Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τάρτα με cranberries!!!



     Τι χαρά! Ο γιατρός με άφησε να κινούμαι περισσότερο! "Ε, μη χορεύεις κιόλας", μου είπε. Γιατρέ, όταν μπορείς να σηκωθείς να πλύνεις κανένα πιάτο, να φτιάξεις κανένα φαγητό και να παίξεις με τη μικρή, ποιος νοιάζεται για το χορό;;;;

     Έτσι, λοιπόν, το έριξα στις βαριές δουλειές (νομίζω το παράκανα λίγο για αρχή, αλλά είναι η κατάστασή μου τέτοια, δείξτε κατανόηση!) και έβαλα να φτιάξω μια τάρτα!

     Η αλήθεια είναι, πως πριν αρκετό καιρό τα Lidl είχαν φέρει αποξηραμένα φρούτα του δάσους. Επειδή αρέσουν πολύ στον άντρα μου αυτά τα μικρά κοκκινωπά φρουτάκια, πήρα μια συσκευασία cranberries, μήπως φτιάξω κανένα γλυκό με δαύτα. Ο καιρός περνούσε και το γλυκό δεν έπεφτε από τον ουρανό με τίποτα! Κάθε φορά που άνοιγα το ντουλάπι, τα cranberries με κοιτούσαν με τα μεγάλα, εκφραστικά τους μάτια, αλλά εγώ γυρνούσα το ψυχρό μου βλέμμα και φλέρταρα με στις κουβερτούρες! "Παίξε μας κι εμάς!" μου φώναζαν. Αλλά εγώ... αγρόν ηγόραζα! Ώσπου, μια μέρα ψαχούλεψα τα τρόφιμα ("Γενική Επιθεώρηση για Ανεύρεση Τροφίμων προς Λήξη" είναι ο στρατιωτικός όρος) και τα craberries... έληγαν σε 20 μέρες! "Όχι, αυτό δεν μπορώ να το αφήσω να συμβεί! Αν λήξουν πριν τα χρησιμοποιήσω, θα με πιάσει παράκρουση!" Έκατσα, λοιπόν, και ασχολήθηκα αποκλειστικά με το σακουλάκι αυτό!

     Άρχισα να ψάχνω συνταγές. Ήθελα να φτιάξω κάτι, που να αρέσει στον άντρα μου (μου απέκλεισε τα κέικ και τις φραμπουάζ), αλλά και να χρησιμοποιήσω υλικά από το ντουλάπι (είπαμε να γλιτώσουμε μερικά ευρώ, μη δώσω παραπάνω μόνο και μόνο για να μην πετάξω τα φρουτάκια!).

     Κατέληξα σε δύο συνταγές για τάρτα! Με τη μία έφτιαξα τη ζύμη και με την άλλη τη γέμιση! Το να κάθεσαι όλη μέρα στο κρεβάτι, μπορεί κάποιες φορές να αποβεί πολύ ωφέλιμο. Βλέπετε, η αγαπημένη μου εκπομπή της ξάπλας είναι η Μενεγάκη. Και μη νομίζετε ότι είχα γνώση από πρωινάδικα και μεσημεριανάδικα. Αλλά πάνω στην απόγνωση τα έμαθα κι αυτά! Λοιπόν, κατέληξα να βλέπω μόνο την Ελένη! Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί ανάμεσα στα άλλα, είδα και τη συνταγή για τάρτα!!!! "Μμμμμ πολύ νόστιμη φαίνεται! Λες και ήταν αυτό το επεισόδιο για μένα!" Κράτησα την ιδέα και μπήκα αργότερα στη σελίδα της εκπομπής και την πήρα τη συνταγή.

     Όσο για τη γέμιση, χρειάστηκε να ψάξω πολύ περισσότερο. Βλέπετε, εδώ στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιούν ακόμη πολύ αυτά τα φρούτα. Γι' αυτό έψαξα και σε σελίδες του εξωτερικού, που όσο να 'ναι, είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτά τα ξενόφερτα. Βρήκα μια συνταγή που φαινόταν νοστιμότατη και χρησιμοποιούσε απλά υλικά. Τη μετέφρασα, την παραποίησα, μετέφερα τις δοσολογίες σε γραμμάρια και... έγινε!!! Αν έχετε κι εσείς αποξηραμένα cranberries, raspberries ή κάτι παρόμοιο που να λήγει σύντομα, πάρτε χαρτί και μολύβι (ή κάντε ένα "save to favourites" τέλος πάντων!) και αρχίστε το έργο!

Για τη ζύμη χρησιμοποίησα:
  • 200 γρ. βούτυρο κατευθείαν από το ψυγείο
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά

Για τη γέμιση χρησιμοποίησα:
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 4 πράσινα μήλα
  • 1/2 κούπα βούτυρο 
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλα
  • 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο (τελικά ήταν το μόνο που αγόρασα, κάποια συνταγή θα βρω να το χώσω κι αυτό!)
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κούπα αποξηραμένα κράνμπερις (εγώ έβαλα όλη τη σακούλα, τσιγκουνιές θα κάνουμε;)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)

Πώς έφτιαξα τη ζύμη:
1. Δούλεψα με το χέρι το παγωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι που έγινε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

2. Έριξα ένα ένα τα αυγά και έπειτα το αλεύρι με μια κίνηση. Τα ομογενοποίησα με όσο το δυνατό λιγότερες κινήσεις (αυτό είναι λιγάκι δύσκολο! Εμένα μου ξέφυγαν κάποια σημεία με αλεύρι που δεν απορροφήθηκε καλά, αλλά δεν το κατάλαβε και κανένας)

3. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20' (άλλες συνταγές λένε για 2 ώρες και άλλες για ένα βράδυ. Κάντε ό,τι σας βολεύει. Εγώ την άφησα μέχρι να ετοιμάσω και τη γέμιση)

4. Προσοχή! Δεν προψήνουμε την τάρτα μόνη της. Στη Μενεγάκη ο σεφ την ψήνει μόνη της επειδή βάζει γέμιση που δε χρειάζεται φούρνο. Εμείς, όμως, θα ψήσουμε την τάρτα μας όλη μαζί, με τη ζύμη και με τη γέμιση.


Πώς έφτιαξα τη γέμιση:
1. Προθέρμανα το φούρνο στους 200 βαθμούς.

2. Έριξα το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ αρκετά μεγάλο για να χωρέσουν και τα μήλα και το γέμισα μέχρι τη μέση με κρύο νερό. Ξεφλούδισα και έκοψα σε κομμάτια τα μήλα. Τα πρόσθεσα στο μπολ με το νερό. 

3. Έλιωσα το βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Πρόσθεσα τα άλευρα, ώστε να δημιουργηθεί μια πάστα. Πρόσθεσα τις 2 κ. νερό μαζί με τη βανίλια, την άσπρη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, 1 κ.γ. κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Χαμήλωσα τη φωτιά. Στράγγισα τα μήλα και τα πρόσθεσα στο μείγμα μαζί με τα κράνμπερις. Έβρασα για 5'. Τα κατέβασα από τη φωτιά και τα άφησα να κρυώσουν. 

4. Άνοιξα 2 λαδόκολλες και ανάμεσά τους έβαλα τη ζύμη της τάρτας. Την άνοιξα με τον πλάστη (χμ, ε... δηλαδή ο άντρας μου την άνοιξε, εγώ με την κοιλιά μέχρι πέρα δεν έφτανα στο τραπέζι! Με είδε που παιδευόμουνα και με λυπήθηκε! Χαλάλι, είχε πολύ πλάκα, αυτός έκανε τη δουλειά κι εγώ τον επέβλεπα! Τελικά, μου έβαλε τα γυαλιά! Ολοστρόγγυλο το φύλλο ο κύριος πολιτικός μηχανικός!) Την άπλωσα στην ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. (μπορείτε να βάλετε και μεγαλύτερη, η ζύμη είναι αρκετή) και την πίεσα να εφαρμόσει καλά στις άκρες. Έκοψα με το χέρι όση ζύμη περίσσευε έξω από την ταρτιέρα (η οποία, σημειωτέον, δε χρειάζεται βουτύρωμα και αλεύρωμα. Προφανώς επειδή η ζύμη είναι τίγκα στο βούτυρο!)

5. Έβαλα τη γέμιση στην τάρτα και πίεσα να απλωθεί ομοιόμορφα. Ανακάτεψα μαζί τη ζάχαρη με την κανέλα και τα έριξα από πάνω. Με τη ζύμη που περίσσεψε έφτιαξα λωρίδες και διακόσμησα την τάρτα. 

6. Έψησα στον προθερμασμένο φούρνο για 15'. Χαμήλωσα τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς και έψησα μέχρι να ροδίσει η ζύμη, περίπου 35 με 40'.




      Τη συνταγή για τη ζύμη μαζί με το βίντεο θα τη βρείτε εδώ και την αυθεντική συνταγή για τη γέμιση εδώ. Περιττό να σας πω ότι η τάρτα έζησε μια ολόκληρη ημέρα. Και πολύ της ήτανε. Άντε, να φτιάξουμε και τίποτα με κατεψυγμένα cranberries!

Καλή επιτυχία!!!

6 σχόλια:

  1. Μιαμμμμ....θυμίζει καθόλου με πάστα φλώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευαγγελία μου δεν έχω ιδέα για την πάστα φλώρα! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου! Αν δοκιμάσεις τη συνταγή να μας πεις κι εμάς!

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται υπέροχη!!!

    έψαχνα τις τελευταίες μέρες συνταγή για ζύμη τάρτας και νομίζω πως η δική σου θα είναι πολύ επιτυχημένη.
    για την γέμιση...μάλλον δεν θα την εγκρίνουν τα παιδιά, καταλαβαίνεις ότι τα γούστα τους είναι διαφορετικά από των μεγάλων.
    Αν και εγώ πολύ θα ήθελα να την δοκιμάσω.

    Ευχαριστούμε!
    Καλό υπόλοιπο για την εγκυμοσύνη σου!

    φιλιά
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξία μου τα cranberries δεν έχουν έντονη γεύση στην τάρτα. Αν τους αρέσει η μηλόπιτα, τότε σου συνιστώ να δοκιμάσεις και τη γέμιση! Ευχαριστώ για τις γλυκές ευχές σου!!!

      Διαγραφή
  3. Δειχνει τόσο λαχταριστή!!!!!Νομίζω θα ιοθετήσω και εγω την ζυμη για την τάρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips