Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Η λέξη που επέλεξα και οι στόχοι μου για το 2019!




     Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που επέλεξα λέξη της χρονιάς! Το consept είναι πως επιλέγεις μια λέξη, μια αρετή, κάτι στο οποίο υστερείς και θες να εστιάσεις όλη τη χρονιά που έρχεται και που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τους στόχους που θα βάλεις. Το 2017 είχα επιλέξει τη "ΣΥΝΝΟΙΑ" και το 2018 τη "ΧΑΡΑ".


Πώς πήγε η "ΧΑΡΑ" το 2018;
     Το έτος της χαράς ήταν μια τραγική ειρωνεία! Όσο προσπαθούσα να είμαι χαρούμενη, όλη τη χρονιά με κατέκλυζαν φόβοι και εφιάλτες σχετικά με την τέταρτη εγκυμοσύνη μου, αφού η τρίτη εξελίχθηκε σε παλίνδρομη και επίσης έτρεμα στην ιδέα της δεύτερης καισαρικής. Η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας με βοήθησε αλλά έπρεπε να έχω προστρέξει νωρίτερα σε αυτά, γιατί δυστυχώς σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, τα αμέλησα και αυτό δε με βοήθησε καθόλου.




     Εν τέλει, αφού γέννησα και πήγαν όλα τόσο τέλεια στη γέννα μου (χάρη και σ' εσάς, στις προσευχές και τη θετική σας σκέψη) μπορώ να πω πως ναι, μου ήταν πολύ πιο εύκολο να είμαι χαρούμενη, αλλά και πάλι χρειάζεται κάποια διεργασία καθημερινή για να μην παίρνεις δεδομένα όσα έχεις και να τα εκτιμάς. Μου έκανε πολύ καλό το έτος της Χαράς, παρόλες τις μεγάλες ψυχολογικές δυσκολίες που συνάντησα, γιατί εστίασα σε αυτό ακριβώς που υστερούσα.




Ποιά είναι η λέξη μου για το 2019;
     Αφού γέννησα, ξαφνικά μπορούσα να κάνω όλες τις δύσκολες κινήσεις που επιθυμούσα και επίσης είχα και άδεια από τη δουλειά. Τα παιδιά ξεκίνησαν σχολεία και αυτό με άφησε με πολύ χρόνο και μαζεμένες σωματικές δυνάμεις έτοιμες να ξεχυθούν. Παρόλο που προσπαθούσα να είμαι προσεκτική και να μην υπερφορτώνω τον εαυτό μου, συνειδητοποίησα πως δεν τα κατάφερνα και συνέχεια έκανα και κάτι παραπάνω.




     Σκεφτόμουν λοιπόν, ότι με τη νέα χρονιά θα χρειαστώ μεγαλύτερη αυτοπειθαρχία, τη λέξη που αρχικά είχα επιλέξει (και που τελικά επέλεξε η Μαρία από την Κόκκινη Καμέλια). Μετά από μια εκ βαθέων συζήτηση που είχα με τον πνευματικό μου, συνειδητοποίησα πως αυτό που χρειαζόμουν δεν ήταν να πειθαρχώ περισσότερο, αλλά να απλοποιήσω περισσότερο τη ζωή μου. Γι' αυτό και η λέξη που επέλεξα το 2019 είναι η "ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ" και είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό!!!




Στα πλαίσια της απλοποίησης, θα προσπαθήσω να κάνω τα εξής:
  • Να διώξω πράγματα από το σπίτι ώστε να απλοποιήσω το χώρο που ζούμε. Για να μην αποσυντονίζομαι, θα το κάνω με τη μέθοδο της FlyLady (ίσως πρέπει να σας γράψω τις οδηγίες που δίνει εκείνη για το decluttering. Προς το παρόν, διαβάστε περισσότερα εδώ)
  • Να μην πιέζω τον εαυτό μου να κάνει περισσότερα από όσα ρεαλιστικά μπορεί να πραγματοποιήσει σε μια μέρα, κάτι που σαν Τύπος 3 φαίνεται πως έχω τη φυσική τάση να κάνω.
  • Να μη βάζω στη λίστα μου περισσότερα από 3 μικρά και 2 μεγάλα tasks ανά ημέρα.
  • Να απλοποιήσω τα σνακς που τρώμε, δίνοντας έμφαση στο σπιτικό και στο υγιεινό (π.χ. το βραστό αυγουλάκι είναι για όλους ένα θρεπτικό, οικονομικό σνακ που ετοιμάζεται πολύ γρήγορα)
  • Αν βλέπω ότι κάτι με στεναχωρεί επειδή δεν έχει γίνει, να αφιερώνω 2' για να το προχωράω/διορθώνω, για να νιώθω καλύτερα ψυχολογικά, ότι δηλαδή έκανα για αυτή τη δουλειά το καλύτερο που μπορούσα τη συγκεκριμένη μέρα.



Και με την ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ στο νου, έθεσα τους εξής στόχους για το 2019:

Προσωπικοί
1. Να επαναφέρω την καθημερινή πρωινή γυμναστική. Μέχρι στιγμής δεν την έχω πιάσει γιατί πρόλαβε και με έπιασε η μέση! Αλλά είπαμε, δεν θα πιέζω τον εαυτό μου περισσότερο από το ρεαλιστικό.

2. Να μειώσω τα έτοιμα βλαβερά σνακ που τρώμε και να ετοιμάζω 1 σπιτικό σνακ/εβδομάδα.




3. Να αποταμιεύω 3€/εβδομάδα για να αγοράσω το πρόγραμμα "Kids Cook Real Food", ένα αμερικάνικο πρόγραμμα που μαθαίνει στα παιδιά δεξιότητες μαγειρικής, όπως το ξεφλούδισμα, το ασφαλές κόψιμο με διάφορα μαχαίρια, το σοτάρισμα, το βράσιμο κλπ. αναλόγως της ηλικίας τους. Θεωρώ τις δεξιότητες μαγειρικής ένα ατού που θα τα συνοδεύει σε όλη την ενήλικη ζωή τους και γι' αυτό σχεδιάζω να επενδύσω σε αυτό, αφού κι εγώ δεν ξέρω πολλά σχετικά π.χ. με το ποιός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κόψεις με ένα μαχαίρι.




4. Να πηγαίνω για καφέ μία μέρα την εβδομάδα. Μου αρέσει πάρα πολύ να μένω στο σπίτι, επειδή μπορώ να ολοκληρώνω περισσότερες δουλειές! Απίστευτο;; Μάλιστα, μου αρέσει τόσο πολύ, που μπορεί να μη βγω για πολλές μέρες συνεχόμενα, εφόσον αυτό το διάστημα έχει αναλάβει ο άντρας μου όλες τις εξωτερικές δουλειές. Αλλά πιστεύω θα μου κάνει καλό μια βόλτα που και που, να αλλάζω αέρα και παραστάσεις.




5. Να διαβάσω 18 βιβλία και να προχωρήσω τη μελέτη της Κ. Διαθήκης. Σκοπεύω να διαβάσω 12 νέα βιβλία και 6 από αυτά που έχω ήδη στη βιβλιοθήκη μου, στα πλαίσια της απλοποίησης, ώστε έπειτα να τα χαρίσω και να αδειάσουν λίγο τα ράφια, για να μείνει περισσότερος χώρος για βιβλία των παιδιών. Τι τα κρατάω, για να μου πιάνουν χώρο; #LetItGo

     Επίσης, σχετικά με τη μελέτη, είμαι πολύ χαρούμενη γιατί φέτος συμμετέχω για πρώτη φορά σε έναν e-κύκλο μελέτης της Αγ. Γραφής, τον οποίο διοργάνωσε η Κατερίνα από το blog Μαμά για Σπίτι, η οποία είναι και πρεσβυτέρα και ποιός καταλληλότερος για μια τέτοια πρωτοβουλία!! Οπότε έχω οργανωθεί για φέτος και προς το παρόν τα πηγαίνω πολύ καλά με το πρόγραμμα που μας έχει βγάλει, που με το δικό μου βιβλίο βγαίνει 3 σελίδες ανά ημέρα.

Uodate: Επειδή δείξατε πολλές ενδιαφέρον σχετικά με τον e-κύκλο, αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε, μπορείτε να στείλετε μήνυμα απευθείας στην Κατερίνα στο e-mail mamagiaspiti@gmail.com.




Οικογενειακοί
6. Να πάμε ένα ταξίδι οικογενειακώς. Αυτό θα χρειαστεί αφενός να βαπτίσουμε πρώτα τον μπέμπη, αφετέρου να δούμε τι θα κάνουμε με αυτοκίνητο, γιατί πλέον χρειαζόμαστε 7θέσιο για τις μετακινήσεις μας. Μας ενδιαφέρει πολύ η ασφάλεια των παιδιών και το να τα χώσουμε όλα στο πίσω κάθισμα και να ταξιδέψουμε δεν είναι επιλογή για εμάς.

     Δεν έχω άλλο νέο οικογενειακό στόχο για το 2019, μόνο θα προσπαθήσω να διατηρήσω και φέτος όλα όσα πέτυχα στον τομέα αυτό πέρυσι, δηλ. το διάβασμα 1-2 βιβλίων πριν τον ύπνο, το διάβασμα στα παιδιά τα πρωινά χωρίς σχολείο, ενός βιβλίου χωρίς εικόνες ή με κεφάλαια, το βραδινό μας τελετουργικό (θα σας μιλήσω εκτενέστερα γι' αυτό σε Podcast) και το να παίζω καθημερινά με τα παιδιά.




Σπίτι/DIY
7. Να ακολουθήσω το "52 sewing challenge". Μετά από την πρόκληση του Μαΐου, άλλη μια πρόκληση που επινόησα εγώ για μένα, αλλά μπορείτε αν θέλετε να την ακολουθήσετε κι εσείς και να είμαστε παρέα! Σκοπεύω να ολοκληρώσω 20 projects ραπτικής/DIY και άλλες 22 ημέρες να τις αφιερώσω στην επιδιόρθωση ρούχων.

     Ουσιαστικά, αν ο μήνας έχει 4 εβδομάδες, να αφιερώνω τις δύο εβδομάδες για να κάνω επιδιορθώσεις και τις άλλες δύο εβδομάδες για να ολοκληρώσω π.χ. το ράψιμο μιας φούστας ή την ετοιμασία των καλεσμάτων της βάπτισης. Έτσι πιστεύω θα είμαι πιο παραγωγική, αφού θα ξέρω που να κάνω focus, ενώ παράλληλα θεωρώ ότι δεν θα είναι πιεστικό ένα τέτοιο πρόγραμμα (έχω κι έναν μαζοχισμό να αυτοπιέζομαι).




     Ήδη την πρώτη εβδομάδα έκανα επιδιορθώσεις, τη δεύτερη ασχολήθηκα με το ράψιμο μιας tutu αλλά επειδή life happens, δεν την ολοκλήρωσα και την έβαλα για ράψιμο και αυτή την εβδομάδα. Προσπαθώ να μην πιέζω τον εαυτό μου, οπότε θα του δώσω χάρη και θα βγω από το παραπάνω πρόγραμμα, κάτι που θα κάνω όσες φορές χρειαστεί, για να διατηρήσω τα επίπεδα του άγχους μου χαμηλά.

8. Να καταφέρουμε να αγοράσουμε κάποιες ηλεκτρικές συσκευές που χρειαζόμαστε, καθώς και κάποια αντικείμενα για να οργανώσουμε καλύτερα το σπίτι μας.

9. Να ετοιμάσω τη βάπτιση του μπέμπη μας, που σημαίνει καλέσματα, μπομπονιέρες, διακόσμηση!




Blogging
10. Να ηχογραφήσω 6 podcasts. Το πρώτο θα είναι στον αέρα σε λίγες εβδομάδες, θα δούμε αν θα το αγαπήσετε και αναλόγως του τι θα μου πείτε, θα το συνεχίσω ή όχι! Μπορείτε, ακόμη (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) να πάρετε μέρος σε αυτή τη μικρή δημοσκόπηση και να μου πείτε το θέματα θα θέλατε να ακούσετε ηχογραφημένα.

11. Να ανεβάσω 6 αναρτήσεις DYT, 6 FlyLady και 6 παλιά projects. Doable θεωρώ.






     Οπότε ξεκινώ με 11 στόχους για το 2019 αντί για 21 στόχους το 2018Wow!! Φαίνεται να πήρα σοβαρά την ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ! Εύχομαι να κρατήσει!!!


Εσείς επιλέξατε φέτος λέξη της χρονιάς;
Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το 2019;




Διαβάστε επίσης:
Πώς να βάζετε στόχους και να τους πετυχαίνετε

16 σχόλια:

  1. Πολύ οργανωμένη σε βρίσκει η νέα χρονιά! Να σας ζήσει ο μπέμπης και να ευοδώθουν όλα τα σχέδια σου!
    Άλκηστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Άλκηστη!! Εύχομαι από καρδιάς το ίδιο και σ' εσένα!!

      Διαγραφή
  2. Είσαι τόσο οργανωτική που μένω να κοιτάζω τις αναρτήσεις σπυ με δέος. Δεν το ειχα σκεφτεί ποτέ αυτό με τη λέξη της χρονιάς. Πρεπει να σκεφτώ μια. Ευχαριστούμε πολύ που μοιράζεσαι ολες αυτές τις σκέψεις μαζί μας! Απολαμβάνω να διαβάζω τις αναρτήσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά δεν τα καταφέρνω πάντα έτσι οργανωτικά όπως τα σκέφτομαι! Τις πιο πολλές μέρες, ειδικά τώρα με το τρίτο παιδί, δεν μπορώ καν να σκεφτώ καθαρά από την κούραση! Πόσο μάλλον να έχω όλη τη ζωή μου σε τάξη!! Αλλά με ρους ρυθμούς που ζω τώρα, αν δεν είχα και οργάνωση, δε θα λειτουργούσε τίποτε σωστά!!! Πάντως σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν τόσο οι αναρτήσεις μου!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ οργανωτική και με πρόγραμμα! Να σας ζήσει ο μπέμπης! Εύχομαι αυτή η χρονιά να είναι όπως την επιθυμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Έφη!! Εύχομαι και σ' εσένα το ίδιο!! Μου αρέσει η οργάνωση και προσπαθώ να την εφαρμόζω, αν και δεν είμαι πολύ καλή στην αυτοπειθαρχία!!

      Διαγραφή
  4. αμααααααααααααααν εγω ολα αυτα δεν τα βλεπω για απλοποιηση φιλεναδα...βαλε απλες προτεραιοτητες λιγο χρονο σε ολους δλδ πρωτα ΣΤΟΝ ΘΕΟ ...στο σπιτι στα παιδια στο συζυγο και φυσικα σε σενα εστω αυτον τον ΚΑΦΕ την βδομαδα που δυσκολο το βλεπω με οσα εβαλες στοχο.. και επισης εστω 10 λεπτα σε απομονωση να πιεις καφε σπιτι ή να φας ενα κομματι σοκολατα!!!!!καλο κουραγιο μην ξεχνας την ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ που θα σου δινει δυναμη ....δεν σε φοβαμαι εσενα οταν λες κατι το κανεις!!!!θελω και γω να μπω στο ε κυκλο μελετης γραφης!!!!!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΧΟΥΜΕ....ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα Σοφία μου! Καταρχήν καλή χρονιά με υγεία! Κατά δεύτερον σε ευχαριστώ πολύ για το γλυκό σου ενδιαφέρον και τις γεμάτες αγάπη συμβουλές σου!!!

      Σχετικά με την απλοποίηση, μη ωλέπεις τη γενική εικόνα. Δες που ήμουν πέρυσι και πώς προσπαθώ να κινηθώ φέτος. Ο καθένας ξεκινά από άλλο σημείο και από εκεί πρέπει να μετρά κανείς την πρόοδο του! Για μένα, το πρόγραμμα αυτό είναι ΠΡΟΟΔΟΣ στην απλοποίηση, γιατί είναι κάτι πιο ρεαλιστικό και απλό από αυτό που είχα θέσει πέρυσι!!

      Σχετικά πάντως με τον καφέ, τον έχω βάλει προτεραιότητα! Ακόμη και να μην καταφέτω άλλα πράγματα μέσα στην εβδομάδα, τον καφέ θα τον πιω!! 😄 Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  5. δεν το βρηκα πες σε παρακαλω πως μπαινεις εκει στο ΜΑΜΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ δεν ειδα κατι στειλε μου μηνυμα ή απαντησε εδω ευχαριστωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου στείλε απευθείας e-mail στην Κατερίνα αν θες να συμμετέχεις, στο mamagiaspiti@gmail.com. Θα χαρώ να τα λέμε κι από εκεί!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχοι οι στόχοι σου και μου άρεσε πως τους οργανώσεις!Θαυμάζω που με τόσες υποχρεώσεις βρίσκεις χρόνο για σόδα πράγματα,εγώ Ακόμα παλεύω να βρω λίγο χρόνο να παίξω με τα παιδιά,Που και χρόνο να βρω είναι τόσο κουρασμένη..!Ενδιαφέρομαι κι εγώ για τη μελέτη Γραφής,Ήθελα πολύ να μπω σε μη ομάδα αλλά δεν προλάβαινα!Οπότε διαδυκτιακα τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Η αλήθεια είναι πως δε βρίσκω αρκςτό χρόνο, γι' αυτό θα ασχοληθώ με την απλοποίηση, να φύγουν τα αχρείαστα να μείνει περισσότερος χρόνος για τα σημαντικά!! Όσο για την κούραση, νομίζω καμιά μαμά δε βρίσκει χρόνο για να παίξει με τα παιδιά της και παράλληλα να είναι ξεκούραστη!! Θα χαρώ να σε δω στην ομάδα μας!!

      Διαγραφή
  7. Μόλις διάβασα το μήνυμα μου!Συγχώρησε τα λάθη ήταν και περασμένη η ώρα χιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Τρανταφυλλένια! Μου άρεσε πάρα πολύ η ανάρτησή σου και μου έδωσε έμπνευση να βρω τη λέξη της δικής μου χρονιάς και να γράψω και γω στόχους. Σ' ευχαριστώ για την ιδέα! mom-of-mess

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα καλώς όρισες στη blogόσφαιρα! Χαίρομαι που σου άρεσε και που την αξιοποίησες με το δικό σου τρόπο. Καλή επιτυχία στους στόχους σου!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips