Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Τουρλου-μπούκι ή αλλιώς μπριάμ!!




Έτσι λέμε στην οικογένειά μας το τουρλού ή αλλιώς μπριάμ!! Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο φαγητό, ιδανικό για τις νηστείες και αν βάλετε και πατατούλες είναι και χορταστικό! Αν δεν το θέλετε νηστίσιμο, μπορείτε να το Απογειώσετε με φέτα!! Τα υλικά που σας γράφω, καθώς και οι ποσότητες, είναι ενδεικτικά κατά προσέγγιση και μπορείτε να αυξομειώσετε ή να παραλείψετε ό,τι θέλετε, αναλόγως με το γούστο σας αλλά και το τι υπάρχει στο ψυγείο σας!



Υλικά που θα χρειαστείτε:
  • 3-4 κολοκύθια
  • 2-3 μελιτζάνες
  • 2-3 πατάτες
  • 1-2 πράσινες πιπεριές
  • 1-2 καρότα
  • 1-2 κρεμμύδια
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 ντομάτες ώριμες
  • αλάτι, πιπέρι
  • ρίγανη ή θυμάρι
  • 1 ποτήρι του ουίσκι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό



Διαδικασία:
1. Πλένετε καλά και κόβετε σε ροδέλες και έπειτα στα δύο τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τα καρότα  και τις πατάτες. Ψιλοκόβετε το σκόρδο και τεμαχίζετε σε καρέ το κρεμμύδι, τη ντομάτα και τις πιπεριές. Τα βάζετε όλα μέσα στο ταψί.

2. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση, προσθέτετε τη ρίγανη ή το θυμάρι, περιχύνετε με το λάδι και ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια σας.

3. Σε μια ακρούλα του ταψιού χύνετε το νερό. Προσοχή! Όχι πάνω στα λαχανικά, γιατί θα φύγει το αλάτι με τα μυρωδικά.




4. Ψήνετε στους 180 με 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Ο χρόνος είναι σχετικός και έχει να κάνει με τον κάθε φούρνο, καθώς και με το αν θα τα μαγειρέψετε στις αντιστάσεις ή στον αέρα. Εμένα μου πήρα 1,5 ώρα, μία ώρα σε αντιστάσεις και άλλη μισή στον αέρα, στους 200 βαθμούς. Ενδιάμεσα, ανακατεύετε τα λαχανικά για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Στον αέρα γίνονται πολύ τραγανά και κάνουν ωραία κρούστα!

Προσοχή στο νεράκι! Ειδικά στον αέρα σώνεται γρήγορα! Συμπληρώνετε μισό ποτηράκι κάθε φορά! Στο τέλος του ψησίματος φροντίστε να έχει μείνει μόνο το λάδι. Μην ξεχάσετε να συνοδέψετε με σπιτικό ψωμάκι για να κάνετε βούτες!




Καλή σας όρεξη!!!

6 σχόλια:

  1. Καλή όρεξη λοιπόν! Τα λαχανικά έχουν αρχίσει και πληθαίνουν και νοστιμεύουν και ετοιμαζόμαστε για ανοιξιατικοκαλοκαιρινά φαγάκια.

    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Ελένη μου! Όταν τα λαχανικά είναι εποχής,το φαγητό γίνεται λουκούμι!

      Διαγραφή
  2. Μιαμ μιαμ, το λατρεύω αυτό το φαγητό! Γενικά μου αρέσουν τα λαδερά!!!
    Στο χωριό του άντρα μου βάζουν μέσα και πένες!!!! Μια χαρά γεύση έχει και πάλι αλλά είναι πιο φουσκωτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πένες; Ουάου! Δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ! Δεν μπορώ να φανταστώ το συνδυασμό, αλλά φαντάζομαι τη γεύση από τις πένες που θα έχουν ρουφήξει το ζουμάκι!! Νιαμ!!

      Διαγραφή
  3. Αν προσθέσεις και λίγο λεμόνι με μουστάρδα....θα το απογειώσεις!!! θυμήσου με!!!
    ΑΑαα εγώ που τρώω και τις μπάμιες τις βάζω και αυτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι ότι θα είναι ωραίος συνδυασμός, αλλά εμάς μας αρέσει πολύ έτσι σκέτο γιατί γλυκίζει!! Όσο για μπάμιες ούτε να τις δούμε!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips