Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Βιβλιο-παίζουμε: Η πρώτη μου λογοτεχνία vol. 2




Εδώ σας είχα παρουσιάσει δυο βιβλία από τη σειρά "Η πρώτη μου λογοτεχνία" των εκδόσεων Μεταίχμιο! Ουσιαστικά αποτελείται από κλασικά και αγαπημένα βιβλία, τα οποία έχουν ξαναγραφτεί από αξιόλογους Έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, ώστε να απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά, 4-8 ετών κατά τη γνώμη μου! Η κλασική λογοτεχνία δεν είναι για πλάκα κλασική! Καλλιεργούν στους αναγνώστες αξίες διαχρονικές, όπως η ειλικρίνεια, η συμπόνια, η ευγνωμοσύνη, η υπευθυνότητα, η φιλία, η γενναιοδωρία.

Σήμερα, θα σας μιλήσω για τη Μηλιά και Το μόνο της ζωής του ταξίδι!

Η Μηλιά



Η Μηλιά είναι μια όμορφη και πολύ καλόκαρδη κοπέλα! Παρόλο που είναι φτωχή, βρίσκει πάντα τρόπους να βοηθά τους άλλους και γι' αυτό την αγαπούν όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα!

Η φτώχια, όμως, την αναγκάζει να φύγει από το σπίτι της, για να αλαφρύνει τους γονείς της και να αναζητήσει την τύχη της μακριά στην πόλη.




Καθώς προχωρά μέσα από το δάσος, σώζει ένα σμήνος πουλιά από την κάνη του κυνηγού! Εκείνα γεμάτα χαρά, θέλουν οπωσδήποτε να της ανταποδώσουν τη βοήθεια! Αποφασίζουν να πάνε μαζί της στο βασιλιά της χώρας, ο οποίος έχει μεγάλη θλίψη και δίνει το μισό του βασίλειο σε όποιον τον κάνει να χαμογελάσει!




Τα πουλιά ετοιμάζουν για τη Μηλιά φορέματα και αξεσουάρ από μοναδικά υλικά, όπως εκείνα ξέρουν καλά να κάνουν! Και η περιπέτεια ξεκινά! 




Ο βασιλιάς εντυπωσιάζεται με την ικανότητα της να συνομιλεί με τα πουλιά και να τα κάνει να τραγουδούν και να χορεύουν! Η καρδιά του σκιρτά και έτσι παντρεύεται τη Μηλιά! Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!




Η αρχική ιστορία ανήκει στον Εμμανουήλ Ροΐδη και μας θυμίζει πολύ τη μαγεία των λαϊκών παραμυθιών, που προσωπικά με συνεπαίρνουν και τα αγαπώ ιδιαίτερα! Η Μηλιά είναι ένα υπέροχο γυναικείο πρότυπο, ταπεινή, ειλικρινής, γεμάτη αγάπη, γενναία, αφιλοκερδής!




Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί ο Βασίλης Κουτσογιάννης και τη διασκευή έκανε η Τζέμη Τασάκου, αγαπημένη συντοπίτισσα, με την οποία έχουμε συνεργαστεί και μέσα στην τάξη του νηπιαγωγείου και της οποίας τη συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε εδώ! Το βιβλίο αυτό μου το δώρισε η ίδια, με μια πολύ γλυκιά αφιέρωση! Την ευχαριστώ πολύ και της εύχομαι καλοτάξιδο και αυτό της το βιβλίο!


Το μόνο της ζωής του ταξίδι



Ήρωας της ιστορίας μας είναι ένα παιδί, που πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να γίνει ραφτόπουλο, να ράψει τα βασιλικά ρούχα και αφού τον ερωτευτεί η βασιλοπούλα, να τον ζητήσει σε γάμο! Άλλωστε, έτσι γινόταν σε όλες τις ιστορίες που του έλεγε ο αγαπημένος και πολυταξιδεμένος του παππούς! Αλλά τελικά τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα περίμενε!




Επιστρέφοντας πίσω στο χωριό του, ο παππούς του τον ρωτάει αν είδε όλα τα θαυμαστά πράγματα που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, όπως για παράδειγμα τη γοργόνα, την αδερφή του Μεγαλέξανδρου, τον αφαλό της θάλασσας και το μέρος με τους μαρμαρωμένους ανθρώπους! 




Γεμάτος θαυμασμό ο μικρός, ρωτάει τον παππού του πόσα ταξίδια πια έχει κάνει και γνωρίζει όλα αυτά τα πράγματα! Κι έτσι μαθαίνει την παράδοξη, αλλά συνηθισμένη για εκείνα τα χρόνια ιστορία του! Τελικά, φαίνεται πως ο παππούς δεν έκανε άλλο ταξίδι παρά ένα, το τελευταίο και μεγάλο του!




Τη διασκευή του βιβλίου έκανε η Αγγελική Δαρλάση και την εικονογράφηση η Έφη Κοκκινάκη. Είναι ένα ανάγνωσμα που τα έχει όλα: το αστείο, τη φαντασία, το ιστορικό αποτύπωμα, την απρόσμενη πλοκή. Με συγκίνησε καθώς το διαβάζαμε, όχι επειδή είναι στενάχωρο, αλλά επειδή είναι γεμάτο συναίσθημα!




Πώς σας φαίνονται τα βιβλία;
Καλά διαβάσματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips