Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Πώς ορίζω την απλότητα (& πώς η "Κόκκινη Καμέλια")



     Πριν από καιρό αποφασίσαμε με τη Μαρία από την Κόκκινη Καμέλια να γράψουμε και οι δύο σχετικά με το τι σημαίνει απλότητα για την καθεμία από εμάς (βασικά η όμορφη αυτή ιδέα ήταν δική της κι εγώ δεν είχα παρά να συμφωνήσω)! Καθώς οι μέρες κυλούσαν κι εγώ σκεφτόμουν σχετικά με την απλότητα, η σκέψη μου γινόταν όλο και πιο περίπλοκη!!! Τι είναι τελικά απλότητα; Είναι το ίδιο πράγμα για όλους μας; Την έχουμε στη ζωή μας, την κυνηγάμε ή την αποφεύγουμε; Σε αυτή την ανάρτηση θα σας γράψω απλώς τις σκέψεις μου, γιατί πιστεύω ότι τελικά μάλλον η ζωή μου δε διακατέχεται από απλότητα!


Ο Άγιος Παΐσιος είπε για την απλότητα:

Τώρα και στους κοσμικούς τονίζω πολύ την απλότητα. Γιατί πολλά από αυτά που κάνουν, δεν χρειάζονται και τους τρώει το άγχος. Τους μιλάω για την λιτότητα και την ασκητικότητα. Συνέχεια φωνάζω: “Απλοποιήστε την ζωή σας, για να φύγη το άγχος”.

     Συμπεραίνω, λοιπόν, ότι απλότητα σημαίνει να κάνεις αυτά που χρειάζονται, να είσαι λιτός και ασκητικός στη ζωή σου. Να κοιτάς τα λίγα και σημαντικά. Αυτός ο τρόπος ζωής σε οδηγεί στο να μην έχεις κοσμικό άγχος. Για να κάνω, λοιπόν, μια αυτοαξιολόγηση, πώς ερμηνεύω αυτόν τον ορισμό πρακτικά και πόση απλότητα έχω τελικά στους διάφορους τομείς της ζωής μου;


1. Σπίτι
     Η αλήθεια είναι ότι στο σπίτι μας δεν έχουμε ακριβά πράγματα και για να πω την αλήθεια ούτε ποτέ μου τα ζήλεψα.


Ο καναπές μας: φθηνός, πρακτικός, 
απλώς ό,τι χρειαζόμαστε.


     Θέλω ό,τι διαθέτουμε να είναι πρακτικό και μου αρέσουν πραγματικά τα λίγα πράγματα, οι μισοάδειες επιφάνειες, τα διακοσμητικά που έχουν κάποιο νόημα, όπως μια γλάστρα από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και οι κατασκευές των παιδιών από το σχολείο.


Οι επιφάνειες του σπιτιού μετά από το πρωινό καθάρισμα
των hot spots: μισοάδειες, όπως ακριβώς τις αγαπώ.


     Αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι το σπίτι μας δεν έχει πολλά πράγματα που δε χρειαζόμαστε. Το θέλω διακαώς μα είναι και ταυτόχρονα δύσκολο για 'μένα να διώξω ό,τι είναι πραγματικά περιττό. Τα βιβλία μου μπορεί να τα χρειαστώ, τα ρετάλια μου το ίδιο, τα κουζινικά μου το ίδιο (άλλο αν δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ως σήμερα). Δηλαδή, στο σκεπτικό μου αγαπώ το απλό μα νοικοκυρεμένο σπιτικό αλλά στην πράξη είναι κάτι που για μένα θέλει συνεχή εξάσκηση και υπενθύμιση!


     Τις δουλειές μου, επίσης, θέλω να τις κάνω γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς να κοιτάζω λεπτομέρειες! Αυτός ο τρόπος νομίζω πως είναι απλός, γιατί δεν είναι ψυχαναγκαστικός και δεν σε αναγκάζει να σκοτώνεσαι για να κάνεις κάτι τέλειο! Άλλωστε, δεν υπάρχει και λόγος για να γίνει κάτι τέλειο, όπως λέει και η FlyLady "Good enough is good enough"!


2. Πρόγραμμα
     Δεν μπορώ να πω ότι το πρόγραμμα μου είναι απλό, από την άποψη ότι γενικώς το γεμίζω. Λίστα με δουλίτσες του μήνα, λίστα με weekly to-dos, ατζέντα με καθημερινές δουλειές και ημερολόγιο τοίχου με όλα τα ραντεβού, τα ταξίδια και τις προσθεσμίες.


Το μηνιαίο ημερολόγιο στον τοίχο μας περιλαμβάνει όλα τα
σημαντικά ραντεβού και προθεσμίες της οικογένειας.


Η ατζέντα μου, κάτι που ανοίγω πολλές φορές την ημέρα για να σβήσω και να σημειώσω δουλειές 
και ραντεβού.


     Παρόλο που το πρόγραμμα με κάνει παραγωγική γιατί δε χάνομαι μέσα στην ημέρα και ξέρω τι πρέπει να γίνει, πολύ συχνά με πιάνει η υπερ-παραγωγικότητα και ενώ έχω τελειώσει τις δουλειές της ημέρας, δεν κάθομαι να απολαύσω την ησυχία μου και τα παιδιά μου, μόνο ψάχνω να βρω τι άλλο μπορώ να σβήσω από τις λίστες μου στο χρόνο που απρόσμενα έμεινε (τόσο τύπος 3). Έχω το ανικανοποίητο. Αυτό δεν το λες απλότητα!


     Επίσης, ένα άλλο λάθος που κάνω αλλά το ξέρω και παλεύω να το βελτιώσω, είναι όταν κάνω μια δουλειά, να παίζει το μάτι μου σε όλες τις υπόλοιπες δουλειές που έχω να κάνω γύρω γύρω και έτσι να αγχώνομαι και να χάνω και την εστίαση μου στη δουλειά μου. Κακό, πολύ κακό και σίγουρα δεν διακατέχεται από απλότητα!!! Κάνω τα πράγματα πολύ περίπλοκα! Ένα πράγμα τη φορά, μόνο ένα!!!


3. Ντύσιμο
     Εδώ δεν έχω κάτι περίπλοκο να δείξω. Έπειτα και μετά από το πρόγραμμα Dressing Your Truth που βρήκα ακριβώς τι μου ταιριάζει να φοράω, έχω κατά κύριο λόγο μόνο ρούχα που μου αρέσουν και με κολακεύουν. Αξεσουάρ δεν πολυφοράω, δεν τα έχω απορρίψει από το ντύσιμο μου, απλά φοράω κάποιες φορές και συγκεκριμένα, κυρίως αυτά που έχω φτιάξει μόνη μου.


Το αγαπημένο μου DIY κολιέ!


Όλα μου τα μπιζού (τα οποία είναι πλεκτά, τσόχινα, 
με χάντρες κλπ) χωρούν σε αυτά τα δύο κουτάκια!


      Φυσικά, κατά διαστήματα χρειάζεται να βγάλω από τη ντουλάπα ρούχα που δεν τα φοράω κι ας είναι του τύπου μου, απλά επειδή δε μου αρέσουν πάνω μου πια. No guilt!!!


     Όσον αφορά το βάψιμο, δεν είμαι η γυναίκα που πρέπει να βαφτεί για να βγει, αν και φοιτήτρια πέρασα μια τέτοια μικρή φάση και είχε πλάκα για το λίγο που κράτησε. Στο ότι δε βάφομαι σε καθημερινή βάση, βοηθούν πολλοί λόγοι:

  • Ο άντρας μου αγαπά την απλότητα και τη φυσικότητα και με προτιμά άβαφη.
  • Εγώ θέλω τα παιδιά μου να μάθουν στην ομορφιά της απλότητας και ειδικά η πεταλουδίτσα μου να αποδεχτεί τη φυσική ομορφιά της.
  • Δεν είναι καθόλου πρακτικό, αφού πρέπει να αφιερώσω ώρα να βαφτώ, να ξεβαφτώ και όσο για τα νύχια, δεν πρόκειται να ξαναπλύνω πιάτα μην τυχόν και φύγει το μανό.
  • Είναι (κατά τη γνώμη μου) σπατάλη χρημάτων.


Messy bun: ό,τι πιο περίπλοκο έχω κάνει σε χτένισμα!



     Αυτά που μου αρέσει να κάνω είναι:
  • Να φροντίζω το πρόσωπο μου κάθε πρωί με σαπουνάκι και ενυδατική


  • Να βαφτώ για μια ξεχωριστή περίσταση


Όλα μου τα βαφτικά χωρούν σε αυτό το βαλιτσάκι.
Τώρα που το βλέπω, πρέπει να πετάξω μερικά.


  • Να βάψω τα νύχια των ποδιών μου το καλοκαίρι

Στην κουνιάδα ίδια νύφη έχει τύχει, καλοκαίρι πού να βρεις άβαφο νύχι!!


  • Να χρησιμοποιώ ενυδατική κρέμα χεριών και ποδιών όποτε το χρειάζεται το δέρμα μου
  • Να φοράω αντηλιακό στον ήλιο και 
  • Να φοράω οπωσδήποτε το αποσμητικό μου!!!


4. Οργάνωση
     Όταν ξεκινώ να οργανώσω κάτι, πολλές φορές το κάνω περίπλοκο, όμως η ίδια η καθημερινότητα με καθοδηγεί στο πως να αναδιαμορφώσω τον τρόπο οργάνωσης ώστε να γίνει πιο απλός και κατ' επέκταση πιο πρακτικός.


Γυάλινα βαζάκια για να βλέπω πάντα εύκολα τι έχω και πόσο.


     Η υπερβολική οργάνωση μου είναι κουραστική και σίγουρα το να έχεις λίγα πράγματα να οργανώσεις είναι το μεγαλύτερο μυστικό για να μην κάνεις ένα κεφάλι καζάνι όταν θέλεις να συμμαζέψεις!!! 


5. Κοινωνικές σχέσεις
     Τι σημαίνει απλότητα στις κοινωνικές σχέσεις; Φαντάζομαι το να μην προσποιείσαι, το να μην προσπαθείς υπερβολικά να δείξεις ή να αποδείξεις κάτι στον άλλον, το να λες αυτό που θες να πεις και όχι κάτι άλλο που ο συνομιλητής σου θα πρέπει να αποκωδικοποιήσει το υπονοούμενο! Αυτά τα υπονοούμενα, δε μου αρέσουν καθόλου!!! Πες το φίλε μου ελεύθερα αυτό που θες, να κάνουμε μια συζήτηση της προκοπής! Να μιλήσουμε σαν άνθρωποι τέλος πάντων, μπας και βγάλουμε κάτι χρήσιμο από την κουβέντα!!!




     Κατά τα άλλα, δε φοβάμαι να τσαλακωθώ, δεν έχω δηλαδή κάποιο θέμα με την εικόνα μου (θα το καταλάβατε και από την ανάρτηση για τη "Φάτσα Κάρτα") αλλά μου αρέσει πολύ να είμαι αυθεντική, εκτός από τις φορές που νιώθω την ανάγκη να κλειστώ για να προστατέψω τον εαυτό μου από κάποια συναναστροφή που θα με χαλάσει ψυχολογικά. Δεν είναι ότι θα προσποιηθώ, αλλά θα γίνω εσωστρεφής (γενικώς δε μου συμβαίνει όταν είμαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση).


6. Προσωπικός χρόνος
     Μακάρι να είχα μεγαλύτερη απλότητα και αυτοπειθαρχεία στο πως διαχειρίζομαι τον προσωπικό μου χρόνο! Από την προσευχή, το διάβασμα μέχρι τα social media, σίγουρα έχω πολλή δουλειά μπροστά μου!!! Τουλάχιστον, αυτό που έχω καταφέρει σαν προτεραιότητα είναι να αφιερώνω χρόνο στον άντρα μου όταν είμαστε οι δυο μας, ώστε να είμαι πραγματικά συγκεντρωμένη και αφοσιωμένη στην κουβέντα μας και χωρίς να ψάχνω τι άλλο να κάνω παράλληλα για να "μην περνάει έτσι ο χρόνος"! Δεν περνάει έτσι ο χρόνος, ίσα ίσα είναι μακράν η καλύτερη επένδυση χρόνου που μπορώ να κάνω!! Στα άλλα θέλω δουλειάαααα!!!


Καφές με το άλλο μου μισό: σπάνιος σε αυτή 
τη φάση της ζωής μας αλλά πολύτιμος!!!


Συμπέρασμα
     Δεν έχω ορίσει επακριβώς την απλότητα, αλλά πιστεύω ότι ενστικτωδώς όλοι μπορούμε να διακρίνουμε το απλό από το περίπλοκο, το προσποιητό ή το περιττό. Όσον αφορά τη ζωή μου, δε θεωρώ ότι έχω προχωρήσει πολύ σε σχέση με την απλότητα, αλλά την αγαπώ, θέλω να κινούμαι προς αυτή την κατεύθυνση και ευελπιστώ με προσπάθεια και με εκ των άνω βοήθεια, να τα πάω καλύτερα!!


     Η Μαρία από την "Κόκκινη Καμέλια" όρισε επίσης την απλότητα όπως την κατανοεί και την εφαρμόζει στη ζωή της και μπορώ να πω ότι δεν έγραψε απλώς ανάρτηση, αλλά ΚΕΝΤΗΣΕ!!! Έμαθα πολλά από το κείμενο της, διότι η Μαρία έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα "απλότητα/μινιμαλισμός" και είναι το κεντρικό θέμα στο blog της. Διαβάστε εδώ την ανάρτηση της, σίγουρα θα αποκομίσετε πολλά!!!


Τι σημαίνει λοιπόν για εσάς απλότητα;
Πώς την εφαρμόζετε (ή όχι) στη ζωή σας;







6 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Ποσο χαίρομαι να διαβάζω τέτοιες αναρτησεις! Διαβασα και τις κόκκινης καμελίας και μπορώ να πω ότι τα κοινα σας είναι πολλά! Η μία την απλότητα την έχει μέσα της, η άλλη το παλεύει! Στην δική μου περίπτωση αν και την πρεσβεύω την απλότητα, νομίζω οτι ξεκαθαρη άποψη θα έχω ,πρακτικά, μόλις το μικρότερο βλασταρακι μου γίνει 5 ετών! Γιατί πλακα-πλακα η θεωρία από την πράξη έχει μια σχετική απόσταση... Τα φιλιά και την καλημέρα μου και καλή συνέχεια! 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα συμφωνώ μαζί σου! Με μικρά παιδιά νομίζω είναι πολύ πιο εύκολο να χάσεις την μπάλα στο θέμα της απλότητας. Θες η αϋπνία; Θες το ότι είσαι συνέχεια στο τρέξιμο και δεν μπορείς να σκεφτείς εστιασμένα; Δεν ξέρω! Νομίζω η Κόκκινη Καμέλια θα πρέπει να μας πει τη γνώμη της πάνω σε αυτό καθώς είναι μικρομάνα!!

      Διαγραφή
  2. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά τα γεγονότα των ημερών με κατέκλυσαν...

    Λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να εστιάζω στα βασικά! Δηλαδή, να έχουμε να φάμε και να έχουμε καθαρά ρούχα. Τα υπόλοιπα, αν προλάβουμε και αν έχουμε κουράγιο. Το πρόγραμμά μας είναι λιτό και δεν υποχρεωνόμαστε να κάνουμε πολλά σε λίγες μέρες!

    Ως προς τα πολλά αντικείμενα στο σπίτι, αυτό κι εγώ ακόμα το παλεύω... Δίνω παιχνίδια διαρκώς και ξεφορτώνομαι ρούχα που έχουν φθαρεί χωρίς έλεος. Ειδικά τα παιχνίδια είναι μεγάλη παγίδα και έχω γράψει σχετική ανάρτηση για το πώς τα ξεκαθαρίζω.

    Όντως, με μικρά παιδιά το πράγμα είναι δύσκολο, αλλά όσο μπορούμε και ό,τι μπορούμε!

    Ελπίζω να βοήθησα!
    Μαρία
    www.kokkinikamelia.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτεραιότητα στο φαγητό και στα καθαρά ρούχα έδινα κι εγώ όσο ήταν πιο μικρά τα παιδιά. Νομίζω αυτά τα δύο είναι τα πλέον βασικά! Πολύ ωραία μας τα είπες πάλι Μαρία!!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραια αναρτηση!Εν τω μεταξυ οσο περισσοτερο σε διαβαζω τόσο τελικα καταληγω οτι ειμαι τυπος 3 κι χιχι!Λοιπόν ακριβως επειδη εκανα κι εγω πολλες λιστες και ήθελα να κανω πολλα πραγματα πάντα κατεληγα να ειμαι ανοργανωτη.Αγόρασα λοιπον ενα βιβλιο που μου αλλαξε τη ζωη,θα γραψω καποια στιγμη γιαυτο,απαξ και ξαναρχίσω να γραφω στο blog που το εχω παρατήσει.Λεγεται"σπιτι σε ταξη,ζωη σε τάξη" και ασχολειται με το πως να απαλλαγεις απο τα περιττα και να τακτοποιησεις.Πεταξα λοιπον σχεδον τα παντααααα.Αδειασα ντουλαπες απο οσα δεν φορουσα,ακομα και αγαπημενα και ηρεμησα .Εχω μερικα τζην και μπλούΖες,και δεν αγοραζω πλεον γοβες αφουΔΕΝ θα τις βαλω.Αυτη την απλοτητα προσπαθω να την εφαρμόσω σε ολα,απο το φαγητο ως τις απαιτήσεις που εχω απο τον εαυτο μου σαν μαμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. MamaBoo χαίρομαι που σου άρεσε! Βλέπεις ομοιότητες στους τύπους μας ε;; Το παθαίνω κι εγώ όταν διαβάζω τύπους 3!! Το blog να το ξαναρχίσεις γιατί θέλουμε κι εμείς να σε διαβάζουμε!!! Το βιβλίο αυτό το έχει παρουσιάσει η Κόκκινη Καμέλια εδώ https://kokkinikamelia.gr/kritiki-vivliou-spiti-se-taxi-zwi-se-taxi/

      Θέλω κι εγώ να κάνω ένα καλό ξεκαθάρισμα, ίσως μέσα στο φθινόπωρο με το καλό, να ξεπεταχτεί και το μωρό να λείπουν και τα παιδιά στο σχολείο, να έχουμε αλλάξει και τα ρούχα στις ντουλάπες! Πολύ σημαντικό και αυτό που αναφέρεις σχετικά με τις απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας, οι οποίες πολλές φορές φορές είναι χωρίς νόημα, επειδή "όλες οι μαμάδες το κάνουν" ή επειδή "έτσι πρέπει". Τα φιλιά μου!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips