Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Φτιάχνουμε οικολογικές χάντρες με την 4M!




     Ένα παιχνίδι διαφορετικό, από μια εταιρεία με ψαγμένα παιχνίδια, την 4M Toys!!! Όταν η πεταλουδίτσα μου ήταν περίπου 3 ετών, είχαμε πάει οικογενειακώς σε ένα κατάστημα παιχνιδιών για να αγοράσουμε δώρο για ένα παιδάκι. Εκεί είναι που είδα για πρώτη φορά τα παιχνίδια της 4M και τρελάθηκα!! Κεντήματα, ζωγραφική σε πηλό, αργαλειός, "όταν μεγαλώσει θα της τα πάρω όλα" σκέφτηκα για την πεταλουδίτσα μου! Και να που μεγάλωσε αρκετά ώστε να μπορεί να τα απολαύσει!



     Βέβαια, η 4M έχει καταπληκτικά παιχνίδια και για παιδιά μικρότερης ηλικίας και φυσικά και για αγόρια!! Αυτό που μου αρέσει στη συγκεκριμένη εταιρεία, είναι ότι τα παιχνίδια είναι ποιοτικά και δημιουργικά, ενώ είναι σχετικά οικονομικά. Καλλιεργούν τη φαντασία, το δημιουργικό πνεύμα και τις κατασκευαστικές δεξιότητες, όπως τα παιχνίδια που καλούν το παιδί να φτιάξει έναν καταπέλτη ή να πλέξει ένα κασκόλ. Άλλα του επιτρέπουν να διερευνήσει βιωματικά τις επιστήμες, όπως τη ρομποτική, την αρχαιολογία και τη μικροβιολογία. Ολόκληρο τον κατάλογο της εταιρείας μπορείτε να τον ξεφυλλίσετε εδώ.

     Σε αυτή την ανάρτηση, σας παρουσιάζω το παιχνίδι "Οικολογικές Χάντρες" που παίξαμε στο σπίτι με την πεταλουδίτσα μου (5,5 ετών) και το σαμψωνάκου μου (4 ετών). Ναι, φυσικά και έπαιξε και ο σαμψωνάκος! Οι χάντρες δε γίνονται μόνο βραχιόλια και κολιέδες! Είναι τέλεια υλικά για να φτιάξεις κολάζ! Ελάτε να το δούμε μαζί!




Το consept
Με το παιχνίδι αυτό, μπορείτε να φτιάξετε χάντρες ανακυκλώνοντας χαρτιά που δε χρειάζεστε πλέον, μετατρέποντας τα σε όμορφα, οικολογικά και χειροποίητα αξεσουάρ!!


Τι θα βρείτε στο κουτί
  • Ένα εργαλείο δημιουργίας χαντρών
  • Χερούλι που βιδώνεται στο εργαλείο
  • Χαρτιά πολύχρωμα για τις πρώτες απόπειρες
  • Ελαστικός σπάγγος για τη δημιουργία κοσμημάτων
  • Κόλλα
  • Σφουγγαράκι για την εφαρμογή της κόλλας
  • Οδηγίες




Πώς παίζεται
     Αρχικά, θα πρέπει να βιδώσετε το χερούλι στο εργαλείο κατασκευής, ώστε να μπορείτε να κρατάτε το εργαλείο καθώς θα τυλίγετε τις χάντρες. Εναλλακτικά, το εργαλείο βιδώνεται στα περισσότερα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού ή αναψυκτικών, κάτι που βολεύει για να πετάτε μέσα τις χάντρες καθώς τις φτιάχνετε!


Εμείς αρχικά, επειδή φτιάχναμε χάντρες όλοι με τη σειρά, βολευτήκαμε με το χερούλι, γιατί ο καθένας ήθελε να κρατά τις χάντρες του!!! Αργότερα προσθέσαμε το μπουκάλι, αλλά επειδή το δικό μας δεν ήταν συμβατό με το μηχάνημα, χρειάστηκε να ενώσουμε τα δυο μέρη με χαρτοταινία. Στα παιδιά άρεσε πολύ αυτό και μάλιστα ο σαμψωνάκος μου αρνείτο να βγάλει τις χάντρες από το μπουκάλι, μέχρι να το γεμίσουμε όλο ως πάνω!!!




1. Σας προτείνω να ξεκινήσετε να κατασκευάζετε χάντρες με τα χαρτιά που θα βρείτε στο κουτί, γιατί εκτός του ότι έχουν υπέροχα χρώματα και οι χάντρες βγαίνουν εντυπωσιακές, έχουν πάνω τυπωμένες γραμμές που δείχνουν ακριβώς που πρέπει να κόψετε, ώστε να βγει όμορφη η χάντρα. Έτσι, θα πάρετε το κολλάει και θα ξέρετε ακριβώς πώς θα πρέπει να κόψετε οποιοδήποτε άλλο χαρτί για να βγει η χάντρα το σχήμα που επιθυμείτε κάθε φορά. Για το λόγο αυτό, στις οδηγίες σας δείχνει ακριβώς σε τι σχήμα χάντρας αντιστοιχεί το κάθε κόψιμο.




2. Αφού έχετε κόψει λωρίδες χαρτιού, παίρνετε μια λωρίδα και τοποθετείτε την άκρη της στο μηχάνημα.

3. Γυρίζετε το χερούλι ώστε το χαρτί να αρχίσει να τυλίγεται, κρατώντας το παράλληλα με τα δάχτυλα σας ώστε να τυλιχτεί σωστά.




4. Όταν έχει τυλιχτεί όλη η λωρίδα του χαρτιού και απομένουν μερικά εκατοστά, απλώνετε με το σφουγγαράκι λίγη κόλλα στην άκρη. Έπειτα, τυλίγετε και το υπόλοιπο. Μόλις φτιάξατε την πρώτη σας χάντρα!!








Οι εντυπώσεις μας
Η χαρά τους όταν έφτιαξαν την πρώτη τους χάντρα δεν περιγράφεται! Η αίσθηση επιτεύγματος που τους γέμισε, ανεκτίμητη και πολύ επιθυμητή!!




     Με την ίδια διαδικασία μπορεί κανείς να κατασκευάσει όσες χάντρες θέλει! Αλλά να ξέρετε, είναι εθιστικό και δύσκολα θα σταματήσετε!! Σας προτείνω, όταν σας τελειώσουν τα χαρτιά που θα βρείτε στο κουτί, να χρησιμοποιήσετε είτε παλιές ζωγραφιές των παιδιών, είτε χαρτιά που θα τα χρωματίσετε από πριν, είτε εφημερίδες που μπορείτε να τις χρωματίσετε με τέμπερα αφού ολοκληρώσετε τις χάντρες! Οι χρωματιστές χάντρες είναι απείρως πιο ενδιαφέρουσες από τις άσπρες!




     Εμείς συμπληρωματικά χρησιμοποιήσαμε μπλοκ με διάφορα σχέδια χαρτιών της Crelando που είχαμε πάρει παλιότερα από τα Lidl. Αυτά τα χαρτιά είναι λίγο πιο χοντρά αλλά κάνουν και πάλι τη δουλειά τους. Η μόνη διαφορά στα πιο χοντρά χαρτιά είναι ότι θα χρειαστεί να κρατήσετε τη χάντρα σταθερά για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να στεγνώσει καλύτερα η κόλλα.




     Όταν φτιάξετε αρκετές χάντρες, στο χαρτί θα βρείτε οδηγίες για να κατασκευάσετε με αυτές βραχιολάκια και κολιέ, χρησιμοποιώντας τον ελαστικό σπάγγο που εσωκλείεται. Εννοείται πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις χάντρες και για κολάζ ή άλλες κατασκευές!


Κοιτάξτε πόζα!!!

     Η διαδικασία του να περνά το παιδί ένα σχοινάκι μέσα από μια χάντρα είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι μια δραστηριότητα που την υλοποιούμε στο νηπιαγωγείο με διάφορα υλικά κάθε φορά. Ναι, μπορεί τα παιδιά να νευριάσουν ή να θέλουν να τα παρατήσουν. Γι' αυτό και εκτός από τη λεπτή κινητικότητα, καλλιεργούν την υπομονή, την επιμονή και την αυτοσυγκέντρωση τους.


Βρώμικα χεράκια, ευτυχισμένα χεράκια!

     Αφού τους έδειξα τον τρόπο και τα βοήθησα τις πρώτες 1-2 φορές, τα παιδιά κατάφεραν με ευκολία να ολοκληρώσουν μόνα τους τις χάντρες. Η μόνη δυσκολία είναι να καταφέρουν να κρατούν το χαρτί ίσιο για να τυλίγεται σωστά. Η διαδικασία αυτή βοηθά πάρα πολύ στο συντονισμό ματιού-χεριού. Άλλωστε, αν ένα παιχνίδι είναι πανεύκολο για ένα παιδί, τι μπορεί να του προσφέρει; Μετά τον ενθουσιασμό του καινούργιου, θα καταντήσει απλά βαρετό.




     Επίσης, ο σαμψωνάκος δυσκολεύτηκε να κρατάει το μηχάνημα, να γυρίζει το χερούλι και να κρατάει και τη λωρίδα ταυτόχρονα. Και η πεταλουδίτσα μου χρειάστηκε εξάσκηση για να τα καταφέρει. Πάλι, όμως, μπορεί ο ένας να βοηθά τον άλλον, κρατώντας το μηχάνημα ή το μπουκάλι, όσο ο άλλος γυρίζει το χερούλι.




     Το καλό με το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πως όλα τα υλικά πλην του πράσινου εργαλείου, μπορούν να αντικατασταθούν. Όπως σας είπα, αντί για τα έτοιμα χαρτιά χρησιμοποιείτε δικά σας, αντί για την κόλλα που εσωκλείεται απλώνετε λευκή κόλλα για χειροτεχνίες (όπως στα γλυκά-στολίδια που σας είχα δείξει παλιότερα) και αντί για σφουγγαράκι, μπορείτε να εφαρμόσετε την κόλλα με ένα λεπτό πινέλο. Αυτό φυσικά επιμηκύνει το χρόνο ζωής του παιχνιδιού και δίνει στο παιδί την ευκαιρία να πειραματιστεί και με άλλα υλικά.




     Σε γενικές γραμμές, είναι ένα παιχνίδι σχετικά οικονομικό, που θα το απολαύσουν τα παιδιά από 4 ετών μέχρι και όλο το Δημοτικό πιστεύω. Θυμάμαι κι εγώ μικρή, έφτιαχνα βραχιολάκια και τα πουλούσα στις φίλες μου (πολύ επιχειρηματικό πνεύμα αυτό το παιδί)!!




Πώς σας φαίνεται το νέο μας παιχνίδι;
Θα το παίζατε με τα παιδάκια σας;

6 σχόλια:

  1. Πωπω να σαι καλά!!Πού τα βρισκεις!!Ιδέα δεν είχα γι'αυτήν την εταιρία!Από που μπορώ να τα παραγγείλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ντε! Που τα βρίσκω! Πέφτω πάνω τους κατά τύχη μάλλον!!! Αν γκουγκλάρεις "οικολογικές χάντρες 4m" θα σου βγάλει διάφορα σημεία πώλησης!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips