Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Η μαμά διαβάζει: Μικρά εωθινά




     Μου αρέσουν οι εκδόσεις Εν Πλω, γιατί έχουν πολλά βιβλία που μου ταιριάζουν!! Ένα από αυτά είναι και το σημερινό, τα "Μικρά Εωθινά" που έχει γράψει ο Γέρων Τρύφων του Βάσον. Ο γέροντας Τρύφων είναι Ηγούμενος στην Ι. Μ. του Σωτήρος Χριστού, η οποία βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι της Ουάσινγκτον, το Βάσον! Η Μονή, παρόλο που βρίσκεται στην Αμερική, ανήκει στην υπερόρια Ορθόδοξη Ρώσικη Εκκλησία!





     Το βιβλιαράκι αυτό, το οποίο μπορεί να είναι μικρό σε διαστάσεις αλλά αριθμεί περίπου 530 σελίδες, περιλαμβάνει 365 μικρά κείμενα, ένα για κάθε ημέρα του χρόνου. Προσωπικά έχω  αδυναμία σε τέτοιου τύπου βιβλία.

     Μια χρονιά που ήμουν γυμνασιόπαιδο νομίζω, η μητέρα μου μου αγόρασε "Το Άγγελμα της Ημέρας" (ιδίου τύπου βιβλιαράκι, αλλά κάποιες μέρες περιελάμβανε μικρές ιστορίες ή αποφθέγματα) και από τότε το είχα πάντα στο γραφείο μου κάθε χρόνο, για χρόνια! Μάλιστα, είχα αγοράσει και ειδική βάση για να τοποθετώ την έκδοση με τις τρυπούλες! Όλα αυτά τα τεύχη τα έχω ακόμη στο πατρικό μου.

     Αφού το διάβαζα για καμιά δεκαετία, κάποια στιγμή κατάλαβα ότι πολλά κείμενα επαναλαμβάνονταν. Έτσι τα περισσότερα τα είχα μάθει απ' έξω. Γι' αυτό αγόρασα το βιβλιαράκι "Ουράνια κι Επίγεια". Το αγάπησα πολύ, αλλά από τότε δεν κατάφερα να το ξαναβρώ.




     Πέρυσι το χειμώνα, είδα στη σελίδα των εκδόσεων Εν Πλω τα "Μικρά Εωθινά" και είπα "αυτό είναι για μένα! Πρέπει να το διαβάσω"! Και το ζήτησα για παρουσίαση. Και μου το έστειλαν! Και από την 1η Ιανουαρίου το διαβάζω κάθε πρωί μετά τα δημητριακά μου!

     Επειδή σε αυτή τη φάση δυσκολεύομαι να καθίσω και να κάνω το πρωί κανονική προσευχή, ένα μικρό πνευματικό ανάγνωσμα από τη συγκεκριμένη μέρα, μου δίνει έναυσμα για να σκέφτομαι κάτι ψυχικά ωφέλιμο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν κάνω τις δουλειές μου ή όταν ασχολούμαι με τα παιδιά. Πάνω σε αυτό μπορώ να προσευχηθώ και ίσως να εξασκηθώ.




     Κάθε κείμενο πιάνει περίπου μία ως δύο μικρές σελίδες και είναι αυτόνομο από τα υπόλοιπα. Τα κειμενάκια μιλούν για πολλά και διάφορα θέματα, όπως τη φιλία, τη σιωπή, την αυτοφροντίδα, τη μνησικακία, τη χαρά, την αναβολή, τη γονεϊκότητα και για άλλα 358!!!


     Το ύφος τους είναι απλό, άμεσο, ήπιο και τα όσα γράφονται είναι ενδιαφέροντα, αλλά και ελκυστικά στο διάβασμα!!! Δεν μπορώ καθόλου τα βαρετά θρησκευτικά βιβλία!!! Αυτό με βοηθά, επίσης, στο να μπορώ να διαβάσω περισσότερα από ένα κείμενα τη φορά, όταν για παράδειγμα δεν κατάφερα να διαβάσω αυτό της προηγούμενη ημέρας.




     Αν θέλετε να κάνετε ένα ωφέλιμο δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο το οποίο θρησκεύεται ή αν αγαπάτε κι εσείς τα 365 days βιβλία (δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιος όρος, αλλά εγώ έτσι τα αποκαλώ), σας το προτείνω με πολλή αγάπη!!!


Εσείς διαβάζετε 365 days βιβλία;;

10 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Τριανταφυλλένια μου!!! Προσωπικά, όχι δε διαβάζω. Αυτόν τον καιρό διαβαζω το "ο ηλιθιος" του Ντοστογιεβσκι. Προσπαθώ να διαβάζω λίγες σελίδες την ημέρα. Άλλες φορές προλαβαίνω, άλλες όχι. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο μπορείς να διαβάσεις, έστω και 1-2 σελίδες τη μέρα είναι σίγουρα καλό! Το συγκεκριμένο του Ντοστογιέφσκι δεν το έχω διαβάσει!!

      Διαγραφή
  2. Γειά σου Τριανταφυλλένια(τι υπέροχο όνομα!)!!!Χθες σε ανακάλυψα μέσω του podcast κι έχω κατενθουσιαστει!Θα περιμένω οπωσδήποτε το επόμενο...Το συγκεκριμένο βιβλίο το έχω κι εγώ!Μου το έκανα δώρο τα Χριστούγεννα και για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.Το έχω πάντα δίπλα στο κομοδίνο μου!Είναι πολύ όμορφο βιβλίο! Με αγάπη, Ελισάβετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελισάβετ καλώς βρεθήκαμε! Χαίρομαι που σου άρεσε το podcast! Μέσα στο Μάρτιο θα βγει και το επόμενο! Είναι πράγματι όμορφο για δωράκι το βιβλίο αυτό! Θα τα λέμε!! Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλή πρόταση! Προσωπικά είμαι σε αναζήτηση νέων (καλών) βιβλίων και τέτοιου είδους θρησκευτικά βιβλία μου αρέσουν πάρα πολύ! Ευχαριστώ για την πρόταση!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Δώρα που σου άρεσε! Στην ετικέτα "Η μαμά διαβάζει" θα βρεις κι άλλα τέτοιου είδους!

      Διαγραφή
  4. Του Paulo choelio είχα κάποτε ένα ανάλογο με 365. Καμία σχέση με θρησκευτικό αλλά ήταν πολύ ενδιαφέρον 💚

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κάτι μου θυμίζει αλλά δεν το έχω διαβάσει. Παλιά είχα πώρωση με τον Coelho αλλά νομίζω πως τον έχω πλέον ξεπεράσει!

      Διαγραφή
  5. Ενθουσιάστηκα!!Καλά ειδικά στα βιβλία έχεις φοβερό γούστο στο εχω ξαναπει!Στη λίστα σίγουρα το βιβλίο Γιατί κι εμένα μου αρέσουν τέτοιου είδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον έχουμε ίδιο γούστο μου φαίνεται!!! Αλλά είδες πώς τα βρίσκω αυτά που μας αρέσουν; Τα μυρίζομαι χαχα!!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips