Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Βιβλιο-παίζουμε: Η πρώτη μου λογοτεχνία (& Διαγωνισμός - έληξε)



     Σήμερα θα σας παρουσιάσω τη σειρά βιβλίων "Η πρώτη μου λογοτεχνία" των εκδόσεων Μεταίχμιο, στην οποία διασκευάζονται έργα κλασικής λογοτεχνίας για νέους, έτσι ώστε να γίνονται προσιτά για παιδιά μικρότερης ηλικίας. 

     Πόσο ανεκτίμητα βιβλία! Να μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά για το Νιλ Χόλγκερσον και τις ιδιοτροπίες του, τον Πιπ και τις μεγάλες προσδοκίες στις οποίες αφοσιώθηκε, το Μάγκα και τη γενναιότητα του, το βασιλιά Αστόχαστο και τον πρίγκηπα Γνωστικό! Πόσες αξίες μπορείς να τους μεταδόσεις πλέον μέσα από τα διασκευασμένα κείμενα, χωρίς να πρέπει να περιμένεις μερικά χρόνια ακόμη ώστε να μπορούν να τα διαβάσουν μόνα τους!

     Από τη σειρά επιλέξαμε δύο βιβλία, τα οποία θα σας παρουσιάσω πιο αναλυτικά και τα οποία θα κληρωθούν στο blog, με την ευγενική δωροθεσία των εκδόσεων Μεταίχμιο!

     Και τα δυο αυτά βιβλία, οι "Μεγάλες προσδοκίες" και το "Παραμύθι χωρίς όνομα", είναι διασκευασμένα από τη Τζέμη Τασάκου, η οποία ζει στη Ναύπακτο και είχα την τιμή να τη γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστώ μαζί της για τη διοργάνωση μιας δράσης στο νηπιαγωγείο! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή!


Τα βιβλία

     Όταν ζήτησα από την πεταλουδίτσα μου να διαλέξει ένα από τα βιβλία της σειράς που θα ήθελε να διαβάσουμε, ήταν αναμενόμενο πως θα επέλεγε τις "Μεγάλες Προσδοκίες"! Ο λόγος, η πανέμορφη Εστέλα φυσικά!




     Η επιλογή της ήταν εξαιρετική, καθώς το βιβλίο μας αφηγείται κάποιες από τις περιπέτειες του μικρού Πιπ που μεγαλώνει με τη σκληρή αδερφή του και τον καλόκαρδο άντρα της Τζο. Ο Πιπ, ανάμεσα στα άλλα, έχει μια παράξενη συνάντηση με έναν δραπέτη φυλακών κάποιο βράδυ, γνωρίζει και συναναστρέφεται με την όμορφη Εστέλα και τη μυστηριώδη μις Χάβισαμ και τελικά από φτωχόπαιδό που ήταν, καταφέρνει να πραγματοποιήσει το όνειρο του και να σπουδάσει, με τη βοήθεια ενός ανώνυμου ευεργέτη!




     Το βιβλίο συμπληρώνεται από την ατμοσφαιρική, παραμυθένια εικονογράφηση της Ράνιας Βαρβάκη και μέσα από την ιστορία του Πιπ, μιλά στα παιδιά για την απλότητα, τη δίψα για μάθηση, την καλοσύνη και πώς όλες αυτές οι αρετές αποτελούν εφόδια προκοπής και εξέλιξης για τον κάθε άνθρωπο, πλούσιο ή φτωχό.


     Ο βασιλιάς Αστόχαστος και η γυναίκα του η Παλάβω βάζουν σε μπελάδες ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι σπατάλες που κάνουν για ρούχα, γλέντια και φαγητά είναι τεράστιες! Τα δημόσια όργανα δεν πάνε πίσω! Ο δάσκαλος που δεν κάνει μάθημα επειδή δεν πληρώνεται, ο στόλαρχος που έγινε ξαφνικά μεγαλέμπορος και ο αρχιστράτηγος, μεγάλος τραπεζίτης!




     Η χώρα φαληρεί και ο πρίγκηπας Γνωστικός μαζί με την αδερφή του την Ειρηνούλα, φεύγουν από το βασίλειο ψάχνοντας να βρουν τρόπο να βοηθήσουν τη χώρα τους.

     Σε ένα φτωχό μα πεντακάθαρο σπίτι, συναντούν την κυρα-Φρόνηση που ζει με την κόρη της τη Γνώση. Οι δυο γυναίκες ενθαρρύνουν τα πριγκιπόπουλα να μη φύγουν από τη χώρα τους, αλλά να πολεμήσουν γι΄αυτήν, όπως κάνουν οι γενναίοι. Η Γνώση τους μαθαίνει ράψιμο και μαγείρεμα, ο δάσκαλος τους μαθαίνει γράμματα και "έτσι λοιπόν, με δυο χούφτες σπόρους, με βελόνα και κλωστή και με μια σφεντόνα, άρχισε να ανασταίνεται σιγά σιγά η Χώρα των Μοιρολατρών"! 




     Η ιστορία σίγουρα σας φαίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ! Και δε χρειαζόμαστε κανένα οικονομικό βιβλίο να μας δώσει τη λύση! Μας την έδωσε η Πηνελόπη Δέλτα πριν 100 και χρόνια! Πολλή προσπάθεια, θυσίες, ομαδική δουλειά και ΟΧΙ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΑ! Το βιβλίο εικονογραφεί με αέρινες φιγούρες και τοπία η Αιμιλία Κονταίου.


     Το "Παραμύθι χωρίς όνομα" το επέλεξα για να το δουλέψουμε μέσα στην τάξη. Η ιστορία του ήταν πολύ όμορφη και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες. Μιλήσαμε για την Πηνελόπη Δέλτα, για το τι είναι διασκευή και φυσικά για τη Τζέμη Τασάκου που το διασκεύασε.

     Αποφασίσαμε να το δραματοποιήσουμε στην τάξη και γι' ατό το λόγο φτιάξαμε κορώνες, σπαθιά, φούστες και ό,τι άλλο χρειαζόταν! Καλέσαμε τη Τζέμη Τασάκου και εκείνη ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμα μας! Μας έκανε, μάλιστα την τιμή να παίξει μαζί μας το Παραμύθι, κάνοντας την κυρα-Φρόνηση!






     Για να την ευχαριστήσουμε για την επίσκεψη, της χαρίσαμε ένα βιβλίο που φτιάξαμε μόνοι μας, με ζωγραφιές από τις αγαπημένες σκηνές των παιδιών από το βιβλίο, προσπαθώντας να αντιγράψουμε όσο μπορούμε το αυθεντικό εξώφυλλο! Ήταν μια υπέροχη εμπειρία!!!




     Σύντομα θα γνωρίσετε καλύτερα τη Τζέμη Τασάκου που διασκεύασε τα βιβλία, καθώς έρχεται συνέντευξη στο blog!!



Ο διαγωνισμός
     Το "Κορίτσι Μάλαμα" σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, κληρώνει σε δύο τυχερούς αναγνώστες του blog από ένα αντίτυπο των βιβλίων "Μεγάλες Προσδοκίες" και "Παραμύθι Χωρίς Όνομα".


     Για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα. Μπορείτε να λάβετε μέρος μέσω Facebook ή μέσω της φόρμας Google που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης. Μπορείτε να πάρετε μέρος και με τους δύο τρόπους.


Μέσω Facebook:
1. Like στις σελίδες "Κορίτσι Μάλαμα" και "Εκδόσεις Μεταίχμιο" στο Facebook.









2. Σχόλιο κάτω από τη φωτογραφία του διαγωνισμού με το βιβλίο που προτιμάτε.





Μέσω φόρμας Google:
Απλά συμπληρώστε τη φόρμα Google στο τέλος της ανάρτησης.

Προσοχή! Το e-mail που θα δώσετε θα πρέπει να είναι έγκυρο, γιατί οι νικητές που θα συμμετέχουν μέσω της φόρμας Google θα ενημερωθούν μέσω  e-mail.


Μπορείτε, επίσης, αν σας αρέσει το blog και θέλετε να μαθαίνετε για τις αναρτήσεις και τα νέα μας, να ακολουθήσετε το "Κορίτσι Μάλαμα" στο Instagram, το Twitter, το Pinterest, τo Bloglovin και το Google+, καθώς και να εγγραφείτε στο newsletter στα δεξιά του blog!




Όροι διαγωνισμού
1. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρουν σε δύο τυχερούς αναγνώστες του blog από ένα αντίτυπο των βιβλίων "Μεγάλες Προσδοκίες" και "Παραμύθι Χωρίς Όνομα".
2. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από τις 22/4/2018 έως και τις 6/5/2018 και ώρα 23.59 μ.μ.
3. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός μόνο για συμμετοχές από Ελλάδα.
4. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκυρη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό αποτελεί:

  • για όσους αναγνώστες έχουν Facebook, τα 3 βήματα που αναφέρθηκαν 
  • για όσους αναγνώστες δεν έχουν Facebook, η συμπλήρωση της φόρμας Google. 
Συμμετοχές μετά τη λήξη του διαγωνισμού θα θεωρούνται επίσης άκυρες.
5. Οι νικητές του διαγωνισμού θα κληρωθούν μέσω της σελίδας Random.org,
θα ειδοποιηθούν μέσω e-mail (ή μέσω Facebook αν το δηλώσουν στη φόρμα) και θα ανακοινωθούν στο Facebook κάτω από τη φωτογραφία του διαγωνισμού και στην παρούσα ανάρτηση.
6. Οι νικητές θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μου εντός 2 ημερών από την ημέρα που θα ειδοποιηθούν, διαφορετικά η κλήρωση θα επαναληφθεί.
7. Η παραλαβή των δώρων θα γίνει ως εξής:

  • Εφόσον οι νικητές κατοικούν στην Αττική, παραλαμβάνουν το αντίτυπό τους από τον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).
  • Εφόσον οι νικητές κατοικούν στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα το λάβουν ταχυδρομικά κατόπιν συνεννόησης. Τα έξοδα αποστολής αναλαμβάνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο.
8. Το blog "Κορίτσι Μάλαμα" δε φέρει καμία ευθύνη πέρα από τη διοργάνωση του διαγωνισμού.
9. Ο διαγωνισμός προβάλλεται στις σελίδες SaveAndWin, KerdiseTo.






Καλή επιτυχία!!!

5 σχόλια:

  1. Βιβλίο το καλύτερο δώρο για μικρούς και μεγάλους.
    Πάντα με επιτυχίες και χαμόγελα πολλά
    Ευχαριστούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα βιβλία που παρουσιάζετε είναι πάντα πολύ αξιόλογα!!! Συγχαρητήρια!!! Μπράβο και για την πολύ ωραία αξιοποίηση στην τάξη!!! Keep up the good work! Μας δίνετε έμπνευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips