Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Βιβλιο-παίζουμε: Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων




Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε το βιβλίο Το καπέλου που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η επιλογή του βιβλίου ήταν της πεταλουδίτσας μου και πιστεύω πως στην επιλογή αυτή την επηρέασε τόσο ο τίτλος όσο και η ζωηρή εικονογράφηση του εξωφύλλου. Ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις για τη διάθεση του βιβλίου!

Το βιβλίο
Η ιστορία μας μιλά για τις περιπέτειες ενός ψάθινου καπέλου, που μπορούσε να ακούει τις σκέψεις των ανθρώπων που το φορούσαν! Ξυπνά ολοκαίνουργιο και λαμπερό πάνω στο κεφάλι μιας κοπέλας που μόλις το είχε αγοράσει. Γρήγορα συνειδητοποιεί ότι η ιδιοκτήτρια του δίνει μεγάλη έμφαση στην εξωτερική ομορφιά, παραμελώντας όμως, δυστυχώς, την ομορφιά του χαρακτήρα της.




Καθώς το αγέρι παίρνει μακριά το καπέλο, εκείνο καταλήγει στο κεφάλι ενός ποιητή, ο οποίος προσπαθεί να γράψει ένα ποίημα για την αγάπη, χωρίς όμως να τη νιώθει μέσα του. Τέτοιες αντιθέσεις, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές, συναντά το ψάθινο καπέλο, μέχρι που καταλήγει για πολύ καιρό μπλεγμένο στα κλαδιά ενός δέντρου. Τότε νιώθει πως τέλειωσαν οι όμορφες μέρες της χαράς και της παρέας, τότε που ήταν ακόμα χρήσιμο. Ή μήπως όχι;;;

Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων έχει γραφτεί από τη Μαρία Νομικού και εικονογραφηθεί από την Πετρούλα Κρίγκου, της οποίας πλέον τη χαρακτηριστική εικονογράφηση αναγνωρίζουμε ακόμη κι από τα εξώφυλλα!




Το βιβλίο είναι απολαυστικό στην ανάγνωση του και αποτέλεσε καλή αφορμή για να συζητήσουμε με τα παιδιά ποικίλα θέματα, όπως η ομορφιά, η αγάπη, η οικολογία και η ευτυχία.




Το παιχνίδι: Τι ακούει το καπέλο μας;
Με αφορμή το βιβλίο, μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά ένα διασκεδαστικό παιχνίδι! Ένας από τους παίκτες φορά ένα καπέλο και οι υπόλοιποι μαντεύουν τι ακούει το καπέλο, τι σκέφτεται δηλαδή ο... καπελωμένος! Δε χρειάζεται να είναι μια σκέψη που κάνει ακριβώς εκείνη τη στιγμή, αλλά κάτι που πιστεύει, που θέλει ή που νιώθει γενικά. Όποιος μαντέψει σωστά τις σκέψεις του, κερδίζει! 

Το παιχνίδι αυτό είναι μια καλή αφορμή να μάθετε καλύτερα τα παιδιά σας και να δείτε τι πιστεύουν κι εκείνα ότι έχετε στο μυαλό σας!




Πώς σας φάνηκε το βιβλίο;
Καλό διάβασμα και καλή διασκέδαση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης: