Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

"Cruising through the holidays": Η αποστολή της Flylady που μας προετοιμάζει για τις γιορτές!





Έχω εδώ και μερικές χρονιές που χρησιμοποιώ το σύστημα της FlyLady για να προετοιμαστώ για τις γιορτές.

Το σύστημα της για τις γιορτές λέγεται "Cruising through the holidays" και η ίδια εξηγεί περί τίνος πρόκειται:

"Ας προσποιηθούμε ότι πρόκειται να πάμε κρουαζιέρα τριών εβδομάδων και αναχωρούμε την 1η του Δεκεμβρίου. Έτσι, θα πρέπει να τα έχουμε όλα έτοιμα ως την 1η του Δεκέμβρη. Για να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι χρειάζεται να προετοιμαστούμε ώστε να μην τρέχουμε γύρω γύρω σαν κοτόπουλα με κομμένο κεφάλι, έχοντας μόνο λίγες ημέρες για να κάνουμε πολλά πράγματα!

Ορίστε το πλάνο δράσης μας: Μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουμε ολοκληρώσει την πλειοψηφία των ετοιμασιών για τις γιορτές. Αυτό σημαίνει τα δώρα θα έχουν αγοραστεί και τυλιχτεί, η διακόσμηση θα έχει γίνει, τα ταξίδια μας θα έχουν διευθετηθεί και το φαγητό θα είναι έτοιμο στο σπίτι για να μαγειρευτεί. Τουλάχιστον το περισσότερο. Θα χρειαστεί ακόμη να ψωνίσετε όσα υλικά πρέπει να είναι φρέσκα.

Αυτή θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα νιώθετε σαν να είναι οι γιορτές μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία...

Μπορείτε να κάνετε τα πάντα για 15'! Ακόμη και να ετοιμαστείτε για να γιορτάσετε τις ημέρες αυτές!"


Οι αποστολές είναι μικρές και εύκολες, "baby steps" όπως λέει κι η ίδια!!! Ασχολούμαστε μαζί τους από Δευτέρα ως Παρασκευή, όχι τα σαββατοκύριακα!


Να σας πω ότι οι αποστολές έχουν αρχίσει από την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Τα έβαλα κάτω λοιπόν και κατέληξα ότι από την 4η ως τις 15 του Νοέμβρη, δηλαδή τις δύο επόμενες εβδομάδες, θα κάνω δύο αποστολές μαζί την ημέρα, ώστε να έρθω και να συμβαδίσω με το δικό της πρόγραμμα, αφού εγώ θα ξεκινήσω τη Δευτέρα 4/11!

Αν θέλετε να βλέπετε την πρόοδο μου στις αποστολές, ακολουθήστε με στο Facebook και το Instagram!

Θα βρείτε όλες τις αποστολές στα αγγλικά εδώ, καθώς και σχετικά βίντεο της Flylady.

Πριν ξεκινήσετε, η FlyLady έχει να σας πει:

"Αν υποφέρετε από χάος στο σπίτι σας, για να φέρετε εις πέρας τις αποστολές θα πρέπει να ετοιμάσουμε το σπίτι για να υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας χωρίς να νιώστε απελπισία! Θα χρειαστεί να κάνετε Crisis Cleaning!"


Missions


1. Clean & fling. Καθώς κάνετε το Weekly Home Blessing, πάρτε μια σακούλα και έχετε την μαζί σας καθώς πηγαίνετε από δωμάτιο σε δωμάτιο, ώστε μόλις βλέπετε κάτι για πέταμα, να το βάζετε εκεί. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα συσσωρεύονται πράγματα για πέταμα! Έξτρα πόντοι αν γεμίσετε τη σακούλα!

2. Holiday control journal. Εκτυπώστε το γιορτινό πλάνο οργάνωσης της Flylady εδώ ή απλά διαβάστε το και αντιγράψτε τις ενότητες. Δε χρειάζεται να είναι φαντασμαγορικό, όσο πιο απλό τόσο καλύτερα! Θα το χρησιμοποιήσετε για να προγραμματίσετε τα μενού, τις λίστες με δώρα, διάφορες μικροδουλειές κλπ. Κολλήστε μαζί κι ένα φάκελο ώστε να τοποθετείτε εκεί τις αποδείξεις σας. Για σήμερα, αφιερώστε 15' για να συμπληρώσετε στο πλάνο κάποια βασικά πράγματα. Μην ξεχάσετε να κάνετε ένα time-out για να χαλαρώσετε!

3. Συγκέντρωση περιτυλιγμάτων. Σήμερα συγκεντρώνουμε όλα τα χαρτιά περιτυλίγματος, κορδέλες, ευχετήριες κάρτες κλπ. σε ένα σημείο ώστε να είναι έτοιμα όταν τα χρειαστούμε.

4. Errand day. Σήμερα αγοράζουμε μικροπράγματα που θα χρειαστούμε. Γραμματόσημα, σελοτέιπ, μαρκαδοράκια κλπ. Έπειτα τα τοποθετούμε μαζί με όσα μαζέψαμε στην αποστολή νο. 3.

5. Holiday budget. Ώρα για τον οικονομικό προγραμματισμό! Κοιτάξτε τις λίστες με τα δώρα και τα φαγητά και προσπαθήστε να δουλέψετε ώστε να βγάλετε ένα ποσό που θέλετε να διαθέσετε για αυτά. Όταν το κάνετε, προσπαθήστε πολύ ώστε να μείνετε στο ποσό αυτό και να μην το ξεπεράσετε κάνοντας αυθόρμητες αγορές. Πόσα χρήματα θα διαθέσετε για δώρα, ταχυδρομικά, συσκευασίες δώρων, ταξίδια, γεύματα, κατασκευές κλπ. Προσθέστε τα νούμερα αυτά στο planner της αποστολής νο. 2.

6. Προγραμματισμός διακόσμησης. Για σήμερα σημειώστε στο πλάνο τι διακοσμήσεις θα χρησιμοποιήσετε και που. Επίσης, τι διακοσμητικά θέλετε να φτιάξετε και που θα τα τοποθετήσετε. Θέλετε να αγοράσετε κάτι νέο; Σημειώστε το! Μη βγάλετε τίποτα από τα κουτιά, μόνο προγραμματίστε!

7. Προγραμματισμός με το holiday control journal/plan & play. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δουλέψετε στο planner σας και αφιερώστε 15' για να κάνετε κάτι που αγαπάτε! Προσθέστε κι άλλες πληροφορίες στο πλάνο, όπως αν θα ταξιδέψετε τις γιορτές, ποιούς θα καλέσετε στο σπίτι κλπ. Αν θα ταξιδέψετε, αρχίστε να προσθέτετε ημερομηνίες και μέσα μεταφοράς. Αν θα καλέσετε κόσμο, σημειώστε πώς θα προετοιμαστείτε ώστε να τους φιλοξενήσετε. Αν θα μείνετε σπίτι μόνοι σας, πώς θα περάσετε το χρόνο σας, θρησκευτικά δρώμενα, κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ. Όχι λεπτομέρειες, μόνο κάποια βασικά στοιχεία.

Επίσης, βρείτε χρόνο να παίξετε! Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, βγείτε για παγωτό ή διαβάστε λίγο από ένα αγαπημένο βιβλίο που θέλετε να τελειώσετε.

8. Μεγέθη. Σημειώστε στο planner τα μεγέθη όλης της οικογένειας, ύψος, νο. παπουτσιών, παντελονιών κλπ. Θα τα έχετε έτοιμα όταν κάποιος φίλος θα σας ρωτήσει "τι νούμερο φοράει ο μικρός;" ώστε να του αγοράσει κάτι. Γλιτώστε το τρέξιμο της τελευταίας στιγμής και τις αλλαγές ρούχων λόγω μεγέθους!

9. Errand day. Ξανακοιτάξτε το Planner σας και δείτε τι άλλα πράγματα χρειάζεται να αγοράσετε. Όταν πάτε σούπερ μάρκετ, μπορείτε να αγοράσετε μερικά υλικά για τις γιορτές. Αν τα πάρετε όλα μαζί, μπορεί να σας φανούν ακριβά. Ενώ αν πάρετε ένα αλεύρι τώρα, σοκολάτα μετά κλπ. δεν θα νιώσετε μεγάλη διαφορά στα χρήματα. Το ίδιο και με τα δώρα, τα διακοσμητικά, το καθαριστήριο, τα είδη σπιτιού. Προγραμματίστε και καθώς περνάτε από αυτά τα καταστήματα, κάντε και μερικές δουλίτσες για τις γιορτές.

10. Ξανακοιτάζοντας το budget. Πώς τα πάτε ως τώρα με τα οικονομικά; Θυμηθείτε, μην αγοράσετε δώρα προσπαθώντας να εντυπωσιάσετε, να είστε προσεκτικοί και συνετοί. Σκεφτείτε δημιουργικούς και οικονομικούς τρόπους για να εκφράσετε την αγάπη σας! Μη βλέπετε το budget σαν ντροπή και καταπίεση, να είστε περήφανοι που φροντίζετε τον εαυτό σας και τα οικονομικά σας με αυτόν τον τρόπο, ενώ παράλληλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας για τα δώρα σας!

11. Cling & fling. Κάντε ένα "27 fling boogie", δηλαδή καθώς βάζετε σκούπα ή ξεσκονίζετε, βρείτε και πετάξτε 27 πράγματα!

12. Menu planning & fun. Προγραμματίστε τα γεύματα σας για τις γιορτές. Αν ταξιδεύετε, σκεφτείτε τι θέλετε να προσφέρετε στους οικοδεσπότες για να συνεισφέρετε στο γεύμα. Αν θα κάνετε εσείς το τραπέζι, σχεδιάστε το μενού και αρχίστε μια λίστα για ψώνια. Το ίδιο και αν θα έχετε φιλοξενούμενους, τι θα φάτε όσο εκείνοι θα μένουν μαζί σας στο σπίτι. Πρωινά, μεσημεριανά και βραδινά γεύματα θα πρέπει να τα σκεφτείτε και να τα σημειώσετε. Για σήμερα, καταγράψτε στο planner ένα απλό πλάνο γευμάτων και κάποια βασικά υλικά για αγορά. Μπορείτε καθώς προχωράμε να εμπλουτίζετε τη λίστα, αλλά προς το παρόν θα χρειαστείτε κάτι για να ξεκινήσετε να δουλεύετε και να προμηθεύεστε σταδιακά τα υλικά τα οποία είναι μακράς διαρκείας. Επίσης, αφιερώστε 5' στον εαυτό σας για να κάνετε ένα time-out!

13. Ψωνίζοντας δώρα. Σήμερα ολοκληρώνουμε τις παραγγελίες των δώρων μας! Μέσω e-shop, τηλεφωνικά ή στα μαγαζιά! Μην περιμένετε τελευταία στιγμή, ώστε να έχετε χρόνο για λάθη, ελλείψεις στα καταστήματα ή επιστροφές.

14. Errand day. Ξανακοιτάμε τη λίστα μας και βλέπουμε τι μπορούμε να ολοκληρώσουμε σήμερα, καθώς θα βγούμε στην αγορά. Υλικά για μαγείρεμα, χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, υγρό για τα πιάτα!

15. Ξανακοιτάζοντας το budget. Ίδια με την αποστολή νο. 10.

16. Clean & fling. Ίδια με την αποστολή νο. 11.

17. Τι θα χρειαστούμε για τα γεύματα. Έχετε κάποια καλά τραπεζομάντηλα, διακοσμητικά για το κέντρο του τραπεζιού κλπ.; Όχι για όλο το σπίτι, μόνο για τα γεύματα. Σημειώστε τα στο planner μαζί με τα μενού. Προγραμματίστε πότε θα πλύνετε τα τραπεζομάντηλα, θα γυαλίσετε τα σερβίτσια και θα ετοιμάσετε τα γιορτινά πιάτα.

18. Παιχνιδόκουτα. Σήμερα βουτάμε στα παιχνιδόκουτα των παιδιών! Αν έχετε παιδιά, αφιερώστε 15' για να ξεφορτωθείτε σπασμένα παιχνίδια, χαλασμένα παζλ κλπ. Αυτή την αποστολή μπορείτε να την προσθέσετε στο 27 fling boogie (βλ. αποστολή νο. 11) ή να κάνετε ένα απλό fling boogie αν δεν έχετε παιδιά!

19. Λίστα για το γιορτινό φαγητό. Προμηθευτείτε όλα τα υλικά που σας έχουν μείνει, τα οποία είναι μακράς διαρκείας.

20. Ξανακοιτάζοντας τη λίστα με τα δώρα. Τσεκάρετε το planner σας και συγκεκριμένα τη λίστα με τα δώρα. Τα πήρατε όλα; Που βρίσκεστε οικονομικά; Αφιερώστε μια στιγμή για να νιώσετε περήφανοι για τον εαυτό σας που ετοιμάζεστε για τις διακοπές με ένα baby step τη φορά!!

21. Πετάξτε τα σκουπίδια μόλις τα δείτε καθώς σκουπίζετε!

22. Plan & play. Δείτε τι χρειάζεται να ταχυδρομηθεί από τα δώρα και προγραμματίστε πότε θα τα ταχυδρομήσετε. Δείτε επίσης αν έχετε αφήσει κάποιο δώρο που δεν το έχετε αγοράσει ακόμη. Δε θέλετε να υπάρχει έλλειψη σε κάποιο δώρο που έχουν ζητήσει τα παιδιά από τον Άγιο Βασίλη! Επίσης, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Διάβασμα, γεύμα με κάποιον φίλο, εσείς επιλέγετε!

23. Κάρτες. Ώρα να δούμε τις κάρτες μας και να αποφασίσουμε ποιές θα στείλουμε φέτος. Σήμερα γράψτε και ετοιμάστε για ταχυδρόμηση 5 από αυτές. Κάντε το ίδιο και τις επόμενες ημέρες μέχρι να τελειώσετε!

24. Errand day. Καθώς θα είστε στην αγορά, προμηθευτείτε ό,τι χρειάζεστε για να ταχυδρομήσετε τα γράμματα και τα δώρα σας. Γραμματόσημα, κουτιά κλπ. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε μερικά ακόμη πράγματα που σας έχουν απομείνει από το σούπερ μάρκετ.

25. Ξανακοιτάζοντας τη λίστα και το budget. Ετοιμάστε τους λογαριασμούς που θέλουν πληρωμή, ώστε να τους έχετε συγκεντρωμένους σε ένα σημείο και ρίξτε μια ματιά στα οικονομικά σας. Αφιερώστε 15' για να γράψετε τα έσοδα και τα έξοδα σας. Βεβαιωθείτε ότι είστε εντός budget όσον αφορά τα δώρα σας.

26. Home blessing. Αφιερώστε 10' ανά δωμάτιο για ένα γρήγορο weekly home blessing!

27. Τσεκάροντας το μενού και τα υλικά. Σε 48 ώρες οι αμερικάνοι γιορτάζουν το thanksgiving επομένως εδώ η Flylady προτρέπει τα flylabies να τσεκάρουν τις προμήθειες τους και να σιγουρευτούν πως έχουν ό,τι χρειάζονται.

28. 15' στην κουζίνα. Σήμερα καθαρίζουμε το νεροχύτη μας, τους πάγκους και την επιφάνεια του φούρνου.

29. Τύλιγμα. Αν έχετε χρόνο σήμερα, τυλίξτε μερικά δώρα!

30. Τσεκάροντας το budget. Black Friday σήμερα και φροντίστε να ΤΣΕΚΑΡΕΤΕ ΤΟ BUDGET ΣΑΣ πριν πέσετε με τα μούτρα στα ψώνια! Δοκιμάστε να ψωνίσετε online φέτος για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία!


Και μπαίνουμε στο Δεκέμβριο και στα super holiday missions, τα οποία μας βοηθούν να ετοιμάσουμε και να στολίσουμε το σπίτι, ενώ παράλληλα θα αφιερώνουμε λίγο χρόνο και στον εαυτό μας. Είναι, επίσης, ιδανικά για όσους άργησαν να ξεκινήσουν τις αποστολές ή τις ξεκινούν τώρα. Οι αποστολές ξεκινούν την πρώτη Δευτέρα του Δεκεμβρίου.


S-1. Διακοσμήστε κάτι. Αφιερώστε 15' για να διακοσμήσετε κάτι στο σπίτι σας. Φωτάκια, στεφάνι στην πόρτα, οτιδήποτε. Δεν πειράζει αν έχετε ήδη ξεκινήσει να διακοσμείτε! Αν πάλι έχετε ολοκληρώσει τις διακοσμήσεις, αφιερώστε λίγο χρόνο για να βάλετε στη θέση τους τα κουτιά από τα διακοσμητικά.

S-2. Τσεκάροντας τα λευκά είδη. Αφιερώστε 15' στο να τοποθετήσετε στη θέση τους τυχόν τραπεζομάντηλα που ήδη χρησιμοποιήσατε και σιγουρευτείτε ότι έχετε σεντόνια, κουβέρτες κλπ. έτοιμα, αν πρόκειται να έχετε φιλοξενούμενους για τις γιορτές. Ετοιμάστε τραπεζομάντηλα και τσεκάρετε ότι έχετε πλύνει τις πετσέτες για την κουζίνα και το μπάνιο. Βάλτε το χρονόμετρο σας! Κάντε μια λίστα αν χρειάζεται να αγοράσετε κάτι.

S-3. Clean & fling. Ίδια με την αποστολή νο. 1.

S-4. Μαλλιά! Κλείνουμε ραντεβού στο κομμωτήριο αν θέλουμε να κάνουμε τα μαλλιά μας ή τα νύχια για τα Χριστούγεννα. Επίσης φροντίστε για καθαριστήρια, κρατήσεις σε ξενοδοχεία και ιατρικά ραντεβού.

S-5. Καθαρίζοντας το ψυγείο. Σήμερα πετάμε τα περισσεύματα από το ψυγείο και περνάμε τα ράφια με πανάκι! Βάλτε γιορτινή μουσικούλα και ξεκαθαρίστε!

S-6. Υλικά για ψήσιμο. Κάντε μια λίστα από όσα θα χρειαστείτε για οτιδήποτε ψήσετε και επίσης σνακς ή φαγητό για πάρτι. Αν πάτε σήμερα σούπερ μάρκετ, προσπαθήστε να ολοκληρώσετε τις αγορές σας από αυτή τη λίστα.

S-7.  Budgeting. Ίδια με την αποστολή νο. 2 για όσους ξεκίνησαν τα missions αργότερα.

S-8. Ξενώνες και πιάτα. Αν έχετε καλεσμένους που θα φιλοξενήσετε, ετοιμάστε τον ξενώνα ή το χώρο όπου θα κοιμηθούν. Αφιερώστε 15' για να βγάλετε πετσέτες, σεντόνια κλπ. καθώς και άλλες ειδικές ανάγκες που ίσως έχουν, όπως καρεκλάκι φαγητού κλπ. Επίσης, αφιερώστε 15' για να ετοιμάσετε τα πιάτα και ασημικά για το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Ό,τι δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε στα 15', προγραμματίστε στο για να το κάνετε μέσα στην εβδομάδα.

S-9. Ξανακοιτάζοντας το holiday control journal. Τσεκάρετε τις λίστες σας! Έχετε το μενού με τις λίστες για το γιορτινό τραπέζι; Σβήσατε όσα δώρα έχετε ψωνίσει; Τελειώσατε τις ετοιμασίες για τις κάρτες; Έχετε παραγγείλει όλα σας τα δώρα; Είναι τα δώρα έτοιμα για να ταχυδρομηθούν; Αφιερώσατε χρόνο στον εαυτό σας; Φτιάξτε ίσως μια κούπα τσάι και καθίστε ήσυχα να ξαναδείτε τις λίστες σας.

S-10. Τύλιγμα και διακόσμηση. Αφιερώστε 15' και δείτε πόσα πακέτα μπορείτε να τυλίξετε! Απολαύστε το! Βάλτε γιορτινή μουσική για να μπείτε στο γιορτινό κλίμα! Bonus αποστολή: για άλλα 15' τοποθετήστε μερικά ακόμη γιορτινά διακοσμητικά ή τοποθετήστε τις κάρτες που λάβατε σε ένα όμορφο σημείο.

S-11. Fun day. Έχετε χειροποίητα δώρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί; Μπισκότα που δεν έχουν ψηθεί; Ας τα ετοιμάσουμε για παράδοση. Βάλτε μουσική και διασκεδάστε το!

S-12. Έχετε κάρτες που δεν έχετε γράψει ή τοποθετήσει σε φακέλους; Ετοιμάστε τις τώρα. Κάντε όσες περισσότερες μπορείτε σε 15'. Επίσης, υπάρχει κάτι που δεν έχετε παραγγείλει ακόμη; Τώρα είναι η ώρα! 

S-13. Σήμερα ταχυδρομούμε τα πακέτα και τις κάρτες που ετοιμάσαμε χθες. Παίρνουμε τα ρούχα μας από το καθαριστήριο. Τσεκάρουμε τη λίστα με τα ψώνια και σιγουρευόμαστε ότι έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για τα γιορτινά φουρνίσματα. Μετά από αύριο είστε έτοιμοι για να φύγετε για την κρουαζιέρα σας!! Θέλω το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου να είναι απολαυστικό για εσάς!

S-14. Έμεινε κάτι για να τυλίξετε; Κάντε το! Τσεκάρετε το Planner σας και δείτε αν έχετε ξεχάσει κάτι. Τσεκάρετε επίσης το budget σας.

S-15. Τα καταφέραμε! Αφιερώστε λίγο χρόνο για να φτιάξετε για εσάς μια κούπα τσάι ή σοκολάτα και θυμίστε στον εαυτό σας ότι κάνετε baby steps μέσα στις γιορτές! Καλές γιορτές σε όλους!!!


Κατεβάστε εδώ το holiday control journal.
Αν ταξιδεύετε, κατεβάστε εδώ το packing control journal για να οργανώσετε καλύτερα τις αποσκευές σας.


Τι λέτε; Είστε μέσα;;;
Αν ναι, καλή επιτυχία!!!

2 σχόλια:

  1. Τέλειος προγραμματισμός.. ευχαριστούμε πολύ και για το χρόνο που αφιερωσες να μεταφράσεις Όλα τα παραπάνω. Εννοείται θα το ακολουθήσω καθώς κάθε παραμονή Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς τρέχω και δεν προλαβαινω.. καλή επιτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips