Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Παιδικά βιβλία για το Πάσχα από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά



Κάθε χρόνο αναζητώ κάτι καινούργιο για να διαβάσω στα παιδιά σχετικά με τις θρησκευτικές μας γιορτές. Φέτος, επιλέξαμε τα τρία αυτά βιβλία από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά, για να τα διαβάσουμε,  να σας τα παρουσιάσουμε και να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μας από αυτά! 

Μάλιστα, αν έχετε βάλει στο μάτι κάποιο από αυτά ή οποιοδήποτε άλλο βιβλίο από το site stamoulis.gr είναι ευκαιρία να το αγοράσετε τώρα, καθώς κερδίζετε δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες με αντικαταβολή, ως την Τρίτη 5/4/2022, με τον κωδικό 2008! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να κάνετε τις πασχαλινές αγορές με όφελος!

Πάμε να δούμε τα βιβλία μας!


Γιορτάζω, τραγουδώ, παίζω, δημιουργώ 6



Το έκτο βιβλίο μιας από τις αγαπημένες μου σειρές (διαβάστε εδώ για το δεύτερο βιβλίο, εδώ για το τέταρτο κι εδώ για το πέμπτο)! Το συγκεκριμένο είναι αφιερωμένο στο Πάσχα και την Πεντηκοστή και πιάνει τα πράγματα από εκεί που τα αφήνει το τέταρτο βιβλίο, αυτό της Άνοιξης! Εμείς, αφού τελειώσαμε φέτος για τρίτη φορά την ανάγνωση του ανοιξιάτικου "Γιορτάζω τραγουδώ", πιάσαμε το πασχαλινό!




Και αυτό όπως και όλα τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς, είναι γεμάτο ψυχωφελείς ιστορίες, παιχνίδια γνώσεων, κατασκευές και χειροτεχνίες, επεξηγήσεις σχετικά με τις πιο γνωστές μας βυζαντινές εικόνες και γενικώς πολλά πολλά πνευματικά μηνύματα, όλα προσαρμοσμένα και γραμμένα για παιδιά!




Ηλικιακά, θεωρώ ότι τα βιβλία ταιριάζουν σε παιδιά 4+, αφού και με τα προνήπια μπορείτε να επιλέξετε και να ασχοληθείτε με όσα είναι βατά για εκείνα. Θεωρώ πως έχει αρκετό υλικό και για αυτά!



Το βιβλίο χωρίζεται σε 3 ενότητες:

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη Μεγάλη Εβδομάδα, μέχρι και την αποκαθήλωση. Μας εξηγεί ποιά γεγονότα θυμόμαστε κάθε μέρα της Μεγάλη Εβδομάδας, μαθαίνουμε το βίο του αγίου Ιωσήφ του Παγκάλου, καθώς και αγίων που μετανόησαν και βρίσκουμε παραβολές, παιχνίδια και σχετικές κατασκευές.




Στη δεύτερη ενότητα βρίσκουμε ό,τι είναι σχετικό με το Μεγάλο Σάββατο ως την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής. Μαθαίνουμε για τους αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Η εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά σε αυτή την ενότητα είναι ιδιαίτερα συγκινητική!



Η τρίτη ενότητα ασχολείται με την Πεντηκοστή, τις εμφανίσεις του Χριστού μετά την Ανάσταση, τις Κυριακές του Παραλύτου, του Τυφλού και της Σαμαρείτιδας, την Πέμπτη της Αναλήψεως, αλλά και το βίο της Αγίας Ματρώνας της τυφλής.




Ένα πολύ δημοφιλές στοιχείο, είναι ότι το βιβλίο περιλαμβάνει, όχι ένα, αλλά δύο cd, με ιστορίες, τραγούδια, ύμνους και παιχνίδια! Είναι ιδανικό για τα χαλαρά μεσημέρια, το αυτοκίνητο, την ώρα πριν τον ύπνο και για όποτε θέλετε να καθίσουν ήσυχα γενικώς! 




Εμείς έχουμε ΠΟΛΛΑ χρόνια που ακούμε παραμύθια και τραγούδια, χωρίς να χρησιμοποιούμε την οθόνη για να το κάνουμε και μπορώ να σας πω ότι, εκτός από καταπληκτικός τρόπος για να ησυχάζουν, είναι πολύ αποτελεσματικό μέσο καλλιέργειας της φαντασίας και εμπλουτισμού του λεξιλογίου τους! Πλέον που τα μεγάλα μου είναι 9 και 7, μένω άναυδη με τις λέξεις που γνωρίζουν και που χρησιμοποιούν και αυτό δεν το οφείλω σε καμία οθόνη!! Βιβλία και ακουστικό υλικό φίλοι μου! Σύμμαχοι στην ανάπτυξη των παιδιών!!!






Ένα βιβλίο για παιδιά ηλικίας 7+ (θεωρώ όμως ότι οι περισσότερες από τις σελίδες κάνουν και για νήπια), αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση, την ανάσταση του Λαζάρου, τη Βαϊοφόρο, τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Αυτό το βιβλίο αν και μικρό, έχει λίγο απ' όλα! Σε κάποιες σελίδες εξηγεί τον τρόπο που "διαβάζουμε" κάποιες λεπτομέρειες στις αγιογραφίες, καθώς και ορισμένες λέξεις, που ίσως είναι άγνωστες στα παιδιά, όπως τροπάριο, απολυτίκιο κλπ.




Σε άλλες σελίδες έχει αγιογραφήσεις και τις αντίστοιχες χρωμοσελίδες για να ζωγραφίσουν τα παιδιά, μαζί με δραστηριότητες και πασχαλινές κατασκευές! Βέβαια, δε λείπουν τα κείμενα κατήχησης, τα οποία εξηγούν στα παιδιά ποιά γεγονότα θυμόμαστε και τιμούμε σε κάθε μία από τις δεσποτικές γιορτές που αναφέρονται στο βιβλίο.




Το συγκεκριμένο βιβλίο μου άρεσε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, γιατί μπορεί να γίνει μια πολύ ωραία οικογενειακή συντροφιά για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Τα παιδιά θα αποκτήσουν νέες γνώσεις (το ίδιο ενδεχομένως και εσείς, εγώ πάντως ναι!), θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες των εικόνων ζωγραφίζοντάς τις (είναι καλό για την ψυχή, το μάτι να περιεργάζεται καλά θεάματα και όχι άσχημα) και θα απασχοληθούν δημιουργικά με τις δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους, ο οποίος είναι άφθονος κατά τις διακοπές του Πάσχα!




Τα κείμενα έχει γράψει η κυρία Σταυρούλα Σταμάτη, σε συνεργασία με τη Μαγδαληνή Χατζή-Βαμβούρη και τα σκίτσα έχει επιμεληθεί η Αγγελική Δελεχά. Οι εικόνες είναι του Θεοφάνη Κρητού, από την Ι.Μ. Σταυρονικήτα Αγίου Ορους. Ένα βιβλίο που σας προτείνω ανεπιφύλακτα, καθώς κι εγώ έχω μεγάλη χαρά που προστέθηκε στη βιβλιοθήκη μας ένα τόσο χρήσιμο βιβλίο για τα παιδιά μου, αλλά και για το νηπιαγωγείο!




Για άλλη μια φορά, η Αγγελική Δελεχά ΚΕΝΤΗΣΕ! Το παραμυθάκι αυτό είναι ολόδικό της, τόσο σε κείμενο όσο και σε εικόνες!

Ένα μικρό γαϊδουράκι ζει χαρούμενο κοντά στη μαμά του και στην οικογένεια που το φροντίζει, μα δεν το βάζουν ποτέ να κάνει δουλειές και δεν του φορούν ποτέ σαμάρι. Τι να συμβαίνει άραγε; Μήπως είναι αδύναμο και ακατάλληλο για οποιαδήποτε δουλειά;




Ώσπου έρχεται η μέρα που ο Χριστός το καλεί, για να καθίσει πάνω του! Είναι η μέρα που θα μπει στην πόλη και όλος ο κόσμος θα Τον δοξάζει φωνάζοντας "Ωσαννά"! Τελικά, έκανε την πιο σπουδαία δουλειά από όλες! Κουβάλησε στην πλάτη του Εκείνον, που κουβαλά όλον τον κόσμο! Μου θυμίζει πολλές ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη, όπου άνθρωποι του Θεού, ταπεινωμένοι αρχικά για διάφορες αιτίες από τον κοινωνικό τους περίγυρο, γνωρίζουν στο τέλος μεγάλη δόξα από το Θεό!




Στη συνέχεια, το γαϊδουράκι μοιράζεται μαζί μας μια ιστορία για το μοσχοβολιστό πασχαλινό μωβ λουλούδι, την πασχαλιά και πώς αυτή συνδέεται με το Πάσχα! Στις τελευταίες σελίδες θα βρείτε, ακόμη, πολλές όμορφες πασχαλινές χρωμοσελίδες, με τη σφραγίδα γλυκύτητας και χάρης της Αγγελικής!




Δε γίνεται να μη σταθώ και πάλι στις εικόνες. Η Αγγελική Δελεχά είναι η αγαπημένη μου εικονογράφος και πάντα με τα παιδιά παρατηρούμε με μεγάλο θαυμασμό τις εικόνες που δημιουργεί, ειδικά με την 9χρονη πεταλουδίτσα μου, η οποία έχει μια έφεση στη ζωγραφική. Είναι θα έλεγα η δεύτερη φύση της, όπως φυσικά ανασαίνει, έτσι ζωγραφίζει και φτιάχνει τα δικά της βιβλία, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί!




Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ανυπομονώ να το διαβάσω και στο νηπιαγωγείο την εβδομάδα που μας έρχεται και να ζωγραφίζουμε τις χρωμοσελίδες! Σας το προτείνω!!!


Καλό Πάσχα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips