Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Christmas on a budjet (ή αλλιώς "πως να περάσετε Χριστούγεννα χωρίς να φαληρήσετε!)


     Το ότι υπάρχει κρίση το έχουμε εμπεδώσει όλοι πολύ καλά, από το αισθητά πιο άδειο πορτοφόλι μας. Ωστόσο, οι γιορτές πλησιάζουν ολοταχώς και σίγουρα όλοι ψάχνουμε μια ευκαιρία να ξεσκάσουμε. Φέτος το χρειαζόμαστε μάλλον και περισσότερο από ποτέ. Αν και τα οικονομικά μας δε σηκώνουν πολλά πολλά, δεν αντέχουμε άλλη μιζέρια!  Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να επιβάλουν λιτότητα, ευτυχώς όμως περικοπές στα έξοδα των γιορτών, δε σημαίνει ταυτόχρονα και εκπτώσεις στη χαρά των ημερών. Το μυστικό κρύβεται στην οργάνωση και εδώ σας παραθέτουμε τα βασικά βήματα για να περάσετε τα πιο οικονομικά αλλά και πιο διασκεδαστικά Χριστούγεννα!


    1. Καταρτίστε έναν προϋπολογισμό. Αν δεν σκοπεύετε να πάρετε εορτοδάνειο, ξεκινήστε με ένα εορταστικό πλάνο εξόδων. Δείτε τα οικονομικά σας και αποφασίστε πόσα χρήματα σας "παίρνει" να ξοδέψετε για τις γιορτές. Στη συνέεια μοιράστε αυτό το ποσό ανάμεσα στις διάφορες ανάγκες και υποχρεώσεις της περιόδου των Χριστουγέννων: δώρα, διακόσμηση, φαγητό κτλ.


    2. Κάντε λίστα δώρων. Απαριθμήστε όλους αυτούς που σκοπεύετε να τους πάρετε κάτι και στη συνέχεια βάλτε ένα όριο ποσού για τον καθένα. Αν η λίστα υπερβαίνει τις δυνατότητές σας, θυμηθείτε: είναι καλύτερο να αφήσετε κάποιους απ' έξω, παρά να προσθέσετε χρέη και στρες στη ζωή σας.

    3. Ξεκινήστε νωρίς. Αρχίστε το shopping δώρων το συντομότερο δυνατό. Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψετε ευκαιρίες και το βασικότερο, δεν θα αισθανθείτε την πίεση να αγοράσετε το πρώτο πράγμα που βρέθηκε μπροστά σας σε οποιαδήποτε τιμή.

    4. Ψωνίστε έξυπνα. Ακολουθήστε το παλιό γνωμικό: "η σκέψη είναι που μετράει". Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, τα δώρα σας δε χρειάζεται να είναι το απαύγασμα της πολυτέλειας. Πρέπει, ωστόσο, να είναι στοχευμένα και να απευθύνονται στον άνθρωπο που τα χαρίζετε.
        Έχετε υπόψη σας πως δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι τα δώρα πρέπει να είναι καινούργια. Ανακαλύψτε μοναδικές και πρωτότυπες ευκαιρίες σε 2nd hand καταστήματα, παλαιοπωλεία και αμερικάνικες αγορές: αντίκες, συλλεκτικά αντικείμενα, δίσκοι, βιβλία και vintage κοσμήματα είναι κάποιες ιδέες. Αντίστοιχα, μπορείτε να χαρίσετε κ΄ποια δικά σας αντικείμενα, είτε αχρησιμοποίητα είτε όχι, φτάνει βέβαια να είνα σε άριστη κατάσταση. Και ποιος δεν θα εκτιμήσει το πανέμορφο αρτ ντεκό φωτιστικό, που δεν έχει πλέον θέση στο καθιστικό σας; Βεβαίως, αυτός ο τρόπος είναι απόλυτα οικολογικός, αφού βασίζεται στην αρχή της ανακύκλωσης...
     Άλλη μια καλή ιδέα είναι να συγκεντρώσετε διάφορα μικροαντικείμενα ακόμα και από το σούπερ μάρκετ ή το "μαγαζί του 1 ευρώ" της γειτονιάς, και να τα παρουσιάσετε σε ένα ωραίο καλάθι. Για παράδειγμα ένα χαριτωμένο μπολ γεμάτο ποπ-κορν, μαζί με ένα αγαπημένπ dvd και μια ζεστή κουβερτούλα, αποτελεί ιδανικό δώρο σχεδόν για οποιονδήποτε.

    5. Φτιάξτε μόνοι σας. Τα δώρα που φτιάχνετε με τα χεράκια σας είναι πολλές φορές καλύτερα από τα αγοραστά. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και εκπλήξτε τους όλους! Θυμηθείτε ότι είναι πιο σημαντικό να χαρίζετε κάτι από τον εαυτό σας παρά από το μπλοκ των επιταγών σας. Σκεφτείτε ξεχωριστά το καθένα από τα μέλη της οικογένειάς σας και τους φίλους σας. Αντί να αναρωτηθείτε "τι είναι αυτό που θέλει η μαμά μου;", ρωτήστε "τι είναι αυτό που ην κάνει ευτυχισμένη;". Θέτοντας την ερώτηση με αυτό τον τρόπο, ανοίγονται πολλές νέες πιθανότητες για Χριστουγεννιάτικα δώρα, που σίγουρα δεν είχατε καν σκεφτεί.
     Ψήστε κουλουράκια ή σπιτικά κέικ και παρουσιάστε τα σε μια ωραία πιατέλα - θα εκτιμηθούν δεόντως  από όλους τους παραλήπτες. Φτιάξτε ένα cd με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάντε το δώρο στη φίλη σας που σας κάλεσε για εορταστικό γεύμα. Ετοιμάστε ένα κολάζ από αγαπημένες οικογενειακές φωτογραφίες με αστεία σχόλια και δώστε το στην κόρη σας που σπουδάζει μακριά. Χαρίστε στους γονείςα σας έργα τέχνης με την υπογραφή των εγγονών τους - θα τα λατρέψουν σίγουρα. Τυπώστε αστεία μηνύματα σε T-shirt για τους κολλητόύς σας. Οι επιλογές είναι άπειρες, φαντασία και καλή θέληση να υπάρχει...
    Στο ίδιο μοτίβο, μια πολύ καλή και πρωτότυπη ιδέα είναι να χαρίσετε... το χρόνο σας. Για παράδειγμα υποσχεθείτε (και τηρήστε το φυσικά) ότι θα κρατήσετε ένα βράδυ το μωρό της γειτόνισσας, της αδελφής ή της φίλης σας, για να βγει με ρομαντικό δείπνο με τον καλό της. Πλύντε το αυτοκίνητο του μπαμπά σας. Πηγαίνετε τη γιαγιά σας στο ραντεβού της με το γιατρό. Βοηθήστε τη μητέρα σας να ξεκαθαρίσετε τη ντουλάπα της ή να οργανώσει τις παλιές της φωτογραφίες. Κάντε δωρεάν μαθήματα (αγγλικών, μαθηματικών, γυμναστικής - σε ό,τι έχετε έφεση...) στα ανιψάκια σας. Ετοιμάστε ένα γεύμα για τον αγαπημένο σας ή υποσχεθείτε του μια ώρα μασάζ. Μπορείτε να παρουσιάσετε το δώρο σας με τη μορφή "κουπονιού" που οι παραλήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξαργυρώσουν όποτε θέλουν.

    6. Αποφύγετε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Είναι ωραίες βέβαια, αλλά προσθέτουν ύπουλα στο κόστος των γιορτών. Στείλτε εναλλακτικά ηλεκτρονικές κάρτες με e-mail (θα βρείτε άπειρες εκδοχές στο ίντερνετ). Το κόστος είναι μηδενικό, άσε που είναι και σαφώς πιο οικολογικός τρόπος να ευχηθείτε...

    7. Κάντε καλό χωρίς να σας κοστίσει. Θέλετε να βοηθήσετε τους πιο άτυχους συνανθρώπους σας, αλλά η τσέπη σας δεν το σηκώνει; Ποιός είπε ότι μπορείτε να προσφέρετε μόνο χρήματα; Ήρθε η ώρα να κάνετε εκείνη την εκκαθάριση στις ντουλάπες σας, που σκεφτόσασταν εδώ και καιρό. Πετάξτε (ή μετεποιείστε) ό,τι είναι φθαρμένο, χαλασμένο και άχρηστο και δωρίστε αυτά που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, απλώς εσείς έχετε βαρεθεί΄, ξεπεράσει ή δε χρειάζεστε πια.

    8. Διακοσμήστε οικονομικά. Για μια έξτρα δόση Χριστουγέννων στη διακόσμηση του σπιτιού σας, δε χρειάζετε να τινάξετε το λογαριασμό σας στον αέρα. Οι παρακάτω ιδέες είναι γ΄ργορες στην προετοιμασία, αλλά και οικονομικές:
  •  Βάλτε τα πιτσιρίκια να φτιάξουν χάρτινες νιφάδες χιονιού για τα πάράθυρα του σπιτιού.
  •  Στολίστε το δέντρο με γιρλάντρες που θα ετοιμ΄΄ασετε με ποπ-κορν, αλλά και γλειφιτζούρια ή ζαχαρωτά και κουλουράκια με σχήματα Άγιου Βασίλη! Σκέφτεστε τίποτα πιο νόστιμο;
  • Χρησιμοποιέιστε άφθονα κεριά - προσθέτουν στη στιγμή ρομαντισμό και elegant ατμόσφαιρα.
  • Τοποθετήστε τις βασικές συνθέσεις πάνω σε ένα κομμάτι καθρέφτη - αυτόματα δείχνουν μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες.
  • Δέστε κόκκινες κορδέλες στην κουπαστή της σκάλας για άμεσο Χριστουγεννιάτικο εφέ.
  • Σκορπίστε φωτογραφίες από παλιότερες Χριστουγεννιάτικες γιορτές σε όλο το σπίτι, ως μια πιο προσωπική ωδή στο πνεύμα των ημερών.
    9. Διοργανώστε ένα οικονονικό πάρτυ. Με τις παρακάτω ιδέες θα μπορέσετε να διασκεδάσετε στο μάξιμουμ, έστω και εν μέσω των χαλεπών αυτών καιρών που δεν έχετε τη δυνατότητα να οργανώσετε κανονικό, φουλ κάλεσμα. Και μην ξεχνάτε: όλοι στην ίδια πάνω κάτω κατάσταση βρίσκονταιόπότε κανένας από τους φίλους σας δεν θα σας παρεξηγήσει αν ζητήσετε λίγη βοήθεια στο πάρτυ που οργανώνετε. Στο κάτω κάτω, το κάνετε για να περάσετε όλοι σας καλά!
  • Ανοιχτό σπίτι: Είναι μια fun και οικονομική εναλλακτική του παραδοσιακού τραπεζώματος. Απλώς πείτε στους προσκεκλημένους σας να περάσουν από το σπίτι σας όποτε θέλουν (μεταξύ προκαθορισμένων ωρώβ βέβαια, πχ. από τις 5 το απόγευμα ως τις 12 το βράδυ) και έχετε έτοιμα ποτά και κάποια ελαφριά ορντέβρ και finger food. Στο παιχνίδι μάλιστα, μπορείτε να βάλετε και τις πιο καλές σας φίλες, που μπορούν να φέρουν και τις δικές τους γαστριμαργικές δημιουργίες.
  • Γλυκό-πάρτυ:  Τέλειο για τους καλεσμένους που δεν έχουν πολύ χρόνο, αλλά και για το περιορισμένο budjet σας. Και σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τα δικά σας γλυκά, μπορείτε να ζητήσετε από τον καθένα να φέρει και από κάτι. Εσείς βάλτε την καφετιέρα να δουέύει, προμηθευτείτε μερικές ποικιλίες τσαγιών και έχετε όλα τα συστατικά για την πιο γλυκιά συγκέντρωση.
  • Φοντί-πάρτυ: Το φοτνί είναι παρεΐστικο και έχει πολύ πλάκα. Εάν δεν διαθέτετε αρκετά σκεύη, όλο και κάποιος θα βρεθεί να σας δανείσει το δικό του. Για πρώτο αλμυρό φοντί θα χρειαστείτε τυριά (υάρχει και ειδικό για φοντί, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιείσετε και οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας, αρκει να λιώνει εύκολα), λίγο λευκό, ξηρό κρασί και ελάχιστο σκόρδο και φυσικά την μπαγκέτα που θα φρυγανίσετε και θα κόψετε σε κομματάκια για να βουτάτε στο λιωμένο τυρί. Για δεύτερο, προμηθευτείτε χοιρινό κρέας που θα κόψετε σε κυβάκια ή πλάστε μικρά κεφτεδάκια και συνοδεύστε τα με διάφορες σάλτσες που θα φτιάξετε μόνοι σας (φαντασία να υπάρχει!). Το κλεισιμο του γεύματος επιβάλει γλυκό φοντί, για το οποίο θα χρειαστείτε κουβερτούρα και φρούτα (μπανάνες, φράουλες, αχλάδι...).
  • Πάρτι διακόσμησης δέντρου: Μια πολύ καλή ευκαιρία να μπείτε στο κλίμα των Χριστουγέννων είναι να καλέσετε τους φίλους σας για να διακοσμήσετε μαζί το δέντρο. Μπορούν αν θέλουν να σας φέρουν συμβολικά από ένα μικρό στολίδι για να νιώσουν περισσότερο μέρος της διαδικασίας. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τα αναψυκτικά και τα ποτά - μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε εορταστικό fruit punch, που είναι και οικονομικό και θα σας βάλει περισσότερο στο νόημα.
  • Πάρτυ-συνέργεια: Φτιάχνετε εκπληκτικό κινέζικο, η μια φίλη σας φοβερά μεξικάνικα και της άλλης, σπεσιαλιτέ της είναι το ινδικό κάρυ; Ενώστε τις δυνάμεις σας και οργανώστε μια πολυεθνική φιέστα, με μικρό κόστος και άφθονη δόση fun.
  • Cheese & wine παρτυ: Ζητήστε από κάθε καλεσμένο να φέρει από ένα μπουκάλι κρασί και εσείς βάλτε στο τραπέζι μια επιλογή από gourmet τυριά - παρμεζάνα, μετσοβόνε, γραβιέρα Κρήτης, γκοργκοντζόλα, chevre, μπρι και μανούρι... Θα έχετε την πιο σοφιστικέ βραδιά γευσιγνωσίας.
  • Πάρτυ γευσιγνωσίας σοκολάτας: Εάν δεν είστε fan του τυριού, εναλλακτικά προμηθευτείτε διάφορες εξωτικές και μη σοκολάτες (πολύ ωραίες και βιολογικές θα βρείτε στα καταστήματα Fair Trade) και οι καλεσμένοι το κρασί.
  • Πάρτυ-κάλαντα: Ξανανιώστε παιδιά, ζητώντας από τους φίλους σας να συνοδεύσουν ε΄σάς και τα παιδιά σας στο γύρο των καλάντων.  Όταν τελειώσετε, γυρίστε όλοι μαζί σπίτι και απολαύστε ζεσό καφεδάκι ή σοκολάτα μαζί με μελομακάρονα και Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια.
  • Πάρτυ ζαχαροπλαστικής: Μετατρέψτε τη συνηθισμένη, ετήσια "αγγαρεία" σε διασκεδαστικό event, καλώντας τις φίλες σας για να ετοιμάσετε παρέα όλα τα Χριστουγεννιάτικά σας γλυκά - μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες, ακόμα και Βασιλόπιτα... Σ΄θγουρα θα δείτε τη ζαχαροπλαστική με άλλο μάτι. Μετά, μπορείτε να ανταλλάξετε τις δημιουργίες σας μεταξύ σας, ώστε να έχετε όλες απ' όλα.
  • Πάρτυ χειροτεχνίας: Αν πιάνουν τα χέρια σας, καλέστε τους φίλους σας να ετοιμάσετε διάφορα μικροδωράκια που στη συνέχεια μπορείτε να ανταλλάξετε.
  • Βραδιά σινεμά: Καλέστε φίλους, νοικιάστε μια επιλογή ταινιών (εορταστικών και μη), ετοιμάστε μερικά μπολ με ποπ-κορν και απολαύστε ένα πάρτυ που θα εξασφαλίσει ένα διάλειμμα χαλάρωσης από τη φρενίτιδα των ημερών, τόσο στον οργανισμό όσο και στο πορτοφόλι σας.


Πηγή: Περιοδικό Real Food
   

6 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφες οι ιδέες σου, τώρα που το λές θα ήταν ωραία να οργανώσω ένα Χριστουγεννιάτικο Πάρτυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχά!!! Σου μπήκε το μικρόβιο για πάρτυ! Αυτό κι αν σηκώνει ανάρτηση!!

      Διαγραφή
  2. τα Χριστούγεννα πάντα βγαίνω εκτός προυπολογισμού. αλλιώς τα υπολογίζω και αλλιώς μου έρχονται.ελπίζω φέτος να καταφέρω και να τα ταιριάξω όλα χωρίς να μου κοστίσει πολύ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και λίγο το εορταστικό/καταναλωτικό κλίμα της αγοράς και είναι εύκολο να παρασυρθούμε!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips