Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Η μαμά διαβάζει: Το μυστήριο της εν Χριστώ συζυγίας





Το βιβλίο με τίτλο "Το μυστήριο της εν Χριστώ συζυγίας" των εκδόσεων Άθως, ήταν στη λίστα to-read μου για το 2021 και το τελείωσα μόλις πριν μερικές ημέρες! Ευχαριστώ τις εκδόσεις Άθως για το αντίτυπο που μου έστειλαν! Ώρα λοιπόν να σας μιλήσω γι' αυτό, να σας δώσω μια ιδέα για το περιεχόμενο και το ύφος του και να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου!

Περί τίνος πρόκειται

"Το μυστήριο της εν Χριστώ συζυγίας" είναι ένα βιβλίο σχετικό με το μυστήριο του γάμου, όπως δηλώνει κι ο τίτλος του, ο οποίος εξετάζεται μέσα από μια ορθόδοξη θεώρηση. Μέσα από τα 5 μεγάλα κεφάλαια του, ο συγγραφέας πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου ασχολείται με όλες τις πτυχές του έγγαμου βίου:

Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στo θεολογικό πλαίσιο του γάμου και τα κωλύματά του (πότε δηλαδή δεν επιτρέπεται δύο άνθρωποι να παντρευτούν με ορθόδοξο γάμο). Ακόμη, γίνεται μια μικρή ιστορική διαδρομή σχετικά με αυτόν.



Στο δεύτερο κεφάλαιο μας μιλά για περισσότερο πρακτικά θέματα, όπως για την αγάπη και πώς αυτή μπορεί να εκδηλωθεί υγιώς μέσα στο γάμο, για τις αξίες και τα παραδείγματα με τα οποία μας διδάσκει η Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Ένα κεφάλαιο το οποίο είναι πραγματικά συγκινητικό και σε εμπνέει στο να προσπαθήσεις και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτό σου ως σύζυγος!

Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τα προβλήματα της συζυγίας, όπως ο θυμός, η ζήλια, οι καβγάδες, η γκρίνια και η απιστία. Μας μιλά για το θέμα της γενετήσιας λειτουργίας και την καλή διαχείριση του, δίνει απλούς κανόνες για μια καλή συζυγία και ακόμη αναφέρεται στο ζήτημα των πεθερικών που απασχολεί πολλά ζευγάρια.



Το τέταρτο κεφάλαιο είναι το πιο συγκινητικό από όλα, καθώς σε αυτό διαβάζουμε 9 ιστορίες σχετικές με το γάμο, με αντρόγυνα που συνάντησαν δυσκολίες μεταξύ τους και που με την αγάπη τους βγήκαν νικητές!

Το πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο αφορά το διαζύγιο: τις θέσεις της Εκκλησίας, τους λόγους διαζυγίου κατά την Καινή Διαθήκη και τους Ιερούς Κανόνες, καθώς και τις επιπτώσεις αυτού.

Το ύφος του συγγραφέα είναι προσιτό και σε γενικές γραμμές διαβάζεται ευχάριστα. Πριν το διαβάσω είχα έναν ενδοιασμό σχετικά με το περιεχόμενο του και για το αν απευθύνεται μόνο σε νεόνυμφους ή και σε ζευγάρια με περισσότερα χρόνια γάμου στο κοντέρ τους. Τελικά είδα πως είναι ένα καλό ανάγνωσμα για κάθε ηλικία και βέβαια για όποιον σχεδιάζει να παντρευτεί! Είναι πολύ σημαντικό να μπεις στο γάμο προετοιμασμένος και με τη σωστή νοοτροπία και αυτό το ξέρω επειδή πριν παντρευτώ, διάβασα πολλά καλά βιβλία περί γάμου, τα οποία με καθόρισαν σαν σύζυγο! Δείτε εδώ τα αγαπημένα μου βιβλία σχετικά με το γάμο!



Μία ένσταση που έχω είναι πως θα ήθελα το βιβλίο λίγο καλύτερα δομημένο και πιο δεμένο σε κάποια σημεία. Αισθάνομαι πως κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται σε διαφορετικά κεφάλαια ή θα ταίριαζαν καλύτερα σε άλλα κεφάλαια, ένιωθα δηλαδή κάποιες φορές να πηδάω από το ένα θέμα στο άλλο. Επίσης, σε κάποια σημεία αναφέρεται μονόπλευρα σε ένα φύλο και δεν αναπτύσσει το εκάστοτε θέμα εξίσου και από τις δυο πλευρές. Για παράδειγμα, στο πέμπτο κεφάλαιο μας γράφει τους 7 πιο συχνούς λόγους που οδηγούν τον άντρα να ζητήσει διαζύγιο,  αλλά για τη γυναίκα αναφέρει μόνο έναν. Επίσης, μας γράφει για τις συχνότερες επιπτώσεις του διαζυγίου στα αγόρια, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για τα κορίτσια. Θα ήθελα να είναι ανεπτυγμένες και οι δύο πλευρές πιο ισότιμα.




Σε γενικές γραμμές, "Το μυστήριο της εν Χριστώ συζυγίας" είναι ένα καλό ανάγνωσμα για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τον έγγαμο βίο, ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα και δίνει θετικές κατευθύνσεις τόσο στον άντρα, όσο και στη γυναίκα. Είμαι πολύ χαρούμενη που το διάβαζα και πιστεύω θα ήταν ένα ωραίο δώρο για να κάνει κάποιος σε ένα νιόπαντρο ή αρραβωνιασμένο ζευγάρι, παρόλο που όσοι είναι ήδη παντρεμένοι χρόνια, μόνο οφέλη έχουν να αποκομίσουν από αυτό!




Εσείς το έχετε διαβάσει το βιβλίο; 
Υπάρχει κάποιο βιβλίο συζυγίας που έχετε διαβάσει και θα προτείνατε;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips