Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

FlyLady: τα 11 σημεία ετοιμότητας για εκκένωση



     Όσο και αν σας μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, η FlyLady έχει ολόκληρο άρθρο σχετικό με την προετοιμασία που θα χρειαστεί να έχει κάνει κανείς, ώστε να είναι έτοιμος να εκκενώσει το σπίτι του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Από την άλλη, οι αμερικανοί βιώνουν συνέχεια περιστατικά εκκένωσης, πότε με τους τυφώνες, πότε με τις πλημμύρες, έχουν και αυτοί τα δικά τους. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που έχουν στα σπίτια τους ειδικά καταφύγια-καταπακτές για τέτοιες επείγουσες καταστάσεις.

     Μετά από τις τρομερές πυρκαγιές της Αττικής, πολλοί αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για ένα πιθανό ενδεχόμενο εκκένωσης χωρίς να πανικοβληθούμε, γι' αυτό και μοιράζομαι μαζί σας τις 11 οδηγίες της FlyLady, τις οποίες δεν έχω εφαρμόσει ως τώρα γιατί μου φαίνονταν υπερβολικές. Όταν, όμως, βλέπεις ότι όλα μπορούν να συμβούν και μάλιστα πολύ πιο κοντά σου απ' ότι θα περίμενες ποτέ και ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να σου παρέχει ασφάλεια, τότε συνειδητοποιείς ότι πρέπει να στηριχτείς στον εαυτό σου, για εσένα και για την οικογένεια σου.


     Το αυθεντικό κείμενο στα αγγλικά μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Εγώ έκανα μια πιο ελεύθερη απόδοση.

Ορίστε τα 11 σημεία ετοιμότητας για εκκένωση:


1. ΑΝΘΡΩΠΟΙ - Να έχετε ένα σχέδιο εξόδου από το σπίτι και να βεβαιωθείτε ότι όλοι το γνωρίζουν. Να έχετε μια τσάντα έκτακτης ανάγκης με φαγητό και νερό για την οικογένεια σας. Συμπεριλάβετε κάποια σνακς και γλυκά για τα παιδιά: αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, κράκερς και μπάρες δημητριακών.

2. ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ - Κρατήστε τα σπιτάκια μεταφοράς και τα λουριά των κατοικιδίων άμεσα διαθέσιμα ώστε να μπορείτε να τα οδηγήσετε σε ασφαλές μέρος. Επίσης, πάρτε τροφή μαζί σας. Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω γλυκίσματα για να βγάλω τις γάτες μου από το σπίτι όταν χτυπηθήκαμε από κεραυνό.

3. ΕΙΚΟΝΕΣ - Κρατήστε cds από εικόνες σε ένα κουτί με κλειδαριά ή στο σπίτι κάποιου συγγενικού σας προσώπου. Έχετε τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες σε ένα μέρος ώστε να μπορείτε εύκολα να τα αρπάξετε και να φύγετε γρήγορα. Μπορείτε επίσης να τις αποθηκεύσετε στο cloud.

4. ΕΓΓΡΑΦΑ - Συγκεντρώστε όλα τα σημαντικά σας έγγραφα σε μια θύρα στην τράπεζα και κρατήστε στο σπίτι σας μόνο αντίγραφα. Αυτό σας εμποδίζει από το να πανικοβληθείτε. Αν τα έχετε σπίτι, τότε τοποθετήστε τα σε ένα φάκελο που μπορείτε εύκολα να πάρετε αν χρειαστεί να κινηθείτε γρήγορα. Βάλτε του έντονο χρώμα ώστε να είναι ευδιάκριτος.

5. ΦΑΡΜΑΚΑ - Πάρτε τα φάρμακα σας μαζί σας. Μην ξεχάσετε εκείνα που χρειάζονται ψύξη όπως η ινσουλίνη. Έχετε έτοιμα ταπεράκια με παγοθήκες εύκολα προσβάσιμα. Αν έχετε μωρά, θυμηθείτε το γάλα τους ή τα φάρμακα τους.

6. ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ & ΒΕΝΖΙΝΗ - Εκεί είναι που αποθηκεύετε την ταυτότητα, τις πιστωτικές σας κάρτες και τα μετρητά σας. Κρατήστε κάποια χρήματα σε περίπτωση ανάγκης. Μπορεί να μην είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε ΑΤΜ σε περίπτωση πτώσης του δικτύου ρευματοδότησης. Εγώ κρατώ 100£ πάντα στο πίσω μέρος της θήκης του κινητού μου τηλεφώνου. Συνήθως σε περιπτώσεις εκκένωσης οι δρόμοι έχουν μποτιλιάρισμα. Έχοντας αρκετή βενζίνη θα είστε λιγότερο στρεσσαρισμένοι. Σιγουρευτείτε ότι το αυτοκίνητο σας έχει πάντα τουλάχιστον μέχρι τη μέση βενζίνη. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι μπορείτε να οδηγήσετε για τουλάχιστον 2 ώρες.




7. ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΡΟΥΧΑ & ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ - Αναλόγως της εποχής, συγκεντρώστε μια αλλαξιά ρούχα. Αν έχετε μωρά, θυμηθείτε τις πάνες και το αγαπημένο τους αντικείμενο. Ένα παιχνίδι θα μπορούσε επίσης να τα διατηρήσει ήρεμα και απασχολημένα.

8. ΑΤΖΕΝΤΑ/CONTROL JOURNAL - Αυτά τα έντυπα περιέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε από αριθμούς τηλεφώνων, αριθμούς ασφαλιστικών εταιρειών και σημαντικές ημερομηνίες. Είναι μικρά σε όγκο και είναι γεμάτα πληροφορίες που δε χρειάζεται να προσπαθείτε να θυμηθείτε. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να βρίσκονται στο τηλέφωνο σας αλλά αν ξεμείνετε από μπαταρία δεν θα έχετε πρόσβαση σε αυτές.




9. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ - Πολλές από εμάς έχουμε ακόμη εκείνες τις ημέρες του μήνα. Σιγουρευτείτε ότι θα πάρετε ένα κουτί από τη μάρκα που χρησιμοποιείτε. Ίσως είναι δύσκολο να βρείτε αν είστε σε περιοχή που έχει εκκενωθεί. Το σώμα μας, επίσης, σε περιπτώσεις έντονου στρες είναι πιθανό να παρουσιάσει ανωμαλίες στις ημερομηνίες, οπότε να είστε προετοιμασμένες.

10. ΤΗΛΕΦΩΝΑ - Οι πιο πολλοί από εμάς έχουν κινητά. Πάντα να τα έχετε φορτισμένα και να έχετε έναν επιπλέον φορτιστή ή μια μπαταρία στο αυτοκίνητο σας. Να γνωρίζετε ποιός τοπικός σταθμός εκδίδει έκτακτα δελτία ειδήσεων.

11. ΥΠΟΜΟΝΗ - Αυτό είναι το πιο σημαντικό εφόδιο απ' όλα. Διατηρήστε την μέσα σας ώστε να μπορείτε να σκέφτεστε με καθαρό μυαλό. Σε περίπτωση εκκένωσης θα είναι πολλά τα άτομα που θα έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Το να είστε υπομονετική θα κανει τα πράγματα λιγότερο στρεσσογόνα.  Τα παιδιά σας έχουν την ανάγκη να σας δουν ήρεμη και συγκεντρωμένη. Αυτό θα τα βοηθήσει κι εκείνα να ηρεμήσουν. Μην περιμένετε μέχρι να σας ζητηθεί να εκκενώσετε το σπίτι σας! Κανείς δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβεί σε εκείνον! Λοιπόν, θα μπορούσε να συμβεί και είναι στο χέρι σας να βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένη. Μην περιμένετε! ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!

Σας παρακαλώ, διαβάστε τα 11 σημεία ετοιμότητας για εκκένωση της FlyLady. Είναι τα σηματικά σας έγγραφα, οι φωτογραφίες και οι φαρμακευτικές συνταγές σε ένα μέρος; Έχετε μια τσάντα έκτακτης ανάγκης για τα μέλη της οικογένειας σας; Όπως συμβαίνει και για τις ασκήσεις πυρασφάλειας, εφαρμόστε μια άσκηση εκκένωσης. Ποτέ δεν ξέρετε πόσο χρόνο θα έχετε πραγματικά."


     Πόσο εύκολο σας φαίνεται να προετοιμαστείτε για ένα ενδεχόμενο εκκένωσης του σπιτιού σας; Προσωπικά μου φαίνεται απίθανο να χρειαστεί ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά οι περισσότεροι που χρειάστηκε να το κάνουν, ποτέ δεν το περίμεναν! Σκέφτομαι να αρχίσω σιγά σιγά να ετοιμάζω μια τσάντα έκτακτης ανάγκης, αλλά σίγουρα θα χρειάζεται τσεκάρισμα κάθε 6 μήνες, γιατί και τα νερά και τα τρόφιμα λήγουν. Θα αρχίσω επίσης, να οργανώνω τα έγγραφα και τις φωτογραφίες μου με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορώ εύκολα να τα αρπάξω όλα και να φύγω!


Πώς σας φαίνεται η προετοιμασία εκκένωσης κατά FlyLady;
Θα την εφαρμόζατε;


4 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Το σκέφτομαι καιρό τώρα, πριν συμβεί καν αυτό το κακό.Θα πρότεινα μέσα στο σάκο που θα ετοιμάσεις να έχεις και μερικά είδη φαρμακείου.Είναι πάντοτε χρήσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα kikipantel! Θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω όσα περισσότερα μπορώ από τη λίστα της! Καλό μάζεμα και σ' εσένα!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips