Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Παιδιά και άσκηση     Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, Προέδρος ΕΟΦ, Αν. καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής


     Στο πλαίσιο του υγιούς τρόπου ζωής των παιδιών, άλλη μία σημαντική παράμετρος υγείας είναι και η σωματική δραστηριότητα. Είναι εξαιρετικής σημασίας η ενασχόληση του παιδιού με κινητικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, χωρίς το άγχος και την πίεση για διάκριση.
     Η φυσική δραστηριότητα στα παιδιά και στους εφήβους έχει ευεργετικά οφέλη σε πολλούς τομείς. Πρώτα απ' όλα στην καλή υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οι έφηβοι που κάνουν αεροβική άσκηση έχουν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και δεικτών αντίστασης ινσουλίνης. Επίσης, βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του σκελετού και των μυών. Θετικά δρα και στην πνευματική και ψυχική υγεία. Βελτιώνει τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση και σχετίζεται με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Τέλος, με την άσκηση επιτυγχάνεται έλεγχος του σωματικού βάρους. 

     Οι έφηβοι που κάνουν αρκετή αερόβια κίνηση έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Αλλά το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν αφορά πλέον μόνο τους ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τα παιδιά της Μάλτας. Για την ανάπτυξη και διάδοση της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 60 λεπτά εντατικής σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες (κατά προτίμηση όλες) ημέρες της εβδομάδας. Η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ηλεκτρονικά παιχνίδια καλό είναι να μην ξεπερνά τις 2 ώρες την ημέρα, συνολικά. Αλλά υπάρχουν και εύκολες και πρακτικές ιδέες για να αυξήσετε την κίνηση στην οικογένεια:

* Απομακρύνετε την τηλεόραση από τα υπνοδωμάτια.
* Εφοδιάστε το σπίτι με βιβλία, περιοδικά, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ και μπάλες...


Η συνέχεια εδώ...  antiparos-blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips