! Άλλωστε, όπως του λέει και η αρκούδα, όλοι είμαστε κακόκεφοι μερικές φορές!



Το βιβλίο αυτό είναι για παιδάκια από 2 ετών, έχει μικρό και απλό κείμενο και μέσα από αυτό το παιδί ταυτίζεται με το λιονταράκι, και κατανοεί όχι μόνο τι του συμβαίνει όταν είναι κακόκεφο, αλλά και πως αισθάνονται όσοι είναι γύρω του.






100 απλές δραστηριότητες STEAM


Αυτό το βιβλίο, τα παιδιά έχουν καιρό που κατά διαστήματα το δουλεύουν. Όπως λέει και ο τίτλος, περιλαμβάνει 100 δραστηριότητες STEAM (δηλαδή σχετικές με φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, τέχνες και μαθηματικά), οι οποίες μπορούν εύκολα να γίνουν στο σπίτι και να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά, επιτρέποντας τους παράλληλα να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν!



Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών. Τα δικά μου 9 & 7 ετών το διασκεδάζουν πολύ, αλλά υπάρχει και μια επιπλέον ενότητα, η οποία απευθύνεται σε παιδιά 1-3 ετών. Είναι πολύ ωραίο βιβλίο και για άτομα που εργάζονται με παιδιά, νηπιαγωγούς, παιδαγωγούς ΚΔΑΠ κλπ. αλλά φυσικά είναι ιδανικό και για γονείς!



Είσαι ΑΣΤΕΡΙ!



Αυτός ο μικρός μπόμπιρας, με ό,τι και να καταπιαστεί, όλοι τον παινεύουν πως ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΡΙ, ταλέντο ξεχωριστό! Όμως, κάθε φορά που πάει σοβαρά να ασχοληθεί με κάτι που τον παίνεψαν, αποδεικνύεται, εχμ... όχι και τόσο αστέρι! Μέχρι που τελικά, ανακαλύπτει την κλίση του και πραγματικά ΛΑΜΠΕΙ σε αυτήν!



Το παραμυθάκι με κείμενο και εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, πιάνει κατά τη γνώμη μου διάφορα θέματα. Καταρχήν, χτυπάει το καμπανάκι σε εμάς τους γονείς, οι οποίοι πολύ άστοχα συχνά πετάμε τους επαίνους, μόνο και μόνο για να μη ρίχνουμε, όπως νομίζουμε, την αυτοπεποίθηση του παιδιού, με αποτέλεσμα εκείνο να νομίζει πως είναι κάποια ιδιοφυία σε οποιονδήποτε τομέα και να θεωρεί πως θα προκόψει σε αυτόν (ή σε όλους), απλά και μόνο επειδή "το έχει". 



Εκτός του ότι είναι αδύνατο κάποιος να φτάσει στο έπακρο των δυνατοτήτων του μόνο με το ταλέντο, αυτό που το παιδί πραγματικά έχει ανάγκη για να ανθίσει, δεν είναι να του λέμε πόσο τέλειο είναι, αλλά να επαινούμε την προσπάθεια του, να δείχνουμε ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντα του και για τον τρόπο που δουλεύει και να το καθοδηγούμε στο να βρίσκει τρόπους να εξελίσσεται και να υπερπηδά τα εμπόδια που συναντά.




Αγαπημένε μου ΜΠΑΜΠΑ


Αυτό το βιβλίο το έκαναν δώρο τα παιδιά στη γιορτή του πατέρα! Είναι ουσιαστικά ένα λεύκωμα που συμπληρώνουν τα ίδια τα παιδιά (με τη βοήθεια ενός μεγάλου σε κάποια σημεία, αν δεν ξέρουν να γράφουν) και πιστέψτε με, είναι ό,τι καλύτερο ένας μπαμπάς θα μπορούσε να λάβει από τα παιδιά του!

Τα παιδιά συμπληρώνουν ερωτήσεις όπως:

- Τι μου αρέσει να κάνουμε μαζί

- Η αγαπημένη μου ανάμνηση

- 3 πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό όταν σε σκέφτομαι κλπ.



Πήρε κάποιες μέρες στα παιδιά να το συμπληρώσουν όλο, αλλά το έκαναν με μεράκι! Ο μπαμπάς βέβαια συγκινήθηκε πολύ! Έχω κι ένα αντίστοιχο για τη μητέρα, θα περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να τους το πασάρω!!! 



Το βιβλίο το έφτιαξε η Κατερίνα Χριστόγερου, η οποία έχει κυκλοφορήσει πληθώρα βιβλίων από το Μεταίχμιο, που αφορούν κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το συγκεκριμένο αφορά παιδιά από 4 ετών, αλλά τα δικά μου ήταν 9 & 7 ετών και το συμπλήρωσαν με ενδιαφέρον!



Οι Ξένοι



Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα κοτέτσι, στο οποίο η ζωή κυλούσε ήρεμα και χωρίς απρόοπτα (ή έστω έτσι νόμιζαν οι κότες!). Μια μέρα, εμφανίστηκε από τη λίμνη μια αγέλη άγνωστων ζώων. Οι κότες δεν τα είδαν με καλό μάτι, όμως εκείνα δεν μπορούσαν να γυρίσουν στο σπίτι τους λόγω του ότι είχε ξεκινήσει για αυτά η περίοδος του κυνηγιού και κινδύνευαν! 



Τότε οι κότες έθεσαν κάποιους κανόνες, όπως ότι μπορούν να μείνουν στην ακτή, αλλά όχι να βγουν στη στεριά και να φάνε από το φαγητό τους. Μέχρι που ο σκύλος των κυνηγών επιτίθεται στο κοτοπουλάκι και το σώζουν τα καπιμπάρα. Οι κότες τότε καλοσωρίζουν τα ζώα να μείνουν και να τρώνε μαζί τους.



Όταν, βέβαια, γυρίζουν οι κυνηγοί (με άδεια χέρια), βρίσκουν και το κοτέτσι άδειο! Ποτέ δεν κατάλαβαν ότι οι κότες το 'σκασαν παρέα με τα καπιμπάρα από τη λίμνη και ο δρόμος τους έβγαλε σε μια ακτή όπου βόσκει ένα κοπάδι προβάτων! Η ιστορία απ' ό,τι φαίνεται θα επαναληφθεί!



Το βιβλίο αποτελεί μια πολύ ωραία παραβολή για οτιδήποτε εμείς οι άνθρωποι αποκαλούμε "ξένο" και είμαστε πολλές φορές όχι μόνο καχύποπτοι, αλλά και παράλογα εχθρικοί με αυτό. Είτε με συνανθρώπους μας πρόσφυγες, είτε με άτομα με διαφορετικό τρόπο ζωής ή ποικίλα προβλήματα υγείας, οι οποίοι στα μάτια μας είναι διαφορετικοί από εμάς.


Η εικονογράφηση επιτρέπει στον αναγνώστη να το διαβάσει και να το προβάλει σε πολλά επίπεδα.




Μερικές φορές γίνομαι Έξαλλη



Τι ωραίο βιβλιαράκι ήταν αυτό!!! Το κοριτσάκι της ιστορίας είναι - τις πιο πολλές φορές - μια νεράιδα της καλοσύνης και της αγάπης! Άλλες φορές, γίνεται ΕΞΑΛΛΗΗΗ!!!! Το παθαίνετε κι εσείς;;; Εγώ να πω την αλήθεια, πολύ ταυτίστηκα, κυρίως με το δεύτερο σκέλος!!! Τι να κάνει;; Φταίει το κοριτσάκι;;; Αφού υπάρχουν ΤΟΣΑ πράγματα για να σε κάνουν ΕΞΑΛΛΗ!!!



Να, όμως, μετά από κάθε ξέσπασμα θυμού που έχει, νιώθει άσχημα, τύψεις, στεναχώρια, απογοήτευση! Η γιαγιά της τη συμβουλεύει, της εκμυστηρεύεται μερικά κολπάκια για να διαχειρίζεται το θυμό της! Έτσι, ακόμη κι αν καμιά φορά γίνει έξαλλη, τώρα ξέρει πως να το αντιμετωπίσει, ώστε να μην της κρατάει και τόσο πολύ!

Ένα υπέροχο βιβλίο για παιδιά προσχολικής ηλικίας, το οποίο αν το χάριζε κάποιος σε εμένα, θα εκτιμούσα πολύ το χιούμορ του!



Πολύ ωραία γλαφυρή  εικονογράφηση και καλοστημένα στιχάκια!



Έξυπνα καλοκαιρινά παιχνίδια



Αυτό είναι ένα ανάλαφρο, παιχνιδιάρικο καλοκαιρινό βιβλίο! Και πως να μην, αφού η αρχική έκδοση του ανήκει στις εκδόσεις Usborne που κακά τα ψέματα, πολύ τις αγαπάμε και χαίρομαι ιδιαιτέρως όταν βρίσκω βιβλία τους να κυκλοφορούν στα ελληνικά! Την ίδια άποψη πρέπει να έχει και το Μεταίχμιο, διότι πλέον κυκλοφορεί πολλά από τα καταπληκτικά βιβλία τους, ένα είναι και το παρόν!



Είναι ένα βιβλίο που θα απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά το καλοκαίρι, εκείνα τα μεσημέρια που θέλετε λίγη ησυχία ή τα βράδια που βαριούνται ή τα πρωινά καθώς τα έχετε μαζί μας περιμένοντας σε κάποιο ιατρείο ή στο σπίτι μέχρι να πάτε για μπάνιο! Εμένα μου αρέσει, ακόμη, τέτοια βιβλία να τους τα δίνω και να τα "παίζουν" όλα μαζί!



Τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο;

Σταυρόλεξα, λαβυρίνθους, κρυπτόλεξα, διαφορές, αναγραμαμτισμούς, παιχνίδια μαθηματικών και λογικής, κουίζ!


Δεν έχει κι άδικο το παιδί!



Το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και πάνω, διότι έχει και κάποιο βαθμό δυσκολίας!


Στη θάλασσα - παιχνίδια και δραστηριότητες



Αυτό το βιβλίο το δουλεύει ο 4χρονος γκαστονάκος μου και πράγματι αναφέρει πως απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών! Προέρχεται από τις αγαπημένες μας εκδόσεις Usborne και έχει λογιών λογιών δημιουργικά παιχνίδια: κρυμμένες εικόνες, βρες τις διαφορές, από τελεία σε τελεία, λαβύρινθοι και χρωμοσελίδες! Πολύ ωραία και δημιουργική απασχόληση!





10 εβδομάδες δημιουργικές διακοπές



Αυτό το βιβλίο το δουλεύει ο σαμψωνάκος μου, ο οποίος τελείωσε την Ά δημοτικού και θα πάει στη Β' από Σεπτέμβρη. Το συγκεκριμένο επαναληπτικό καλοκαιρινό βιβλίο είναι πολύ "δυνατό", που σημαίνει ότι έχει πολύ περιεκτικές ασκήσεις. Δεν θα μπορεί το παιδί να κάνει πάνω από 3 φύλλα την ημέρα!



Βέβαια, η δομή του είναι φτιαγμένη έτσι ώστε το παιδί να κάνει μια σελίδα κάθε μέρα. Το βιβλίο περιέχει επαναληπτικές ασκήσεις γλώσσας και μαθηματικών και αν ακολουθήσετε το πρόγραμμα του, φτάνει για 10 εβδομάδες διακοπών. Εγώ αρχικά είχα βάλει στον σαμψωνάκο να κάνει 3 σελίδες την ημέρα, αλλά επειδή ήθελα να επιμείνουμε πολύ στα γράμματα, του τις μείωσα στις 2, αλλά με μεγάλη βάση στη συγκέντρωση και την επιμέλεια στο γράψιμο. 




Αυτά ήταν! Εσείς τι διαβάσατε/διαβάζετε αυτό το διάστημα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips