Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Βιβλία δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας!




Αν με διαβάζετε καιρό, θα γνωρίζετε ότι στο σπίτι μας αγαπάμε και χρησιμοποιούμε ευρέως τα βιβλία δραστηριοτήτων (διαβάστε εδώ όλες τις παρουσιάσεις που έχω κάνει με βιβλία δραστηριοτήτων)! 

Σήμερα θα σας δείξω τέσσερα σχετικά νέα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και θα μοιραστώ τις εντυπώσεις μας από αυτά! Να σας πω ότι με τα βιβλία αυτού του ποστ ασχολείται ή ασχολήθηκε ο 6χρονος σαμψωνάκος μου, ο οποίος τελείωσε το νηπιαγωγείο και από Σεπτέμβρη πρώτα ο Θεός θα είναι πρωτάκι! Αλλά και η πεταλουδίτσα μου δεν μένει χωρίς βιβλία διακοπών, παρόλο που είναι στο δημοτικό! Λίγες σελίδες την ημέρα μέσα στις διακοπές δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν! Ίσα ίσα, είναι διασκεδαστικές και βοηθούν τα παιδιά να μην ξεχάσουν τις νεοαποκτηθείσες από την προηγούμενη χρονιά γνώσεις!

Πάμε να δούμε τα νέα βιβλία δραστηριοτήτων προσχολικής ηλικίας που μπήκαν στο σπίτι μας φέτος!


1. Διακοπές με απίθανες δραστηριότητες



Άλλο ένα βιβλιαράκι που προέρχεται αρχικά από τις εκδόσεις Usborne, τις οποίες ξέρετε ΠΟΣΟ αγαπάμε και πόσο μας ταιριάζουν (δείτε εδώ όλες τις βιβλιοπαρουσιάσεις με βιβλία της Usborne)!




Το βιβλίο αυτό περιέχει πολλές διαφορετικές, διασκεδαστικές δραστηριότητες, ιδανικό για τις διακοπές ή για όπου θέλετε να απασχολήσετε ήσυχα τα παιδιά! Δεν έχει δραστηριότητες γλώσσας ή αριθμητικής, αλλά κυρίως λαβύρινθους, βρες τις διαφορές, ψάξε βρες, αλλά και ζωγραφική βήμα-βήμα. Είναι ανάλαφρο, ψυχαγωγικού κυρίως χαρακτήρα και με χαριτωμένη εικονογράφηση!



Αυτά τα βιβλία πάντα τα απολαμβάνουν τα παιδιά μου και τους αρέσει να ασχολούνται συνεργατικά με αυτά, τόσο η πεταλουδίτσα όσο και ο σαμψωνάκος!




2. Ο μικρός δράκος Καρύδας - Παίζω και μαθαίνω με τους αγαπημένους μου ήρωες


Ο μικρός δράκος Καρύδας έχει τώρα το δικό του βιβλίο δραστηριοτήτων και απ' ό,τι γράφει στο εξώφυλλο, απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, δηλαδή νηπιαγωγείου και πρώτης-δευτέρας δημοτικού!



Κι αυτό, όπως και το προηγούμενο, δεν περιλαμβάνει δραστηριότητες γλώσσας και αριθμητικής, αλλά σε όλες τις σελίδες θα βρείτε λαβύρινθους, κρυμμένες εικόνες, βρες τα όμοια, βρες τις διαφορές κλπ. Το παράδοξο είναι πως ενώ στο εξώφυλλο δείχνει μια φιγούρα φτιαγμένη από νούμερα, με το γνωστό παιχνίδι "από τελεία σε τελεία", μέσα στο βιβλίο δε βρήκα πουθενά τελίτσες με νούμερα που τις ενώνεις!!



Παρόλα αυτά, είναι από τα βιβλία που δεν θα πάνε χαμένα σαν αγορά, σίγουρα θα απασχολήσουν τα παιδιά τα πρωινά που δεν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι λόγω ζέστης ή τα καλοκαιρινά μεσημέρια της χαλάρωσης!!!



3. Εικονοϊστορίες



Αυτό το βιβλίο το έχουμε από μήνες και με αυτό ασχολήθηκε ο σαμψωνάκος την άνοιξη!

Κάθε μίνι κεφάλαιο των "Εικονοϊστοριών" αποτελείται από δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος-δισέλιδο έχουμε εύκολες εικονοϊστορίες, ώστε να κάνουν τα παιδιά τις πρώτες τους απόπειρες να "διαβάσουν" μόνα τους, με τη βοήθεια ενός ενήλικα!

Στο δεύτερο μέρος έχουμε εργασιούλες που είναι σχετικές με την εκάστοτε ιστοριούλα και αφορά διάφορους τομείς, όπως γλώσσα, μαθηματικά, περιβάλλον και ζωγραφική!



Τι είναι όμως οι εικονοϊστορίες;

Είναι ένα είδος κειμένου, το οποίο χρησιμοποιούμε ευρέως στο νηπιαγωγείο! Ουσιαστικά είναι απλές ιστοριούλες, μέσα στις οποίες κάποιες λέξεις έχουν αντικατασταθεί με εικόνες ή συνυπάρχουν με εικόνες, ώστε να βοηθούν το παιδί να "διαβάσει" το κείμενο, χωρίς ουσιαστικά να ξέρει ακόμα να διαβάζει! Οι εικονοϊστορίες έχουν πολλά οφέλη για τα παιδιά! Αρχικά, τους μαθαίνει τις συμβάσεις του γραπτού λόγου (τα γράμματα σχηματίζουν λέξεις με νόημα, διαβάζουμε από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω κλπ.), τη χρησιμότητα του (περιέχει πληροφορίες, μηνύματα και μας ψυχαγωγεί), αλλά και την αίσθηση της ικανότητας, ότι μπορούν κι εκείνα να διαβάσουν και πως ο γραπτός λόγος είναι κάτι προσιτό για εκείνα!



Πώς τις δουλέψαμε εμείς τις εικονοϊστορίες: Διάβαζα εγώ το κείμενο στον σαμψωνάκο, περνώντας παράλληλα το δάχτυλο μου κάτω από το κείμενο. Όπου υπήρχε εικόνα, σταματούσα και τον άφηνα να προσπαθήσει να μαντέψει τη λέξη. Αν δεν την πετύχαινε, τον διόρθωνα. Αυτό το κάναμε την άνοιξη, που δεν είχε ακόμα κατακτήσει την ανάγνωση. Τώρα ας πούμε, αν το έκανε, πιστεύω θα μπορούσε να διαβάσει μόνος του το κείμενο και δεν θα χρειαζόταν τη βοήθεια μου.

Πάντως ήταν ωραίο που είδα το σαμψωνάκο να προσπαθεί για πρώτη φορά να "διαβάσει", με αυτά τα κειμενάκια πρώτης ανάγνωσης!




Είναι λοιπόν ένα βιβλίο απόλυτα συμβατό με το Αναλυτικό Πρόγραμμα για το Νηπιαγωγείο και σας προτείνω, όπως σας προτείνω και όλα τα υπόλοιπα βέβαια!!


4. Είμαι 5 και πάω διακοπές




Αυτό ήταν το αγαπημένο μου από όλα τα βιβλία! Είναι αυτό με το οποίο ασχολείται ο σαμψωνάκος τώρα το καλοκαίρι, που έχουν κλείσει τα σχολεία!



Είναι πολύ ενδιαφέρον, καμιά δραστηριότητα δεν είναι ίδια με την άλλη και πιάνει όλους τους τομείς του νηπιαγωγείου!



Έχει δραστηριότητες με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας και από ποικιλία, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε! Ασκήσεις λεπτής κινητικότητας, σχήματα, συνταγές, αγγλικά, ιστορίες, γράμματα, διαδοχή εικόνων, μοτίβα, κατασκευές!



Λόγω της δουλειάς μου, του blog αλλά και των παιδιών μου, έχουν περάσει από τα χέρια μου ΑΜΕΤΡΗΤΑ βιβλία δραστηριοτήτων! Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτό το βιβλίο μπορείτε να το δουλέψετε άνετα το χειμώνα, αν θέλετε μια επιπλέον εξάσκηση για το παιδί και ειδικά για το παιδί που θα πάει στο δημοτικό, καθώς πολλά βιβλία προσχολικής ηλικίας παραείναι εύκολα για τα παιδιά που έχουν τελειώσει ή που τελειώνουν το νηπιαγωγείο! Εγώ, χειμώνα-καλοκαίρι, του έχω ορίσει να ολοκληρώνει την ποσότητα των 4 σελίδων την ημέρα, όποιες θέλει αυτός κάθε φορά!





Πώς σας φάνηκαν τα βιβλία μας;
Εσείς χρησιμοποιείτε βιβλία δραστηριοτήτων στο σπίτι;;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips