Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Τα βιβλία του Μαΐου 2022




 Όπως σας είχα γράψει και στο μεταπασχαλινό newsletter, τους δύο προηγούμενους μήνες διαβάσαμε ΠΟΛΛΑ βιβλία με τα παιδιά! Σας τα συγκεντρώνω όλα σε αυτό το ποστ και σας γράφω λίγα λόγια για το καθένα, ώστε να πάρετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται!


Ο Ρούντι και τα μικρούτσικα γατάκια



Ντάξει, ένας Ρούντι ακόμη έλειπε από τη ζωή μας! Μετά από την περιπέτεια με το κατακόκκινο παλτό, για την οποία σας έγραψα εδώ, το Μεταίχμιο μας έστειλε το νέο βιβλίο του, αυτή τη φορά με ένα μάτσο μικούλια γατάκια, τα οποία νευριάζουν το Ρούντι, αφού δεν τον αφήνουν στιγμή ήσυχο! Τον ακολουθούν παντού, κάνουν ό,τι κάνει κι εκείνος, τρων από το φαγητό του, μέχρι που καταφέρνουν να σκίσουν την αγαπημένη του κουβέρτα! Αυτό γίνεται και η αφορμή να καταλάβει ο Ρούντι πόσο πολύ τον αγαπούν τα μικρούτσικα γατάκια και μαθαίνει επιτέλους να μοιράζεται!



Η σειρά αποτελεί ΚΟΛΛΗΜΑ για παιδιά 3-4 ετών! Ο γκαστονάκος έχει μάθει απέξω το βιβλίο και μου λέει αυτός την ιστορία κάθε φορά! Ενώ το πρώτο βιβλίο είχε πιο πολύ να κάνει με το πείσμα, αυτό ασχολείται κυρίως με τη συνεργασία και το μοίρασμα. Πιστεύω ότι είναι ιδανικό για παιδάκια που απέκτησαν αδερφάκι, αλλά κι ο γκαστονάκος που είναι ο μικρότερος της οικογένειας, αγαπάει το Ρούντι τρελά!




Ο μαγεμένος κήπος


Ένα βιβλίο από την πολύ ενδιαφέρουσα και οικονομική σειρά Μικρές Καληνύχτες. Ένας βασιλιάς αποφασίζει να κάνει πόλεμο με τη γειτονική του χώρα και πηγαίνει στο μαγεμένο κήπο, για να συμβουλευτεί το σοφό δέντρο τι πρέπει να κάνει για να νικήσει. Μα συναντά μπροστά του έναν τεράστιο φράχτη από θάμνους, από τους οποίους με τίποτα δεν μπορεί να περάσει. Μάλιστα, όσο προσπαθεί και θυμώνει, τόσο οι θάμνοι ψηλώνουν! Μα τι φταίει τέλος πάντων;; Γιατί ο χαρούμενος χωρικός καταφέρνει να περάσει κι αυτός όχι; Μήπως ο μάγος κάνει διακρίσεις; Πώς θα καταφέρει να φτάσει στο σοφό δέντρο; Ή μήπως δεν το έχει τελικά ανάγκη;



Η ιστορία του Δημήτρη Μπογδάνου σε εικονογράφηση Γιάννη Σκουλούδη, είναι πολύ καλογραμμένη, με χιούμορ και φαντασία. Ουσιαστικά, θίγει το θέμα του θυμού και πώς αυτός μπορεί να στέκεται εμπόδιο στη ζωή μας και να μας τυφλώνει από το να δούμε καθαρά τα πράγματα. Είναι ιδανικό, κατά τη γνώμη μου, για ηλικίες από 5 και πάνω και τα παιδιά από δευτέρα δημοτικού μπορούν να το διαβάσουν και μόνα τους. Στο βιβλίο περιέχεται και κωδικός QR ώστε να να ακούσετε κιόλας την ιστορία!



Ο Μαξ και το κουνέλι - Οι πρωταθλητές δεν φορούν πάνα


Άλλο ένα βιβλίο της σειράς για μικρά παιδάκια Ο Μαξ και το κουνέλι των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Ο μπαμπάς του Μαξ του αγόρασε ένα καινούργιο γιογιό αλλά ο Μαξ, που φοράει ακόμη πάνα, ενδιαφέρεται κυρίως να παίξει με τη φίλη του τη Ζινζέρ. Καθώς κάνουν αγώνες τρεξίματος, η πάνα του Μαξ "βαραίνει", καθιστώντας δύσκολο το να τρέξει με άνεση και κατ' επέκταση να κερδίσει την κούρσα! Αντίθετα, η Ζινζέρ ζητά για μια στιγμή την παύση του αγώνα, για να χρησιμοποιήσει το καινούργιο γιογιό του Μαξ κι έτσι, ξέγνοιαστη και ανάλαφρη, καταφέρνει και βγαίνει νικήτρια!




Όπως καταλάβατε, το βιβλιαράκι μιλά στα μικρά παιδάκια για τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό/τουαλέτα και για το πόσο απελευθερωμένα θα νιώθουν με την αλλαγή αυτή! Η σειρά απευθύνεται σε παιδάκια 2-3, άντε και 4 ετών και ασχολείται με θέματα όπως το ξεκίνημα στον παιδικό σταθμό και οι νυχτερινοί φόβοι.



Ο μικρός δράκος Καρύδας - Ο γύρος του κόσμου



Κι εδώ έχουμε νέο βιβλίο σειράς, συγκεκριμένα του Μικρού Δράκου Καρύδα! Αυτό, όμως, είναι λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Είναι μεγάλο, έχει περισσότερα και μεγαλύτερα κεφάλαια και μας ταξιδεύει σε διάφορα γνωστά μέρη του κόσμου!

Ο φίλος του Καρύδα, ο φαγανόδρακος, απήχθη από έναν φοβερό και τρομερό κερατόδρακο, ο οποίος τον περιφέρει επί αμοιβή ως σπάνιο θέαμα! Έτσι, λοιπόν, καθώς ο κερατόδρακος τριγυρίζει σε διάφορες μεγάλες πόλεις του κόσμου, από πίσω πηγαίνει και η παρέα του Καρύδα, προσπαθώντας να τους προφτάσει και να απαλευθερώσει το φίλο τους!



Το βιβλίο αυτό, τους το διάβασα το Πάσχα στο χωριό και μας πήρε αρκετά βράδια για να το ολοκληρώσουμε! Αν και προσωπικά δεν με ενθουσίασε συνολικά, παρόλα αυτά άρεσε στα παιδιά και έγινε αφορμή να συζητήσουμε για κάποια παγκόσμια αξιοθέατα και χαρακτηριστικά της κουλτούρας διαφόρων χωρών.



Το πρωτότυπο στο βιβλίο είναι ότι περιέχει πραγματικούς φακέλους, με γράμματα που αφήνει η φίλη του φαγανόδρακο στον Καρύδα, για να τον βοηθήσει να τους βρουν και να τους σώσουν!


Σχολή καλών τρόπων για τίγρεις



Καλά, ΤΙ ΚΟΛΛΗΜΑ ΕΦΑΓΕ Ο ΓΚΑΣΤΟΝΑΚΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!!! Και ενώ αναζητούσα ένα βιβλίο καλών τρόπων για εκείνον, το Μεταίχμιο μας έστειλε αυτό! Είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία σε αυτό το ποστ!

Τα τρία τιγράκια είναι καλεσμένα σε ένα πάρτι, αλλά μόλις καταφθάνουν, δημιουργούν τον κακό χαμό, με αποτέλεσμα να διαλύσουν το πάρτι!!! Η οικοδέσποινα τους διώχνει κακήν κακώς και εκείνα μένουν να απορούν τι έκαναν λάθος!




Η κυρία ποντικίνα που έχει σχολή καλών τρόπων, αναλαμβάνει να τους βοηθήσει! Τα τιγράκια τελικά, έγιναν οι καλύτεροι οικοδεσπότες, ή σχεδόν οι καλύτεροι!!




Τι πλάκα που έχει αυτό το βιβλίο! Είναι γραμμένο σε στιχάκια που φυσικά απέδωσε στα ελληνικά η Μάρω Ταυρή, η οποία σαφώς και είχε έμπνευση και μαθαίνει με πολύ ευχάριστο τρόπο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τους τρόπους καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι! Αποτελεί, επίσης, ένα υπέροχο σημείο αναφοράς για να υπενθυμίζω στον γκαστονάκο μου κάτι που έχει ξεχάσει, π.χ. "Δε ρευόμαστε στο τραπέζι με ανοιχτό το στόμα, θυμάσαι τα τιγράκια;"




Το πείσμα ενός ιππότη



Και μετά από το παραπάνω βιβλίο, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ τον γκαστονάκο να διαβάσουμε και κάτι καινούργιο!!! Τελικά, αφού του υποσχέθηκα ότι θα διαβάσουμε δύο βιβλία, τον έπεισα να διαβάσουμε "Το πείσμα ενός ιππότη", από τη σειρά με τα δυο αδερφάκια, την Ερμιόνη και τον Αρθούρο της Ιωάννας Μπαμπετά, με εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου. Άλλα βιβλία της σειράς σας έχω παρουσιάσει εδώ.




Ο Αρθούρος πείσμωσε. Βούζωσε όπως το λέμε κι εμείς! Όχι μία φορά, αλλά πολλές! Γιατί δεν του έγιναν τα χατήρια! Σας θυμίζει κάτι; Εμένα μου θυμίζει κάτι γνωστούς μου, δεν τους ξέρετε!!! Αλλά πόσα πράγματα στ' αλήθεια χάνει με αυτά του τα πείσματα ο Αρθούρος! Πόσες χαρές και πόσες εμπειρίες! Μέχρι που παίρνει το μάθημα του... από έναν γαϊδαράκο!!! Αυτό είναι και το θέμα του βιβλίου, να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν, μέσα από την ιστορία ενός τρίτου προσώπου, πόσο μάταιο είναι τελικά το πείσμα!



Όλη η σειρά είναι πολύ ωραία για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.



Τα πρώτα μου ΓΙΑΤΙ;



Αυτό είναι το αγαπημένο βιβλίο του 7χρονου σαμψωνάκου μου, ο οποίος είναι nerd και ψοφάει για βιβλία γνώσεων! Το συγκεκριμένο μας ήρθε πριν το Πάσχα και το είχε παρέα στο κρεβάτι του όλες τις ημέρες, μέχρι που του το πήρα για να γράψω την παρουσίαση! Του το χρωστάω να του το επιστρέψω!!




Είναι ένα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ βιβλίο γενικών γνώσεων, εύκολο στην κατανόηση, ενδιαφέρον, με αστεία εικονογράφηση και μικρά αυτόνομα κειμενάκια, ώστε ούτε το παιδί να κουράζεται από την ανάγνωση, ούτε να ξεθυμαίνει το ενδιαφέρον του για την εκάστοτε ερώτηση, μέχρι να φτάσει στο τέλος της απάντησης ΚΑΙ του επιτρέπει να μπορεί να ανοίξει μια σελίδα, να δει κάτι που το ενδιαφέρει και τσουπ, να το διαβάσει επί τόπου!



Το βιβλίο είναι για παιδιά από 6 ετών. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως έχει εικονογραφηθεί από 15 διαφορετικούς εικονογράφους και οι εικόνες έχουν διαφορετικό στυλ σε κάθε σελίδα!


Τα πασχαλινά μας

Κάποια από τα βιβλία που διαβάσαμε ήταν εποχικά, όπως αυτά των εκδόσεων Άθως Παιδικά, για τα οποία σας έγραψα αναλυτικά εδώ.


Πίκο και Λόλα - Ένα αξέχαστο Πάσχα


Ο Πίκο και η Λόλα διοργανώνουν ένα πασχαλινό πάρτι, για να γιορτάσουν με όλους τους φίλους τους. Φυσικά, ο Πίκο αναλαμβάνει κι εκείνος πολλά από τη διοργάνωση (θέλει δε θέλει), ενώ η Λόλα συγκεντρώνει τα αυγά για βάψιμο. Χωρίς να ρωτήσει την κότα! Έλα όμως που τη μέρα του πάρτι, η κότα καταφθάνει ανήσυχη, επειδή κάποιος της έκλεψε τα αυγά που κλωσούσε! Το τι γίνεται μετά, σας το αφήνω να το ανακαλύψετε, πάντως το πάρτι καταλήγει να έχει και σοκολατένιο λαγουδάκι!!




Η σειρά Πίκο και Λόλα έχει αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, το έχω δει και στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι μας. Κάνει όμως και για παιδάκια από 3 ετών. Το συγκεκριμένο, ακολουθεί το στυλ των προηγούμενων: έξυπνα στιχάκια, σκανταλιάρα Λόλα vs τυπικός πλην φιλότιμος Πίκο και αστείες ανατροπές! Το κείμενο και εδώ είναι της Λίνας Σωτηροπούλου, ενώ η εικονογράφηση της Νεκταρίας Καπατσούλια.



Έρχονται η Άνοιξη και το Πάσχα



Πασχαλινό βιβλίο δραστηριοτήτων εδώ! Ξέρετε πόσο μου αρέσουν αυτού του είδους τα βιβλία! Φουλ ήσυχη δημιουργική απασχόληση! Δείτε εδώ όλα όσα έχω παρουσιάσει στο blog.




Το συγκεκριμένο, περιέχει πάνω από 120 αυτοκόλλητα, τα οποία μπορεί ελεύθερα το παιδί να τα κολλήσει σε όποιο από τα διαθέσιμα σαλόνια θέλει, δημιουργώντας έτσι διάφορες ανοιξιάτικες και πασχαλινές σκηνές! Τα παιδιά μου έχουν τελειώσει άπειρα τέτοια βιβλία, σειρά τώρα έχει ο γκαστονάκος!


Επιπλέον, περιέχει κι ένα δισέλιδο "ψάξε και βρες" όπου δείχνει κάποια αντικείμενα και το παιδί τα αναζητά μέσα στη φασαρία της κάθε σκηνής, βοηθώντας το έτσι να καλλιεργήσει την παρατηρητικότητα του!



Το μυστικό της Κλάρας



Κλείνω με αυτό το βιβλίο, το οποίο διάβασα εγώ, όχι προγραμματισμένα, απλά το πήρα δώρο για την έφηβη βαφτιστήρα μου και είπα να το ξεφυλλίσω λίγο. Και τελικά το διάβασα αμάσητο σε ένα απόγευμα!

Πρόκειται για μια κοπέλα 15 ετών, η οποία βιάζεται και ενώ όλοι της λένε να ρίξει το παιδί, εκείνη τελικά το κρατάει. Φυσικά, συναντά πάρα πολλά εμπόδια και πολύ πόλεμο στο δρόμο της, μα καταφέρνει να τα βγάλει πέρα, με τη βοήθεια κυρίως ενός συμμαθητή και μετέπειτα συζύγου της.

Ένα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ εφηβικό μυθιστόρημα, με ένα θέμα που λείπει από την εφηβική βιβλιοθήκη, ένα θέμα ταμπού, για το οποίο η κοινωνία (όπως αντανακλάται καθαρά και μέσα στο βιβλίο) έχει αποφασίσει πριν από εσένα για εσένα: "Η έκτρωση είναι μονόδρομος όταν είσαι ανήλικη, πόσο μάλλον θύμα βιασμού". Βέβαια, η κοινωνία δεν έχει αποφασίσει έτσι μόνο για τα ανήλικα μέλη της, αλλά γενικά η έκτρωση είναι αποδεκτή και επικροτείται, ενώ στην πραγματικότητα η θρησκεία μας λέει καθαρά πώς άνθρωπος θεωρείται κανείς εξ άκρας συλλήψεως και όχι από κάποια εβδομάδα κύησης και μετά, άρα είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και με αγάπη ως πρόσωπο, από την πρώτη μέρα ύπαρξης του.




Αυτά ήταν τα διαβάσματα μας!
Ποιά ξεχωρίσατε;
Εσείς τι διαβάσατε/διαβάζετε;;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips