Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Κάνουμε ανασκαφή σκελετού δεινοσαύρου με την 4M




     Πλέον, όσοι με διαβάζετε λίγο καιρό, γνωρίζετε καλά πόσο μας αρέσουν τα παιχνίδια της 4M Toys, μιας εταιρείας με πρωτότυπα και ποιοτικά προϊόντα, τα οποία επιτρέπουν στο παιδί να ξεδιπλώσει τη δημιουργικά του και να πάρει μια γεύση από διάφορες επιστήμες και τέχνες, όλα αυτά σε ελεγχόμενο περιβάλλον, με κατάλληλα υλικά και διασκεδαστικό τρόπο!

     Διαβάστε εδώ τις εντυπώσεις μας, καθώς και τις δημιουργίες μας από τα παιχνίδια "Κατασκευή κούκλα-γοργόνα" και "Οικολογικές χάντρες".

     Αυτή τη φορά, καταπιανόμαστε με την προϊστορική εποχή και με τους αγαπημένους δεινόσαυρους!


Το consept
     Στο παιχνίδι "Ανασκαφή σκελετού δεινοσαύρου" γινόμαστε παλαιοντολόγοι (ο πρώτος πληθυντικός δεν είναι υπερβολή, έπαιξα κι εγώ μαζί τους!) και αποστολή μας είναι να βρούμε και να ανασύρουμε από το χώμα τα οστά ενός τρικεράτωπα!




Έπειτα, συναρμολογούμε το σκελετό, τον τοποθετούμε στο δικό του σταντ και εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας διαβάζοντας τις πληροφορίες για τον δεινόσαυρο!





Τι θα βρείτε στο κουτί:
  • 1 κομμάτι γύψου, μέσα στο οποίο βρίσκονται τα οστά από το σκελετό του δεινόσαυρου (στη δική μας περίπτωση του τρικεράτωπα)
  • Μαλακό κερί
  • Πετονιά
  • 1 ειδικό εργαλείο για σκάψιμο
  • 1 πινελάκι
  • Χάρτινο προϊστορικό φόντο για να τοποθετηθεί πάνω ο σκελετός
  • Οδηγίες παιχνιδιού και συναρμολόγησης



Πώς παίζεται
     Αρχικά, το φυλλάδιο μας λέει ότι πρέπει να τοποθετήσουμε φύλλα εφημερίδας στην επιφάνεια που θα παίξουμε, διότι το παιχνίδι είναι messy play και καθώς ο γύψος σκάβεται, σκόνη και κομμάτια θα γεμίσουν την περιοχή.




     Έτσι κι εμείς αρχικά τοποθετήσαμε πράγματι εφημερίδες πάνω στο τραπέζι, αλλά στην πορεία τις αφαιρέσαμε και στη θέση τους στρώσαμε νάιλον τραπεζομάντηλο. Το λόγο για τον οποίο το κάναμε αυτό θα σας τον εξηγήσω παρακάτω.




     Ξεκινήσαμε λοιπόν, ο ένας με το ειδικό πλαστικό εργαλειάκι, το οποίο μοιάζει από τη μία πλευρά σαν σφυρί και από την άλλη σαν πριονωτό μαχαιράκι και ο άλλος με το πινελάκι. Ο ένας χτυπούσε και έξυνε το χώμα-γύψο και ο άλλος απομάκρυνε τη σκόνη, ώστε να διευκολύνεται το έργο του πρώτου! Κάθε λίγο οι ρόλοι άλλαζαν και πέρασε πολλή ώρα μέχρι να με αφήσουν κι εμένα να παίξω λίγο!!!




Το πρώτο οστό ήταν εύκολο να το εντοπίσουμε, γιατί εξείχε από την αρχή (μα τι ζαβολιάρηδες είμαστε)! Οπότε εστιάσαμε εκεί.






     Όσο το παιχνίδι προχωρούσε, η εκσκαφή έπαιρνε όλο και περισσότερη ώρα, καθώς απαιτούσε εις βάθος σκάψιμο! Για να κάνω πιο εύκολη τη διαδικασία, ψέκασα το γύψο με λίγο νερό, ώστε να σκάβεται ευκολότερα, κόλπο που προτείνει και η ίδια η εταιρεία στο φυλλάδιο οδηγιών, αν θέλει κάποιος να συντομεύσει το χρόνο ολοκλήρωσης του παιχνιδιού.




     Αυτό, όμως, είχε σαν αποτέλεσμα να ποτίσει η εφημερίδα και να βάψει το μουσαμά μας, χώρια που δυσκολεύτηκα να τη μαζέψω με όλο το γύψο πάνω, αφού είχε μουλιάσει από το νερό! Οπότε αν έχετε σκοπό να ραντίσετε κι εσείς με νερό, χρησιμοποιήστε εξαρχής είτε νάιλον αδιάβροχο τραπεζομάντηλο είτε μουσαμά.






     Επίσης, είναι καλό να γνωρίζετε ότι ο γύψος μπορεί να βάψει, επομένως αν έχετε το μουσαμά σαν μόνιμο τραπεζομάντηλο όπως εγώ, μην τον χρησιμοποιήσετε σαν απευθείας επιφάνεια, με το σκεπτικό ότι μετά απλώς θα μαζέψετε το γύψο με ένα σκουπάκι. Αντ' αυτού, στρώστε εξαρχής μια πρόχειρη επιφάνεια!




     Πίσω στην ανασκαφή μας! Οι εργασίες για να έρθει στο φως και το τελευταίο οστό, κράτησαν περισσότερες από δύο ημέρες και αν δε βοηθούσα κι εγώ, θα μπορούσαν να το παίζουν, υπολογίζω για πέντε με έξι απογεύματα συνολικά! Μιλάμε πάντα μόνο για την ανασκαφή!




Το επόμενο στάδιο ήταν να συγκεντρώσουμε όλα τα οστά που βρήκαμε, να τα ξεσκονίσουμε καλά, να τα ξεπλύνουμε με λίγο νερό και να επαληθεύσουμε ότι είναι όσα χρειαζόμαστε για να σχηματίσουμε τον σκελετό.




Χρειάστηκε επίσης, να χρησιμοποιήσουμε μια μικρή βελόνα για να καθαρίσουμε από τη σκόνη τις εσοχές, με τις οποίες θα συναρμολογούσαμε τα οστά.




      Εγώ τους είχα και ένα πιατάκι και ό,τι έβρισκαν το τοποθετούσαν εκεί. Όταν σταματούσαμε το παιχνίδι, έπαιρνα το πιατάκι στην κουζίνα, για να μη μπουν στον πειρασμό να παίξουν με τα κοκκαλάκια και χαθούν!




     Επίσης, το γύψο που δεν είχαμε σκάψει κάθε φορά, τον τύλιγα σε ένα σακουλάκι τροφίμων και τον τοποθετούσα πίσω στο κουτί, μαζί με τα σύνεργα και τα φυλλάδια του παιχνιδιού.




     Του σαμψωνάκο μου, καθότι πιο μικρός και πιο ανυπόμονος, χρειάστηκε να του δώσω ένα πιο φαρδύ πινέλο για να βοηθά με το ξεσκόνισμα του γύψου, γιατί με το βουρτσάκι του παιχνιδιού δεν έβλεπα πρόοδο! Το πινελάκι, έπειτα, εννοείται το χρησιμοποίησε και η πεταλουδίτσα μου γιατί ζήλεψε! Να σημειώσω βέβαια ότι το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών κι εμείς κάναμε downsizing 4 χρόνια! Η πεταλουδίτσα μου 6 ετών και ο σαμψωνάκος μου 4! Αλλά δε μασήσαμε! Η ανασκαφή προχώρησε ομαλά ως το τέλος!




     Στο επόμενο στάδιο ήταν που χρειαστήκαμε λίγο και τη βοήθεια του μπαμπά, στο στάδιο της συναρμολόγησης. Σας το έχω πει ότι έχω ένα θέμα με τις συναρμολογήσεις και πραγματικά απορώ κάθε φορά πώς στην ευχή καταφέρνω και συναρμολογώ τόσα έπιπλα από τα Ικέα που παίρνω για την τάξη μου!!!




Τέλος πάντων, δεν ήταν και τόσο δύσκολο τελικά! Λίγη προσοχή παραπάνω έπρεπε να δώσω στις οδηγίες και στην εικόνα!

Στη συνέχεια, στεργιώσαμε το σκηνικό πάνω στο οποίο τοποθετήσαμε τον φίλο μας τον Τρικεράτωπα!




Τα-ταααααν!!! Έτοιμος ο τρικερατωπάκος!!!




     Στο κουτί περιλαμβάνεται και κερί, αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιήσαμε ούτε για να σταθεροποιήσουμε τις αρθρώσεις (κουμπώνουν μεταξύ τους με εσοχές-εξοχές) ούτε για να ακινητοποιήσουμε το σκελετό πάνω στο σκηνικό. Στέκεται ωραιότατα και μόνος του!

     Ακόμη, μπορεί κανείς να κρεμάσει το σκελετό στο παιδικό δωμάτιο με την πετονιά που επίσης θα βρει στο κουτί. Εμείς προτιμήσαμε να το τοποθετήσουμε στο μέσον του τραπεζιού, το οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν για τα παιχνίδια και τις χειροτεχνίες τους. Μετά θα μπει στο Hall of Fame μας, στη γυάλινη βιτρίνα μας όπου βάζουμε ό,τι κατασκευή φτιάχνουν τα παιδιά!




Οι εντυπώσεις μας
     Το παιχνίδι "Ανασκαφή σκελετού δεινοσαύρου" είναι κατά τη γνώμη μου ένα ποιοτικό, προσεγμένο παιχνίδι που μπορεί να απασχολήσει τα παιδιά που αγαπούν την προϊστορική περίοδο, από λίγες ώρες έως κάμποσες ημέρες! Αυτό είναι και ένα από τα θετικά του παιχνιδιού, η χρονική ευελιξία για την ολοκλήρωση του.

     Ο σκελετός είναι από πλαστικό και παρόλο που φοβόμουν μήπως σπάσουμε κατά λάθος κανένα κόκκαλο, αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός στις κακουχίες!




Το τελικό αποτέλεσμα ήταν αληθοφανές, επομένως πολύ ικανοποιητικό και συμπληρώθηκε όμορφα με το προϊστορικό σκηνικό.

Οι πληροφορίες σχετικά με τον τρικεράτωπα, οι οποίες αναγράφονται στο έγγραφο που περιλαμβάνεται μας έδωσαν νέα στοιχεία για το φίλο μας, τα οποία δε γνωρίζαμε!

Όπως σας είπα, τα παιδιά μου 6 και 4 ετών, το έπαιξαν με άνεση και έκαναν θεωρώ πολύ καλή εξάσκηση στην υπομονή, την επιμονή και την προσοχή στη λεπτομέρεια, στοιχεία που θα πρέπει σίγουρα να έχει ένας παλαιοντολόγος ώστε να φέρνει εις πέρας σωστά την εργασία του!




     Η πεταλουδίτσα μου έδειξε τον ίδιο ζήλο για το παιχνίδι με τον σαμψωνάκο μου και γι' αυτό θεωρώ ότι οι δεινόσαυροι δεν είναι ένα καθαρά αγορίστικο παιχνίδι, όπως μπορεί να πιστεύει κανείς (άλλωστε, ποιό παιχνίδι είναι αμιγώς αγορίστικο ή κοριτσίστικο;). Είναι πολύ πιθανό να το ευχαριστηθεί και η κόρη/ανιψιά/βαφτιστήρα σας, εφόσον βέβαια την ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα.

Μπορείτε να το συνδυάσετε με το DIY καλάθι με θέμα τους δεινόσαυρους!


Η σειρά ανασκαφών περιλαμβάνει και τα εξής ζώα:





Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της 4M Toys στο Facebook.


Πώς σας φάνηκε το παιχνίδι;
Έχουν κι εσάς τα παιδάκια σας κόλλημα με τους δεινόσαυρους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης: