Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

2 βιβλία για παιδιά δημοτικού από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά





Σε αυτό το ποστ, σας γράφω αναλυτικά για τα δυο αξιόλογα βιβλία των εκδόσεων Άθως Παιδικά, τα οποία διαβάσαμε με τα παιδιά το προηγούμενο διάστημα. Πλέον τα δυο μεγαλύτερα παιδιά μου, 9 και 7 ετών, έχουν από καιρό φύγει από τα βιβλία προσχολικής ηλικίας και έχουμε μπει σε πιο "δύσκολα" αλλά και πιο ενδιαφέροντα βιβλία! Ευχαριστούμε τις εκδόσεις που μας τα έστειλαν!


Κέλτικα παραμύθια


Τα παραμύθια που βρίσκονται στο βιβλίο, είναι εμπνευσμένα από την ιστορία του συνεχώς μετακινούμενου χριστιανικού λαού των Κελτών, γνωστοί και ως Γαλάτες!! Ναι, καλά διαβάσατε: οι γνωστοί σε όλους μας Γαλάτες, αγαπημένοι από τα χρόνια, μέσα από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ, ήταν ορθόδοξοι χριστιανοί, χωρίς μάλιστα να έχουν δρυίδες, οι οποίοι ήταν ιερείς των ντόπιων ειδωλολατρών! Πόσα μαθαίνει κανείς μέσα από τα βιβλία, πόσο ξεκαθαρίζεται η γνώση!!!!



Το βιβλίο, λοιπόν, μας αφηγείται 5 παραμύθια, βγαλμένα μέσα από την κουλτούρα και τα ιστορικά στοιχεία των Κελτών. Οι ιστορίες έχουν ως κεντρικούς ήρωες Κέλτες αγίους και η αλήθεια είναι πως έχουν μέσα τους πολλά στοιχεία που μας θυμίζουν τα λαϊκά μας παραμύθια. Η μάχη του καλού με το κακό, ο κατατρεγμένος ήρωας που μπλέκεται σε περιπέτειες, η ανέλπιστη βοήθεια που έρχεται στο δρόμο του, πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή και το τέλος στο οποίο το καλό πάντα νικά.



Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι Κωνσταντίνος Γανωτής και Κατερίνα Κόρμαλη και την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Εύα Καραντινού, την οποία έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει και από άλλες της εικονογραφήσεις. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 7-8 ετών και πάνω κατά τη γνώμη μου, καθώς τα κείμενα είναι μεγάλα και τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία που δίνει, πιστεύω πως με καλύτερη άνεση θα τα επεξεργαστεί ένα παιδί μέσης σχολικής ηλικίας.

Αν θέλετε ένα βιβλίο με παραμύθια για μεγαλύτερα παιδιά, το οποίο να τους παρέχει κάποια ιστορικά στοιχεία αλλά παράλληλα να τα ποτίζει πνευματικά, τα Κέλτικα Παραμύθια είναι μια άριστη επιλογή!




Όσιος Αλέξανδρος του Μονάχου




Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το έβδομο τη σειράς "Ασυρματιστές του Θεού", το οποίο βέβαια δύσκολα θα επέλεγα από μόνη μου, καθώς ο ναζισμός και οι φρικαλεότητες που έγιναν εκείνη την περίοδο με πονάνε πολύ. Αλλά χαίρομαι που το διαβάσαμε με τα παιδιά, γιατί έγινε αφορμή να μιλήσουμε για το ναζισμό, ένα θέμα το οποίο ήταν εντελώς άγνωστο ως τώρα σε αυτά.



Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αλέξανδρο του Μονάχου, έναν μορφωμένο και δυναμικό νεαρό που, μαζί με την παρέα του, αποφασίζει να τα βάλει με το θηρίο του ναζισμού, στήνοντας μια μυστική οργάνωση με το όνομα "Λευκό Ρόδο", μέσω της οποίας συνέταζαν και μοίραζαν κείμενα αφύπνισης στο γερμανικό λαό, ώστε να συνειδητοποιήσουν πως όλη αυτή η βαρβαρότητα ούτε φυσιολογική είναι, ούτε η αδιαφορία και η σιωπή αποτελούν λύση. Κάθε ένας άνθρωπος είναι συνένοχος όταν ανέχεται το κακό, πόσο μάλλον ο χριστιανός. Βέβαια, ήταν θέμα χρόνου να συλληφθούν από τη Γκεστάπο, να φυλακιστούν κα να εκτελεστούν, μα δε δείλιασαν στιγμή μπροστά στο καθήκον που ένιωθαν πως είχαν!



Αυτό που μου άρεσε πολύ στη συζήτηση που προέκυψε με τα παιδιά καθώς το διαβάζαμε, είναι στο σημείο που η παρέα του Αλέξανδρου αποφασίζει να κάνει κάτι για να πολεμήσει το ναζισμό. Ρώτησα, τότε τα παιδιά, τι πιστεύουν πως είχε σκοπό να κάνει ο ήρωας και η παρέα του. Ο σαμψωνάκος απάντησε: "Να ελπίζουν και να προσεύχονται". Και χαίρομαι πολύ που ο Άγιος Αλέξανδρος έδειξε με το παράδειγμα του στα παιδιά πως χρέος του χριστιανού δεν είναι μόνο η προσευχή, αλλά έχουμε ευθύνη να αναλαμβάνουμε και δράση, να κάνουμε ό,τι μπορούμε κάθε φορά, αναλόγως του πόστου στο οποίο μας έταξε ο Θεός. Εγώ μέσα από το νηπιαγωγείο, την οικογένεια και το blog, άλλος μέσα από την επιστήμη του, την τέχνη του, τον εθελοντισμό και τα ταλέντα του.




Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Κατερίνα Μουρίκη (έχει γράψει επίσης τα Πάσχα στο ξωκκλήσι, η Αγία Πελαγία και η Παναγία της Τήνου κ.α.) και εικονογράφος ο Σπύρος Γούσης (έχει επίσης εικονογραφήσει τα Ιστορίες από την Καπερναούμ, Το Πρώτο Πάσχα, Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ κ.α.)




Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα από παιδιά μεσαίων τάξεων του δημοτικού και πάνω, καθώς το κείμενο είναι πολύ, αλλά εμένα μου αρέσει, βιβλία όπως αυτό να τους τα διαβάζω εγώ πριν τον ύπνο, ώστε να τους εξηγώ και διάφορα σημεία που θέλω και να συζητάμε πάνω σε αυτά.


Πώς σας φάνηκαν τα βιβλία;
Έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά;
Έχετε να μας προτείνετε κάτι άλλο καλό;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips