Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

14+1 tips για να κάνετε οικονομία στο σούπερ μάρκετ!




Μια ανάρτηση που τη ζητήστε πολλές φορές! Η αλήθεια είναι ότι για εμάς τις νοικοκυρές, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι ένα φλέγον ζήτημα! Ετοίμασα λοιπόν 15 tips που προσωπικά εφαρμόζω και που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το λογαριασμό!!


1. Κοιτάξτε τις προσφορές
Αποκτήστε την καλή συνήθεια να τσεκάρετε τις προσφορές πριν πάτε για ψώνια, ώστε να σημειώσετε τι θέλετε και τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από τα προϊόντα αυτά μέσα στην εβδομάδα ή στις επόμενες 15 ημέρες. Αγοράστε σε προσφορά μόνο ό,τι ξέρετε ότι θα καταναλώσετε. Ό,τι δε θα χρησιμοποιήσετε είναι απλά πεταμένα λεφτά, ακόμη κι αν το πήρατε 1€ από 100€! Θα είναι σπατάλη γιατί πετάξατε το ένα ευρώ σας στα σκουπίδια!


2. Αγοράστε σε προσφορά ό,τι θέλετε να δοκιμάσετε
Αν έχετε βάλει στο μάτι κάποιο προϊόν που δεν ξέρετε αν θα σας ταιριάξει και θέλετε να το δοκιμάσετε, παρακολουθείτε τις προσφορές του σούπερ μάρκετ που ψωνίζετε και όταν η τιμή του χαμηλώσει, μπορείτε να το προμηθευτείτε και να πειραματιστείτε! Ακόμη κι αν δε σας ταιριάξει, έχετε χάσει αρκετά λιγότερα χρήματα!


3. Τιμή ανά κιλό και όχι ανά συσκευασία
Πάντα να κοιτάτε την τιμή του κιλού, η οποία αναγράφεται στην ετικέτα του ραφιού. Συνήθως είναι γραμμένη με μικρά γράμματα κάτω δεξιά από την τιμή του προϊόντος, αλλά έχει τη μεγαλύτερη σημασία και με βάση αυτή πρέπει να συγκρίνετε τις τιμές μεταξύ των ίδιων προϊόντων.

Για παράδειγμα, θέλετε να πάρετε ένα γιαούρτι κουβά και βλέπετε το γιαούρτι "Κολιός" που 9 στις 10 φορές έχει χαμηλότερη τιμή από τα υπόλοιπα. Πάτε λοιπόν να το πάρετε, νομίζοντας ότι κάνετε την πιο οικονομική αγορά! Αν, όμως, προσέξετε καλύτερα, θα δείτε ότι το μεγάλο γιαούρτι Κολιός είναι των 850 γρ. ενώ όλα τα υπόλοιπα του ενός κιλού! Επομένως, μπορεί να είναι φθηνότερο, μπορεί και όχι! Ο μόνος αλάνθαστος τρόπος να ελέγξετε το φθηνότερο είναι με την τιμή κιλού!


4. Προτιμήστε τις οικονομικές συσκευασίες
Οι λεγόμενες οικογενειακές συσκευασίες έχουν τις περισσότερες φορές χαμηλότερη τιμή κιλού ή τις βρίσκει κανείς σε καλές προσφορές πακέτων, όπως π.χ. στα 2 τεμάχια το ένα δώρο. Συμφέρει για τα προϊόντα που αγαπάτε και που ξέρετε ότι θα καταναλώσετε.


5. Αγοράστε εναλλακτικά τρόφιμα
Αγοράστε όσπρια για πρωτεΐνη αντί για κρέας, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, γάλα και κορν φλάουρ αντί για κρέμα γάλακτος, καλαμπόκι για ποπ-κορν αντί για γαριδάκια!


6. Δοκιμάστε τα non-brand προϊόντα
Έτσι ονομάζονται τα αγαθά που παράγονται για την εκάστοτε εταιρεία ή σούπερ μάρκετ. Η μάρκα τους είναι η εταιρεία! Σαν να λέμε "μακαρόνια ΑΒ Βασιλόπουλος"! Είναι πιθανό να κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά σε χαμηλότερη τιμή. Κάποια βέβαια ίσως δεν τηρήσουν τα δικά σας στάνταρ ποιότητας, αλλά επειδή είναι οικονομικά δε χάνετε τίποτα με το να τα δοκιμάσετε μια φορά! Προσωπικά, μου αρέσει πάρα πολύ το αλεύρι Economy του Market In, φουσκώσει φανταστικά όλα μου τα ζυμώματα και το προτιμώ. Το ίδιο καλές είναι για μένα και οι non-brnd χαρτοπετσέτες!


7. Όσιο πιο επεξεργασμένο, τόσο πιο ακριβό
Αυτό είναι νόμος! Ο πουρές σκόνη είναι ακριβότερος από τις πατάτες, το αποξηραμένο κρεμμύδι από το φρέσκο, η κομμένη και πλυμένη σαλάτα από τα φρέσκα λαχανικά. Και είναι λογικό, αν σκεφτείτε πόση παραπάνω ενέργεια, υλικά, μηχανήματα και εργατικά χέρια χρειάζεται καθεμιά από τις επεξεργασίες αυτές! Προτιμήστε να μαγειρεύετε όσο μπορείτε "from the scratch", από την αρχή δηλαδή, καθώς έτσι θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα στον μηνιαίο προϋπολογισμό!


8. Προτιμήστε λαχανικά και φρούτα εποχής
Ό,τι είναι στην εποχή του είναι πιο οικονομικό, γιατί απαιτεί πολύ λιγότερο κόπο για να αναπτυχθεί! Αφήστε που είναι πολύ πιο υγιεινά και φουλ βιταμινών, σε αντίθεση με τις ντομάτες του Δεκέμβρη!


9. Πάντα πηγαίνετε με λίστα στο χέρι
Ξέρω, εσείς τα θυμάστε αυτά που θέλετε! Αλλά σοβαρά τώρα, τα θυμάστε πάντα ΟΛΑ;;; Πριν πάτε να ψωνίσετε, τσεκάρετε τις προμήθειες που έχετε ήδη, για να μην καταλήξετε να πάρετε άλλα 3 πακέτα μακαρόνια, επειδή δεν θυμάστε πως έχετε ήδη 5 στο ντουλάπι σας, αλλά και για να μη χάσετε την -50% προσφορά στο απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε και που σας τελειώνει!


10. Ούτε πεινασμένοι, ούτε πολύ χορτάτοι
Άλλο ένα κόλπο για να ψωνίζετε όσα ακριβώς χρειάζεστε! Όταν πάτε για ψώνια πεινασμένοι, τα θέλετε όλα, τα λιγουρεύεστε όλα, όλα είναι νόστιμα!!! Αντίθετα, όταν είστε τίγκα χορτάτοι, όλα τα φαγητά σας απωθούν, με αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις να μην μπορείτε να κρίνετε αντικειμενικά αν πραγματικά χρειάζεστε κάτι!


11. Λάβετε υπόψη σας τη φάση στην οποία βρίσκεστε
Μπορεί το μαρούλι να κάνει 40 λεπτά και η έτοιμη κομμένη σαλάτα 1€. Το μαρούλι όμως θα το πετάξετε, ενώ τη σαλάτα θα τη φάτε, γιατί δουλεύετε τρελά/θηλάζετε/είστε έγκυος/άρρωστη/σε λάθος φάση και δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσετε να πλύνετε φυλλώδες λαχανικό φύλλο-φύλλο! Αυτό δεν σημαίνει ότι πετάξατε τα παραπάνω χρήματα που δώσατε! Σημαίνει ότι τα λεφτά σας πιάσαν τόπο, τραφήκατε υγιεινά και εξοικονομήσατε χρόνο και κόπο σε αντιδιαστολή με λίγα χρήματα. Είναι δικό σας κριτήριο το τι θα επιλέξετε να εξοικονομήσετε, αναλόγως της φάσης που βρίσκεστε!

Το αγελαδινό γάλα είναι πιο φθηνό από το κατσικίσιο, αλλά ίσως θέλετε να δώσετε στο παιδί σας το κάτι παραπάνω, αγοράζοντας το προϊόν με την σχεδόν τριπλάσια τιμή. Δεν υπάρχει ένα κριτήριο για όλους. Εσείς θα αξιολογήσετε την ποιότητα που επιθυμείτε σε συνδυασμό με τα χρήματα που είστε διατεθημένοι (και έχετε) να πληρώσετε.

Μην ξεχνάτε πως τα χρήματα είναι για να μας υπηρετούν και όχι για να τα υπηρετούμε εμείς! Βάλτε τα λοιπόν στην υπηρεσία σας με τρόπο που να εξυπηρετεί τη ζωή σας!


12. Προσοχή στην ημερομηνία λήξης
Αν αγοράσετε κάτι πολύ οικονομικό, το οποίο δεν θα προλάβετε να το καταναλώσετε επειδή λήγει, είναι και πάλι λεφτά πεταμένα στα σκουπίδια. Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης και αξιολογήστε ρεαλιστικά αν πρόκειται να καταναλώσετε την πλειονότητα του προϊόντος εντός αυτής.

Ένα καλό tip για το φρέσκο γάλα που λήγει γρήγορα, είναι να τσεκάρετε πάντα τα πιο πίσω γάλατα στο ράφι! Είναι συνήθως τα πιο φρέσκα και οι υπάλληλοι τα βάζουν πιο πίσω για να αγοραστούν πρώτα αυτά που λήγουν γρηγορότερα!!!


13. Αξιολογήστε το χώρο της κουζίνας σας
Μη στοκάρετε σε προϊόντα αν δεν έχετε που να τα αποθηκεύσετε. Δεν είστε αποθήκη τροφίμων, αλλά σπιτικό. Σε 8 εβδομάδες το πολύ, το πιθανότερο είναι ότι το προϊόν που θέλετε αλλά δεν έχετε που να το βάλετε, θα είναι και πάλι σε προσφορά. Αγοράστε ποσότητες για τις οποίες έχετε χώρο.


14. Αν δεν έχετε λεφτά να το αγοράσετε, δεν είναι καλή προσφορά!
Αν δεν έχετε χρήματα να αγοράσετε μια καλή προσφορά, τότε δεν είναι καλή προσφορά για εσάς, από την άποψη ότι δεν θα σας εξοικονομήσει χρήματα. Αντίθετα, θα σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού!


15. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους!
Τι σχέση έχει αυτό; Μπορεί κάποιος να αγοράζει κρέας κάθε μέρα κι εσείς να μη μπορείτε (αφήστε που δεν είναι και υγιεινό!). Μπορεί να χαλά περισσότερα χρήματα σε προσφορές κι εσείς να μην έχετε αρκετά για να το κάνετε. Μπορεί ακόμη αυτό το διάστημα να έχετε για τους δικούς σας λόγους επιλέξει να διαθέτετε χρήματα για πιο ακριβά προϊόντα. Είναι εντάξει! Το σπιτικό σας είναι μοναδικό, έχει συγκεκριμένες ανάγκες, απαιτήσεις και γούστα και δεν πρόκειται να δώσετε λόγο σε κανέναν γι' αυτό! Να είστε εντάξει με τον εαυτό σας, με την προϋπόθεση ότι αγοράζετε με επίγνωση και δεν πετάτε το καλάθι αυθόρμητα ένα σωρό πράγματα, χωρίς να γνωρίζετε καν αν τα χρειάζεστε, αν θα τα καταναλώσετε ή επειδή απλώς θέλετε να κάνετε το παιδί σας να σταματήσει να γκρινιάζει!


Εσείς τι άλλα tips έχετε για οικονομία στο σούπερ μάρκετ;


4 σχόλια:

  1. Ακόμη ένα πολύ καλό και χρήσιμο άρθρο οργάνωσης και νοικοκυριού!

    Αν παρατηρήσουμε τις προσφορές των εταιριών, θα δούμε ότι κάνουν "κυκλο", οπότε εγώ προσωπικά ακόμη κι αν δεν χρειάζομαι άμεσα ένα προϊόν πχ καθαρισμού το αγοράζω, γιατί όταν σε λίγες μέρες θα το χρειαστώ, δεν θα ισχύει πλέον η προσφορά.

    Βέβαια, όπως λες, και οι προσφορές θέλουν προσοχή, γιατί ειδικά στα τρόφιμα ίσως μάς ωθούν να αγοράσουμε περισσότερα απ όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη.

    Να είσαι καλά, φίλη μου!
    Καλή συνέχεια σε όλα!

    Αλεξάνδρα Χ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακολουθώ κι εγώ την ίδια τακτική με τα απορρυπαντικά! Σε φιλώ Αλεξάνδρα μου, χάρηκα που πέρασες!

      Διαγραφή
  2. Ετσι ακριβως ειναι, οπως τα λες...και να φανταστεις οτι δουλευω σε super market...♥♥ Ισμηνη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που τα επιβεβαιώνει ένας άνθρωπος εκ των έσω! Να είσαι καλά Ισμήνη!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips