Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

3 βιβλία για ηλικίες 7+ από τις εκδόσεις Έαρ!




Τον προηγούμενο μήνα, το βραδινό διάβασμά μας μονοπώλησαν 3 βιβλία που επιλέξαμε και μας έστειλαν οι εκδόσεις Έαρ, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 7 ετών και πάνω. Ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις για τη διάθεση των βιβλίων.

Πάμε να σας τα δείξω αναλυτικά και να σας πω και ποιό ήταν το αγαπημένο μου!





Η αγία Πελαγία έζησε γύρω στην περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 και ήταν μοναχή όπως η γιαγιά της, από την οποία πήρε και το μοναχικό της όνομα. Από μικρή έδειξε κλίση για τη μοναχική ζωή και τελικά στα 15 της εκάρη μοναχή. Κατά τη διάρκεια του μοναχικού της βίου, αγωνίστηκε πολύ και με την ευλογία του Θεού επέδειξε μεγάλες αρετές. Ένα βράδυ, είδε σε όραμα τη Θεοτόκο, η οποία της υπέδειξε που είναι θαμμένη η εικόνα της. Από εκεί και έπειτα, αρχίζει η περιπέτεια της ανεύρεσης για τους κατοίκους της Τήνου, μια περιπέτεια που κράτησε περίπου 6 μήνες και δοκίμασε την πίστη και την υπομονή των κατοίκων της.




Η θαυμαστή αυτή ιστορία έχει μεγάλο ενδιαφέρον και παράλληλα μέσα από αυτή θίγονται διάφορα ζητήματα, όπως η πίστη, η διάκριση και το κοσμικό φρόνημα, που πολλές φορές υπερισχύει του πνευματικού.




Στο οπισθόφυλλο αναφέρεται πως το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7 ετών. Συμφωνώ με την ηλικιακή αυτή ομάδα, καθώς ο σαμψωνάκος δυσκολεύτηκε με αρκετές άγνωστες για εκείνον λέξεις, τις οποίες είτε έπρεπε να αντικαθιστώ με άλλες πιο απλές, είτε να τις εξηγώ. Του βάζω κι εγώ παραπάνω από την ηλικία του πολλές φορές! Άλλοτε τα βγάζει, άλλοτε όχι! Για παιδιά από 7 ετών είναι όμως, ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Ακόμη κι εγώ που είμαι μεγάλη, έμαθα τόσα πράγματα σχετικά με την Παναγίας της Τήνου, την ιστορία της ευρέσεως και τη σχέση που είχε η Αγία Πελαγία με όλα αυτά.




Το βιβλίο έχει γράψει η Κατερίνα Μουρίκη και το έχει εικονογραφήσει η Μαρία Νασοπούλου. Η εικονογράφηση θυμίζει βυζαντινές εικόνες και τα έντονα χρώματα αιχμαλωτίζουν το βλέμμα!




Τα νεογέννητα πουλάκια είναι γεμάτα απορίες! Μα είναι και μια απορία τους που δεν μπορεί ο πατέρας να την απαντήσει! Ποιό είναι το αγαπημένο πλάσμα του Θεού; Ο πατέρας αφήνει για λίγο τη φωλιά τους, χτισμένη στον εξώστη ενός μοναστηριού, προς αναζήτηση απάντησης σε αυτό το σημαντικό ερώτημα.




Στο δρόμο του συναντά πολλά ζώα, άγρια, ήρεμα, επιβλητικά, μεγάλα και μικρά. Όλα καυχώνται πως είναι τα αγαπημένα του Θεού, μα τα λόγια και οι πράξεις τους δεν πείθουν το μικρό χελιδόνι. Ένα μόνο συνειδητοποιεί μέσα από τις συζητήσεις του: το χειρότερο πλάσμα είναι ο άνθρωπος, εκείνος που Τον σταύρωσε, Τον πρόδωσε, Τον αμφισβήτησε, που έφτιαξε είδωλα για να λατρέψει, στρέφοντας το βλέμμα και την καρδιά μακριά Του.




Το χελιδόνι αποφασίζει να πάρει την οικογένεια του μακριά από το μοναστήρι και τους ανθρώπους. Μέχρι που αντικρύζει έναν μοναχό, ο οποίος κλαίει και παρακαλά το Θεό για τις αμαρτίες του, για τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων. Και τότε, βλέποντας απέναντί του την εικόνα της Αναστάσεως, συνειδητοποιεί πως ο άνθρωπος, αυτό το άθλιο όπως πίστευε πλάσμα, είναι το αγαπημένο του Θεού, φτιαγμένο κατ' εικόνα Του, ικανό να ταπεινώνεται και να μετανοεί ενώπιον του Δημιουργού του.

Συγγραφέας του υπέροχου αυτού βιβλίου είναι η Μαρία Ξανθάκη και την πολύ γλυκιά εικονογράφηση έχει επιμεληθεί, όπως και στο παραπάνω, η Μαρία Νασοπούλου.




Το "Άκου, χελιδόνι" έχει κάποιες προκλήσεις στο κείμενο του κι αυτό επειδή γίνονται πολλές αναφορές σε ψαλμούς, γραμμένους στα αρχαία ελληνικά και έπειτα ερμηνευμένους στα νέα. Συχνά χρειάστηκε να παραβλέψω το αρχαίο κείμενο και να διαβάσω μόνο το νέο, ώστε να μπορέσει και ο 5,5 ετών σαμψωνάκος να μείνει συγκεντρωμένος στην ιστορία. Έτσι, πιστεύω ότι πράγματι είναι κατάλληλο για παιδιά από 7 ετών. Η ιστορία είναι πολύ ευχάριστη και προβληματίζει τον αναγνώστη, μικρό ή μεγάλο, καθώς μπορεί να διαβαστεί σε πολλά επίπεδα.





Αυτό είναι το αγαπημένο μου βιβλίο! Μου αρέσουν οι ανάλαφρες ιστορίες που κυλούν γρήγορα! Εφηβάκι κανονικό!!!




Η νίκη είναι πολύ θυμωμένη! Είναι αναγκασμένη να περάσει όλο της το καλοκαίρι με την άγνωστη θείας της! Σίγουρα θα είναι αντιπαθητική και θα περάσει χάλια! Πόσο έξω έπεσε, το κατάλαβε μόλις άρχισε να γνωρίζει τη θεία Ερασμία, η οποία έχει πολλά να της πει και να της δείξει! Ένα, όμως, είναι το μεγάλο της παράπονο: το όμορφο δεντράκι της, το γιακαράντα της, δεν έχει ανθίσει εδώ και 20 χρόνια που το φύτεψε! Μα γιατί είναι τόσο σημαντικό για τη θεία αυτό το δέντρο; Ποιά ιστορία κρύβεται πίσω από αυτό; Θα καταφέρει η Νίκη να πείσει τη θεία της να αποκαταστήσει τη ρήξη στη σχέση της με την παιδική της φίλη; Θα βρει τρόπο να ξεπεράσει τη στεναχώρια από τη ρήξη στη δική της παρέα; Και το γιακαράντα θα καταφέρει να ανθίσει τελικά;




Το Γιακαράντα αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου, ανάγνωσμα, ιδιαίτερα για κορίτσια καθώς όλες οι ηρωίδες είναι γένους θηλυκού. Η ιστορία είναι πολύ ευχάριστη, φεύγει εύκολα και όσο το διαβάζαμε, τα παιδιά είχαν πάντα αγωνία για το επόμενο κεφάλαιο. 




Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Μαρία Λεμπιδάκη-Τζιβρά και εικονογράφος η αγαπημένη μου Εύα Καραντινού και λέω αγαπημένη γιατί έχουμε πολλά βιβλία με δικά της σχέδια που μας αρέσουν πολύ, όπως το Καλές ΑπόκριεςΌταν Γελάει Ο Ουρανός 3Η Χιονάτη Και Οι 7 ΝάνοιΆγιος Γεώργιος Ο Τροπαιοφόρος.




Στο οπισθόφυλλο προτείνεται για παιδιά από 9 ετών, μα παρόλο που τα δικά μου είναι 7 και 5,5, με μεγάλη άνεση μας κράτησε το ενδιαφέρον, γιατί η γλώσσα του είναι απλή και η πλοκή δεμένη. Αρκεί φυσικά να τους το διαβάζει κάποιος ενήλικας, ενώ το παιδί 9 ετών μπορεί με άνεση να το διαβάσει και να το ολοκληρώσει μόνο του. Σας το προτείνω και για δώρο, γιατί είναι αρκετά οικονομικό.


Πώς σας φαίνονται τα βιβλία που διαβάσαμε;;;
Ξεχωρίσατε κάποιο περισσότερο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips