1. Σπιτική κέτσαπ
Κόβετε στα τέσσερα 500 γρ. ντομάτες και τις τοποθετείτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 30 γρ. μαύρη ζάχαρη...
...1/3 κούπας ξύδι, μια σκελίδα σκόρδο κομμένη σε λεπτές φέτες, 1/2 κουτ. του γλυκού μουστάρδα, 2 κουτ. του γλυκού γουόστερ σος, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για μία ώρα, μέχρι να στεγνώσον ο ντομάτες, πολτοποιείτε σε μπλέντερ και περνάτε από λεπτή σίτα. Διατηρείστε σε αποστειρωμένο βάζο για 2 εβδομάδες.
2. Σάλτσα ψητής ντομάτας για μακαρόνια και πίτσες
Βάζετε σε ένα ταψί 1 κιλό ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, 2 κ.σ. ξίδι, 8 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο και 1/2 κ.γ. ρίγανη και ανακατεύετε. Ψήνετε στους 150 βαθμούς για 3 ώρες και περνάτε από λεπτή σίτα.
3. Σάλτσα για σαλάτες με λιαστές ντομάτες
Μουλιάζετε 2 λιαστές ντομάτες σε βραστό νερό για 10'. στραγγίζετε και ψιλοκόβετε. Βάζετε σε ένα μπολ με 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο και 1/3 της κούπας ελαιόλαδο. Χτυπάτε με το σύρμα και σερβίρετε με πράσινες σαλάτες.
4. Ντομάτες τουρσί
πλένετε 800 γρ. μικρές ντομάτες πράσινες και τις βάζετε σε βάζα του ενός λίτρου. Σε κάθε βάζο προσθέτετε μια σκελίδα σκόρδο, ένα κοτσάνι σέλερι κομμένο στα 4, και ένα κλωνάρι άνηθο. Φέρνετε στη βράση ένα λίτρο νερό με 1/2 λίτρο ξίδι και 1/4 της κούπας αλάτι. Γεμίζετε τα βάζα με το μείγμα ξιδιού και τα κλείνετε.
5. Τάρτα με ντοματίνια
Τοποθετείτε σε λαμαρίνα ένα φύλλο κρούστας και με μυτερό μαχαίρι χαράζετε ένα περίγραμμα των 3 εκ. Αφήνετε το περίγραμμα καθαρό και αλείφετε το υπόλοιπο με 2 κουτ. σούπας πάστα ελιάς. Τοποθετείτε από πάνω 50 γρ. ρόκα και 3 ντομάτες σε ροδέλες του 1/2 εκ. Τρίβετε 200 γρ. μανούρι και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20'-30'.
6. Γεμιστές ντομάτες με κουσκούς και φέτα
Βάζετε σε μπολ μία κούπα κουσκούς και 1 1/2 κούπα βραστό νερό και αφήνετε για 10' να φουσκώσει. Αφρατεύετε με πιρούνι και προσθέτετε μια σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 40 γρ. κουκουνάρια, 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, 100 γρ. φέτα τριμμένη, 4 κ.σ. ελαιόλαδο και 4 κ.σ. άσπρο ξίδι. Γεμίζετε 4 ντομάτες και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 10'.
7. Panzanella, ιταλική ντοματοσαλάτα
Κόβετε 4 ντομάτες και 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους του 1 εκατοστού. Ψιλοκόβετε μισό κόκκινο κρεμμύδι και πολτοποιείτε στο γουδί 1 σκελίδα σκόρδο με 2 αντζούγιες και 1 κ.σ. κάππαρη. Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και περιχύνετε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 3 κ.σ. ξίδι.
8. Σαλάτα με ντομάτες και ρεβύθια
Βάζετε 400 γρ. ρεβύθια μεγειρεμένα σε ένα μπολ, προσθέτετε ένα κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε , 200 γρ. λωρίδες, 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση και 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο. Χτύπάτε με το σύρμα, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. άσπρο ξίδι, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε τη σάλτσα στο μπολ με τα ρεβύθια και ανακατεύετε.
9. Μεξικάνικη καυτερή σάλτσα ντομάτας
Βάζετε σε ένα μπολ 4 ντομάτες κομμένες σε κύβους του ενός εκατοστού, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. μοσχολέμονο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
Πηγή: περιοδικό Gourmet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εσείς τι λέτε;