Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Το λεξικό της FlyLady!




Συχνά λαμβάνω e-mails από αναγνώστριες με ερωτήσεις σχετικά με διάφορες ορολογίες της FlyLady. Εδώ ετοίμασα ένα λεξικό, για να μη σας μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο!

Basic Weekly Plan: Υπάρχουν πράγματα, τα οποία ακόμη κι αν ακολουθούμε τις ρουτίνες και τις αποστολές (missions) και πάλι δεν γίνονται. Έτσι, η FlyLady έχει αναθέσει κάθε ημέρα της εβδομάδας σε τέτοιες δουλειές:

Δευτέρα: Weekly home blessing και πλυντήρια
Τρίτη: Ελεύθερη μέρα, προγραμματίζουμε διασκεδαστικά πράγματα, όπως φαγητό με φίλους
Τετάρτη: Μέρα κατά της αναβολής (anti-procrastination day), κάνουμε πράγματα που όλο τα αναβάλουμε, προγραμματισμός γευμάτων, καθάρισμα ψυγείου
Πέμπτη: Μέρα εξωτερικών εργασιών, ιατρικά ραντεβού, ψώνια
Παρασκευή: Καθαρίζουμε αυτοκίνητο και τσάντα, ραντεβού με τον/την αγαπημένη μας, ενημερώνουμε τα τεφτέρια των οικονομικών μας και κάνουμε budgeting (προγραμματισμό εσόδων και εξόδων)
Σάββατο: Ημέρα οικογενειακής διασκέδασης (family fun), διασκεδάζουμε με την οικογένεια μας
Κυριακή: Μέρα ανανέωσης του πνεύματος, αυτοφρονίτδα


Το δικό μας family fun!


BO: Τα αρχικά από τη φράση "Born Organized". Αναφέρεται στα άτομα τα οποία από φυσικού τους και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια μένουν οργανωμένα, τόσο στη ζωή τους όσο και στο σπίτι τους.

CHAOS: Είναι η συντομογραφία για το "Can't Have Anyone Over Syndrome". Η FlyLady περιγράφει με αυτόν τον τρόπο την κατάσταση στην οποία ζούμε συχνά: το σπίτι είναι παραμελημένο σε βαθμό που ντρεπόμαστε να φέρουμε κόσμο στο σπίτι και έτσι χάνουμε ευχάριστες στιγμές από τη ζωή μας, όπως έναν καφέ με μια φίλη ή ένα γιορτινό τραπέζι που θα θέλαμε να διοργανώσουμε.

Clutter: Η άτακτη συλλογή από πράγματα, συνήθως περιττά. Η FlyLady λέει πως δεν μπορείς να οργανώσεις την ακαταστασία που προκαλούν τα άχρηστα για εσένα πράγματα. Μπορείς μόνο να τα ξεφορτωθείς! 

Τα πράγματα συσσωρεύονται σε ένα μέρος επειδή 1) δεν τα χρειαζόμαστε, 2) δεν αποφασίζουμε αμέσως μόλις τα πιάσουμε στα χέρια μας για το πώς θα τα διαχειριστούμε, 3) δεν έχουν προκαθορισμένη θέση, 4) η κανονική τους θέση δεν είναι εύκολη στη χρήση, 5) η θέση τους είναι ήδη πιασμένη από άλλη άτακτη στοίβα πραγμάτων!


Στ' αλήθεια, πόσα "πράγματα" χρειαζόμαστε για να είμαστε χαρούμενοι;


Control journal: Ένα ντοσιέ στο οποίο αποθηκεύει κανείς όλες τις πληροφορίες που χρησιμοποιεί συχνά. Αυτό μπορεί να αποτελείται από τους στόχους μας, τις ρουτίνες μας, τηλ. κατάλογο, φάκελο με αποδείξεις από κάτι συγκεκριμένο, τα έσοδα-έξοδα μας, διάφορες λίστες, σημειώσεις με τις σκέψεις μας κλπ. Θα σας γράψω μελλοντικά περισσότερα για το control journal. Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ όλα τα control journals και τις λίστες της FlyLady (γενικής χρήσης, για μαθητές, για όταν πρόκειται να ταξιδέψετε, για τα Χριστούγεννα) ή να φτιάξετε το δικό σας με βάση τις οδηγίες της και προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας. Επίσης, δυο παρόμοια control journals που έχω ετοιμάσει, το "Ένα Επικό Party" και το "Ήρεμο Πάσχα" θα τα βρείτε στην ψηφιακή βιβλιοθήκη για εγγεγραμμένα μέλη (γραφτείτε εδώ αν θέλετε).

Crisis Cleaning:Είναι αυτό που χρειάζεστε αν δε χρησιμοποιείτε ακόμη ρουτίνες! Είναι το καθάρισμα επείγουσας ανάγκης, που θα σας ξελασπώσει τη δύσκολη στιγμή, όταν θα περιμένετε ξαφνικά κόσμο και το σπίτι θα είναι ένα μικρό χάος! Η φιλοσοφία του είναι ότι χωρίζει κανείς την ώρα σε 4 τέταρτα, τα 3 τέταρτα ασχολείται με 3 χώρους και το τελευταίο τέταρτο ξεκουράζεται. Διαβάστε περισσότερα για το crisis cleaning εδώ.

DH, DW, DD, DS: Είναι συντομογραφίες για τις λέξεις Dear Husband (αγαπητός σύζυγος), Dear Wife (αγαπητή σύζυγος), Dear Daughter (αγαπητή κόρη), Dear Son (αγαπητός γιος). Η FlyLady μας εκπαιδεύει να αναφερόμαστε στους αγαπημένους μας με όμορφο τρόπο!


Εδώ οι DH, DD, DS1 και DS2.


Decluttering: Η διαδικασία του να αφαιρούμε πράγματα που δε χρειαζόμαστε, δε μας αρέσουν και δεν αγαπάμε. Το decluttering μπορεί να είναι φυσικό (π.χ. στο σπίτι, το αυτοκίνητο, την τσάντα), νοητικό (πχ ξεφορτώνομαι τοξικές σκέψεις και φόβους), ψηφιακό (σβήνω περιττές εφαρμογές, αρχεία, φωτογραφίες, ξεγράφομαι από αδιάφορα newsletters, ξε-ακολουθώ λογαριασμούς στα social media) ή κοινωνικό (αφαιρώ από τη ζωή μου άτομα που δεν μου κάνουν καλό). Η FlyLady μας προτείνει κάποιους διασκεδαστικούς τρόπους για να κάνουμε decluttering, όπως τα 15' με το χρονόμετρο, το 27 fling boogie, το Fire Drill και το 5' room rescue.

Fire drill: Συμμαζεύω ένα hot spot μέχρι να βρω την επιφάνεια στην οποία όλα τα πράγματα ήταν ακουμπισμένα!

Flight plan: Το ολοκληρωμένο καθημερινό πρόγραμμα που βγάζει η FlyLady και μπορείτε να το βρίσκετε κάθε μέρα εδώ.

FLY: Finally Love Yourself, δηλαδή "Επιτέλους Αγάπησε Τον Εαυτό Σου".


Για να δώσεις αγάπη στους άλλους, χρειάζεται πρώτα
να αγαπήσεις τον εαυτό σου.


Flywashing: Το αντίστοιχο του brainwashing (πλύση εγκεφάλου) αλλά για καλό σκοπό! Όταν μας έρχεται στο μυαλό μια άσχημη, μη παραγωγική σκέψη για εμάς, λέμε "Άκυρο" και την αντικαθιστούμε με μια θετική και βοηθητικότερη. Π.χ. αντί για "είσαι χαζή", σκεφτόμαστε "είμαι μια ώριμη γυναίκα και μπορώ να βρω τη λύση". Ή "είσαι τεμπέλα" με το "έκανα το διάλειμμα μου και τώρα θα επιστρέψω στη δουλειά".

Gratitude journal: Ένα τετράδιο όπου σημειώνει κανείς κάθε μέρα 3 πράγματα για τα οποία νιώθει ευγνώμων που τα έχει ή που έγιναν ή είναι χαρούμενος που τα πέτυχε. Το σκεπτικό είναι να εστιάζουμε στα θετικά και να νιώθουμε ευγνώμονες και χαρούμενοι κάθε μέρα, ακόμη και στις χειρότερες μέρες μας!

Habit of the month: Κάθε μήνα εστιάζουμε στην απόκτηση μιας καλής συνήθειας. Μπορείτε να δείτε σε ποιά συνήθεια εστιάζουμε κάθε μήνα εδώ.

Home Blessing Hour: Η "Ώρα Της Ευλογίας Του Σπιτιού". Είναι μία ώρα την εβδομάδα, την οποία αφιερώνουμε στη βασική συντήρηση και χοντρική του σπιτιού. 10' σκούπισμα, 10' σφουγγάρισμα, κλπ. Διαβάστε αναλυτικά για το home blessing hour εδώ.

Hot Spot: Ένα σημείο του σπιτιού, το οποίο αν για λίγο παραμελήσουμε, γρήγορα φεύγει εκτός ελέγχου από τα πράγματα που συσσωρεύει και εξαπλώνεται σε όλο το δωμάτιο, όπως η φωτιά στο δάσος! 


Ένα συνηθισμένο μου hot spot.


Μετά από ένα γρήγορο hot spot fire drill.


Hot Spot Fire Drill: Αυτό που κάνουμε είναι να ξεφορτωθούμε την παραπάνω στοίβα, να φέρουμε στο φως την επιφάνεια κάτω από τη στοίβα και έτσι να εμποδίσουμε το μικρό χάος να εξαπλωθεί στο δωμάτιο.

Launch pad: Είναι η σελίδα του site της, στην οποία μπορείτε με μια ματιά να τα βρείτε όλα: τη ζώνη και τις αποστολές τις εβδομάδας (Sneak peek of the week), τη λίστα βαθύ καθαρισμού (detail cleaning, αλλά μπορείτε να βρείτε και τη δική μου λίστα στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του blog, κάνοντας την εγγραφή σας εδώ), υπενθυμίσεις (reminders) για το κινητό και πολλά άλλα.

Μια άλλη έννοια του launch pad, είναι ο χώρος στον οποίο εναποθέτουμε από το βράδυ, όλα τα πράγματα που θα χρειαστεί να πάρουμε μαζί μας το πρωί, όπως η τσάντα μας, πράγματα για επιδιόρθωση, βιβλία για επιστροφή, λογαριασμούς κλπ.
 
Loving movement: Οποιαδήποτε είδους κίνηση που γυμνάζει το σώμα μας. Η FlyLady τη χαρακτηρίζει ως κίνηση αγάπης γιατί με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας για το σώμα μας.

Missions: Είναι οι αποστολές που βγάζει η FlyLady για βαθύ καθάρισμα κάθε εβδομάδα. Η FlyLady υποστηρίζει πως δε χρειάζεται να κάνουμε ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα και να το παρακάνουμε με τη μία. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, αν κάθε εβδομάδα ασχολούμαστε με μία ζώνη του σπιτιού (δείτε παρακάτω) και κάνουμε λίγο βαθύ και λεπτομερές καθάρισμα σε αυτή. Η ίδια η FlyLady, μας κατευθύνει σε αυτή τη δουλειά, αναθέτοντας μας μία αποστολή (mission) για κάθε εργάσιμη ημέρα, γύρω από τη ζώνη της εβδομάδας. Μπορείτε να βρίσκετε τις αποστολές της εδώ, ή να γραφτείτε στο newsletter της εδώ (θα λαμβάνετε όμως αρκετά e-mails την ημέρα με μικρές ιστορίες επιτυχίας που τις στέλνουν αναγνώστριες ή Q&A, να είστε προετοιμασμένοι) ή στο δικό μου εβδομαδιαίο newsletter, όπου στέλνω κάθε Κυριακή το πρόγραμμα που ακολουθώ εγώ, βασισμένο στο δικό της αλλά προσαρμοσμένο στην καθημερινότητα μου.

Pamper mission: Δηλαδή "αποστολή κανακέματος". Εκτός των αποστολών για το σπίτι, η FlyLady μας αναθέτει και μια εβδομαδιαία αποστολή για να φροντίσουμε τον εαυτό μας! Η ημέρα που έχει αφιερώσει στην αυτοφροντίδα και το κανάκεμα είναι η Κυριακή. Μπορείτε να βρείτε τα pamper missions εδώ.


Ένας καφές απ' έξω μπορεί να είναι το δικό μου pampering!


Routines: Το Α και το Ω της Flylady. Οι ρουτίνες είναι οι ενέργειες που κάνουμε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και εξυπηρετούν τη συντήρηση του σπιτιού, της ψυχικής μας γαλήνης και της επίτευξης των στόχων μας. Οι βασικές ρουτίνες είναι η πρωινή κι η βραδινή, αλλά αναλόγως του τρόπου ζωής του καθενός, μπορεί να υπάρχει επίσης και ρουτίνα μετά το σχολείο, μεσημεριανή ή απογευματινή ρουτίνα. Κάποια βασικά στοιχεία για την πρωινή ρουτίνα είναι να ντυνόμαστε από την κορυφή ως τα νύχια (εννοώντας να μη φοράμε όλη μέρα πυτζάμες και παντόφλες), να τρώμε πρωινό και να βάζουμε ένα πλυντήριο. Κάποια βασικά της βραδινής ρουτίνας είναι να πλένουμε τα πιάτα και να διαλέγουμε ρούχα για την επόμενη. Διαβάστε όλες τις σχετικές με τις ρουτίνες αναρτήσεις μου εδώ.

SHE: Το ακρυνύμιο της φράσης "Sidetracked Home Executive", δηλαδή οικιακός διευθυντής με αποσπασμένη προσοχή. Χα! Ξεκινάμε να κάνουμε κάτι και στην πορεία κάτι άλλο μας τραβά την προσοχή, έτσι καθετί  που πιάνουμε, το αφήνουμε στη μέση! "Θα μπορούσα να δω όλη τη σειρά των πραγμάτων που ξεκινήσατε να κάνετε όλη την ημέρα, μόνο από τα αντικείμενα που έχετε σκορπίσει στο σπίτι" λέει η FlyLady!

Swish and Swipe: Καθάρισμα της τουαλέτας. Δείτε εδώ (από το 1.15 και πέρα) πώς γίνεται, από την Diane in Denmark, μια Youtuber που εφαρμόζει τόσο την FlyLady όσο και το Dressing Your Truth!


Το καλαθάκι μου με τα εργαλεία καθαριότητας που χρησιμοποιώ συχνά.


Zones: Οι ζώνες είναι τα διάφορα τμήματα του σπιτιού, όπως τα έχει χωρίσει η FlyLady. Κάθε εβδομάδα, μας προτείνει 5 missions (δείτε πιο πάνω) γύρω από μια συγκεκριμένη ζώνη. Την πρώτη εβδομάδα του μήνα ασχολούμαστε με τη ζώνη 1, τη δεύτερη με τη ζώνη 2 κ.ο.κ. Διαβάστε περισσότερα για τις ζώνες εδώ.

27 Fling Boogie: Είναι ένας παιχνιδιάρικος τρόπος για να κάνει κάποιος decluttering. Παίρνουμε μια σακούλα σκουπιδιών, τριγυρίζουμε στο σπίτι, βρίσκουμε και πετάμε 27 πράγματα. Κλείνουμε τη σακούλα και την πηγαίνουμε στα σκουπίδια! Έπειτα, παίρνουμε ένα άδειο κουτί και με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε μέσα 27 αντικείμενα που δε θέλουμε πια. Κλείνουμε το κουτί και το ετοιμάζουμε για χάρισμα! Εγώ χαρίζω τα πράγματα που δε θέλω στο xariseto.gr ή στην Πανελλήνια Ένωση Φίλων Πολυτέκνων.

5 Minute Room Rescue: Μια υπενθύμιση για να αφιερώσουμε 5 λεπτάκια στο χειρότερο δωμάτιο μας, ξέρετε, αυτό που δεν θα αφήναμε κανέναν να δει! Αν αφιερώνετε 5' την ημέρα για τις επόμενες 27 ημέρες, θα έχετε έναν χώρο για τον οποίο θα είστε περήφανη!


Time to FLY!!!


Σας κάλυψα;
Έχετε κάποια άλλη απορία για τις λέξεις που χρησιμοποιεί η FlyLady;


4 σχόλια:

  1. Τελεια αναρτηση Τριανταφυλλενια μου, χρονια τωρα εφαρμοζω τις ρουτινες της flylady (πρωινη και βραδινή) και με εχει βοηθησει παρα πολυ. Είναι οντως οι πιο βασικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη! Μου έχει αλλάξει κι εμένα πραγματικά τη ζωή!!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips