Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Παιδικά βιβλία που διαβάσαμε για το 1821 - Μέρος #1



Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821! Αυτό αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμάς, καθώς εκτός του ότι νιώθουμε ευγνώμονες και θυμόμαστε τα κατορθώματα των προγόνων μας, τα οποία μας δίνουν δύναμη στη σημερινή δύσκολη περίοδο που διανύουμε, χαιρόμαστε και γιατί φέτος βγήκαν ΤΟΣΑ πολλά αξιόλογα βιβλία αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση! Έτσι, έχουμε περισσότερα βιβλία από ποτέ, για να εμπλουτίσουμε μαζί με τα παιδιά τις γνώσεις μας και να μυηθούμε στο κλίμα της τότε Ελλάδας και τα ηρωικά ιδεώδη των ανθρώπων που καθόρισαν την εξέλιξη της!


Στο πρώτο αυτό μέρος των παιδικών βιβλίων που διαβάσαμε για το 1821, θα σας μιλήσω για 5 βιβλία που διαβάσαμε και που μας έστειλαν οι εκδόσεις Ψυχογιός! Τις ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό!

 Οι ήρωες της Επανάστασης - Βιβλίο ζωγραφικής




Ένα βιβλίο με χρωμοσελίδες, με θέμα του το '21!! Κάθε σελίδα του είναι αφιερωμένη σε έναν από τους 15 συνολικά πρωταγωνιστές του 1821 που συμπεριλαμβάνονται. Για κάθε ήρωα έχουμε μια χρωμοσελίδα στην οποία αναπαρίσταται ολόσωμος, μια αντίστοιχη μικρογραφία έγχρωμη και μια παράγραφος με δυο λόγια για τη ζωή του και την προσφορά του στον Αγώνα.



Θεωρώ πως αν έχετε ένα μικρό παιδάκι δεν του έχετε ξαναμιλήσει ως τώρα για τους ήρωες του 1821, ίσως είναι μια καλή αφετηρία αυτή, γιατί το θέμα είναι τεράστιο, οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης πολλοί και οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες της ζωής τους αμέτρητες. Εδώ, το παιδί εξοικειώνεται με τα ονόματα των ηρώων και αποκτά μια πρώτη εικόνα για τον καθένα.


Η ζωή στην Ελλάδα της Επανάστασης - Βιβλίο με αυτοκόλλητα




Ένα επίσης καλό βιβλίο-αφετηρία, το οποίο δεν αφορά ήρωες και πολεμικά γεγονότα, αλλά κυρίως τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στα χρόνια της Επανάστασης. Πώς ντύνονταν, τι έτρωγαν, με τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά, καθώς και κάποιες γενικές πληροφορίες για την τότε ζωή.



Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν 2 σαλόνια αφιερωμένα στους βασικούς πρωταγωνιστές του 1821.




Τα βιβλία με αυτοκόλλητα πάντα είναι διασκεδαστικά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας! Στο οπισθόφυλλο αναφέρεται ότι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5+, για λίγο πιο μεγάλα δηλαδή από το προηγούμενο, προφανώς λόγω μεγαλύτερου κειμένου και λίγο πιο εμπλουτισμένου λεξιλογίου. Όμως κατά τη γνώμη μου, μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέρον και διασκεδαστικό για παιδιά από 4 ετών και θα εμπλουτίσει τις γνώσεις τους για την εποχή, χωρίς όμως να τα κουράσει με μεγάλα κείμενα και περίπλοκο λεξιλόγιο.

 




Είναι το αντίστοιχο βιβλίο με το από πάνω, αλλά πιο εμπλουτισμένο, για λίγο μεγαλύτερα παιδιά! Μας περιγράφει, δηλαδή, πιο αναλυτικά πώς τα περνούσαν οι Έλληνες την εποχή της Επανάστασης. Μας εξηγεί, ακόμη, τι ήταν ο κεφαλικός φόρος, οι κοτζαμπάσηδες, οι κομπογιαννίτες και οι κουτσούνες! 😄




Με τα παιδιά το διασκεδάσαμε πολύ το συγκεκριμένο βιβλίο και βέβαια μάθαμε πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα παλιότερα, χωρίς ρεύμα, νερό με την κίνηση ενός χεριού, γιατρούς, φάρμακα, θέρμανση,  αυτοκίνητα, junk food και εξωσχολικές δραστηριότητες! Αν μη τι άλλο, νιώσαμε ευγνώμονες για όσα έχουμε και θαυμάσαμε όλους εκείνους που σε αντίξοες συνθήκες ύψωσαν ηρωικό ανάστημα! Ξέρετε τι είναι να πληρώνει κανείς δυσβάστακτους φόρους επειδή είναι ορθόδοξος, να ξέρει πως αν αλλαξοπιστήσει θα έχει ένα σωρό προνόμια και παρόλα αυτά να μην αρνείται τα πιστεύω του; Αυτή η εκούσια ταλαιπωρία είναι καθαρή ομολογία πίστης! Πόσοι θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό εν έτη 2021;



Ο εκδοτικός τοποθετεί το βιβλίο για παιδιά ηλικίας από 6 ετών και συμφωνώ με αυτό. Πιστεύω πως για ένα μικρότερο παιδί θα πρέπει ο γονιός να απλουστεύει λίγο το κείμενο, ώστε να γίνεται πιο εύκολα κατανοητό.




Στις τελευταίες σελίδες του θα βρείτε πληροφορίες για τη σημαία μας, λίγα λόγια για τους πρωταγωνιστές της επανάστασης, μίνι λεξικό με άγνωστες λέξεις και χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα του '21. 




Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Χρήστος Δημόπουλος και την εικονογράφηση και των τριών βιβλίων της σειράς έχει κάνει η Ανδριάνα Ρούσσου.


 



Αυτό είναι το βιβλίο που εμβαθύνει περισσότερο από τα προηγούμενα, μιλώντας μας για τη ζωή 50 πρωταγωνιστών του 1821. Και όταν λέω πρωταγωνιστών, δεν εννοώ μόνο πολεμιστών! Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες: Υποστηρικτές (όπως ο Λόρδος Μπάιρον), αγωνιστές, πολιτικοί και αντίπαλοι. Είναι το μοναδικό ανάγνωσμα που έπεσε στα χέρια μας μέχρι στιγμής και μας μαθαίνει περισσότερα για τους πολέμιους των Ελλήνων και της Επανάστασης!



Στο οπισθόφυλλο αναγράφεται πως είναι κατάλληλο για παιδιά 8 ετών και άνω, κάτι στο οποίο θα συμφωνήσω μεν, αλλά θα σας πω ότι το διάβασα και στον 6 ετών σαμψωνάκο, απλουστεύοντας βέβαια κάποια σημεία. Αν έχετε διάθεση να το κάνετε κι εσείς, μπορείτε να το διαβάσετε και σε λίγο μικρότερα παιδιά, αλλά σίγουρα όχι κάτω των 6 ετών, καθώς τα κείμενα είναι μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα και η εικονογράφηση πιο αφαιρετική, επομένως όχι τόσο ελκυστική για εκείνα.



Από το βιβλίο αυτό διαβάζουμε κάθε βράδυ για ένα πρόσωπο της επανάστασης. Έτσι έρχονται πιο ομαλά στα παιδιά οι πληροφορίες και έχουν χρόνο να τις αφομοιώσουν.


Συγγραφέας του βιβλίου είναι οι Βασιλική Μαρκάκη και Ζήνωνας Ζαμπακίδης και εικονογράφος η Σάρα Λαμπραντα.



Το πρώτο Σύνταγμα τη Ελλάδας για παιδιά




Ένα πολύ συγκινητικό βιβλίο, το οποίο μας δείχνει πόσο σημασία είχε για τη σκλαβωμένη Ελλάδα μας η δημιουργία του πρώτου ελληνικού Συντάγματος! Ποιοί ήταν παρόντες κατά τη σύνταξη του, από ποιών χωρών τα συντάγματα επηρεάστηκε, τι ακριβώς ανέφερε μέσα και γιατί ήταν τόσο σημαντικό για τους Έλληνες!



Αυτό που διάβασα και με εντυπωσίασε ήταν πως το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος ήταν προοδευτικό για την εποχή του, επηρεασμένο από τη Γαλλική Επανάσταση και τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς η Γαλλία και οι Η.Π.Α. τα προηγούμενα χρόνια διεκδίκησαν και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους.




Πράγματι, αν το διαβάσετε θα εντυπωσιαστείτε με τις αρχές της ισότητας, της ανεξιθρησκείας και της δικαιοσύνης και όλα αυτά 200 χρόνια πριν! Εμείς ακόμη παλεύουμε στο εσωτερικό των κοινωνιών μας για αυτά κι έτσι θαυμάζουμε το φιλελεύθερο μα δίκαιο πνεύμα των ανθρώπων εκείνων!

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Χρήστος Δημόπουλος και η χαρακτηριστική εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου.



Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών, το οποίο θεωρώ δίκαιο, όχι τόσο λόγω λεξιλογίου, όσο για το γεγονός ότι αφενός πρέπει το παιδί να γνωρίζει ήδη κάποια σημαντικά ονόματα και ιστορικά γεγονότα, αφετέρου μιλάει περισσότερο για αφηρημένες έννοιες, όπως δικαίωμα, οργανισμός, βουλή, κράτος. Θα μπορούσε να διαβαστεί και σε παιδιά από 8 ετών, εφόσον έχουν προηγηθεί άλλα σχετικά αναγνώσματα και υπάρχει ήδη μια ιδέα για την Ελληνική Επανάσταση.



Μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο μέρος των παιδικών βιβλίων που διαβάσαμε σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση!


Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips