Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Η μαμά διαβάζει: Η δύναμη του ΟΧΙ




Μήπως δυσκολεύεστε να πείτε "όχι" όταν οι άλλοι ζητούν πράγματα από εσάς ή όταν παραβιάζουν τα προσωπικά σας όρια; Μήπως είστε "people pleaser" που λένε και οι φίλοι μας οι αγγλόφωνες coaches; Μήπως θέλετε να βρείτε τρόπους να αποκτήσετε περισσότερη πυγμή, το θάρρος της γνώμης σας και των επιθυμιών σας; Αν ναι, τότε αυτό το βιβλίο είναι για εσάς!

Η δύναμη του ΟΧΙ είναι ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, το οποίο θα σας δώσει αφενός το κίνητρο που χρειάζεστε για να αντισταθείτε στην αυτοματοποιημένη ορμή του "ναι φυσικά/συμφωνώ/είμαι εντάξει", αφετέρου πολλές προτάσεις και τεχνικές, ώστε να μπορέσετε να εκφράσετε αυτό που τόσο πολύ επιθυμείτε!! Το ΟΧΙ!!!




Ποιά είναι η δομή του;
Αρχικά, σας προσφέρει ένα τεστ για να αξιολογήσετε τον πραγματικό βαθμό δυσκολίας που έχετε στο να εκφράζετε τα "όχι" σας.

Το κυρίως μέρος χωρίζεται σε 4 κεφάλαια:
1. Σπάζοντας τα ταμπού - Αντιμετώπισε τους δαίμονες σου και βρες το θάρρος να πεις όχι με αυτοπεποίθηση
2. Θέτοντας όρια - μάθε τι είναι αποτελεσματικό για σένα και τις ανάγκες σου
3. Κάθε είδους όχι - Ανακάλυψε συμβουλές που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση σου σε όλες τις καταστάσεις
4. Όταν το ΟΧΙ δεν είναι αρκετό - Κάνε τον εαυτό σου να ακουστεί και ανακάλυψε πώς να εξηγείς τις αποφάσεις σου.

Σε κάθε 1-2 σελίδες θεωρίας και κινητοποίησης που σας παρέχει, ακολουθεί "Το εργαστήριο του ΟΧΙ" όπου παρατίθενται πρακτικά παραδείγματα, εύκολα εφαρμόσιμα στην καθημερινότητα σας.

Ακόμη, τα κεφάλαια εμπλουτίζονται με σύντομες ιστορίες ανθρώπων που έκαναν τη διαφορά και πρόσφεραν πολλά στην κοινωνία, καταφέρνοντας να βάλουν όρια και να τα διεκδικήσουν για τους άλλους, λέγοντας ΟΧΙ στον εσωτερικό κριτή τους και στις προσδοκίες του περίγυρού τους.




Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Άμπι Χίντον και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Σε γενικές γραμμές, μέσα από 158 σελίδες, το ευχάριστο αυτό βιβλιαράκι θα σας δώσει μεγάλη ενθάρρυνση, αν δυσκολεύεστε να θέσετε όρια στο περιβάλλον σας, αλλά και στον εσωτερικό σας κριτή και θα σας αφήσει με μια ευχάριστη αίσθηση, αφού το διάβασμα σας θα έχει κυλήσει σαν νεράκι!




Μέσα από το βιβλίο, συνειδητοποίησα πόσο μα ΠΟΣΟ δυσκολευόμουν να πω "οχι" και να εναντιωθώ σε οποιονδήποτε, ακόμη και στον υπάλληλο της κινητής τηλεφωνίας που ενδεχομένως μου προσέφερε ένα πακέτο που δεν ήθελα. Μετά από έναν εξαιρετικό χρόνο αυτογνωσίας με τη βοήθεια ψυχολόγου, από συνεχή παρατήρηση του εαυτού μου, προσπάθεια και διάβασμα, μπορώ να πω ότι έχω κάνει άλματα στον τομέα του ΟΧΙ, παρόλο που μένουν ακόμη αρκετά πράγματα να βελτιώσω! Σκέφτομαι πόσο διαφωτιστικό θα ήταν ένα τέτοιο το βιβλίο για μένα τότε, όταν τόσο πολύ δυσκολευόμουν να προφέρω αυτή τη μικρή, μα ισχυρή λεξούλα!!!



Το βιβλίο αυτό, όπως σας είπα και παραπάνω, είναι ευκολοδιάβαστο και κατανοητό, με μεγάλες γραμματοσειρές και ευχάριστη εικονογράφηση. Δεν έχει ιδιαίτερη θεωρία, αλλά εστιάζει κυρίως σε πρακτικές, παραδείγματα και κείμενα ενθάρρυνσης. Αν είστε στη φάση του "ναι" που ήμουν κι εγώ πριν 10-15 χρόνια, σας το προτείνω! Πιστεύω ότι θα σας είναι πολύ βοηθητικό!


Εσείς, πόσο εύκολα μπορείτε να πείτε "ΟΧΙ";


4 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι πλέον έχω βελτιωθεί στο να λέω όχι και να θέτω τα όριά μου αλλά σίγουρα δεν μου είναι εύκολο. Γενικά θεωρώ ότι ο άλλος πρέπει να καταλαβαίνει και μόνος του και περιμένω από αυτόν/αυτή να φερθεί ανάλογα. Αυτό όμως που δεν μπορεί να κάνει είναι πάντα να μαντεύει τί θέλει κάποιος οπότε θεωρώ καλό να μάθουμε όλοι να εκφράζουμε τις επιθυμίες μας και να θέτουμε τα όριά μας με ευγενικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω καταλάβει πως πολλές φορές οι άλλοι δεν έχουν τη διάθεση να σεβαστούν τα όρια μας, πόσο μάλλον όταν προσκρούουν στα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους επιθυμίες. Το να μάθουμε να λέμε "όχι" είναι μεν κουραστικό, αλλά κατά τη γνώμη μου απαραίτητο, διαφορετικά θα καταλήξουμε να ζούμε τη ζωή που θα επιλέγουν οι άλλοι για εμάς. Σίγουρα υπάρχει ο όμορφος τρόπος για να βάλεις όρια, δε χρειάζεαι όλα να γίνονται με καβγά!

      Διαγραφή
  2. υπεροχοοοοοοοοοοοοο ναι πρεπει να λεμε κ κανα οχι
    γιατι ολο οι αλλοι εχουν αναγκες εμεις οι μαμαδες τιποτα
    ........ χρονο θελουμε για μας για να μη κανουμε τιποτα μια φορα βρε παιδι....
    καλη χρονια με δυναμικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά εμείς οι μαμάδες κι αν πρέπει να απλοποιήσουμε τη ζωή μας λέγοντας όχι σε περιττές υποχρεώσεις! Καλή χρονιά, σε φιλώ!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips