Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

FlyLady: Τι είναι το Crisis Cleaning και πώς θα σας ξελασπώσει στη δύσκολη στιγμή!



     Μετά από την εισαγωγή που σας έκανα στη FlyLady και στο σκεπτικό της, ήρθε η ώρα να περάσουμε στην πρώτη μέθοδο συμμαζέματος και καθαρίσματος του σπιτιού, το Crisis Cleaning ή αλλιώς καθάρισμα κρίσης.


Τι είναι το Crisis Cleaning;
Ας πούμε ότι σας παίρνει τηλέφωνο μια φίλη σας ή κάποιος συγγενής σας και σας λέει ότι σε λίγες ημέρες (ή και το βράδυ) θα έρθει να σας επισκεφθεί. Το σπίτι σας είναι άνω κάτω και θέλει και σκούπισμα, ξεσκόνισμα, καθάρισμα και εσείς μπαίνετε σε φάση πανικού, σκεπτόμενη από που να πρωτοαρχίσετε και ότι μάλλον αφενός θα περάσετε μέρες καθαρίζοντας, αφετέρου δεν θα τα καταφέρετε τελικά να βγείτε ασπροπρόσωπες. Βασικά έχετε απελπιστεί και έχετε κουραστεί πριν καν ξεκινήσετε... Σας έχει τύχει;


     Το Crisis Cleaning δεν είναι μία μέθοδος βαθύ και λεπτομεριακού καθαρισμού, αλλά μια μέθοδος γρήγορης αποκατάστασης της όψης του σπιτιού, ώστε να είναι άνετο και ευπαρουσίαστο για επισκέψεις ή ακόμη και για εσάς, όταν δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε.

     Είναι, επίσης, μια μέθοδος καθαριότητας για όσες νοικοκυρές δουλεύουν ακόμη πάνω στις ρουτίνες τους (όπως εγώ) και δεν έχουν αποκτήσει ακόμη καλό έλεγχο του σπιτιού ή για όσες περνούν μια δύσκολη φάση οργάνωσης και καθαριότητας λόγω έλλειψης χρόνου ή λόγω παιδιών.


     Η FlyLady όμως σας προειδοποιεί: "Χωρίς τις ρουτίνες σας, το σπίτι σύντομα θα γίνει όπως πριν, επειδή δεν έχετε ακόμη αναπτύξει τις σωστές συνήθειες για να το διατηρήσετε σε αυτή την κατάσταση" (σε επόμενη ανάρτηση θα σας μιλήσω για τη μέθοδο με την οποία μας διδάσκει την ανάπτυξη των ρουτίνων). Εγώ ακόμη δουλεύω τις ρουτίνες και συχνά αισθάνομαι ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου στο σπίτι, οπότε χρησιμοποιώ συχνά τη μέθοδο. Άλλωστε, καλύτερα λίγη συντήρηση παρά τίποτα και ξαφνικά η κατάσταση να γίνει εκρηκτική! Τώρα στις γιορτές, πιστεύω ότι θα σας φανεί πολύ χρήσιμο το Crisis Cleaning και γι' αυτό επέλεξα να σας γράψω τώρα γι' αυτό.

     Πάμε να δούμε τα βήματα που ακολουθούμε, όπως τα περιέγραψε εδώ η ίδια η FlyLady!




Το Crisis Cleaning βήμα-βήμα

1. Φορέστε τα κανονικά σας ρούχα και τα παπούτσια σας, χτενίστε τα μαλλιά σας και πλύνετε το πρόσωπο σας. Μην αμφισβητείτε, απλά κάντε το. Βάλτε μουσική, όχι πολύ γρήγορη, αργή και σταθερή. Ζωηρή, αλλά όχι aerobic. Ανάψτε ένα κερί με όμορφο άρωμα ή βάλτε μερικά μπαχαρικά σε μια κατσαρολίτσα σε χαμηλή φωτιά. (Όπως βλέπετε, δίνει πρώτα απ' όλα βάση στο να αποκτήσουμε τη σωστή καλή ψυχολογία πριν ξεκινήσουμε το καθάρισμα).


2. Βάλτε το χρονόμετρο στα 15' και ασχοληθείτε με την κουζίνα. Θα ξεκινήσουμε με την κουζίνα μας, γιατί όσο εκείνη βελτιώνεται, τόσο βελτιώνεται και το υπόλοιπο σπίτι. Αν ο νεροχύτης σας δεν είναι καθαρός και γυαλιστερός, τότε καθαρίστε τον πρώτα και έπειτα γεμίστε τον με ζεστό σαπουνόνερο και αρχίστε να αδειάζετε τους πάγκους αριστερά και δεξιά. Αδειάστε το πλυντήριο πιάτων (αν έχετε, διαφορετικά, αρχίστε να πλένετε τα πιάτα). Όταν το χρονόμετρο χτυπήσει, σταματήστε ό,τι κάνετε και πηγαίνετε στο καθιστικό.


3. Στο καθιστικό: Βάλτε και πάλι το χρονόμετρο στα 15' και καθαρίστε τα τραπεζάκια του σαλονιού ή μαζέψτε τα περιοδικά ή τα παιχνίδια από το πάτωμα. Εστιάστε σε ένα πράγμα, όχι σε όλα αυτά ταυτόχρονα. Πάρτε μια άδεια λεκάνη και βάλτε μέσα όσα πράγματα δεν ανήκουν στο σαλόνι. Πάρτε ακόμη μια σακούλα σκουπιδιών μαζί σας (εγώ παίρνω μια σακούλα του σούπερ μάρκετ γιατί συνήθως δεν έχω πολλά να πετάξω, αλλά αν το κάνετε πρώτη φορά ή έχετε καιρό να το κάνετε, τότε πράγματι θα χρειαστείτε μεγάλη σακούλα). Αρχίστε να πετάτε τα σκουπίδια που μαζεύετε. Μην αρχίσετε τις τύψεις σχετικά με το ότι δε θα τα ανακυκλώσετε όλα αυτά. Απλά πετάξτε τα. Καθώς θα βάζετε το σπίτι σας σε σειρά, θα έχετε πολύ χρόνο για να ανακυκλώσετε. Προς το παρόν εστιάζουμε στο να κάνουμε το σπίτι ευπαρουσίαστο. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό αν υπερ-εστιάζετε στο να ξεχωρίζετε και να ανακυκλώνετε τα σκουπίδια, οπότε ξεπεράστε αυτή τη στάση τελειομανίας.


4. Μόλις το χρονόμετρο χτυπήσει, επιστρέψτε στην κουζίνα. Στην κουζίνα, βάλτε το χρονόμετρο στα 15' και συνεχίστε να δουλεύετε με τους πάγκους. Μην παρασυρθείτε προσπαθώντας να καθαρίσετε κάποιο ντουλάπι. Εδώ κάνουμε μόνο επιφανειακό καθάρισμα. Κάνουμε το σπίτι ευπαρουσίαστο, όχι τέλειο.


5. Τώρα, κάντε ένα διάλειμμα, φέρτε μια βόλτα γύρω στο σπίτι και δείτε τι κατορθώσατε σε μόλις 45 λεπτά! Βάλτε το χρονόμετρο στα 15' και απολαύστε μια κούπα τσάι ή καφέ ή οτιδήποτε αγαπάτε και σας κάνει να χαλαρώνετε. Όταν το χρονόμετρο χτυπήσει και πάλι, επιστρέφετε στο μοτίβο εργασίας των 15 λεπτών.


6. Αυτά τα 15' είναι για το μπάνιο. Καθαρίστε πρώτα το νιπτήρα, σκουπίστε τη λεκάνη της τουαλέτας, έπειτα μαζέψτε τις πετσέτες και τα βρώμικα ρούχα και βάλτε τα στο καλάθι με τα άπλυτα. Και πάλι, μην παρασυρθείτε και βάλετε πλυντήριο. Χρειάζεστε ένα καθαρό μπάνιο πριν χρειαστείτε καθαρά ρούχα! Η μπουγάδα θα γίνει αργότερα.


7. Όταν το χρονόμετρο χτυπήσει, επιστρέφετε στην κουζίνα για άλλα 15'. Αφού καθαρίσετε τους πάγκους, σκουπίστε το πάτωμα και περάστε με ένα πανάκι τις ηλεκτρικές συσκευές. Μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε σε 15'!! Συνεχίστε να εργάζεστε μέχρι να χτυπήσει το χρονόμετρο. Τότε, πηγαίνετε και πάλι στο καθιστικό.


8. Στο καθιστικό, συνεχίζετε να μαζεύετε και να βάζετε στη θέση τους τα πράγματα. Όταν όλα μπουν στη θέση τους, σκουπίστε και ξεσκονίστε (με φτερό ή swiffer, και μόνο ό,τι φαίνεται, μην αρχίσετε να σηκώνετε βιβλία και διακοσμητικά! Το λεπτομερές καθάρισμα θα σας το αναπτύξω σε άλλη ανάρτηση.)


9. Κάθε 45' κάντε ένα 15λεπτο διάλειμμα. Αλλάξτε δωμάτιο κάθε 15'.


     Προσαρμόστε αυτό το πρόγραμμα ώστε να ταιριάζει στις σωματικές σας ανάγκες και στις ανάγκες των παιδιών σας. Αλλά, πιάσατε το νόημα: εστιάζετε σε μια δουλειά κάθε 15', έπειτα περνάτε σε μια άλλη. Θα εκπλαγείτε με το πόσα θα καταφέρετε μέσα σε μια μέρα!!!




     Το χρονόμετρο είναι ο καλύτερος σας φίλος. Μπορείτε να το κάνετε. Τώρα κλείστε τον υπολογιστή και πιάστε δουλειά! Το βράδυ βάλτε το χρονόμετρο στα 15' και γυρίστε να μου πείτε πως τα πήγατε!!

Καλή δουλειά!!!



Υ.Γ. Η πρώτη φωτογραφία είναι από το σαλόνι μας και την ανέβασα πρώτη φορά στην ανάρτηση "Όμορφο σπίτι μου βομβαρδισμένο". Είπαμε, "πρόοδος, όχι τελειότητα"!

16 σχόλια:

  1. Ωραία η ανάρτηση, δεν καταλαβαίνω όμως γιατί να μην τελειώνουμε ένα ένα τους χώρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια από τις βασικές αρχές της FlyLady είναι να μην υπερεστιάζουμε γιατί χάνουμε τον έλεγχο του χρόνου και της ενέργειας μας.

      Αν ασχοληθείς μία ώρα με το σαλόνι π.χ., θα το κάνεις τέλειο αλλά το μπάνιο και η κουζίνα σου δεν θα είναι ευπαρουσίαστες. Αν ασχοληθείς μία ώρα με μπάνιο, κουζίνα και σαλόνι για 15' σε κάθε χώρο, θα έχει πιάτα πλυμένα, πάτωμα σαλονιού μαζεμένο και λεκάνη/νιπτήρα καθαρό. Σε ποιά κατάσταση θα προτιμούσες να σε βρει ένας επισκέπτης; Το σκεπτικό της είναι πρόοδος και όχι τελειότητα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, Τριανταφυλλένια! Νομίζω ότι αυτή τη μέθοδο πρέπει να την εφαρμόζω σε σταθερή βάση, διότι με 2 πιτσιρίκια και μια μαμά που δε συμπαθεί τις δουλειές (το ομολογώ) η φωτογραφία του σπιτιού σου είναι το τακτοποιημένο μας! Πραγματικά δεν ξέρω πόσο καιρό έχω να νιώσω ικανοποιημένη με την εικόνα έστω του σαλονιού.
    Θα δοκιμάσω τα δεκαπεντάλεπτα. Ίσως βοηθήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου έτυχε και δεν είχα τραβήξει άλλη φώτο με το κανονικά ακατάστατο σαλόνι μας!! Πιστεύω ότι θα μείνεις ικανοποιημένη με τη μέθοδο!

      Διαγραφή
  3. Σωστό! Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά! Κι εγώ τώρα καταλαβαίνω πόσο πολύ με έχει επηρεάσει στον τρόπο που σκέφτομαι, γιατί στην αρχή που τη διάβαζα είχα την ίδια απορία με εσένα! Αλλά με τον καιρό, καθώς τη διαβάζω καθημερινά και δουλεύω πάνω στο σύστημα της, άλλαξε και αλλάζει ακόμη ο τρόπος σκέψης μου!

      Διαγραφή
  4. Και εγώ την ίδια απορία για τα 15 λεπτά είχα αλλά διάβασα τη διευκρίνηση σου και το κατάλαβα! Θα δοκιμάσω τη διαδικασία να δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ επειδή δεν μπορώ να συμπεριλάβω στην πρωινή μου ρουτίνα το συμμάζεμα, αφού φεύγω για δουλειά όσο πιο γρήγορα μπορώ, έχω βάλει στην απογευματινή μου ρουτίνα ένα 45λεπτο crisis cleaning κάθε μέρα!

      Διαγραφή
  5. Πάρα πάρα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο και αυτό το άρθρο σου!Θα προσπαθήσω να το εφαρμόσω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτη η συμβουλη των 15'ειναι ΦΟΒΕΡΗ και οσο συνεχιζα να διαβαζω το αρθρο σου τοσο το "δούλευα"στο μυαλο μου και θα το εφαρμοσω.(θυμηθηκα και μια συμβουλή της πεθερας μου:κουζινα και μπανιο καθαρα~όχι τελεια~ και το υπολοιπο σπιτι φαινεται τακτοποιημένο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία τα είπε η πεθερά σου! Θα το σημειώσω στο τετράδιο με τα χρήσιμα!!

      Διαγραφή
  7. anda ~Αυτο με τα 15'ειναι ΦΟΒΕΡΟ θα το εφαρμοσω(Θυμαμαι και την πεθερα μου να μου λεειη εργαζομενη την κουζινα και το μπανιο να εχει καθαρό και το σπιτι φαινεται καλυτερο σε όλους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. sorry για τη διπλη φορα του σχολίου.Το εστειλα ξανα γιατι στην αρχη δεν ειδα και το ξαναεγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άφησα και τα δυο σου σχόλια γιατί στο κάθε ένα έχεις συμπεριλάβει μερικές διαφορετικές αλλά πολύ σημαντικές λεπτομέρειες! Ό,τι μπορούμε να πάρουμε από τις παλιές, οι οποίες έχουν την πείρα σε όλα όσα μας δυσκλεύουν, είναι θησαυρός!! Σε ευχαριστώ τα σχόλια σου!

      Διαγραφή
  9. Φοβερο!!! Θα το εφαρμόσω!! Σε ευχαριστώ πολύ Τριανταφυλλιά!!! Έχω αρχίσει και σε διαβάζω!!!! Πολύ ωραία τα λες!!! Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips