Σε αυτή την ενότητα σας παραθέτω τις σημειώσεις μου σχετικά με το θηλασμό. Οι σημειώσεις αυτές που προέρχονται από τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού που παρακολούθησα...
είναι προσωπικές δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις συμβουλές του γυναικολόγου και του παιδιάτρου σας, τους οποίους και θα πρέπει να συμβουλεύεστε για κάθε πρόβλημα ή απορία σας.
είναι προσωπικές δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις συμβουλές του γυναικολόγου και του παιδιάτρου σας, τους οποίους και θα πρέπει να συμβουλεύεστε για κάθε πρόβλημα ή απορία σας.
- Βασική αρχή: όποτε θέλει, όσο θέλει το μωρό.
- Σωστή στάση: η πλάτη πρέπει να στηρίζεται με μαξιλάρια και να είναι ανασηκωμένη. Επίσης, βοηθάει ένα μαξιλάρι κάτω από τα χέρια για να μας στηρίζει.
- Κρατάμε το μωρό χαλαρά, όχι πολύ σφιχτά.
- Η μύτη του πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος με τη θηλή, έτσι ώστε να την ψάξει και με το άνω χείλος του να τη βρει. Όταν θηλάζει, η θηλή πρέπει να είναι στο μέσον του στόματος.
- Το σώμα του να είναι παράλληλο με το κεφάλι του.
- Αν μας πονάει, διακόπτουμε το θηλασμό με το μικρό μας δάχτυλο (περνώντας το μπροστά από τη θηλή) και ξανατοποθετούμε στο ίδιο στήθος.
- Πονεμένες + ερεθισμένες θηλές = λάθος στάση θηλασμού. Στις ερεθισμένες θηλές μπορούμε να αφήσουμε μερικές σταγόνες από το γάλα μας. Δε φοράμε σουτιέν με ραφή πάνω στη θηλή!
- Κατά την περίοδο του θηλασμού τρώμε κανονικά, λίγο από όλα τα φαγητά και πολλές φορές. Δεν τρώμε σκόρδο, για να μη μυρίζει το γάλα μας. Κόκα κόλα και καφέ πίνουμε μετά το θηλασμό. Αλκοόλ καλό είναι να μην πίνουμε καθόλου.
- Αν τρέχει γάλα από το στόμα του όσο θηλάζει, ίσως χρειάζεται να ρευτεί. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ίσως όμως και να πνίγεται!
- Στο ρέψιμο κρατάμε το μωρό μπροστά μας να μας κοιτάει, σε θέση ημιξαπλωτή και χτυπάμε την πλατούλα του. Δεν το βάζουμε στον ώμο μας γιατί πιέζεται η κοιλίτσα του και βγάζει γουλίτσες. Αν δεν έχει ρευτεί μέσα σε 20', το ξαπλώνουμε πλάγια, στερεώνοντάς το έτσι με μια πετσέτα διπλωμένη και βαλμένη ανάμεσα στην πλάτη του και το στρώμα.
- Αν μελανιάσει, το γυρνάμε προς τα κάτω να στηρίζεται στο χέρι μας (πιάνοντας την κάτω γνάθο με το δείκτη και το μέσο με τα υπόλοιπα δάχτυλα τους ώμους του) και χτυπάμε την πλάτη του. Αλλιώς, το κρατάμε από τους αστραγάλους ανάποδα, και το χτυπάμε.
- Το νεογέννητο χωράει στο στομάχι του 6-7ml γάλα, ενώ την τρίτη μέρα 25ml.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εσείς τι λέτε;