Κυριακή 6 Απριλίου 2014

4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν αγοράσετε οτιδήποτε



Αυτό το εγκεφαλικό τεστ είναι πολύ απλό αλλά και πολύ αποτελεσματικό ταυτόχρονα, στο να σας βοηθήσει να αποταμιεύσετε τουλάχιστον 100 € το χρόνο!

Πριν αγοράσετε οτιδήποτε, αναρωτηθείτε: Είναι όντως καλή ευκαιρία; Μπορεί ένα προϊόν να έχει μεγάλη έκπτωση, όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σας ταιριάζει και ότι θα εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας το.

Ορίστε 4 ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν μια αγορά είναι πραγματική ευκαιρία για εσάς:

     1. Μπορώ να το πληρώσω;
     Αν είναι οικονομικά πιο πάνω από τον προϋπολογισμό σας, τότε δεν είναι καλή προσφορά για εσάς - όσο χαμηλή και αν είναι η τιμή του. Δε χρειάζεται να προχωρήσετε στις ερωτήσεις 2,3 και 4 αν έχετε απαντήσει αρνητικά σε αυτή την πρώτη. Μην αγοράσετε οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, αν δεν έχετε τα χρήματα γι΄αυτό!
     Αν είναι κάτι που πραγματικά θέλετε ή χρειάζεστε, απλά περιμένετε και κάντε οικονομία για να αποταμιεύσετε χρήματα γι΄αυτό. Σας εγγυόμαι πως είναι πολύ πιο ικανοποιητικό να πληρώσετε τις μετρητοίς για  κάτι από το να το χρεώσετε στην πιστωτική σας κάρτα και στο τέλος να μην μπορείτε να το ξεπληρώσετε.

     2. Το χρειάζομαι;
     Αν τα οικονομικά σας είναι πολύ περιορισμένα, μάθετε να σκέφτεστε με βάση τις ανάγκες και όχι τις επιθυμίες σας. Δεν σκεφτόμαστε "αυτό θα κάνει τη ζωή μου ευκολότερη;" ή "θα με κάνει να νιώσω πιο όμορφα;". Σκεφτόμαστε καθαρά γύρω από το ερώτημα "¨μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό;".        Στις περισσότερες περιπτώσεις, λογικά θα μπορείτε να ζήσετε χωρίς κάποιο προϊόν.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να αγοράζετε ένα αντικείμενο αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά ότι θα πρέπει να το λαμβάνετε υπόψιν σας κάθε φορά που αναρωτιέστε αν κάτι είναι μια καλή ευκαιρία για να το αγοράσετε.

     3. Μπορώ να το βρω σε καλύτερη τιμή κάπου αλλού;
     Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, υπάρχει πιθανότητα να βρείτε το ίδιο αντικείμενο σε καλύτερη προσφορά. Αγοράστε το μεταχειρισμένο, ζητήστε έκπτωση, αγοράστε το από το ίντερνετ με κωδικό έκπτωσης ή περιμένετε μέχρι να βγει κάποια καλύτερη προσφορά.
Κάντε μια έρευνα αγοράς και μην υποκύψετε αλόγιστα στην πρώτη δήθεν προσφορά, αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι όντως μια καλή προσφορά!

     4. Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάτι που έχω ήδη;
     Αντί να βγείτε έξω και να ψωνίσετε καινούργια ρούχα, πηγαίνετε στη ντουλάπα σας και δοκιμάστε να κάνετε νέους συνδυασμούς με τα ρούχα που έχετε ήδη. Αντί να αγοράσετε μια ηλεκτρική συσκευή, δείτε αν μπορείτε να επισκευάσετε αυτήν που ήδη έχετε. Αντί να αγοράσετε καινούργιο καναπέ, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αλλάξετε ταπετσαρία στον παλιό σας.
     Δείτε αν μπορείτε να τα καταφέρετε με όσα ήδη έχετε πριν τρέξετε να κυνηγήσετε εκείνη τη "μεγάλη προσφορά". Συνήθως, σας έρχεται φθηνότερα να χρησιμοποιήσετε κάτι που έχετε ήδη από το να αγοράσετε κάτι καινούργιο.

     Εσείς ποιά ερώτηση κάνετε στον εαυτό σας πριν αγοράσετε  κάτι;

Πηγή: moneysavingmom.com

2 σχόλια:

  1. Έλα όμως που άμα σου αρέσει πολύ, άντε να συγκρατηθείς!
    Όμως, μπορώ να πώ ότι όταν δεν έχω λειτουργήσει παρορμητικά έχω κάνει πολύ καλές επιλογές που δεν μετάνιωσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Μάρθα μου, είναι δύσκολο να συγκρατηθείς αλλά η παρορμητικότητα στις αγορές είναι κάτι που δουλεύεται, όπως δουλεύονται όλα τα αδύναμα σημεία μας! Στο χέρι μας είναι λοιπόν να εξασκηθούμε και να κάνουμε πιο συνετές αγορές!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips