Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Παιδικά βιβλία που αγαπήσαμε από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά




Σε αυτό το ποστ θα σας μιλήσω για τρία βιβλία από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά, που διαβάσαμε με τα παιδιά το προηγούμενο διάστημα. Βιβλία ενδιαφέροντα και ψυχοφελή! Ελάτε να τους ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά!


Επιστροφή στα ψηλά βουνά



Ένα βιβλίο που το διαβάσαμε μέσα στο καλοκαίρι, αφού επιστρέψαμε κυριολεκτικά από τις διακοπές μας στα ψηλά βουνά! Το αγάπησα τόσο πολύ! Μακάρι να το είχα στα χέρια μου σαν παιδί! Έχει τόσα πολλά και διαφορετικά περιεχόμενα! 

Ο Μανώλης, η Θάλεια και ο μικρός Παντελής, τρία αδελφάκια επισκέπτονται τους παππούδες τους στο χωριό, τον παππού Αλέξη και τη γιαγιά Σεβαστή. Πόσα θα μάθουν, πόσες εμπειρίες θα αποκομίσουν και πόσα όμορφα πράγματα θα δουν! Μαζί τους κι εμείς!



Όπως σας είπα, το βιβλίο έχει μέσα λίγο από όλα τα καλά!

  • Απαντήσεις σε απορίες για θέματα πνευματικά, όπως γιατί κάνουμε το σταυρό μας, πώς και γιατί λιβανίζουμε, πότε και σε ποιούς γίνονται τα θαύματα, γιατί φοράνε μαύρα ρούχα οι ιερείς, για τα όνειρα και αν πρέπει να τους δίνουμε σημασία και πολλά ΠΟΛΛΑ άλλα!
  • Πληροφορίες για την Ιερά Μονή Προυσού
  • Εικόνες από τη ζωή στην ύπαιθρο, όπως τα παιδιά που ταΐζουν τις κότες και πίνουν δροσερό νερό της πηγής
  • Συνταγές μαμαδίστικες, όπως μαρμελάδα βερύκοκο και παραδοσιακή τυρόπιτα
  • Παλιά παιχνίδια όπως το μπιζ, το βασιλιά βασιλιά και τα πεντόβολα, αλλά και γλωσσοδέτες
  • Πληροφορίες για διάφορα φυτά του βουνού και τις ιδιότητες τους
  • Διδακτικές ιστοριούλες
  • Πληροφορίες για το βίο του Αγίου Φανουρίου και συνταγή για φανουρόπιτα
  • Πληροφορίες σχετικά με το πρόσφορο
  • Παιχνίδια γνώσεων



Το βιβλίο αποτελεί μια όμορφη συντροφιά για τις πασχαλινές και καλοκαιρινές διακοπές, είτε πάτε στο χωριό σας, είτε μείνετε στο σπίτι! Θα σας μεταφέρει νοερά σε μέρη όμορφα, μέσα στη φύση και τις παραδόσεις μας! Συγγραφέας είναι η Μαρία Γαλίζη και την εκπληκτική εικονογράφηση η Αγγελική Δελεχά. Θεωρώ πως είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας από 5-6 ετών.



Όταν γελάει ο ουρανός 7


Το έβδομο βιβλίο της πολυαγαπημένης μας σειράς "Όταν γελάει ο Ουρανός"! Διαβάστε την παρουσίαση μου για το τρίτο βιβλίο, για το τέταρτο Αυτή τη φορά διαβάζουμε για θηρία της φύσης και θηριοδαμαστές μοναχούς και αγίους, που έφτασαν στην κατάσταση των πρωτόπλαστων και αξιώθηκαν, όχι μόνο να επικοινωνούν με τα ζώα, αλλά και να τα διατάζουν!


Στα παιδιά αρέσουν πολύ αυτές οι ιστορίες, διότι εμπεριέχουν τόσο το θαυματουργό στοιχείο, όσο και τη γενναιότητα των ανθρώπων που δεν φαίνονται να φοβούνται να τα αντιμετωπίσουν!



Η αγαπημένη μου ιστορία είναι του πατρός Χριστοδούλου, ο οποίος ζούσε στην έρημο και δουλειά του ήταν να φροντίζει για την άντληση του νερού από ένα μαγκανοπήγαδο της περιοχής προς το μοναστήρι, να αλλάζει τις καμήλες που βοηθούσαν στην άντληση γυρίζοντας το μαγκάνι κάθε λίγες ώρες. Επειδή όμως, ήταν βαρήκοος, κάποια φορά δεν άκουσε την καμπάνα το εσπερινού κι έτσι δεν πήγε. Πολύ στεναχωρημένος, ο μοναχός ζήτησε τη βοήθεια της καμήλας. "Όταν ακούς την καμπάνα του μοναστηριού, να σταματάς και να μη γυρίζεις το μαγκάνι". Κι έτσι κι έκανε, όχι μόνο εκείνη, αλλά μετέφερε την εντολή και στις υπόλοιπες καμήλες του πηγαδιού να κάνουν το ίδιο!



Συγγραφέας του βιβλίου όπως και όλης της σειράς είναι η Άννα Ιακώβου και εικονογράφος η Εύα Καραντινού. Σας την προτείνω όλη τη σειρά, είναι πολύ ενδιαφέρουσα!!


Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος


Το βιβλίο αυτό το διαβάσαμε κομμάτι κομμάτι, από 2-3 σελίδες κάθε βράδυ! Μάθαμε πολλά για τη ζωή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, κάποια ούτε κι εγώ τα ήξερα και τα υπόλοιπα τα φρέσκαρα με την όμορφη και μεστή αφήγηση.




Το βιβλίο απευθύνεται κατά τη γνώμη μου σε παιδιά από δευτέρα δημοτικού και πάνω για πολλούς λόγους. Το κείμενο είναι αρκετά μεγάλο και με πλούσιο λεξιλόγιο, που ίσως τα μικρότερα παιδιά να μην κατανοήσουν πλήρως. Επίσης, η ιστορία του αγίου Ιωάννη περιέχει σημεία δύσκολα ή και σοκαριστικά για μικρότερα παιδιά, όπως το γεγονός ότι η Ηρωδιάδα παντρεύτηκε τον κουνιάδο της ή ότι έφεραν στη Σαλώμη το κεφάλι του αγίου πάνω σε ένα πιάτο! Αυτό βέβαια με μια μικρή επιφύλαξη, διότι από την άλλη, τους μιλάμε σε υπερβολικά μικρή ηλικία για το λύκο που του ανοίξαν την κοιλιά και που πνίγηκε στο ποτάμι!



Εμάς πάντως, μας ενέπνευσε πολλές συζητήσεις σχετικά με την πίστη, την άσκηση, την κακία και τον εγωισμό. Και στις ηλικίες των μεγάλων μου παιδιών (10 & 8) χρειαζόμαστε τέτοιες αφορμές!

Την πολύ ωραία δομημένη ιστορία του Αγίου Ιωάννη, επιμελημένη από την Ιερά Μονή Προδρόμου Μέσα Ποταμού, έχει συμπληρώσει η μαγευτική εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά, η οποία ό,τι βιβλίο πιάνει, το μετατρέπει σε έργο τέχνης!!!



Εσείς έχετε διαβάσει ή ξεχωρίσει κάποιο από τα βιβλία;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips