Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Βιβλιο-παίζουμε: Η κυρα-Σαρακοστή!



     Να ένα βιβλίο επίκαιρο για να ασχοληθεί κανείς! Και λέω να ασχοληθεί, επειδή αυτό το μικρούτσικο βιβλιαράκι δε διαβάζεται μονοκοπανιά! Έχει κάτι να πει για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής!



Το βιβλίο: Η κυρα-Σαρακοστή
     Το βιβλιαράκι αυτό είναι γραμμένο από τη Μαρίνα Παλιάκη-Μποκιά εδώ και 7 χρόνια και το 2016 επανεκδόθηκε για τέταρτη φορά! Τυχαίο; Δε νομίζω! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά που πάντα μας προσφέρουν ποιοτικά χριστιανικά βιβλία για παιδιά!

     Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ μικρή ποτέ μου δεν είχα τέτοια βιβλία! Το πιο κοντινό μου ήταν τα "Αγνά Νιάτα" και καθώς μεγάλωνα έπεσα με τα μούτρα στη σειρά "Νέοι στο σήμερα", σε ό,τι υπήρχε σε εκδόσεις Φωτοδότες και στα περιοδικά "Τα Κρίνα" και "Προς τη Νίκη" με σαφή προτίμηση στο πρώτο. Δηλαδή πριν την Α' Γυμνασίου τίποτα! Υπήρχαν και δεν τα ξέραμε στην οικογένεια μας ή απλώς δεν υπήρχαν;;;




     Πίσω στο βιβλίο μας! Η "κυρα-Σαρακοστή" απευθύνεται σε παιδάκια από τριών ετών και πάνω. Στις 22 σελίδες του καταφέρνει και μιλάει με περιεκτικό τρόπο για το τι γιορτάζουμε την κάθε Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εγώ τους διαβάζω κάθε Σάββατο πρωί, στο πρωινό (θυμάστε που σας είχα πει ότι θέλω φέτος κάθε Σάββατο να τους διαβάζω στο πρωινό;) για την επόμενη μέρα. Παράλληλα, μέσα από τα κείμενα τα παιδιά μαθαίνουν την ευχή, τη νηστεία, την εξομολόγηση και την αξία όλων αυτών. 




     Στις τελευταίες σελίδες θα βρείτε κατασκευές, παιχνίδια και ζωγραφιές, όλα σχετικά με τη Σαρακοστή και το Σταυρό.

     Η αλήθεια είναι ότι είχα ένα φόβο μην πέσει το βιβλίο βαρύ στην πεταλουδίτσα μου. Η Κλίμακα (εμένα μου είχε πέσει βαριά και αχώνευτη όταν είχα πιάσει να τη διαβάζω πρώτη φορά, οπότε και μόνο ο τίτλος με φοβίζει για ένα μικρό παιδί), άσκηση, η ευχή, η ταπείνωση (στην ηλικία του εγωκεντρισμού), η υπακοή και διάφορες έννοιες που ακόμη δεν της είχα μάθει. 




     Από την άλλη, σκέφτηκα πόσο συχνά τυχαίνει να της πω ότι "τώρα είναι ευκαιρία να κάνεις εξάσκηση στην υπομονή" ή "όταν φοβάσαι να κάνεις το σταυρό σου και να λες "Ιησού Χριστός Νικά κι όλα τα κακά σκορπά". Ή πάλι πως τη Σαρακοστή προσπαθούμε να καθαρίζουμε την καρδιά μας από θυμούς, γκρίνιες και τσακωμούς για να την έχουμε έτοιμη το Πάσχα που ο Χριστός θα αναστηθεί!

     Κατά κάποιο τρόπο, πολλά από αυτά έχουν βιωθεί πριν ειπωθούν, επομένως νομίζω πως οι ανησυχίες μου δεν ήταν βάσιμες. Μάλλον το βιβλίο ήρθε να συμπληρώσει την εκπαίδευση γιατί δε γίνεται να τα λέω όλα σωστά και ολοκληρωμένα!!! Αφήστε που μου χτυπάει κι εμένα καμπανάκια! Ντιν, ντον για τη μαμά!! Γιατί άμα δε δώσεις το καλό παράδειγμα, είναι σαν να μιλάς σε τοίχο!


Το παιχνίδι: Φτιάχνουμε την κυρα-Σαρακοστή!
     "Τι πρωτότυπο!" θα μου πείτε! Και ποιός σας είπε ότι σε αυτό το blog αναζητάμε την πρωτοτυπία; Μάλλον την παράδοση κυνηγάμε θα έλεγα!! Φτιάχνουμε την κυρα-Σαρακοστή λοιπόν, όχι με αλεύρι και νερό διότι οι συνθήκες δε μας το επιτρέπουν, αλλά με χαρτί, ψαλίδι και μαρκαδόρους! Και μάλιστα όχι μόνο μία! Μία για την τάξη και μια για κάθε παιδί, αφού φέτος οι κυρα-Σαρακοστές έγιναν στην τάξη μας!




     Τα παιδιά με πολλή χαρά ζωγράφισαν, έκοψαν και κόλλησαν τα πόδια σε κάθε τους ατομική κατασκευή. Είμαι πολύ περήφανη γι' αυτά, γιατί το Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε πραγματικά από το μηδέν και 5 μήνες μετά βλέπω τα μπουμπουκάκια μου να ανθίζουν και τις προσπάθειες μας να αποδίδουν καρπούς! Ευτυχία!!

     Βλέπετε τη μεσαία κυρα-Σαρακοστή με τη βλεφαρίδα κάγκελο; Είναι της πεταλουδίτσας μου! Βέβαια τις βλεφαρίδες τις έκανε προς τα κάτω γιατί έχει κλειστά τα μάτια! Α, είναι πολύ σημαντικές οι λεπτομέρειες γι' αυτό το παιδί!


     Η ομαδική κατασκευή δεν ήταν τίποτε φοβερό, τη σχεδίασα και την έκοψα εγώ, απλώς τα παιδιά έκοψαν από διαφημιστικά φυλλάδια ό,τι νηστίσιμο φαγητό έβρισκαν και το κολλούσαν πάνω στο φόρεμα της. 




     Εκτός του ότι ήταν μια πολύ καλή άσκηση για να εμπεδώσουν τα νηστίσιμα και αρτύσιμα (γιατί πιστέψτε με, ΠΟΛΛΑ παιδιά πιστεύουν ότι τα μήλα και ο κιμάς προέρχονται από τα Lidl) ήθελα να τα αφήσω να προσπαθήσουν μόνα τους και να τα χωρέσουν όλα αυτά που έκοβαν. Γιατί στην αρχή τα πετούσαν όλα στη μέση και αραιά μεταξύ τους, μετά ο χώρος περιοριζόταν και έπρεπε να βρουν λύσεις! Πολύ καλή άσκηση χωρικής δόμησης και λεπτής κινητικότητας κατά τη γνώμη μου!


Πώς σας φάνηκε το βιβλιαράκι;
Καλή Σαρακοστή σε όλους!!



8 σχόλια:

  1. Τριανταφυλλένια, τι να σου πω! Εκτός απ' τα βιβλία των Εκδόσεων Φωτοδοτες όπως είπες, ούτε κι εμείς είχαμε τέτοια παιδικά βιβλία, παρ' όλο που οι γονείς μου τα έψαχναν επιμελώς και το σπίτι μας ηταν και είναι γεμάτο από χριστιανικά βιβλία!
    Όσο γι' αυτό που λες για το παράδειγμα στα παιδιά μας... κι εγώ θα ήθελα να κάνω το ίδιο, αλλά όταν χάνω την υπομονή μου πώς να πω στην κόρη μου να είναι υπομονετική;
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπότε Μαρία συμπεραίνω ότι όταν ήμασταν εμείς παιδιά, δεν υπήρχαν τέτοια βιβλία!! Όσο για την υπομονή έχεις πολύ δίκιο! Που να δεις όταν τους λέω να μαζέψουν και έτσι και κάθομαι εκείνη την ώρα τα ακούω από την πεταλουδίτσα μου! Καλή Σαρακοστή να έχουμε!!

      Διαγραφή
  2. Καλή Σαρακοστή Τριανταφυλλένια.. Μου αρέσει κι εμένα να κρατώ τις παραδόσεις..Πολύ ωραίο το βιβλίο..Ένα από τα Πιο αγαπημένα μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σαρακοστή και σ' εσένα Ειρήνη! Και πόσες παραδόσεις είναι που δεν ξέρουμε!! Μακάρι να μαθαίνουμε συνέχεια από το θησαυρό των παλιών!!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραιο Βιβλίο,σιγουρα θα το προτιμησω αν και αργησα!Εμεις μικροί παιρναμε τη "Ζωη του Παιδιου",ηταν ενα περιοδικο χριστιανικο που απευθυνόταν σε παιδια και μας το εδιναν στο κατηχητικο.τα υπολοιπα που αναφερατε δεν τα ξερω θα τα ψαξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη Ζωή του Παιδιού" την έχω ακουστά αλλά δεν έχω διαβάσει καθόλου! Μου μιλούσε η μητέρα μου γι' αυτό! Πρέπει να ήταν ωραίο!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης: