Κυριακή 23 Μαΐου 2021

2 παιδικά βιβλία με οικολογικό μήνυμα!




Δυο βιβλία που διαβάσαμε την περασμένη εβδομάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι τα "Θα γίνουμε κύμα" και "Ένα σωρό πράγματα"! Το κοινό στοιχείο που έχουν μεταξύ τους, εκτός του ότι είναι πολύ ευχάριστα και τα δύο, είναι τα οικολογικά μηνύματα και η ευαισθητοποίηση που δημιουργούν στον αναγνώστη, σχετικά με τις επιλογές μας και το πόσο αυτές επηρεάζουν τόσο τη δική μας πραγματικότητα, όσο και ολόκληρου του πλανήτη! Ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις Μεταίχμιο για τα αντίτυπα που μας έστειλαν! Πάμε να σας τα δείξω αναλυτικά!

Θα γίνουμε κύμα



Ο συγγραφέας, με απλά λόγια μιλά τον μικρό αναγνώστη σχετικά με τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν πλέον δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των μακροπρόθεσμα κακών επιλογών και του τρόπου ζωής μας. 


Παράλληλα, διαβεβαιώνει τα παιδιά πως κανείς δεν είναι υπερβολικά μικρός για να φέρει την αλλαγή, όπως ακριβώς η μικρή σταγόνα είναι ικανή να ξεκινήσει έναν τεράστιο κυματισμό και πολλές σταγόνες μαζί, να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κύμα! Εξ ου και ο τίτλος!



Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Νίκολα Έντουαρτς και την καταπληκτική εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Σάρα Γουίλκινς.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό στα παιδιά, συνειδητοποίησα πόσο λίγο τους έχω μιλήσει γι' αυτά τα θέματα! Με έκπληξη διαπίστωσα πως δε γνώριζαν ούτε για τις ξηρασίες, ούτε για το λιώσιμο των πάγων, ούτε για τους κοραλλιογενείς υφάλους που χάνουν τα πανέμορφα χρώματα τους. Και πώς να το κάνω άλλωστε, αφού ούτε εγώ η ίδια γνώριζα πολλά σχετικά με τις αιτίες όλων αυτών. Γι' αυτό και είμαι χαρούμενη που είχα την ευκαιρία να τους διαβάσω κάτι σχετικό, που θα τα ενημερώσει σε γενικές γραμμές και το σημαντικότερο, θα τα κινητοποιήσει, να προσπαθήσουν μην κάνουν τα ίδια λάθη με εμάς και τους γονείς μας!



Θυμάμαι πως όταν ήμουν μικρή, δεν υπήρχε ούτε σαν ιδέα η σακούλα πολλών χρήσεων, τουλάχιστον στο δικό μου περιβάλλον! Είχαμε πάντα πολλές πλαστικές σακούλες και θυμάμαι να παίρνω και μερικές επιπλέον από το σούπερ μάρκετ, για να τις χρησιμοποιώ και αλλού! Το σπίτι μας το ψεκάζαμε συχνά με αρωματικά χώρου, ανακύκλωση ουσιαστικά δεν υπήρχε, ενώ τώρα είναι βασικό θέμα που θα διδαχτεί ένα παιδί στο νηπιαγωγείο και τέλος πάντων η οικολογία έχει αναπτυχθεί τα χρόνια καθώς μεγάλωνα!




Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί το μερίδιο ευθύνης του και θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει το περιβάλλον. Συχνά, όμως, δεν ξέρεις τι να κάνεις και από που να ξεκινήσεις! Με ένα βήμα, μια μικρή αλλαγή τη φορά, στο δικό μας τρόπο ζωής πρώτα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει ο κόσμος όλος!!!

Το βιβλίο είναι κατάλληλο κατά τη γνώμη μου για παιδιά από 4 ετών, καθώς το κείμενο του είναι πολύ μικρό, η γλώσσα του απλή και οι εικόνες είναι εντυπωσιακές, με καθαρές γραμμές.



Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε και ένα ενημερωτικό δισέλιδο, σχετικά με το τι είναι η κλιματική αλλαγή, γιατί είναι σημαντική και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι' αυτό!


Ένα σωρό πράγματα!



Τι φανταστικό βιβλιαράκι ήταν αυτό! Μίλησε απευθείας στην καρδιά μου και θα καταλάβετε το γιατί!!

Ένα ζευγάρι καρακάξες, η Μεγκ και ο Ας, ετοιμάζουν τη φωλιά τους για να γεννήσουν τα αυγουλάκια τους! Πιστεύουν πως τα μωρά καρακαξάκια τους αξίζουν πάντα και μόνο το καλύτερο, ώστε να είναι πραγματικά ευτυχισμένα (βέβαια, σε αυτό, μεγάλο ρόλο παίζουν και τα διαφημιστικά φυλλάδια, που χρησιμοποίησαν για να ζεστάνουν τη φωλίτσα τους)!



Έτσι, χωρίς να το καταλάβουν, μπαίνουν στο χορό του υπερκαταναλωτισμού και η φωλιά τους, από ζεστό σπιτικό, γίνεται αποθήκη άχρηστων πραγμάτων που υπερχειλίζει και δυσκολεύεται να επιτελέσει τον αρχικό της σκοπό, να φιλοξενήσει την οικογένεια καρακάξων!! 




Το παράκαναν λίγο τα πουλάκια! Χρειάζονται ένα καλό decluttering! Αλλά αντί γι' αυτό, προσπαθούν σαν να χωρέσουν στη φωλιά τους και ένα αυτοκίνητο, ΑΚΡΩΣ απαραίτητο γιατί θα χρειαστούν βόλτες σε λίγες μέρες τα καρακαξάκια! Δεν ήθελε και πολύ ακόμα το κλαδάκι, ΚΡΑΚ! Έσπασε! Πού είναι τώρα τα μικρά, πολύτιμα αυγουλάκια; Πώς θα τα βρουν κάτω από όλο αυτόν το χαμό; Θα είναι σώα και αβλαβή ή μήπως η μανία τους για ένα σωρό πράγματα τους στέρησε ό,τι πιο πολύτιμο έχουν;



Το βιβλίο αυτό περνά πολλά όμορφα μηνύματα στα παιδιά, ενώ πιστεύω θα ήταν ωραίο δώρο και σε έναν μεγάλο με μανία συσσώρευσης!!! Μας διδάσκει χωρίς να μας διδάσκει, σχετικά με την αυτάρκεια, την απλοποίηση και το τετράπτυχο της ανακύκλωσης: μείωση, επιδιόρθωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση! Τρελαίνομαι για όλα αυτά και μου αρέσει να βρίσκω τρόπους να αξιοποιώ ό,τι ήδη έχω, χωρίς να χρειάζεται να αγοράζω περισσότερα από όσα πραγματικά χρειάζομαι! Δεν εύκολο, αγώνας συνεχής είναι, όπως και όλα τα καλά πράγματα στη ζωή!!!




Η καρδιά μου σκίρτησε όταν, αφού το κλαδί έσπασε, τα ζωάκια βάλθηκαν να τακτοποιήσουν, να χαρίσουν και να πετάξουν ό,τι δεν χρειαζόταν! Λες και βλέπεις κάποιο από αυτά τα satisfying "Clan with me" βιντεάκια (ναι, υπάρχουν και τέτοια)!!



Συγγραφέας ΚΑΙ εικονογράφος είναι η Έμιλι Γκράβετ, η οποία έχει πολλά ακόμα επιτυχημένα βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (ένα άλλο δικό της που σας έχω παρουσιάσει παλιότερα είναι το Χριστούγεννα στην έρημο). Πώς γίνεται ένα άτομο να είναι προικισμένο με τόσα πολλά και όμορφα χαρίσματα!! Μπορείτε να δείτε τα βιβλία της εδώ!


Το βιβλίο είναι κατάλληλο, κατά τη γνώμη μου, για παιδιά από 4 ετών, αν και όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο πιο πολλά αστεία του βιβλίου θα "πιάσει", διότι οι εικόνες ανεβάζουν το κείμενο σε άλλο επίπεδο και το κάνουν πραγματικά ξεκαρδιστικό σε ορισμένες σελίδες!!!




Και τα δύο βιβλία μας ήταν απολαυστικά και σας τα προτείνω!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips