Σάββατο 15 Μαΐου 2021

6 βιβλία που διαβάσαμε από την Ελληνοεκδοτική (+ ποιό είναι το αγαπημένο μου!)




Η Ελληνοεκδοτική μας έστειλε δυο στοίβες με βιβλία, σε διαφορετικό χρόνο την καθεμία! Την ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό! Εμείς διαβάσαμε τα παιδικά (μας έστειλε και εφηβικά, αλλά και ενηλίκων) και σας γράφω λίγα λόγια για το καθένα, ώστε να πάρετε μια ιδέα γι' αυτά!!!






Κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας είναι ο Άρης, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει μια μέρα ντετέκτιβ! Βέβαια, δεν τα πηγαίνει τόσο καλά ως τώρα, αλλά σίγουρα αυτή είναι η ευκαιρία του!




Στην παραλία, ο Άρης εντοπίζει έναν ύποπτο κύριο, ο οποίος με μεγάλη μυστικότητα θάβει μια μπλε σακούλα μέσα στην άμμο. Το πιο περίεργο, όμως, είναι, πως λίγη ώρα αφού ο ύποπτος έχει μπει για μπάνιο στη θάλασσα, τα κύματα ξεβράζουν το πουά μαγιό του!




Η υπόθεση βρωμάει από παντού! Ποιός είναι αυτός ο κύριος; Τι περιέχει η μυστήρια σακούλα που με τόση προσοχή έθαψε; Πώς θα τη βρουν μέσα στην κατάμεστη παραλία;; Και το σημαντικότερο, τι απέγινε ο άνθρωπος με το πουά μαγιό;;;;




"Το πουά μαγιό" είναι νομίζω το πιο καλογραμμένο ντετεκτιβικό παιδικό βιβλίο που έχουμε διαβάσει ως τώρα! Έχει άρτια δομή, δεν κάνει κοιλιά, διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο σε κάθε κεφάλαιο, ώστε να ανυπομονεί κανείς να προχωρήσει παρακάτω! Ήταν απόλαυση που το διαβάσαμε με τα παιδιά! Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Μαρία Προδρόμου και εικονογράφος η Ράνια Ηλιάδου. Είναι κατάλληλο για ηλικίες 6+ κατά τη γνώμη μου! Το βιβλίο έχει αποσπάσει και εύφημη μνεία στον 63ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς!





Το βιβλίο αυτό μας κρατάει συντροφιά εδώ και μήνες! Ουσιαστικά είναι ένα ανθολόγιο κειμένων και εικαστικών δημιουργιών από παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, σχετικά με τον κορονοϊό και τις αλλαγές που επέφερε στην καθημερινότητα μας, από τη σκοπιά όμως των παιδιών!




Το υλικό είναι χωρισμένο ανά τάξη και τα παιδιά έχουν δημιουργήσει παραμύθια, κείμενα στυλ ημερολογίου σχετικά με τα όσα βίωσαν στην αρχή της πανδημίας και ποιήματα. Ακόμη, δε λείπουν οι ζωγραφιές, οι κατασκευές και τα κόμικς!




Από το βιβλίο αυτό διαβάζουμε από 2-3 ιστορίες κάθε βράδυ και μόλις αυτή την εβδομάδα θα το τελειώσουμε!




Το καλύτερο σημείο, όμως, απ' όλα, είναι πως το βιβλίο διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ σε μορφή e-book και μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ!!!







Η Χαρά έχει γενέθλια! Θέλει, λοιπόν, να κάνει ένα πάρτι και να καλέσει όλους τους φίλους της, τα υπόλοιπα ζωάκια των συναισθημάτων! Την Αγάπη, την Ελπίδα, το Θαρραλέο, την Ηρεμία! Τι γίνεται όμως με τα ζωάκια των δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως ο Φόβος, ο Θυμός, η Ζήλια και η Λύπη; Αυτά ίσως της χαλάσουν το πάρτι! Μήπως να κάνει 2 ξεχωριστά πάρτι για τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα;




Η Χαρά παίρνει τη γενναία απόφαση να καλέσει όλα τα ζωάκια στο πάρτι της, καθώς δεν θα μπορούσε να είναι τόσο χαρούμενη αν στεναχωρούσε κάποιον από τους φίλους της! Τα ζωάκια το εκτίμησαν αυτό και στο πάρτι της έφεραν μόνο το χαμόγελό τους! Ένα χαμόγελο για τη Χαρά!




Το βιβλίο "Ένα χαμόγελο για τη Χαρά" του Γιώργου Μπουμπούση, σε εικονογράφηση Μαρίας Μανουρά, μιλάει στα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να αγκαλιάζουμε όλα μας τα συναισθήματα, ακόμη και όσα μας είναι δυσάρεστα ή μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. 




Το να απωθούμε τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι η λύση για να είμαστε χαρούμενοι. Μόνο με την αποδοχή όλων των συναισθημάτων μπορεί ο άνθρωπος να ζει με ισορροπία! Ανοίγουμε, λοιπόν, κι εμείς την αγκαλιά μας στο θυμό, το φόβο, τη ζήλια, τη λύπη, ακούμε τι έχουν να μας πουν, τα σεβόμαστε, είτε είναι δικά μας είτε των παιδιών μας και μαθαίνουμε να τα διαχειριζόμαστε, με αυθεντικότητα και σεβασμό στους άλλους και στον εαυτό μας!





Ο Σάγκι είναι ένας νέος μαθητής στο νηπιαγωγείο! Είναι η πρώτη του μέρα και νιώθει αρκετά άβολα ακόμα, για να μιλήσει την κυρία του και τους συμμαθητές του! Ο Σαμόρο τον πλησιάζει και προσπαθεί να κάνει παρέα μαζί του!




Τα μεγαλύτερα παιδιά μιλούν άσχημα στον Σάγκι, όταν εκείνος πηγαίνει να ανέβει στην τσουλήθρα! Τότε επεμβαίνει ο Σαμόρο και με γενναιότητα υπερασπίζεται το νέο του συμμαθητή! Η κυριά και οι συμμαθητές του επικροτούν την γενναία αυτή κίνηση! Τα μεγαλύτερα παιδιά καταλαβαίνουν το λάθος τους, συμφιλιώνονται και τελικά παίζουν όλοι μαζί!




Το βιβλίο "αυτός είναι φίλος μου!" έχει γράψει η Μαριάννα Κουμαριανού και την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Γιώτα Κοκκόση. Είναι ένα ανάγνωσμα για παιδάκια από 3 ετών κατά τη γνώμη μου, καθώς το κείμενο είναι μικρό σε έκταση και πολύ απλό στη γλώσσα του. 




Διαπραγματεύεται τόσο τη δυσκολία που έχουν τα παιδιά όταν μπαίνουν μέσα σε ένα νέο περιβάλλον και πώς μπορούμε να τα αγκαλιάσουμε και να τα ενθαρρύνουμε, όσο και τη γενναιότητα που κρύβει το να υψώσουμε το ανάστημα μας μπροστά στο bullying, στον εκφοβισμό που ίσως το παιδί βιώσει ή του οποίου γίνει μάρτυράς στο χώρο του σχολείου. 




Πολύ καλό βιβλιαρακι!


ΣΚΑΚΙ - Το παιχνίδι των βασιλιάδων




Το βιβλίο μας μεταφέρει στη βυζαντινή εποχή, όπου ένα νεαρό αγόρι, ο Θεολόγος, αναπτύσσει μια φιλία με έναν πολεμιστή του βυζαντινού στρατού, ο οποίος του μαθαίνει να παίζει ζατρίκιον, σκάκι δηλαδή, το παιχνίδι των βασιλιάδων!




Έτσι, μαζί με τον Θεολόγο, μαθαίνουμε κι εμείς για τα πιόνια του παιχνιδιού, τη μορφή, τις κινήσεις και την ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα, όλα αυτά με φόντο την Αγία Σοφία!!!

Συγγραφέας του βιβλίου, μα και εικονογράφος είναι Ιωάννα-Σταυρούλα Αθανασοπούλου!




Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε κάποιες ιστορικές πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα και μέρη που συναντάμε στο βιβλίο, όπως την Αγία Σοφία και τον βασιλιά Ιουστινιανό και τη Θεοδώρα.




Επίσης, στο παράρτημα υπάρχουν όλοι οι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού, οι βαθμοί και οι κινήσεις του κάθε πιονιού, τα οφέλη του παιχνιδιού και πώς μπορούμε να εισάγουμε τα παιδιά στο παιχνίδι!





Αυτό λοιπόν είναι το αγαπημένο μου βιβλίο και όχι απλά επειδή η ηρωίδα έχει το όνομα της ανιψιάς μου!

Η Εβίτα ανακαλύπτει στο δωμάτιο της έναν μαγικό καθρέφτη, ο οποίος την αποκαλεί "πριγκίπισσα" και απαντά με ειλικρίνεια σε κάθε της ερώτημα!!!




Η Εβίτας μας, που λέτε, είναι πολύ χαρούμενη και ευγενική όταν κερδίζει στα παιχνίδια, όταν της γίνονται τα χατίρια και όταν οι άλλοι της φέρονται καλά! Όταν όμως, τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα θέλει, τότε βγάζει τον κακό της εαυτό!!!




Τι έχει να πει ο καθρέφτης για όλα αυτά; Σίγουρα εκείνος θα της δώσει δίκιο σε όλα της τα παράπονα! Μα ο καθρέφτης δε λέει ψέματα ποτέ και ήρθε η ώρα η Εβίτα να μπει στη θέση των άλλων, να καταλάβει το δίκαιο και το άδικο και να διορθώσει τα πράγματα με τους γονείς και τους φίλους της!




Το βιβλίο αυτό μου άρεσε πολύ από πολλές απόψεις! Η εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη ταίριαξε πολύ στα γούστα μου και μου ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη! Η ιστορία του Γιώργου Μπουμπούση είναι πολύ καλοστημένη και αποτυπώνει τόσο ρεαλιστικά τον παιδικό εγωκεντρισμό, που σε πολλά σημεία ήταν λες και έβλεπα τα παιδιά μου εν δράσει! Ο καθρέφτης δίνει ρέστα τόσο στις εξηγήσεις που δίνει στην Εβίτα, όσο και στα πολύ καλοφτιαγμένα στοιχάκια με τα οποία μιλάει!!!




"Ο μαγικός καθρέφτης της Εβίτας" απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών κατά τη γνώμη μου, καθώς το κείμενο έχει αρκετή έκταση και για να το κατανοήσει το παιδί, χρειάζεται να είναι σε μια ηλικία που να μπορεί να μπει στη θέση του άλλου, να δείξει δηλαδή ενσυναίσθηση. Ενσυναίσθηση και εγωκεντρισμός, αυτό είναι το δίπολο με το οποίο ασχολείται το παραμύθι μας! Σας το προτείνω!!!




 Πώς σας φάνηκαν τα βιβλία που διαβάσαμε;
Εσείς ξεχωρίστε κάποιο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips