Αν με ακολουθείς καιρό ή αν ακολουθείς κάποιο λογαριασμό στα social media σχετικό με την οργάνωση του σπιτιού και την απλοποίηση, ίσως έχεις ακούσει τον όρο "Minimalims game" ή αλλιώς #minsgame (το hashtag με το οποίο θα βρεις άλλα άτομα στα social media τα οποία το εφαρμόζουν). Τι φρούτο είναι όμως αυτό και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να απλοποιήσουμε περισσότερο τη ζωή μας;
Τι είναι το mins game;
Το minimalism game είναι ένα "παιχνίδι" όπως λέει και το όνομά του, ένα challenge θα λέγαμε, το οποίο μας προκαλεί να αφαιρέσουμε περιττά πράγματα από το σπίτι μας κατά την πάροδο ενός μήνα. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από τους μινιμαλιστές Joshua Fields Millburn και Ryan Nicodemus, οι οποίοι είναι πολύ διάσημοι παγκοσμίως σε όσους ασχολούνται με τον μινιμαλισμό, την τάση δηλαδή να διατηρούμε στη ζωή και το περιβάλλον μας μόνο όσα χρειαζόμαστε και όσα ανεβάζουν την ποιότητα της ζωής μας.
Πώς παίζεται το mins game;
Οι κανόνες είναι απλοί: Επιλέγεις ποιόν μήνα έχεις διάθεση για ξεκαθάρισμα και ξεκινάς από την πρώτη μέρα του μήνα αυτού. Κάθε μέρα θα πρέπει να αφαιρείς από το σπίτι σου τόσα αντικείμενα, όσα και ο αριθμός της εκάστοτε ημέρας. Δηλαδή, την 1η του μήνα θα αφαιρέσεις ένα αντικείμενο, τη 2η δύο, την 3η τρία κ.ο.κ.
Την πρώτη εβδομάδα σου φαίνεται πολύ εύκολο και διασκεδαστικό. Τη δεύτερη αρχίζουν να ζορίζουν λίγο τα πράγματα. Την τρίτη και την τέταρτη εβδομάδα είναι που μετράς πραγματικά τις δυνάμεις σου στο ξεκαθάρισμα! Τότε πλέον εστιάζεις τόσο πολύ στο decluttering, που συνεχώς το μάτι σου αναζητά με ζήλο τι θα ξεφορτωθείς! Αν καταφέρεις να φτάσεις ως το τέλος, τότε νιώθεις πραγματικά μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, ηρεμία σαν να ξαλάφρωσε η καρδιά σου και δύναμη επειδή συνειδητοποιείς ότι μπορείς να ζήσεις με λιγότερα από όσα αρχικά πίστευες, και μάλιστα το κάνεις ήδη πράξη!
Τι όμως μετράει σαν ένα αντικείμενο; Οτιδήποτε! Ρούχα, λευκά είδη, παιχνίδια, πετσέτες, διακοσμητικά, ακόμη και πράγματα που πάνε κατευθείαν στα σκουπίδια! Αν θες να το παίξεις με το γράμμα του νόμου, θα πρέπει όσα αντικείμενα αφαιρείς να βρίσκονται έξω από το σπίτι ως τα μεσάνυχτα. Αυτό σημαίνει είτε στα σκουπίδια/ανακύκλωση, είτε στον παραλήπτη που έχεις αποφασίσει, είτε στο αυτοκίνητο για να τα αφήσεις το πρωί εκεί που θες.
Να σου πω ότι αν είσαι αρχάρια/ος στο ξεκαθάρισμα και δυσκολεύεσαι γενικά να αποχωριστείς πράγματα, ίσως αυτή η πρόκληση αρχικά σε δυσκολέψει και σε αγχώσει, δημιουργώντας σου την αίσθηση ότι "απειλείσαι" και ότι αναγκάζεσαι να κάνεις κάτι που δεν θες, με αποτέλεσμα να δυσκολευτείς ακόμη περισσότερο να αποχωριστείς τα φυσικά σου αποκτήματα. Μπορείς, όμως, για αρχή να το παίξεις μόνο για μία εβδομάδα, κάποια άλλη στιγμή για δύο και να δεις πώς νιώθεις κάθε φορά! Να θυμάσαι ότι είναι απλά ένα εργαλείο που σκοπό έχει να κάνει τη διαδικασία πιο διασκεδαστική και όχι να τη μετατρέψει σε ψυχαναγκασμό!
Εγώ το κάνω κάθε 2-3 μήνες και πάντα βρίσκω πολλά πράγματα να πετάξω ή να χαρίσω!
Υπάρχουν εκτυπώσιμα που μπορούν να με βοηθήσουν;
Το πρώτο έχει σε κουτάκια τις ημέρες και μαζί τον αριθμό των αντικειμένων που έχεις ξεφορτωθεί αθροιστικά έως εκείνη την ημέρα. Αυτό μπορεί να σε ενδυναμώσει ψυχολογικά και να σε ενθαρρύνει να προχωρήσεις ακόμη και τις πιο δύσκολες ημέρες. Μπορείτε να το κατεβάσετε από την ίδια τη σελίδα των Μινιμαλιστών, αν εγγραφείς στο newsletter τους.
Το δεύτερο έχει κουτάκια για κάθε αντικείμενο της κάθε ημέρας, το οποίο μπορεί να βολεύει αν θέλετε να εστιάζεις περισσότερο στα αντικείμενα παρά στον αριθμό της ημέρας. Δηλαδή μπορεί την 1η ημέρα να έχεις αφαιρέσει 5 αντικείμενα και την 15η ημέρα μόνο 8. Γεμίζεις τα κουτάκια ανεξαρτήτως ημέρας και έτσι κρατάς λογαριασμό! Μπορείς να το κατεβάσεις από τη σελίδα Let's live and learn.
Εγώ τα τυπώνω σε μισό Α4 και τα κολλάω στο journal μου, αλλά για αυτό θα σας γράψω αναλυτικά σε επόμενη ανάρτηση!!!
Το έχεις παίξει ποτέ; Θα σου άρεσε να το δοκιμάσεις;
Α πολύ καλό! Για όσους έχουν θέμα με τα περιττά στο σπίτι. Εγώ προσωπικά κάνω συχνά ξεσκατάρισμα και δεν έχω θέμα να πετάω περιττά αντικείμενα, οπότε μια χαρά.
ΑπάντησηΔιαγραφή