Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Παιδικά βιβλία που διαβάσαμε για το 1821 - Μέρος #3




Στο τρίτο και τελευταίο μέρος των αναρτήσεων, σχετικών με παιδικά βιβλία που διαβάσαμε για το 1821, θα σας μιλήσω για το βιβλίο Για να ζούμε ελεύθεροισυγγραφέας του οποίου είναι η Ελένη Σβορώνου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Την ιδιαίτερη εικονογράφηση έχει επιμεληθεί ο Χρήστος Κούρτογλου, τον οποίον εμείς γνωρίσαμε ήδη από το βιβλίο Τι είναι η Δημοκρατία. Ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις για το αντίτυπο που μας έστειλαν!


Το βιβλίο έχει λίγο διαφορετικό στυλ από τα υπόλοιπα που διαβάσαμε ως τώρα. Η δομή του είναι αυτή των ερωταπαντήσεων και δίνεται, έτσι, η δυνατότητα στον αναγνώστη να διαβάσει για το ερώτημα που τον ενδιαφέρει περισσότερο κάθε φορά, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσει την ευθεία αρχή-μέση-τέλος.



Κάποια από τα ερωτήματα με τα οποία ασχολείται το βιβλίο είναι:

  • Πού και πώς ζούσαν οι Έλληνες πριν εμφανιστούν οι Οθωμανοί;
  • Πώς ήταν τα πράγματα για τους Έλληνες κατά την τουρκοκρατία;
  • Πώς ζούσαν οι Έλληνες την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας;
  • Πώς ξέσπασε η Επανάσταση στις 25 Μαρτίου του 1821;
  • Πώς έβλεπαν οι ίδιοι οι Έλληνες τη σχέση τους με τους αρχαίους;


Αυτό το τελευταίο ήταν το δικό μου αγαπημένο! Είναι πολύ συγκινητικό για μένα το απόσπασμα που αναφέρει: "Παντού, όπου κι αν έσκαβαν οι Έλληνες για να καλλιεργήσουν το χωράφι τους ή για να χτίσουνε το σπίτι τους, έβρισκαν αρχαία. Η γη τους ανάβλυζε μάρμαρα και αγάλματα". Συγκλονιστικό!




Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο είναι κατά τη γνώμη μου πολύ άρτια δομημένο, πλούσιο σε πληροφορίες και πιστεύω πως θα διευρύνει τις γνώσεις μικρών και μεγάλων αναγνωστών, ώστε να έχουν μια ευρύτερη οπτική του τι ακριβώς συνέβαινε την εποχή εκείνη! Γενικώς, είμαι υπέρ της άποψης του να μαθαίνουν τα παιδιά να αναζητούν πληροφορίες από διάφορες πηγές και να τις διασταυρώνουν.



Καλά διαβάσματα και
Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips