Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πιπερίτσα η καυτερή

΄


Ωφέλειες: Η πιπερίτσα περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C (η οποία όμως χάνεται κατά την αποξήρανσή της ή το μαγείρεμα), αλλά και βιταμίνες A, B, D, PP, B2, E (που μεγαλώνει την οξυγόνωση  του αίματος και ευνοή τη γονιμότητα) και Κ (αντιαιμορραγία). Η καψαϊκίνη που περιέχει, ανακουφίζει από τους πόνους...
γι' αυτό χρησιμοποιείται ως ισχυρό παυσίπονο, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και τον κάνει να παράγει ενδορφίνες, που προκαλούν ευφορία. Επίσης, μπορεί να μειώσει την όρεξη, τν πρόληψη λίπους και να καταστείλλει την παραγωγή χοληστερίνης στο ήπαρ. Τέλος, έχει αντικαθλιπτικές ιδιότητες και ενεργοποιεί τη φλεβική κυκλοφορία. Όταν υποφέρουμε άπό κολίτιδα, καλύτερό είναι να την αποφεύγουμε.

Μυστικά: Φορέστε γάντια όταν καθαρίζετε καυτερές πιπεριές. Εάν πιάσετε τους σπόρους της, τρίψτε με αλάτι τα χέρια σας πριν τα πλύνετε. Καθώς μαγειρεύετε την πιπεριά, ανοίξτε το παράθυρο διότι η μυρωδιά φεύγει δύσκολα από το χώρο. Όταν αγοράζουμε πιπεριές, προσέχουμε να μην έχουνε χτυπήματα ή τρύπες και να είναι μυρωδάτες. Μην τις αποθηκεύετε σε ζεστό μέρος γιατί μαραίνονται, ούτε σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο, γιατί μουχλιάζουν. Στην κατάψυξη, τα φαγητά που περιέχουν καυτερή πιπεριά, αυξάνουν την καυστικότητα του πιάτου.

Στην κουζίνα:  Χρησιμοποιείται ωμή από τολμηρούς και αποξηραμένη σε σάλτσες και πολτούς. Υπάρχει σε διάφορες μορφές καυκεύματος, όπως μπούκοβο (νιφάδες κόκκινης πιπεριάς), κοκκινοπίπερο (κόκκινη καυτερή πιπεριά κοπανισμένη), πάπρικα, ταμπάσκο, κ.α. Πολλά τροπικά προϊόντα έχουν βάση την πιπερίτσα. Στην Καλαβρία η ξακουστή nduja, στη Σικελία το peperoncino, στο Μεξικό το chili con carme, Στη Σενεγάλη το yassa και πολλά άλλα.

Άλλες πληροφορίες: Η πιπεριά παράγει πολλούς και διαφορετικούς καρπούς σε γεύση και όψη. Η ποικιλία bhut jolokia, που καλλιεργείται στη βοριοανατολική Ινδία, θα χρησιμοποιηθεί από το στρατό της Ινδίας ως πρώτη ύλη για δακρυγόνα. Ένα καυτερό διάλυμα από καυτερή πιπεριά, πράσινη πιπεριά και κρεμμύδι γίνεται απωθητικό για τις ακρίδες, ψεκάζοντας τα φυτά.

Πηγή: περιοδικό Gourmet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips