Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Η μαμά διαβάζει: Ο κορυφαίος της αγάπης - Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός



Ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία που διάβασα φέτος, ήταν το βιβλίο με τίτλο "Ο κορυφαίος της αγάπης. Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως.


Το βιβλίο αφηγείται αποσπάσματα από τους λόγους, τις διδαχές, καθώς και θαυμαστά περιστατικά από το βίο του γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, μέσα από ποικίλες πηγές και αφηγήσεις, ανθολογημένα από τον κ. Κώστα Παναγόπουλο. Ο συγγραφέας δεν παραλείπει να επεξηγεί, να εμπλουτίζει και να "δένει" τους λόγους και τα περιστατικά, δομώντας το βιβλίο με τρόπο που να κυλά ομαλά, αβίαστα και ευχάριστα.


"Δε λέει ποτέ ο Θεός "Δεν είσαι πια παιδί μου!". Εκεί που είσαι, κάνεις τις ανοησίες, τις διαστροφές, τις αφέλειες, αλλά Εκείνος σε λογίζει ως παιδί Του, δε σε αρνείται, όλο κάτι σου λέει στο αυτί, πολύ διακριτικά σου αλλάζει τις καταστάσεις, σου φέρνει περιστάσεις, σε ξυπνάει ο Κύριος, εσύ ξανακοιμάσαι, πάλι τα ίδια, ο Κύριος πάλι σε ζητεί, σε πιέζει λίγο αν χρειαστεί για το καλό σου, αλλά και πάλι είσαι ελεύθερος και πράγματι το ξέρεις: ο Κύριος σε παίδευσε ως εκεί που δεν παραβιάστηκε η ελευθερία της επιλογής σου."

Παρόλα αυτά, έκανα αρκετό καιρό να το ολοκληρώσω. Το είχα στα χέρια μου από τις αρχές του έτους. Όμως, από τη μία η πολύ απαιτητική περσινή σχολική χρονιά και οι πολλές υποχρεώσεις, από την άλλη η ανάγκη μου να μην το "ξεπετάξω", αλλά αναγνωρίζοντας την αξία του, να το διαβάζω σε μικρά τμήματα, έτσι ώστε να επιτρέπω στο κείμενο να "καθίσει" μέσα μου, να το απορροφήσω και να στοχαστώ πάνω σε αυτό, με οδήγησαν στο να μου πάρει μήνες να το τελειώσω. Τέτοια βιβλία είναι παρηγοριά, γιατρικό και ξυπνητήρι μαζί!



Η εν Χριστώ αγάπη μεταξύ του ζευγαριού επιδρά θαυματουργικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του μικρού παιδιού, "δημιουργεί χαρακτήρα στο παιδί, χωρίς κόπον άλλον και διδασκαλίαν", με την αγάπη μεταξύ του ανδρογύνου να ξεκουράζει τους συζύγους από κόπους, διδασκαλίες, μεθόδους και τα περίφημα κηρύγματα των γονιών προς τα παιδιά τους. Αν αγαπάς με θυσίες και εν Χριστώ τον σύζυγό σου, δε σου χρειάζονται πολύ περισσότερα για να αναδείξεις αξιόλογα παιδιά και κατόπιν να περιμένεις με χαρά ότι θα συγκροτήσουν έναν αδαμάντινο χαρακτήρα, αντλημένον μέσα από την καθημερινή, την θυσιαστική αγάπη μεταξύ των γονέων.

Ο Γέρων Ιωσήφ λοιπόν, για τον οποίον τίποτε δε γνώριζα, είναι πράγματι ο "κορυφαίος της αγάπης", διδάσκοντας μας κι εμάς πώς είναι να αγαπάς ειλικρινά, χριστιανικά και το κυριότερο, έμπρακτα! Διότι από θεωρίες δεν έχουμε έλλειψη, τα πρότυπα είναι που αληθινά μας λείπουν! 



Πολλές φορές, οι άλλοι εκλιπαρούν για να συγχωρεθούν από εμάς, φωνάζοντας σιωπηλά ή και με λόγια παρακλητικά, αλλά εμείς πεισμωμένοι δεν κάνουμε παραπίσω. Γίνεται, όμως, μια μεγάλη χαρά στους ουρανούς με όλες αυτές τις μικρές ανθοδέσμες της συγχώρεσης: "Τίποτε δεν είναι! Νυστάξαμε, άνθρωποι είμαστε!". Χαίρεται ο Κύριος, η Θεοτόκος, οι Άγιοι, οι Αρχάγγελοι, οι άγγελοι: "Ε, τότε, ξέρετε πόση χαρά γίνεται;" αποκαλύπτει ο Γέρων Ιωσήφ... "Παρακαλώ την αγάπη σας! Μην μετράτε τα μικρά λάθη που συμβαίνουν".
Αν θέλετε να χαρίσετε ένα βιβλίο σε κάποιον αγαπημένο ή στον εαυτό σας, για να το "σιγοτρώτε" τα ήσυχα πρωινά, τα κουρασμένα βράδια ή στο αυτοκίνητο όσο περιμένετε να τελειώσουν τα παιδιά τις δραστηριότητες τους, το οποίο να σας αφήνει μια γαλήνη στην καρδιά, το βιβλίο με τις διδαχές του γέροντος Ιωσήφ είναι μια πολύ καλή επιλογή!


Εσείς το έχετε διαβάσει;
Με ποιό βιβλίο μου προτείνετε να συνεχίσω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips