Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Τα βιβλία του Iανουαρίου 2022




 Τα βιβλία που διαβάσαμε τον Ιανουάριο (και κάποια πριν από αυτόν) ήταν στην πλειοψηφία τους μικρά διαμάντια!

Ο μυστικός κήπος



Εδώ έχουμε παιδική κλασική λογοτεχνία! Τα παιδιά με παρακαλούσαν κάθε βράδυ να τους διαβάσω "άλλη μια σελίδα μόνο!" από το βιβλίο αυτό και μετά από αυτήν κι άλλη μία κι άλλη κι άλλη! Και η αλήθεια είναι πως κι εγώ δεν τον χόρταινα τον Μυστικό Κήπο και ήθελα να δω τι θα γίνει παρακάτω!



Η Μαίρη Ντίξον είναι ένα πλούσιο κορίτσι, γόνος αγγλικής οικογένειας και μεγαλωμένο στην Ινδία από τη γκουβερνάντα της, καθώς οι γονείς της  δε νοιαζόταν στ' αλήθεια για εκείνη! Οι υπηρέτες της έκαναν όλα τα χατίρια, γιατί η μαμά της δεν άντεχε τα παιδικά κλάματα, με αποτέλεσμα η Μαίρη να γίνει ένα κακομαθημένο και αντιπαθητικό παιδί!


Μα οι γονείς της πεθαίνουν και εκείνη καταλήγει στην Αγγλία, στο σπίτι του εύπορου θείου της, ο οποίος λείπει συνέχεια. Εκεί, θα ανακαλύψει έναν μυστικό κήπο και μαζί θα μάθει να είναι χαρούμενη, γενναιόδωρη, να κάνει φίλους και να απολαμβάνει τα απλά πράγματα στη ζωή!



Το βιβλίο είναι διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος "Ο μυστικός κήπος" του Μπαρνέτ, ό,τι πρέπει σε έκταση και πλοκή για παιδιά δημοτικού, τα οποία τρελαίνονται για θέματα φιλίας! Το κείμενο είναι τόσο ζωντανό και η πλοκή τόσο ενδιαφέρουσα, που δεν μπορώ να σας το προτείνω αρκετά!!!



Το φάντασμα του Κάντερβιλ



Η οικογένεια του κυρίου Ότις αγοράζει το στοιχειωμένο κάστρο του Κάντερβιλ και μετακομίζει εκεί μαζί με τα 4 παιδιά του. Στο κάστρο ζει και το φάντασμα, δουλειά του οποίου είναι να τρομάζει τους πάντες. Μόνο που τούτη εδώ η οικογένεια δε χαμπαριάζει από σκιές, τριξίματα και ουρλιαχτά! Το φάντασμα είναι φανερά θιγμένο και σταδιακά πέφτει σε κατάθλιψη, αφού κανείς πια δεν το σέβεται, όλοι το κοροϊδεύουν και μάλιστα τα μικρά δίδυμα του σκαρώνουν ένα σωρό φάρσες!



Μόνο ένα άτομο ανησυχεί για το φάντασμα: η Βιρτζίνια, η δεύτερη σε σειρά κόρη της οικογένειας. Το φάντασμα της εξηγεί ότι μόνο εκείνη μπορεί να τον σώσει από την κατάρα του και ο μόνος τρόπος είναι να προσευχηθεί και να κλάψει για εκείνον, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να το κάνει πια για τον εαυτό του. Κι αλήθεια, έτσι δεν είναι; Μόνο εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε τους κεκοιμημένους με την προσευχή και τις πράξεις μας.



Παρόλο που μιλάμε κι εδώ για κλασική λογοτεχνία και συγκεκριμένα για Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος έχει γράψει υπέροχα έργα (όπως τον Εγωιστή Γίγαντα και τον Ευτυχισμένο Πρίγκιπα) και το συγκεκριμένο ήταν ένα σχετικά ευχάριστο ανάγνωσμα, δεν μπορώ να πω ότι με κέρδισε 100%. Αφήνει πολλά σημεία ανεξήγητα (όπως τι βρίσκεται στην τρύπα που ρουφά τη Βιρτζίνια και σώζει το φάντασμα) και σε κάποια θα ήθελα λίγη περισσότερη ανάπτυξη. Επιπλέον, σε κάποια σημεία, βρήκα την εικονογράφηση όχι του γούστου μου. Παρόλο που τα παιδιά το άκουσαν με ευχαρίστηση και γενικά είχε χιούμορ και ωραία μηνύματα, ήταν η λιγότερο αγαπημένη μου επιλογή για το μήνα.


Το δέντρο που είχε φτερά



Ένα υπέροχο βιβλίο για τη δύναμη της αγάπης και της προσφοράς!



Ένα πανέμορφο δέντρο ζει ολομόναχο στη μέση ενός απέραντου κάμπου. Τα πουλιά και τα ζουζούνια έρχονται και φεύγουν, χωρίς ούτε ένα γεια. Το δέντρο έχει πια συνηθίσει να ζει στη μοναξιά, μέχρι που έρχεται ένα μικρό πουλάκι και τα αλλάζει όλα! Αποφασίζει να γίνει ο καλύτερος φίλος του δέντρου, τα μάτια και τα αυτιά του και να του αφηγείται κάθε μέρα όλα όσα βλέπει και ακούει, αφού το ίδιο το δέντρο δεν μπορεί να ταξιδέψει. Έτσι, δημιουργείται μια όμορφη φιλία.




Έρχεται όμως το φθινόπωρο και ενώ είναι καιρός να φύγει το μικρό πουλάκι και να μεταναστεύσει με την οικογένεια του, τραυματίζεται και μένει πίσω! Τώρα είναι η σειρά του δέντρου να προσφέρει στο μικρό του φίλο! Τον παίρνει στα κλαδιά του και γίνεται κάτι μαγικό: αντί τα φύλλα του να πέσουν, εκείνο τα κρατάει γερά και βγάζει κι άλλα περισσότερα, για να το κρατήσει ζεστό μέσα στο χειμώνα! Τι θα γίνει άραγε όταν την άνοιξη επιστρέψει η οικογένεια του;



Το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση είναι πολύ πολύ συγκινητικό, άρεσε πάρα πολύ στα παιδιά και η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη... τι να σας πω!! Είναι καταπληκτική! Τόσο ζωντανά τα χρώματα, οι σκιές και οι αντανακλάσεις! Αριστουργηματικό αποτέλεσμα! Σας το προτείνω!


Ιστορίες με δυναμικά κορίτσια


Τρίτο διαμάντι στη σειρά!!! Ένα βιβλίο που όλα τα κορίτσια αξίζει να διαβάσουν!




Εδώ έχουμε συγκεντρωμένες πέντε ιστορίες από τη σειρά "Μικρές Καληνύχτες", στις οποίες πρωταγωνιστούν κορίτσια, δυναμικά, αξιόλογα, που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα και φέρνουν όμορφες αλλαγές στις ζωές τους και στις ζωές των γύρω τους! Όμορφα παραμυθένια πρότυπα για να εμπνευστεί η πεταλουδίτσα μου!



Το βιβλίο το επέλεξε από το συρτάρι με τα αδιάβαστά μας η πεταλουδίτσα μου, για να το διαβάσει στις διακοπές των Χριστουγέννων, ένα παραμύθι κάθε μέρα, αφού αυτή ήταν η μόνη εργασία που τους έβαλε η κυρία τους: να διαβάσουν ένα βιβλίο! Εξαιρετική εργασία!

Και το αγαπημένο μου σημείο από το βιβλίο (από το παραμύθι η "Νεράιδα Μαγείρισσα" της Λίνας Μουσιώνη σε ΤΕΛΕΙΑ εικονογράφηση της Ζωής Λούρα, που μου έκλεψε την καρδιά!):




- Μήπως θέλεις κέικ με μανιτάρια και ροδόσταμο; Μου φαίνεσαι πεινασμένος, ρώτησε τον εξερευνητή στο τέλος κι εκείνος κόντεψε να φάει και τα δάχτυλα του από τη νοστιμιά.

- Επιτέλους, ένα κορίτσι για μένα! μουρμούρισε. Όχι από αυτά που ασχολούνται μόνο με τα μαλλιά τους και με τη μόδα! (εύγε παλικάρι μου!!)


 


Τα χρήματα - τι είναι;



Ένα εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά δημοτικού, για να τους εξηγήσετε τι είναι τα χρήματα (φυσικό και πλαστικό) και πώς ακριβώς λειτουργούν!

Καθώς το διαβάζαμε, πρόσεξα ότι σε πολλά σημεία τα παιδιά είχαν στιγμές αναλαμπής, όπου εκπλήσσονταν με κάποιες νέες γνώσεις και μπόρεσαν να τις συνδυάσουν με πράγματα που γνωρίζουν ήδη, με αποτέλεσμα να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη του συστήματος!




Συγκεκριμένα, μάθαμε για την απαρχή του ανταλλακτικού συστήματος και πώς αυτό εξελίχθηκε στο σημερινό χρηματοπιστωτικό, πώς έμοιαζαν τα χρήματα ανά τους αιώνες και πώς σήμερα, τι δουλειά κάνουν οι τράπεζες, τι είναι το νομισματοκοπείο, γιατί τα ευρώ είναι ίδια από τη μια πλευρά και διαφορετικά από την άλλη, αναλόγως της χώρας προέλευσης τους και τελικά πού τα βρίσκουμε τα χρήματα (όχι στο λεφτόδεντρο, δυστυχώς!)



Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Μαρίζα Ντεκάστρο, η οποία έχει κυκλοφορήσει πολύ αξιόλογα βιβλία γνώσεων από το Μεταίχμιο (όπως το Τι είναι η Δημοκρατία;) και εικονογράφος ο Φίλιππος Φωτιάδης. Τα παιδιά μου είπαν ότι παρόλο που αρχικά δεν τους γέμισε το μάτι το βιβλίο, "τελικά ήταν πολύ ωραίο"! Το θεωρώ καλή επιλογή για παιδιά δημοτικού! Για μικρότερα παιδιά, σας προτείνω το "Τα χρήματα δεν είναι για να τα σπαταλάμε" της εξαιρετικής κλασικής πλέον σειράς!


Η πολιτεία του Αισώπου


Διαβάσαμε δυο βιβλία από τη νέα σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο, Ο λαγός και η χελώνα και Η αλεπού και ο πελαργός. Τα βιβλιαράκια αυτά απευθύνονται σε παιδιά από 2 ετών σύμφωνα με το οπισθόφυλλο. Εμείς τα διαβάσαμε με τον 3,5άρη γκαστονάκο μου, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον κατά την ανάγνωση και αφού τελειώσαμε το πρώτο βιβλίο, ζήτησε να διαβάσουμε και το δεύτερο!




Ουσιαστικά, πρόκειται για τους μύθος του Αισώπου, με τη διαφορά ότι στα βιβλία αυτά ο Αίσωπος παρατηρεί τα παθήματα των ζώων και αφού βγάλει κάποιο συμπέρασμα (το ηθικό δίδαγμα δηλαδή), καταγράφει τα όσα είδε και άκουσε!



Τα βιβλιαράκια αυτά είναι μικρά, πράγμα λίγο σπάνιο στην αγορά για μύθους Αισώπου, το οποίο όμως είναι καλό, γιατί μπορείτε να τα χώσετε στην τσάντα και να τα πάρετε παντού μαζί. Τα δικά μου παιδιά πάντα χώνουν βιβλία στις τσάντες τους όπου κι αν πάμε: στην εκκλησία, τη βόλτα στη θάλασσα, το γιατρό και την καφετέρια! Επίσης, είναι και σχετικά οικονομικά και πάντα μας ενδιαφέρει και αυτό το κομμάτι! 



Τις διασκευές έχει επιμεληθεί η Ιωάννα Μπαμπετά και την εικονογράφηση ο Γιώργος Πετρίδης. Υπό έκδοση είναι και οι μύθοι Η καρακάξα με τα δανεικά φτερά και Το λιοντάρι και το ποντίκι, από τα αγαπημένα μου και τα δύο!




Η Μελίνα και το μέλι


Η Μελίνα αντιπαθεί τις μέλισσες και εύχεται να εξαφανίζονταν όλες! Κάπως έτσι, ξυπνά και συνειδητοποιεί ότι έχει γίνει μέλισσα η ίδια! Συμφορά! Και τώρα τι θα απογίνει; Ευτυχώς τη βρίσκει μια καλή μελισσούλα και την παίρνει στην κυψέλη της! Μα η ζωή δεν είναι εύκολη για μια εργάτρια και αυτό το μαθαίνει από πρώτο χέρι η Μελίνα!



Μια μέρα, κρυφακούει τις σφήκες, οι οποίες καταστρώνουν σχέδιο επίθεσης στην κυψέλη! Θα την ακούσει άραγε η βασίλισσα μέλισσα; Θα βρουν τρόπο να γλιτώσουν από τις σφήκες; Και η Μελίνα θα καταφέρει να ξαναγίνει άνθρωπος;




Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, έχει δοσμένες με πολύ ωραία εικονογράφηση, πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και την ανατομία της μέλισσας, καθώς και με τον τρόπο που φτιάχνεται το μέλι!



Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Βασιλική Τσουρή και εικονογράφος η Μαριάννα Φραγκούλη, η οποία εικονογράφησε και ένα από τα αγαπημένα μας βιβλία, τον Μαγικό Καθρέφτη της Εβίτας!


Η μέρα που τέλειωσε το παγωτό



Μια διασκεδαστική καλοκαιρινή ιστορία, σχετικά με έναν παγωτατζή και μια παρεξήγηση, που όπως κάθε καλή ράδιο αρβύλα πληροφορία, έφτασε στα πέρατα της γης και αναστάτωσε όλη την οικουμένη!!! Μα είναι στ' αλήθεια δυνατό να τέλειωσε ολότελα το παγωτό; Και τώρα, τι θ' απογίνουμε χωρίς αυτή τη γλυκιά καλοκαιρινή απόλαυση; Ή μήπως τελικά, όλα αυτά είναι απλά φουσκωμένη παραπληροφόρηση;



Το βιβλίο αυτό το διαβάσαμε με τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. Είναι μια καλή ευκαιρία για να κουβεντιάσουμε σχετικά με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, πως δεν είναι κάθε πηγή αξιόπιστη, καθώς και πώς μπορούμε να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες αυτές. Φυσικά, είναι ό,τι πρέπει και για να συζητήσετε σχετικά με τα παγωτά, ποιό είναι το αγαπημένο του καθενός, τα χρώματα και σε ποιές γεύσεις αντιστοιχούν κλπ.



Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Αντωνης Ζαρίντας και εικονογράφος ο Βασίλης Γρίβας.




Εσείς τι διαβάσατε το Γενάρη;
Έχετε να μας προτείνετε τίποτα καλό;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips