Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

2 παραμύθια που διαβάσαμε από έλληνες συγγραφείς!


2 παραμύθια από έλληνες συγγραφείς


Τις προηγούμενες ημέρες διαβάσαμε δυο υπέροχα παραμύθια, από έλληνες συγγραφείς, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο! Ευχαριστούμε τις εκδόσεις για τα αντιτυπα που μας έστειλαν! Ελάτε να σας πω αναλυτικά περί τίνος πρόκειται!

Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία



Στην παρέα του Αλέξανδρου ΟΛΟΙ έχουν ένα κατοικίδιο! Μόνο που αυτός έχει ένα λίγο ασυνήθιστο... Μια καμηλοπάρδαλη!!!

Τι να πρωτοπεί κανείς για το πόσο έξυπνη, υπάκουη, χρήσιμη και διασκεδαστική είναι!




Το πρόβλημα όμως είναι πως η Χαραλαμπία μεγαλώνει... και μεγαλώνει! Εδώ αρχίζουν να δημιουργούνται διάφορες δυσκολίες, έτσι γονείς και γείτονες δυσανασχετούν! Ο Αλέξανδρος καταλαβαίνει ότι είναι ώρα να στείλει τη Χαραλαμπία πίσω στο σπίτι της, ώστε να μην καταλήξει στο απάνθρωπο τσίρκο!!!



Ταξιδεύει μαζί της μέρα και νύχτα, ώστε να την αφήσει με ασφάλεια στο φυσικό της περιβάλλον! Η αλήθεια είναι ότι πλέον του λείπει πολύ, αλλά χαίρεται που μαθαίνει πως η φίλη του περνά καλά στο σπίτι της! Αποφασίζει λοιπόν να προχωρήσει τη ζωή του και να υιοθετήσει ένα νέο κατοικίδιο ζωάκι!!! Να πάρει ξιφία, ιπποπόταμο ή μήπως κροκόδειλο;;; Χμ, δεν σας λέω τι απέκτησε τελικά, να έχετε και λίγο σασπένς!!!



Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Μάκης Τσίτας, δημοσιογράφος, πολυγραφότατος συγγραφέας και διευθυντής του site diastixo.gr. Θέλω να αναφερθώ ξεχωριστά στην ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ εικονογράφηση, που προσωπικά με ξετρέλανε και την έχει κάνει η Σάντρα Ελευθερίου!


Όχι δείτε φατσούλα!!!


Το βιβλίο άρεσε πολύ στα παιδιά, άρεσε και σε εμένα!!! Ήταν διασκεδαστικό, πέρα από τα τετριμμένα και η εικονογράφηση παίζει πολύ ωραία με το κείμενο! Εύγε σε όλους τους συντελεστές!!

Πιστεύω πως είναι κατάλληλο για ηλικίες 4+, τα παιδιά θα το αγαπήσουν και θα γελάσουν πολύ! Μπορείτε, μάλιστα, με αφορμή το βιβλίο, να ζωγραφίσετε με τα παιδιά τα ζώα που θα ήθελε ο καθένας σας να έχει για κατοικίδιο, όσο τρελά και αν είναι!


Μάγια χουζούρια



Όλες οι μαμάδες έχουν να μοιραστούν κάποιον καημό σχετικό με τον ύπνο των παιδιών τους! Άλλα κοιμούνται ΠΟΛΥ αργά, άλλα ξυπνούν ΠΟΛΥ νωρίς, άλλα ξυπνούν ΠΟΛΛΕΣ φορές το βράδυ! Η μαμά του Ντέμη όμως, έχει ένα άλλο πρόβλημα: ο γιος της πέφτει κάθε βράδυ ξερός και δεν μπορεί να τον ξυπνήσει το πρωί ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!! Αυτό έχει ως συνέπεια να πηγαίνει καθημερινά στο σχολείο ΠΟΛΥ αργοπορημένος! Ο διευθυντής κάνει παρατηρήσεις στη μαμά κι εκείνη δεν ξέρει τι να κάνει!




Μα τι να φταίει; Το παιδί έχει σταθερό πρόγραμμα κάθε μέρα! Διάβασμα για το σχολείο, ξένες γλώσσες, έπειτα προπόνηση και τέλος λίγα μαθήματα υπολογιστών!

Ώσπου η μαμά έχει μια φαεινή ιδέα! Δίνει στο Ντέμη ρεπό από όλα και τον στέλνει μια βόλτα στο πάρκο μαζί με τη γιαγιά του! Για πρώτη φορά μετά από ΠΟΛΥ καιρό, το παιδί έχει την ευκαιρία να παίξει σαν παιδί, να χαλαρώσει και να μιλήσει στη γιαγιά του για όλα όσα τον απασχολούν, που δεν είναι τίποτε άλλο από το πολύ φορτωμένο πρόγραμμα του, συχνά με πράγματα που ούτε καν τον ενδιαφέρουν, το οποίο δεν του αφήνει καθόλου περιθώριο να χαλαρώσει, να ανασάνει και να ριχτεί στο ελεύθερο παιχνίδι, όπως η παιδική του φύση και η ανάπτυξή του έχουν ανάγκη!



Πόση διαφορά έκανε αυτή η βόλτα με τη γιαγιά στον Ντέμη! Πόσο καλό! Τα μάγια χουζούρια λύθηκαν!!

Ο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς μας προσφέρει ένα βιβλίο αφύπνισης! Ένα βιβλίο που θα γίνει αφορμή για τα παιδιά μας να εξωτερικεύσουν, ίσως, ένα "κι εγώ το νιώθω αυτό!" και για εμάς να συνειδητοποιήσουμε ότι ίσως το έχουμε παρακάνει λίγο με το καλό του παιδιού μας και με την ανάπτυξη των πολύ σημαντικών (για εμάς) γνώσεων και δεξιοτήτων του!!! Τα παιδιά είναι παιδιά και έχουν ανάγκη κυρίως για ΠΑΙΧΝΙΔΙ! Ναι, είναι το παιχνίδι βασικός πυλώνας της ανάπτυξης τους, γιατί εκεί μέσα θα επεξεργαστούν, θα δοκιμάσουν και θα εμπεδώσουν όλα όσα μαθαίνουν έξω από αυτό, αλλά και θα διαπραγμτευτούν σκέψεις, συναισθήματα και εσωτερικές συγκρούσεις!!!




Πολλοί ενήλικες την πατάμε πλέον έτσι! Τα αποτελέσματα, όμως, αυτού του ξέφρενου τρόπου ζωής είναι το άγχος και το να μη ζεις πραγματικά τις στιγμές! Γι' αυτό και μετά τη μόδα της παραγωγικότητας (της οποίας βέβαια προσωπικά είμαι ένθερμη οπαδός), ήρθε η μόδα του slow living, του να ζεις δηλαδή σε πιο αργούς ρυθμούς, σαν αντιστάθμισμα και σαν τρόπος για να πάρουμε πίσω όλα όσα μόνοι μας στερήσαμε από τον εαυτό μας!!!



Η εικονογράφηση είναι του Πέτρου Μπουλούμπαση και θεωρώ πως το βιβλίο είναι κατάλληλο για να διαβαστεί σε παιδιά από 6 ετών, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να το διαβάσουν και μόνα τους! Το πιθανότερο είναι ότι θα ταυτιστούν!!!




Καλά διαβάσματα!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips