Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Παίζουμε 2 επιτραπέζια για παιδιά προσχολικής ηλικίας!




     Η Giochi Preziosi κυκλοφόρησε και μας έστειλε δύο νέα επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας! Να σας πω ότι προσωπικά είμαι ΤΕΡΑΣΤΙΑ φαν κάθε επιτραπέζιου και παζλ, γιατί πολύ απλά μεγάλωσα παίζοντας τέτοια παιχνίδια με τον πατέρα μου ανελλειπώς! Κάθε Χριστούγεννα μου αγόραζε ένα καινούργιο και σε κάθε διακοπές έπαιρνα ένα νέο μαγνητικό travel size! Πάντα τα παίζαμε μαζί και με αυτά έχω ίσως τις πιο όμορφες αναμνήσεις από τον πατέρα μου!

     Τώρα που έγινα μητέρα, συνειδητοποιώ πόσο όμορφο είναι ο γονιός σου να παίζει μαζί σου και πόσο σημαντικό να είσαι γονιός και να παίζεις με το παιδί σου! Πόσο μάλλον παιχνίδια που σου αρέσουν!!!


     Έτσι, κάθε νέο επιτραπέζιο που μπαίνει στο σπίτι μας το εξερευνούμε με ενθουσιασμό και το παίζουμε με χαρά! Τα δύο νέα παιχνίδια της Giochi Preziosi, όμως, εκτός από διασκεδαστικά, είναι και εκπαιδευτικά και παρακάτω θα σας μιλήσω ξεχωριστά για το καθένα και για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας!

     Να σας πω επίσης, ότι μπορεί η πεταλουδίτσα μου να είναι 6 ετών και να πέρασε το προσχολικό στάδιο, αλλά απόλαυσε εξίσου τα δυο παιχνίδια, τα οποία δεν ήταν ούτε δύσκολα βέβαια, αλλά ούτε πολύ εύκολα για εκείνη! Πάμε να τα δούμε και μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Instagram και Facebook για να κερδίσετε το παιχνίδι της προτίμησης σας!!


Το πρώτο παιχνίδι που παίξαμε ήταν οι Ποντικομαχίες και το επέλεξε ο σαμψωνάκος ανάμεσα στα δύο!




Το consept
"Τσιμπήστε" τις τυρο-κάρτες με τη βοήθεια του ποντικιού σας και βρείτε πού εικονίζονται ποντικάκια που έχουν ίδιο χρώμα με το δικό σας! Προσέξτε, όμως, τις πεινασμένες γατούλες, από τις οποίες θα πρέπει να περάσετε απαρατήρητοι! Μαζέψτε τα πιο πολλά ποντικάκια και κερδίστε!


Τι θα βρείτε στο κουτί


  • 4 ποντικάκια σε διαφορετικά χρώματα
  • κάρτες-τυράκια
  • οδηγίες παιχνιδιού

Το παιχνίδι
Το παιχνίδι παίζεται με 2 ως 4 παίκτες. Κάθε παίκτης επιλέγει ένα ποντικάκι. Γυρίζετε ανάποδα όλες τις τυροκάρτες, η τυρένια μεριά προς πάνω και η εικόνα προς τα κάτω. Ο μικρότερος παίκτης με τη μύτη-βεντουζίτσα του ποντικιού τσακώνει μια τυχαία καρτούλα. Τι απεικονίζει η κάρτα;;;




     Αν η κάρτα έχει πάνω ένα ποντικάκι στο ίδιο χρώμα με αυτό του παίκτη, τότε κερδίζει την κάρτα και παίζει ο επόμενος! Αν όμως όχι, τότε πρέπει να δείξει σε όλους την κάρτα και να την αφήσει πάλι γυρισμένη στο κέντρο. Αν κάποιου άλλου παίκτη το χρώμα απεικονίζεται στην κάρτα και δώσει προσοχή, θα θυμάται που είναι και θα μπορεί να την τσακώσει όταν έρθει η σειρά του.




Εκτός από απλά ποντικάκι, υπάρχουν και μερικά πολύχρωμα, τα οποία λειτουργούν ως μπαλαντέρ και όποιος τα βρει τα κερδίζει ανεξαρτήτως χρώματος.




     Επίσης, κάποιες κάρτες δεν απεικονίζουν ποντικάκια αλλά γάτες! Αν κάποιος βρει μια γατούλα, τότε θα πρέπει ο επόμενος παίκτης να προσέξει ώστε το ποντικάκι του να τσιμπήσει καρτούλα χωρίς να τσιρίξει (τα ποντικάκια όταν τα πιέζει κανείς βγάζουν έναν τσιριχτό ήχο), διαφορετικά χαθήκαμε!! Βασικά δε θα γίνει τίποτα, απλά έχει πλάκα για τα παιδιά να προσπαθούν να κάνουν ησυχία μην και τα φάει η γάτα!!




Καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, οι παίκτες θα πέσουν και πάνω σε κάποιες κάρτες που ουσιαστικά είναι κομμάτια μιας μεγαλύτερης εικόνας-γάτας. Οι κάρτες αυτές συγκεντρώνονται σε ένα σημείο και μόλις το παζλ της μεγάλης γάτας ολοκληρωθεί, τότε το παιχνίδι τελειώνει! Πώς λέμε "λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια"; Ε, αντίστοιχα "επιστρέφει το γατί, τέλειωσε και η γιορτή". ΧΑ!






Τότε, λοιπόν, είναι η ώρα να μετρήσουμε, όχι πόσες κάρτες έχει ο καθένας, αλλά πόσα ποντίκια! Γιατί οι κάρτες μπορεί να απεικονίζουν 1, 2, 3 ή 4 ποντίκια! Τέλεια εξάσκηση στην αρίθμηση!










Εδώ ο 4,5 ετών σαμψωνάκος μετράει τα ποντικάκια:




      Άλλη μια ευκαιρία να χαρούν τα παιδιά, αλλά και να ζοριστούν επειδή έχασαν! Γιατί, πώς να το κάνουμε; Ένας είναι αυτός που θα έχει τα περισσότερα! Οι υπόλοιποι θα έχουν λιγότερα! Το πιο σημαντικό μάθημα, μαζί με το να περιμένουν τη σειρά τους και να παίζουν τίμια: να μάθουν να χάνουν!!! Ειδικά σε παιχνίδια που η νίκη είναι καθαρά θέμα τύχης και δεν εξαρτάται ουσιαστικά από εκείνα! Ο καθένας μπορεί να κερδίσει ή να χάσει! Παίξε για να κερδίσεις, αλλά να είσαι έτοιμος και να χάσεις! Μάθημα ζωής!!




Μάλιστα, είμαστε και ακατάστατοι! Αν περίμενα να έχω άψογο σπίτι για να παίξω με τα παιδιά,
θα έπρεπε να περιμένουμε ως τα 18 τους!


5 μικρά ψαράκια
Το παιχνίδι αυτό είναι εξίσου διασκεδαστικό, αλλά έχει ένα τικ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από το προηγούμενο!




Το consept
Γυρίστε την κάρτα-νούφαρο και δείτε ποιό χρώμα ψαράκι πρέπει να ψαρέψετε! Που να κρύβεται άραγε το ψαράκι με το σωστό χρώμα; Οι ουρές τους είναι κρυμμένες! Πρέπει να ψαρέψετε με το καλάμι για να μάθετε! Προσοχή όμως! Τα ψαράκια μπορεί να αλλάξουν θέση! Θα μπορέσετε να θυμηθείτε τι χρώμα κρύβει το καθένα;




Τι θα βρείτε στο κουτί


  • 5 πλαστικά ψαράκια σε διαφορετικά χρώματα
  • κάρτες-νούφαρα
  • καλάμι ψαρέματος
  • οδηγίες παιχνιδιού

Πώς παίζεται
Αυτό το παιχνίδι χρειάστηκε να το διαβάσω καλά για να μπορέσω να το εξηγήσω στα παιδιά, αλλά τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο!




Τοποθετείτε τα 5 ψαράκια στο κέντρο του τραπεζιού και γύρω τους σκορπάτε τις κάρτες-νούφαρα, ώστε η πλευρά-νούφαρο να είναι προς τα πάνω και η πλευρά με το χρωματιστό ψαράκι προς τα κάτω.





     Ο πρώτος παίκτης σηκώνει μια τυχαία κάρτα όπου απεικονίζεται ένα χρωματιστό ψαράκι. Που να κρύβεται άραγε; Οι χρωματιστές ουρές είναι κρυμμένες! Με το καλάμι λοιπόν, σηκώνει ένα ψαράκι! Αν η ουρά του ταιριάζει με την κάρτα, τότε το παίρνει μπροστά του! Αν όμως όχι, τότε το αφήνει ξανά στο τραπέζι. Οι υπόλοιποι παίκτες ξέρουν τώρα που βρίσκεται το ένα από τα πέντε χρώματα. 




Σειρά έχει ο δεύτερος παίκτης. Μπορεί να ψαρέψει είτε κάποιο ψάρι που είναι στο κέντρο, είτε από τα ψάρια που έχουν κερδίσει οι συμπαίκτες του, αν πιστεύει ότι εκεί κρύβεται το χρώμα που ψάχνει! Κι αν το βρει, τότε το παίρνει εκείνος!




     Έτσι, το πράγμα δυσκολεύει γιατί τα χρώματα αλλάζουν χέρια και πόσα να θυμάσαι; Εγώ πάντως πήγαινα τελείως στην τύχη. Άλλωστε, σας το έχω πει ότι ξεχνάω και πως ό,τι δε σημειώνω, απλά δε γίνεται! Ε, σε αυτή την περίπτωση "δεν έγινε"! Με κατατρόπωσαν τα μικρά!




     Για τα παιδιά, όμως είναι πολύ καλή άσκηση μνήμης! Και όχι μόνο αυτό, αλλά φανταστείτε να προσπαθεί το ένα παιδί να πείσει το άλλο ότι το ψαράκι είναι "εκεί" αλλά το πρώτο να μην είναι σίγουρο ότι αυτό αληθεύει ή ότι είναι απλά μπλόφα!




     Εμείς, επειδή κάποιες φορές τα παιδιά ενοχλούνται από τους συμπαίκτες τους που προσπαθούν να τα βοηθήσουν ή να τα επηρεάσουν, πριν ξεκινήσει το παιχνίδι συμφωνούμε αν θα βοηθάμε ο ένας τον άλλον και αν θα επηρεάζουμε πάντα προς όφελος αυτού που παίζει ή αν θα μπλοφάρουμε κιόλας.




     Ανάμεσα στις κάρτες, κρύβονται και μερικά πολύχρωμα ψαράκια, τα οποία επιτρέπουν στον παίκτη να πάρει όποιο ψάρι θέλει απ' όπου θέλει, με την προϋπόθεση ότι δεν θα το σηκώσει για να φανεί το χρώμα της ουράς του! Άντε να θυμάσαι τι χρώμα ήταν η ουρά του!!!




     Επίσης, μπορεί να πέσετε πάνω σε κάρτα-βάτραχο, οπότε και πρέπει να αποχωριστείτε ένα από τα ψαράκια που έχετε κερδίσει (αν έχετε σε αυτή τη φάση) και να το τοποθετήσετε επίσης στο κέντρο, επίσης χωρίς να φανεί η ουρά του! Έτσι συνεχίζεται το παιχνίδι μέχρι να τελειώσουν όλες οι κάρτες!




     Νικητής είναι όποιος έχει αρχικά τα περισσότερα ψαράκια! Όσοι έχουν ίσο αριθμό ψαριών, τότε θα πρέπει να αθροίσουν τα νούμερα που βρίσκονται στην άκρη της ουράς των ψαριών τους! ΚΑΙ εξάσκηση σε απλές πράξεις πρόσθεσης!




     Το παιχνίδι αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση και έτσι είχε περισσότερη ησυχία όταν το παίζαμε, αλλά σε κάθε ψάρι που σηκωνόταν, η αγωνία έβρισκε διέξοδο, ο ενθουσιασμός ή η απογοήτευση ξεχείλιζαν και τότε ακούγονταν παλαμάκια, επιφωνήματα, λόγια ενθάρρυνσης, παρηγοριάς ή έκπληξης!!! Μου αρέσει πολύ το κλίμα που δημιουργείται κατά το παιχνίδι!! Όλοι δίνουν συναίσθημα!




     Τα παιχνίδια γράφουν πως είναι κατάλληλα για παιδιά ηλικίας 3+. Θα συμφωνήσω με αυτό και θα προσθέσω ότι κάνουν και για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, αλλά από κει και πέρα έχει να κάνει κυρίως με τα ενδιαφέροντα του παιδιού το αν και για πόσο θα του είναι ενδιαφέροντα. Πάντως εγώ δεν τα βαριέμαι και η πεταλουδίτσα μου, κάθε μεσημέρι που γυρνά από το σχολείο, μου ζητά να παίξουμε έναν γύρο!






     Να σας πω, τέλος, ότι και τα δύο επιτραπέζια ενδείκνυνται για να τα πάρετε μαζί σας και να τα παίξετε σε μια οικογενειακή έξοδο. Δεν περιέχουν μικρά κομμάτια που μπορεί να χαθούν, όπως ένα παζλ και είναι πολύ εύκολα στη μεταφορά.









     Προσωπικά, ποτέ δεν κρατώ κουτιά από παιχνίδια, όταν αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα περιεχόμενα τους. Αυτό το κάνω φυσικά για εξοικονόμηση χώρου. Αντίθετα, τοποθετώ όλα τα περιεχόμενα σε διάφανες πλαστικές σακούλες με zip ή σε πλαστικούς διαφανείς φακέλους Α4 με φερμουάρ.




Όλα τα έχω τοποθετημένα κάθετα σε ένα καλάθι. Αλλά η οργάνωση των παιχνιδιών είναι θέμα για μια άλλη ανάρτηση!




Μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στους διαγωνισμούς σε Facebook και Instagram, για να κερδίσετε το επιτραπέζιο της προτίμησης σας!


Πώς σας φάνηκαν τα παιχνίδια;
Ξεχωρίσατε κάποιο περισσότερο;

2 σχόλια:

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips