Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Βιβλιο-παίζουμε: Η Παναγία μας



     Σήμερα έχουμε διπλή γιορτή! Σαν Έλληνες και σαν χριστιανοί! Ευαγγελισμός και Επανάσταση του 1821! Χρόνια πολλά! Πόσα πράγματα έχουμε να πούμε στα παιδιά! Αμέτρητα! Φέτος ο χρόνος δεν έφτανε στο Νηπιαγωγείο για να πεις όσα θες!!!


Το βιβλίο: Η Παναγίας μας
Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να διαβάσετε το βιβλίο "Η Παναγίας μας" των εκδόσεων Άθως Παιδικά. Το μικρό αυτό βιβλίο με τις χοντρές, ανθεκτικές σελίδες, του οποίου η εικονογράφηση αποτελείται μόνο από βυζαντινές εικόνες, έχει συγκεντρώσει όλες τις σκηνές που περιγράφονται στην Καινή Διαθήκη και αναφέρουν τη Θεοτόκο. 




     Μιλά για τη σύλληψη της από τους Αγίους Ιωακείμ και Άννα, τα πρώτα της βήματα, τα πρώτα της γενέθλια, τα Εισόδια στο Ναό, τον Ευαγγελισμό, τη γέννηση του Χριστού, το πρώτο θαύμα του Κυρίου στην Κανά, το οποίο εκείνη τον παρακάλεσε να κάνει, τη Σταύρωση, την Ανάσταση, την Ανάληψη, για τη δική της Κοίμηση και Ανάληψη.




     Πόσες πληροφορίες μέσα σε 20 σελίδες ε; Εμείς το διαβάσαμε χθες και βρήκα την ευκαιρία να τους πω πάρα πολλά πράγματα, όπως για την ξιφολόγχη και το θαύμα με το αίμα και το νερό, τα Εγκώμια και τι σημαίνουν, για τις Μυροφόρες, για τον Ψαλμό του "Χριστός Ανέστη", για το πως η Παναγία αντιμετώπισε το θάνατο της.




     Της θύμισα επίσης, μια αγιογράφηση που βλέπουμε στην Εκκλησία μας, το γάμο της Κανά, όπου της είχα πει πόσο ο Χριστός τιμά το Μυστήριο του γάμου, πραγματοποιώντας εκεί το πρώτο του θαύμα.




     Είπαμε, ακόμη, το "Θεοτόκε Παρθένε" και της πρότεινα να το λέμε (αυτό και το Χριστός Ανέστη) κάθε βράδυ για να το μάθουμε! Είπαμε, μάλιστα με τον άντρα μου, με την ευκαιρία να αρχίσουμε να λέμε λίγο τα εγκώμια στο σπίτι, γιατί σίγουρα θα της αρέσει πολύ να τα ψάλλει μαζί μας! Είναι υπέροχο το τελετουργικό στο χωριό, όπου χωρίζονται οι άντρες από τις γυναίκες και ψέλνουν εναλλάξ τα εγκώμια! "Οι άντρες έχουν πιο δυνατή φωνή, της λέω, αλλά εμείς θα τα μάθουμε πολύ καλά τα Εγκώμια και θα ψάλλουμε δυνατότερα!" Μέσα στην ευγενή άμιλλα την έχω χαχα!!


Το παιχνίδι μας: Μια κατασκευούλα για τη διπλή γιορτή
     Χαρτοκοπτική και ζωγραφική: οι αγαπημένες μας ασχολίες! Είπα φέτος να φτιάφουμε ένα τρίπτυχο από χαρτόνι, αφιερωμένο στη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου.

     Εκτύπωσα χρωμοσελίδες που απεικονίζουν τον Ευαγγελισμό και το σύνθημα του '21. Η πεταλουδίτσα μου ζωγράφισε τις εικόνες, έκοψε το τρίπτυχο που ξεπατίκωσα από ένα φύλλο εργασίας και κολλήσαμε τις ζωγραφιές αριστερά και δεξιά (ο σαμψωνάκος προτίμησε να κολλήσει αυτοκόλλητα στο τετράδιο του. Ας είναι, τουλάχιστον μας έκανε παρέα). Στη μέση της κόλλησα ένα ποίημα που πήρα από μια παλιά συνάδελφο (ποτέ μην υποτιμάτε τις παλιές νηπιαγωγούς, έχουν θησαυρό από υλικό, πολλές φορές τέτοιας ποιότητας που δε βρίσκεις σήμερα). Το ποίημα είναι πολύ εύκολο και με το που το είπαμε 2-3 φορές, το αποστήθισε σχεδόν όλο.




ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ

25 του Μαρτιού
Το αγγελούδι εκείνο
Κατέβηκε στην Παναγιά
Της έδωσε τον κρίνο.

Την ίδια μέρα διάλεξαν
Οι Έλληνες και πάλι
Τα άρματα αρπάξανε
Σηκώσαν το κεφάλι.

Διπλή είναι σήμερα γιορτή
Διπλή είναι η χαρά
Γιορτάζει η Πατρίδα μας
Μαζί κι η Παναγιά.


Στη μέση επέλεξε να γράψει "ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ". Έτοιμο!!!

Χρόνια πολλά, καλό υπόλοιπο Σαρακοστής και καλά διαβάσματα!!





2 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και ελεύθερα!
    Καταπληκτικό το βιβλίο και οι κατασκευές σας!
    Πόσα μπορούμε να κάνουμε μαζί με τα παιδάκια μας!...

    Καλή Ανάσταση!
    με πολλή αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Αλεξία μου! Πραγματικά υπάρχουν τόσα να κάνεις! Ακόμη και τα πιο απλά τους αρέσουν, αρκεί να συμμετέχουν και αυτά! Τα φιλιά μου και Καλή Ανάσταση και σ' εσάς!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips