Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Πώς οργανώνω τις συνταγές μου!




     Από μικρή είχα δείξει αγάπη για την κουζίνα, απλώς δεν ήμουν αρκετά ώριμη για να το καταλάβω. Όταν ήμουν ακόμη μαθήτρια του Γυμνασίου, τότε που δεν είχαμε το ίντερνετ, αλλά βρίσκαμε συνταγές μόνο σε βιβλία και περιοδικά, θυμάμαι τον εαυτό μου να ξεψαχνίζει τις κυριακάτικες εφημερίδες του πατέρα μου, μαζί και τα ένθετα, για να βρω συνταγές που θα ήθελα να δοκιμάσω. Όταν έβρισκα κάτι που μου άρεσε, έπαιρνα το ψαλίδι, την έκοβα και την έβαζα σε ένα φάκελο με αυτάκια και λάστιχο.


     Όταν πήγα φοιτήτρια και βρέθηκα μόνη μου με μια κουζίνα και τις συνταγές μου, άρχισα δειλά να πειραματίζομαι και ήταν τόσο όμορφα! Όλες οι συνταγές που τόσα χρόνια λιγουρευόμουν και μάζευα, μπορούσα να τις υλοποιήσω! Βέβαια, δεν πετύχαιναν όλες. Το αντίθετο. Έφτιαξα, ανάμεσα στα πολλά και παταγώδεις αποτυχίες! Όπως μια συνταγή από τυροκροκέτες, οι οποίες διαλύθηκαν μόλις τις έβαλα στο τηγάνι! Έβαλα τα κλάματα, δεν ξέρω να χάνω στην κουζίνα, το παραδέχομαι!!

     Έπρεπε, τότε, να φτιάξω ένα σύστημα οργάνωσης, ώστε, αφενος να συγκεντρώνω κάπου τις συνταγές που θέλω να δοκιμάσω, αφετέρου να συλλέγω τις δοκιμασμένες και επιτυχημένες, χωρίς αυτά να μπερδεύονται μεταξύ τους. Με τα χρόνια ενασχόλησης με την κουζίνα και αφού ανακάλυψα και το διαδίκτυο με τις ατέλειωτες συνταγές, κατέληξα στο εξής σύστημα τεσσάρων "θέσεων".




     1. Ο πράσινος φάκελος. Είναι ο φάκελος με τις αδοκίμαστες συνταγές μαγειρικής. Περιέχει πάρα πολλές συνταγές και γι' αυτό τον έχω χωρίσει σε κατηγορίες: 

  • Βασικές παρασκευές (π.χ. προζύμι, αλυσίβα κλπ)
  • Ορεκτικά (π.χ. σαγανάκι)
  • Σούπες και λαδερά
  • Πίτες, τάρτες, ζύμες
  • Κρέατα
  • Ψάρια
  • Ζυμαρικά



Κάθε Σαββατοκύριακο που βγάζω το μενού της εβδομάδας, προσπαθώ να ενσωματώνω και μία από τις συνταγές αυτού του φακέλου. Αν έχουν επιτυχία, τις μεταθέτω στον...



     2. Φούξια φάκελο. Εδώ βρίσκονται όλες οι επιτυχημένες συνταγές μαγειρικής. Επειδή δεν είναι πάρα πολλές, δεν τις έχω κατηγοριοποιημένες!




     3. Ο κίτρινος φάκελος. Είναι φουλαρισμένος με to do συνταγές ζαχαροπλαστικής! Επίσης τις έχω ακατηγοριοποίητες, επειδή μου κρατάει περισσότερο το ενδιαφέρον όταν τις ξεφυλλίζω. Κι από αυτό το φάκελο προσπαθώ μια φορά τις δεκαπέντε να δοκιμάζω κάτι. Βλέπετε, ο άντρας μου πλέον θέλει συγκεκριμένα γλυκά, αλλά εγώ όσο με παίρνει, κάνω τον κινέζο! Μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργια πράγματα! Βαριέμαι εύκολα τις ίδιες συνταγές!




     4. Το τετράδιο Le Chocolat. Είναι ένα τετράδιο ζαχαροπλαστικής, το οποίο μου είχε χαρίσει μια καλή συνάδελφος πριν 5 χρόνια. Επειδή, όμως, το γέμισα γρήγορα, παρήγγειλα από το ίντερνετ και άλλα δύο ίδια! Βλέπετε, ο εκδοτικός οίκος που τα εξέδιδε έχει κλείσει κι εγώ δεν ήθελα να χαλάσω την ομοιογένεια! Μέχρι στιγμής έχω γεμίσει μέχρι τη μέση το δεύτερο, αλλά έχω και αρκετές συνταγές που δεν τις έχω αντιγράψει μέσα. Τις περνάω λίγες λίγες, όποτε βρίσκω χρόνο και όποτε είναι ξεκούραστα τα χέρια μου.




Όπως θα δείτε, όποια συνταγή έχει φωτογραφία, την κόβω και την κολάω! Είναι πολύ πιο όμορφο το αποτέλεσμα! Επίσης, έχω αριθμήσει τις σελίδες και στο τέλος του τετραδίο έχω φτιάξει πίνακα με περιεχόμενα. Έτσι, βρίσκω όποια συνταγή θέλω πολύ εύκολα!!




     @@ Ο υπολογιστής. Στους σελιδοδείκτες του πρόγράμματος περιήγησης του υπολογιστή, έχω έναν φάκελο με το όνομα "ΣΥΝΤΑΓΕΣ", ο οποίος περιέχει πέντε υποφακέλους: μαγειρική, ζαχαροπλαστική, sites, για το μωρό, δοκιμασμένες. Όταν βρίσκω κάποια συνταγή που μου αρέσει, τη βάζω στην ανάλογη κατηγορία. Τις επιτυχημένες τις βάζω στο φάκελο με τις δοκιμασμένες, τις οποίες ανά τακτά διαστήματα τις τυπώνω και τις βάζω στους αντίστοιχους φακέλους. Όταν οι φάκελοι με τις αδοκίμαστες συνταγές αρχίζουν να αδειάζουν, τυπώνω από τις ιντερνετικές και γεμίζω τους φακέλους πάλι! Αέναη διαδικασία!!!


     Όλους τους φακέλους, μαζί με μερικά βιβλία μαγειρικής, καθώς και τις συνταγές που έχω για αντιγραφή, τις φυλάω στο ντουλάπι της βιβλιοθήκης μου, το οποίο ανοίγω συχνά για να διαλέξω τι θα μαγειρέψω αλλά και για να χαζέψω τις συνταγές!




Εσείς πώς οργανώνετε τις συνταγές σας;

Copyrighted.com Registered & Protected 
IAEM-DZQY-EVBR-LQM6

10 σχόλια:

  1. Άπειρες συνταγές! Μπράβο για την οργάνωση! Εγώ έχω μονο ενα κλασερ και μπαίνουν όλες μέσα ανα κατηγορία! Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κάθε νοικοκυρά έχει τον τρόπο της! Σημασία έχει να βρίσκουμε αυτό που θέλουμε!! Καλή σου εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ οργάνωση! Εγώ παλιά είχα ένα ημερολόγιο που έγραφα ή κολλούσα τις συνταγές που ήθελα από τα περιοδικά. Αργότερα πήρα 2 ευρετήρια συνταγών με κατηγορίες και τις γράφω εκεί. Τελευταία έφτιαξα στο ανθομέλι εκτυπώσει αρχεία και γράφω εκεί τις αλμυρές ή γλυκές συνταγες και τις αρχειοθετώ σε ντοσιέ. Πάλι χαμός γίνεται με τοσες συνταγές...! Χά χα!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία μου ακούγονται όλα αυτά! Μπορείς να μας βάλεις το λινκ για τα εκτυπώσιμα; Μπορεί κάποιες κοπέλες να τα βρουν χρήσιμα!!

      Διαγραφή
  3. τις εχεις πολυ καλα οργανωμενες. Εγω ενα φακελο που γινετε τσαντα πλαστικη με θεσεις και τις εχω με κατηγοριες εκει. Αλλα και παλι επειδη μαγειρευω με τα παιδια, ολο και μπλεκονται. Μαλον θα ακολουθησω το συστημα σου. Το θεμα είναι ομως οτ πολλες συνταγες ειναι γραμμενες και απο τις δυο μεριες του φυλλου , ειδικα στα περιοδικα καιδεν ξερω που να τις ενταξω τι κανεις εσυ εκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως κατάλαβα για ποιο φάκελο μιλάς! Έχω κι εγώ έναν τέτοιο για τα έγγραφα της δουλειάς! Όντως βοηθάει πολύ να τα οργανώσεις!

      Για τις διπλές συνταγές, δεν κάνω τίποτα το ευφυές, είτε τις βάζω να φαίνονται και οι δύο κι ας είναι η μία εκτός θέματος, είτε βάζω να φαίνεται αυτή που μου αρέσει πιο πολύ ή που πρόκειται να κάνω πιο σύντομα. Μόλις την κάνω, βάζω να φαίνεται η δεύτερη συνταγή στην κατηγορία που ανήκει και προσπαθώ κι αυτή να την κάνω σύντομα, ώστε να μεταφέρω το χαρτί στο φούξια φάκελο για να φαίνονται πάλι και οι δύο! Αν είναι, όμως, μια πολύ σπουδαία συνταγή και θέλεις αμέσως να μπει στο αρχείο σου, απλώς μπορείς να τη γράψεις σε μια κόλλα Α4!

      Διαγραφή
  4. Θαυμάζω την οργάνωση! εγώ δεν τα καταφέρνω και τόσο με την τάξη, αλλά το παλεύω, αλλιώς γίνεται χαμός!

    Για τις συνταγές μου, έχω έναν φάκελο όπου εκτυπώνω και τοποθετώ σε διαφάνειες μόνο τις δοκιμασμένες, οι άλλες περιμένουν στον λογαριασμό μου στο google για δοκιμή!

    φιλιά, Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό κάνω κι εγώ με τις συνταγές από το ίντερνετ! Πλέον βρίσκεις άπειρες και χωρίς λίγη οργάνωση είναι εύκολο να χάσεις τη μπάλα!!

      Διαγραφή
  5. Εγώ πάλι όλες τις συνταγές που θέλω να δοκιμάσω τις βάζω στο πίντερεστ!Γράφω σε τετράδιο μόνο αυτές που πετυχαίνουν τρελά και δε θέλω να τις ξεχάσω με τίποτα!Αλλά μου αρέσει πολύ ο τρόπος που οργανώνεσαι γενικά!Νομίζω πρέπει να ξεκινήσεις σεμινάρια οργάνωσης για νεές νοικοκυρές!Όπως κατάλαβες ξεψαχνίζω το μπλογκ σου για να ξεσηκώσω τιπς!Πώς και δε σε είχα ανακαλύψει τόσο καιρό; Είσαι θησαυρός και ανυπομονώ να διαβάσω τα μελλοντικά ποστ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα τελευταία έχω αρχίσει κι εγώ και χρησιμοποιώ το Pinterest, μετά από ένα πατατράκ που έπαθα με τον υπολογιστή και παραλίγο να χάσω όλους τους σελιδοδείκτες!!

      Είναι τιμή μου που ξεψαχνίζεις το blog μου και να σου πω επίσης ότι κι εσύ είσαι το όνειρο του κάθε blogger, με τα τόσα και μάλιστα τόσα θετικά σχόλια που αφήνεις!!!! Να περνάς συνέχεια!!!!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips