Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Πώς να ράψετε μια tutu! - Μέθοδος 1η



     Εγώ, η μαμά κουκουβάγια, περίμενα πώς και πώς την πρώτη σχολική γιορτή της μικρής μου πεταλουδίτσας, όχι μόνο για να φωνάξω άλλη μια φορά "ΚΟΥΚΟΥΒΑ" αλλά και για να της φτιάξω την πρώτη επίσημη στολή της!!!!! Ο ρόλος της, το καλοκαιράκι!! After all, "είναι το καλοκαιράκι, που όλοι αγαπούνε τόσο"!!! Κίτρινη tutu, λοιπόν, για το καλοκαιράκι της ζωής μου!!!! Ελάτε να σας δείξω πώς την έφτιαξα, με τις πολύτιμες συμβουλές της καλής μου πωλήτριας/μοδίστρας της γειτονιάς!!!


Υλικά
  • 3 μ. τούλι κίτρινο, με φάρδος 1,80 μ. (διπλόφαρδο)
  • λάστιχο
  • κίτρινη κλωστή
  • ραπτομηχανή
  • ψαλίδι
  • 2 παραμάνες, μια μεγάλη και μια μικρή

1. Απλώνω μπροστά μου το τούλι διπλωμένο στη μέση κατά μήκος, όπως δηλαδή μου το έδωσε η πωλήτρια, αφού είναι διπλόφαρδο.

Διπλώνω με προσοχή τη μεγάλη πλευρά στα 3. Τώρα ουσιαστικά έχω 6 στρώματα από τούλι.




2. Από τη μια μεγάλη πλευρά έχει σχηματιστεί ένα τούνελ. Στερεώνω με καρφίτσες το τούνελ, αφήνοντας αρκετό κενό ώστε να περνάει το λάστιχο.






3. Γαζώνω με ίσιο γαζί το τούνελ. Ουφ, το δύσκολο κομμάτι τελείωσε!




4. Μετράω το λάστιχο στη μέση της πεταλουδίτσας μου και το κόβω. Να μην της είναι τελείως χαλαρό, αλλά το υπολογίζω λίγο τεντωμένο, όπως θα το φοράει και λίγο περισσότερο, γιατί υπολογίζω ότι με τόση σούρα θα βαρύνει η φούστα και θα τεντώσει κι άλλο το λάστιχο.


Περνάω στη μια άκρη του λάστιχου μια μεγάλη παραμάνα ώστε να κρατάει την άκρη και να μη χαθεί μέσα στο τούνελ. Στην άλλη άκρη περνάω μια μικρή παραμάνα, που θα γίνει ο οδηγός μου για να περαστεί το λάστιχο.




5. Περνάω με τη βοήθεια της μικρής παραμάνας το λάστιχο από το τούνελ. Αυτή είναι εύκολη δουλειά!!






6. Αφαιρώ τις παραμάνες και γαζώνω τις άκρες του λάστιχου με ζιγκ-ζαγκ γαζί.






Ήδη άρχισε να δείχνει!!!




7. Πιάνω τις δυο πλαϊνές πλευρές από το τούλι και τις ενώνω με καρφίτσες για να τις γαζώσω. Προσοχή! Κοιτάμε το λάστιχο με το τούλι να έχουν την ίδια καλή πλευρά, διαφορετικά η ραφή του ενός από τα δύο θα φαίνεται άσχημα!!




8. Γαζώνω με ίσιο γαζί, φροντίζοντας στην αρχή και στο τέλος να κάνω δυο μπρος-πίσω γαζάκια για να σταθεροποιήσω τις ραφές! Τούλι είναι αυτό, κάνει ζαβολιές!!




9. Κόβω το περίσσιο τούλι για να γίνει όμορφο και ίσιο.




     Γυρίζω από την καλή. Έτοιμοοο!! Κάτι ξέχασα, θα μου πείτε, δεν έκοψα το κάτω μέρος από το τούλι, το τούνελ της κάτω πλευράς!! Ε, λοιπόν, μου άρεσε πολύ έτσι! Ήταν πολύ πριγκιπικό!! Και το άφησα! Αλλά θα μου πείτε κι εσείς τη γνώμη σας!




     Θα μπορούσα να φτιάξω απλώς την κλασική tutu, χωρίς ράψιμο, με λωρίδες από τούλι που απλώς θα τις έδενα κόμπο πάνω στο λάστιχο. Αλλά θα χρειαζόμουν διπλάσιο ή τριπλάσιο τούλι για να βγει ένα αφράτο αποτέλεσμα. Έτσι, ακολούθησα αυτή την οδό για μεγαλύτερη οικονομία. Μα να ξέρετε, θα σας δώσω και άλλο τρόπο για να ράψετε μια tutu, ο οποίος θα περιλαμβάνει και "φόδρα" και σατέν κορδέλα στη μέση!! Απλώς μείνετε συντονισμένες!!!


     Με αυτό το tutorial και με τη φαντασία σας, μπορείτε να ράψετε τις δικές σας αποκριάτικες φούστες, όπως πριγκίπισσας, νεράιδας, Frozen, Κοκκινοσκουφίτσας και ό,τι άλλο βάλετε στο μυαλό σας!! Είναι κρίμα να πληρώνετε εικοσάρικα κάθε χρόνο για στολές!!! Δώστε τη στην κόρη/ανιψιά/βαφτιστήρα/εγγονή να τη φορέσει και να τη χαρεί όλο το χρόνο!!



Τι λέτε, θα το δοκιμάσετε;
Καλή επιτυχία!!!!



13 σχόλια:

  1. εγω δυστυχως τις φτιαχνω με τον ευκολο τροπο - περασμενεσ δηλαδη στο λάστιψο. Έχω ραπτομηχανή αλλά δεν ξέρω αν την χρησιμοποιώ. Κραταω όμως τις οδηγιες σου γιατι σιγουρα θα τις χρειαστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις ένα θησαυρό στο σπίτι σου και σε προτρέπω να ανοίξεις το θησαυρό σου, να πάρεις ένα πανί και να αρχίσεις να γαζώνεις! Είναι πολύ πιο εύκολο απ' όσο φαντάζεσαι! Καν'το και θα με θυμηθείς! Θα γλιτώσεις μια περιουσία συν τη χαρά της δημιουργίας!!!

      Διαγραφή
  2. Ε λοιπόν είσαι μέσα στο μυαλό μου. Έφτιαξα tutu για τη μικρή μου για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή με τον τρόπο που περιέγραψες δένοντας κόμπους το τούλι πάνω στο λάστιχο. Έβαλα 5 μέτρα αλλά βγήκε πολύυυυυυυ φουσκωτή, πιστεύω και με λιγότερο θα ήταν εντυπωσιακή. Για τις απόκριες θα της φτιάξω στολή πασχαλίτσας και ήθελα να κάνω φούστα με τούλι αλλά όχι με κόμπους. Οπότε σε ευχαριστώωωωωω. Μου έλυσες τα χέρια!!! θα τη φτιάξω και θα σου πω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου είναι πολύ εύκολος αυτός ο τρόπος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διπλάσιο τούλι και να βγει πιο έντονο το χρώμα που θες, αλλά με ασορτί καλσόν από μέσα θα έχεις εξίσου καλό αποτέλεσμα! Καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
  3. ΩΩΩ πολύ ωραία έγινε...και εγώ όταν έφτιαξα της μικρής χωρίς ραπτομηχανή την έκανα...αλλά σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ξεκινήσω μαθήματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το'χω ξαναπεί: να μην έχω ένα κοριτσάκι να φτιάχνω όλη μέρα κοριτσίστικα πραγματάκια!!Τέλεια είναι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, για τα κορίτσια μπορείς να φτιάξεις τόσα πράγματα! Όμως θα ανεβάσω και δυο DIY αποκριάτικα αξεσουάρ για αγόρια!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips