Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Back to Basics: το πλύσιμο των ρούχων!



     Παρόλο που η επαφή μου με το πλυντήριο ξεκίνησε από την παιδική ηλικία, άρχισα να ανακαλύπτω τα μυστικά του πλυσίματος μετά την αποφοίτησή μου! Έχασα περίπου 12 χρόνια σωστού πλυσίματος, με όσα ρούχα αυτό συνεπάγεται. Παρόλα αυτά, "κάλλιο αργά παρά ποτέ" όπως λέει και η παροιμία. Σίγουρα έχω πολλά να μάθω ακόμη, αλλά νομίζω πως έχω φτάσει σε ένα σημείο όπου φροντίζω τα ρούχα μας αρκετά καλά. Εδώ, μοιράζομαι μαζί σας όσα έχω μάθει και όσα θα ήθελα να ξέρω πολύ πριν καταστρέψω βουνά από ρούχα!!


Πριν το πλύσιμο
1. Πριν το πλύσιμο ξεχωρίζουμε τα ρούχα βάσει χρώματος. Πλένουμε ξεχωριστά τα λευκά, τα ανοιχτόχρωμα (εγώ πολύ συχνά αυτές τις δύο ομάδες τις πλένω μαζί, με την προϋπόθεση ότι είναι πολύ ανοιχτόχρωμα και είμαι σίγουρη ότι δε βγάζουν ούτε λίγο), τα έντονα χρωματιστά και τέλος τα σκούρα. Ειδικά το πλύσιμο των σκούρων μαζί, τα βοηθάει να διατηρήσουν την ένταση των χρωμάτων τους.

2. Καθώς βάζουμε τα ρούχα στον κάδο, φροντίζουμε να κλείνουμε τα φερμουάρ και τα κουμπιά από τα ρούχα και να ισιώνουμε τα μπατζάκια και τα μανίκια. Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι θα καθαρίσουν καλύτερα, θα τσακαλωθούν λιγότερο, άρα θα σιδερωθούν ευκολότερα και βέβαια θα στεγνώσουν πιο γρήγορα.

3. Επίσης, στο πλύσιμο και στο στέγνωμα, φροντίζουμε να έχουμε τα ρούχα μας γυρισμένα από την ανάποδη, ώστε να προφυλάσσουμε το χρώμα και την υφή τους.

4. Τα πολύ λερωμένα ρούχα, καλό είναι να τα μουλιάζουμε σε ζεστό σαπουνόνερο (ή κρύο, αναλόγως των οδηγιών πλύσης της ετικέτας) μερικές ώρες πριν το πλυντήριο ή κι από το προηγούμενο βράδυ.

5. Το μούλιασμα είναι σωτήριο και για τους λεκέδες από σοκολάτα! Απλά προσθέτουμε και λίγο λευκό ξύδι. Μετά το μούλιασμα, πλένουμε κανονικά στο πλυντήριο! Το υγρό για τα πιάτα, επίσης, μου λύνει τα χέρια με τις λαδιές. Το βάζω αδιάλυτο πάνω στη λαδιά, το τρίβω ελαφρά και έπειτα το πλένω. Μόνο, προσέξτε να μη χρησιμοποιήσετε χρωματιστό υγρό! Εγώ για αυτή τη δουλειά χρησιμοποιώ το απλό και ταπεινό Ava!

6. Δεν ξεχνάμε, πριν από κάθε πλύση, να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των ρούχων!!




Πλύσιμο
6. Ένα φυσικό και οικονομικό προϊόν που κάνει θαύματα στο πλύσιμο, είναι το ξύδι. Στη θήκη του μαλακτικού ρίχνουμε μισό φλυτζάνι λευκό ξύδι αντί για μαλακτικό. Μαλακώνει τα ρούχα και ταυτόχρονα εμποδίζει να σχηματιστούν άσχημες οσμές στο πλυντήριο.

7. Σας βγήκαν τα ρούχα σε απόχρωση άλλη από αυτή που περιμένατε; Μην αργείτε, ξαναβάλτε τα για πλύσιμο όσο είναι ακόμη βρεγμένα!!

8. Μια φορά το μήνα, καθαρίζουμε το πλυντήριο βάζοντας το σε λειτουργία χωρίς ρούχα, στην υψηλότερη θερμοκρασία, τοποθετώντας στη θήκη του απορρυπαντικού σόδα και στου μαλακτικού ξύδι. Μετά το τέλος της πλύσης, καθαρίζουμε με ένα υγρό πανί και λευκό ξύδι το λάστιχο και την πόρτα και με υγρό για τα πιάτα και σφουγγάρι τη σαπουνοθήκη (αφού την αφαιρέσουμε πρώτα).




Άπλωμα
9. Το άπλωμα είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να στεγνώσουμε τα ρούχα μας. Πριν απλώσουμε, ισιώνουμε τα ρούχα όσο μπορούμε, δηλαδή φτιάχνουμε τις τσαλάκες και τα μπατζάκια/μανίκια.

10. Φροντίζουμε να απλώνουμε τα χρωματιστά στη σκιά για να μην κόβει το χρώμα τους και τα λευκά στον ήλιο, επειδή ο ήλιος τα κάνει λευκότερα.

11. Αναλόγως του χώρου και των ρούχων που έχουμε για άπλωμα, τα τοποθετούμε στην απλώστρα όσο πιο αραιά μεταξύ τους μπορούμε, για να περνάει καλύτερα ο αέρας ανάμεσα και να επιταχύνουμε το στέγνωμα.

12. Οι καλύτερες μέρες για να απλώσουμε ρούχα είναι αυτές με αέρα. Αν μας χτυπάει ο ήλιος, ιδανικό θα είναι να έχει και συννεφιά, διαφορετικά μια ηλιόλουστη μέρα στη σκιά είναι ό,τι πρέπει για μπουγάδα.

13. Καλό είναι μια φορά το μήνα να καθαρίζουμε το σχοινί της απλώστρας με ένα βρεγμένο πανί, για να αποφύγουμε τη δημιουργία λεκέδων πάνω στα καθαρά μας ρούχα.

14. Επίσης, μπορούμε να διατηρήσουμε τα μανταλάκια μας καθαρά, αν μία στο τόσο τα μουλιάζουμε σε ζεστό σαπουνόνερο, τα ξεπλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα τοποθετούμε σε υφασμάτινη τσαντούλα. Αυτή είναι η δική μου τσαντούλα, που την έφτιαξα γαζώνοντας ένα κομμάτι από το μπατζάκι ενός παλιού τζιν!! Πέρασα μέσα και ένα κορδόνι από παπούτσι κι έτοιμο!!




Στεγνωτήριο
15. Για μεγαλύτερη οικονομία και αν δε βρέχει, κάνω το εξής: απλώνω τα ρούχα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόλις αρχίζει να νυχτώνει, την ώρα δηλαδή που αρχίζει η ατμόσφαιρα και μυρίζει κάπνα από τα τζάκια, τα βάζω στεγνωτήριο για να στεγνώσουν τελείως.

16. Βάζουμε για στέγνωμα πρώτα τα ρούχα που χρειάζονται ηπιότερη θερμοκρασία και έπειτα αυτά του ισχυρότερου κύκλου. Έτσι, στο δεύτερο στέγνωμα, το στεγνωτήριο θα είναι ήδη ζεστό και θα πάρει λιγότερη ώρα για να πιάσει τη σωστή θερμοκρασία.

17. Προσέχουμε την ποσότητα των ρούχων που τοποθετούμε σε κάθε κύκλο στεγνώματος: πολύ λίγα ή υπερβολικά πολλά θα έχουν ως αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία του αέρα, πιο αργό στέγνωμα και φυσικά περισσότερη κατανάλωση ρεύματος.

18. Πάντοτε μετά το στέγνωμα, δεν ξεχνάμε να αδειάσουμε το νερό και να και να καθαρίσουμε το φίλτρο από τα χνούδια. Έτσι θα είναι έτοιμο για επόμενη χρήση. Επίσης, κάθε 5 πλύσεις ανοίγουμε και καθαρίζουμε το κεντρικό φίλτρο από τα χνούδια.




Ποιά είναι τα δικά σας μυστικά που κάνουν
το πλύσιμο των ρούχων ευκολότερο;



Copyrighted.com Registered & Protected 
K2OP-RZGA-QVX5-BWYR


Άλλα Back to Basics

12 σχόλια:

  1. Πολύ κατατοπιστικές οι συμβουλές σου! Μια φίλη λέει ότι το καλύτερο σιδέρωμα είναι ο αέρας και τα ρούχα επιμελώς απλωμένα. Σχετικά με το ξύδι αντί για μαλακτικό έχω διαβάσει ότι με τη συνεχή χρήση διαλύονται οι ίνες από τα τζην. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, δεν το έχω προσπαθήσει ποτέ. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! Ομολογώ ότι αυτό με το ξύδι δεν το είχα ακούσει ξανά! Θα έχω το νου μου με τα τζιν! Αυτό που έχω διαβάσει μόνο είναι πως με το μαλακτικό μειώνεται η απορροφητικότητα των πετσετών, δεν ξέρω αν ισχύει και με το ξύδι!

      Διαγραφή
  2. Εγώ πλένω τις πετσέτες μόνες τους και βάζω ελάχιστο μαλακτικό γιατί αλλιώς δεν ξεβγάζεται καλά και οι πετσέτες χάνουν την απορροφητικότητά τους. Τις στεγνώνω πάντα στο στεγνωτήριο χειμώνα καλοκαίρι και δε τις σιδερώνω ποτέ.Ετσι είναι πάντα μαλακές και αφράτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο σ' αυτό, το έχω παρατηρήσει κι εγώ! Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου!

      Διαγραφή
  3. Μου αρεσε πολύ η αναρτησή σου και θα ηθελα να προσθεσω οτιβ και η χρήση των αιθεριων ελαιων αντικαθιστα το μαλακτικο και τα αρωματιζει φυσικα. Maria by beautyharmony blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία η πρότασή σου!! Μακάρι να ξέραμε πως ακριβώς να τα χρησιμοποιήσουμε! Νομίζω θα έχουν πολλές χρήσεις μέσα στο σπίτι!!

      Διαγραφή
  4. μου αρεσε η αναρτηση σου, πληρως κατατοπιστικη. οσο για το μαλακτικο θελει πολυ προσοχη , γιατι μερικες φορε νομιζουμε οτι αν βαλουμε περισσοτερη ποσοτητα θα εχουμε και καλυτερα αποτελεσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου Γιώτα μου!! Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία, ίσως και να προσθέτουμε λιγότερη ποσότητα!

      Διαγραφή
  5. Ωραία ανάρτηση. Δεν χρεισιμοποιω μαλακτικο γτ φέρνουν αλλεργια στο σώμα των κοριτσιών μου. Ήθελα να προσθέσω ότι τα ρούχα για να σίδερονονται ωραία και καλά πρέπει με το που τα μαζέψουμε να τα σίδεροσουμε. Αν βέβαια πρόλαβενουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση! Πολύ χρήσιμο το σχόλιό σου, δεν το ήξερα!! Θα το έχω υπόψη μου, αν και με μικρά παιδιά είναι πολυτέλεια να μαζέψεις ρούχα και καπάκι να τα σιδερώσεις κιόλας! Κρατάω τη συμβουλή σου για αργότερα!!!

      Διαγραφή
  6. Λοιπόν το υγρό πιάτων με έχει σώσει κι εμένα όχι μόνο για λαδιές για κάθε είδους λεκέ, σπάνια να μην καθαρίσει κάτι αν έχω βάλει πάνω υγρό πιάτων. Εγώ βάζω όποιο να'ναι χρωματιστό ή μη αλλά μία φορά την πάτησα, ένα πράσινο svelto μου δημιούργησε στάμπες!Από τότε απλά δε βάζω το συγκεκριμένο! Τα υπόλοιπα ειδικά όσο προχωρούσε η λίστα δεν τα ήξερα και νομίζω πως πρέπει να κρατήσω σημειώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ την είχα πατήσει με το πράσινο Fairy σε άσπρο μπλουζάκι! Δράμα σκέτο!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης: