Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

FlyLady: Η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο που κάνω δουλειές



Νομίζω πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να σας μιλήσω για τη Fly Lady ή αλλιώς Marla Cilley. Είναι η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο που κάνω τις δουλειές μου και που ρυθμίζω την καθημερινότητα μου. Είναι εκείνη που μου έμαθε πως για να είναι το σπίτι σε σειρά, δε χρειάζεται να καθαρίζεις όλη μέρα. Πως η τελειομανία και η μαρτυρική μας στάση απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους είναι αυτά που μας εμποδίζουν να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε. Πως το σπίτι δεν έγινε χάος σε μια μέρα και δεν πρόκειται να λάμψει σε μια μέρα. Πως με βήματα μωρού (baby steps) θα φτάσουμε εκεί που τόσα χρόνια παλεύουμε να φτάσουμε, χωρίς να εξαντλήσουμε τον εαυτό μας, σωματικά μα και ψυχικά.




Φυσικά δεν μπορώ να αναλύσω το φαινόμενο FlyLady σε μια μόνο ανάρτηση, θα σας γράψω πολλές αναρτήσεις για το σύστημα της. Διότι δεν είναι απλώς ένα σύστημα, είναι τρόπος ζωής που χτίζεται μέρα με τη μέρα. Μα στην πρώτη αυτή ανάρτηση, νομίζω ότι αξίζει να μάθετε την ιστορία της και να εμπνευστείτε από αυτή, γιατί η Marla έφτασε κυριολεκτικά από το μηδέν στην πληρότητα, στο να βρει το σκοπό της ζωής της και στο να ζήσει όπως θέλουμε να ζούμε όλες μας: Σε ένα σπίτι που να μας αγκαλιάζει, σε μια ζωή που να μη μας φθείρει, σε έναν εαυτό που να αγαπάει βαθιά τον ίδιο και τους άλλους.




Αρχικά, σας παραθέτω ένα μέρος του κειμένου της WikiPedia για εκείνη, ώστε να πάρετε μια γενική ιδέα περί τίνος πρόκειται.

"Τα μηνύματα της Flylady καλύπτουν θέματα σχετικά με την ακαταστασία, την αξία των ρουτίνων, το εβδομαδιαίο και μηνιαίο καθάρισμα, στην αυξανόμενη αυτοεκτίμηση και την εγκατάλειψη της τελειομανίας. Από το 2016, έχει πάνω από 300.000 συνδρομητές (subscribers) στη λίστα e-mail της και 550.000 ακολούθους στο Facebook. Διαθέτει, επίσης και ηλεκτρονικό κατάστημα στη σελίδα της, όπου πουλά εργαλεία οργάνωσης και είδη οικιακής χρήσης. Το 2007, οι πωλήσεις έφτασαν τα 4 εκ. δολλάρια.




Η Μάρλα Σίλλευ, ιδρύτρια της σελίδας FlyLady, είναι από τη Βόρεια Καρολίνα. Το 1999 συμμετείχε σε ένα φόρουμ που λέγεται "SHE's Online" βασισμένο στο σύστημα νοικοκυριού που δημιουργήθηκε από τις Pam Young και Peggy Jones (πλέον μπορείτε να τις βρείτε εδώ), βασισμένο στο βιβλίο "Sidetracked Home Executives: From Pigpen to Paradise".


Το βιβλίο αυτό καλύπτει πολλά από τα βασικά θέματα τα οποία προσαρμόστηκαν για να γίνουν το σύστημα FlyLady. Λίστα ημερήσιων εργασιών, ρουτίνες, ημιτελές καθάρισμα (χοντρικό, όχι λεπτομερές), και μια συστηματική άποψη πάνω στο νοικοκυριό. Η FlyLady αναφέρεται στις Pam και Peggy σαν τους μέντορες της και σαν πηγή έμπνευσης.


Το όνομα FlyLady προήλθε από την ιδιότητα της ως οπαδός και εκπαιδεύτρια μιας μεθόδου ψαρέματος, του "fly-fishing". Ένα από τα μέλη της αργότερα δημιούργησε μια ακροστοιχίδα για τη λέξη FLY: Finally Loving Yourself (επιτέλους αγάπησε τον εαυτό σου).




Η μεθοδολογία της FlyLady σκιαγραφείται στο βιβλίο της "Sink Reflections". Το σύστημα της ενθαρρύνει τα μικρά βήματα (baby steps) ώστε να αναπτυχθούν ρουτίνες και συνήθειες οργάνωσης και διατήρησης του σπιτιού. Η βασική εστίαση είναι στο "Finally Loving Yourself", κάνοντας τη ζωή σας ευκολότερη με το πέταμα άχρηστων πραγμάτων (declutterng), τον προγραμματισμό των γευμάτων, την συμμάζεμα, την ημέρα "αντι-χρονοτριβής" και την εγκατάσταση ρουτίνων, καθώς και την οικονομική και σωματική αυτοφροντίδα." (Πηγή WikiPedia)




Η Marla, λοιπόν, είναι μια γυναίκα που πέρασε την κατάθλιψη όχι μία, αλλά τρεις φορές στη ζωή της. Η πρώτη φορά που έπαθε κατάθλιψη ήταν λόγω του θανάτου ενός από τους θετούς γονείς της, ενός κακού γάμου και της αίσθησης καταβολής και έλλειψης ελέγχου των όσων έπρεπε να γίνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Το στρες τη διέλυσε ψυχολογικά. Αυτό, όπως η ίδια αφηγείται, δεν έγινε μέσα σε ένα βράδυ, αλλά ένιωθε τον εαυτό της να βυθίζεται σταδιακά για 6 μήνες. Δεν μπορούσε να καταλάβει τι της συνέβαινε. Ευτυχώς, μια φίλη το πρόσεξε και τη βοήθησε. Το γεγονός ότι κάποιος τη βοήθησε να βγει από τη μαύρη τρύπα που έπεσε, την έκανε να θέλει με τη σειρά της να βοηθήσει τις άλλες γυναίκες να βγουν από αυτό το χαοτικό τρόπο ζωής με τα baby steps, δηλαδή αργά και σταθερά.




Παρακάτω, σας παραθέτω την ιστορία της όπως τη διηγήθηκε η ίδια στη σελίδα της, σχετικά με το πως βυθίστηκε στην κατάθλιψη,  πως ανέκαμψε και πως όλη αυτή η εμπειρία τη βοήθησε να γίνει αυτή που έγινε. Είναι βέβαιο ότι θα σας εμπνεύσει!


"...Την πρώτη φορά που έπαθα κατάθλιψη, εισήχθησα σε κλινική για 10 ημέρες. Έκανα μια θεραπεία απεξάρτησης. Δεν πίστευα ότι είχα κάποιου είδους εξάρτηση, αλλά έκανα λάθος. Κάλυπτα τα συναισθήματα μου με φαγητό και ένιωθα όλο και πιο θλιμμένη από την έλλειψη αγάπης στη ζωή μου. Το φαγητό ήταν το κουκούλι που σκέπαζε το πρόβλημα. Όταν στεκόμουν μπροστά από το ψυγείο, μπορούσα να γεμίσω το στόμα μου και να κλάψω. Δε χρειαζόταν να σκεφτώ τίποτα, ούτε να έρχομαι αντιμέτωπη με το γεγονός ότι ο γάμος μου είχε διαλυθεί.





Ένιωθα τόσο αποτυχημένη που δεν ήθελα να ζήσω. Αυτό με τρόμαξε πολύ. Με το σκεπτικό του όλα ή τίποτα, ένιωθα ότι μπορούσα να γυρίσω ένα διακόπτη και όλα να γίνουν καλύτερα. Δεν υπάρχει μαγικό χάπι ή διακόπτης που θα αλλάξει ξαφνικά τον τρόπο που σκέφτεσαι. Είναι μια διαδικασία επανοργάνωσης του "βρώμικου σκεπτικού" σου και αντικατάστασης των αρνητικών μοτίβων σκέψης με θετικές και εποικοδομητικές δράσεις.


Αυτό έμαθα κατά τη θεραπεία... Όταν πέρασα από τη μονάδα θεραπείας, έδειχνα και ένιωθα απαίσια. Είχα μακριά λαδωμένα μαλλιά, ιδρωμένα ρούχα και καθόλου ενέργεια.Έμεινα σε ένα δωμάτιο με δυο γυναίκες που ήταν αδύνατες και όμορφες. Η αποστολή τους ήταν να μου κάνουν ένα make-over.


Ναι, ακριβώς! Να με κάνουν να δείχνω όμορφη! Αυτό ήταν κάτι που δε θα συνέβαινε ποτέ. Πώς μπορούσα να γίνω όμορφη όταν ένιωθα χάλια εσωτερικά; Αυτό ήταν το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθα. Τώρα κλαίω με λυγμούς! Έπρεπε να το ζήσω για να σας βοηθήσω! Δεν ήταν εύκολο να το καταλάβω, αλλά δε χρειαζόνταν να το καταλάβω για να έχει επηρροή πάνω μου.




Με έβαλαν να κάνω μπάνιο και να λουστώ. Τότε μου έδωσαν να φορέσω από τα ρούχα που είχα φέρει μαζί  μου. Δε θυμάμαι τι ήταν. Αλλά θυμάμαι ότι μου πρόσθεσαν σκουλαρίκια, ένα φουλάρι και έβαλαν τη μπλούζα μέσα από το παντελόνι μου. Έκαναν ό,τι μπορούσαν με ό,τι είχαν. Με άφησαν να δανειστώ και μερικά πράγματα από τις βαλίτσες τους. Το πιο απίστευτο κομμάτι ήταν όταν μου έφτιαξαν τα μαλλιά και το πρόσωπο: Λίγο στέγνωμα με το πιστολάκι και λίγο σπάσιμο στα μαλλιά μπορούν να κάνουν θαύματα. Έπειτα μου έβαλαν λίγη ενυδατική κρέμα και μέικ-απ. Ποτέ δε φορούσα πολύ, οπότε το έκαναν πολύ απλό. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό, για εμένα και για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.


Ένιωθα καλύτερα με τον εαυτό μου και όλοι έλεγαν πως κινούμουν διαφορετικά. Δεν ήμουν πια αδέξια και συνοφρυωμένη. Στεκόμουν με τους ώμους πίσω και το κεφάλι λίγο πιο ψηλά. Ένιωθα ενδυναμωμένη. Ήταν μια πολύ απλή πράξη που κυριολεκτικά άλλαξε τη ζωή μου και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Δε λέω ότι το έκανα κάθε μέρα, αλλά είχα βρει το κόλπο που θα με βοηθούσε να κρατηθώ όποτε ένιωθα ότι βυθιζόμουν και πάλι σε εκείνη τη μαύρη τρύπα. 

Μου πήρε κάποιο διάστημα για να ιυοθετήσω τη συνήθεια του να ντύνομαι από την κορυφή ως τα νύχια κάθε πρωί. Νιώθω πλέον ότι αυτό το ένα και μοναδικό πράγμα που κάνω καθημερινά, εξασφαλίζει την ψυχική μου ακεραιότητα. Αυτή τη στιγμή, αν νιώθεις απέχθεια για οποιαδήποτε μορφή ντυσίματος. 


Αν νιώθεις τρελή, αξιολύπητη, μόνη, θυμωμένη, κουρασμένη ή οτιδήποτε άλλο: θέλω να κάνεις ένα μπάνιο και να φορέσεις τα ρούχα και τα παπούτσια σου. Επίσης φτιάξε τα μαλλιά σου και το πρόσωπο σου..."





Όλα τα FlyBabies ξεχνάμε: ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΝΝΟΩ! Ξεχνάμε να φροντίσουμε τους εαυτούς μας. Αν και φροντίζουμε όλους τους άλλους, συχνά ξεχνάμε να κάνουμε πράγματα για εμάς. Έτσι, ρωτήστε τον εαυτό σας αυτές τις 3 ερωτήσεις:


Ήπιες καθόλου νερό σήμερα; Δε μιλάω για υγρά γενικώς, όπως ας πούμε 3 κούπες καφέ ή ποτά! Αν όχι, πήγαινε και πιες τώρα 2 ποτήρια νερό! Εγώ μόλις το έκανα!

Έφαγες τίποτα σήμερα; Πρωινό, μεσημεριανό και θρεπτικά σνακ; Έφαγες καθόλου φρούτα και λαχανικα σήμερα;

Τώρα το πιο σημαντικό: Πήγες μια βόλτα έξω σήμερα; Δε μιλάω για πεζοπορία 7 μιλίων, ρωτώ για 7 λεπτά περπάτημα και άλλα 7 λεπτά επιστροφή. Χρειαζόμαστε ήλιο. Υπάρχουν χειμωνιάτικες ημέρες που νομίζουμε πως ο ήλιος δε θα βγει ποτέ ξανά. Το να περπατάμε 3 φορές την εβδομάδα μας προφυλάσσει από την κατάθλιψη. Βγείτε έξω, οπουδήποτε, ακόμη κι αν έχει μέρες να φανεί ο ήλιος! Θα νιώσετε καλύτερα και μόνο που θα κινηθείτε.

Ξέρω ότι λέτε "Είμαι πολύ κουρασμένη" για να σηκωθώ και να περπατήσω αυτή τη στιγμή, αλλά κάντε το για 2 λεπτά μόνο. Θα γεμίσετε ενέργεια! Ακόμη και το λίγο είναι περισσότερο από το τίποτα. Μπορείτε να το κάνετε!




Όταν θυμώνετε, αφήνετε την πληγή σας μολυσμένη; Οι γυναίκες τείνουμε να το κάνουμε αυτό. Οι άντρες από την άλλη προτιμούν να κινούνται με θόρυβο και να αγριεύουν, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε άβολα επειδή δεν είναι αυτός ο τρόπος μας να διαχειριζόμαστε το θυμό. Χρειάστηκα χρόνο να το συνηθίσω αυτό όταν παντρεύτηκα τον Robert. Οι μόνες φορές που είχα δει κάποιον να θυμώνει, ήταν προς εμένα. Ο Robert είναι ένας πολύ ήρεμος άνρθωπος και ποτέ δε θυμώνει ή συγχύζεται, εκτός αν δουλεύει πάνω σε ένα αυτοκίνητο!..."


"Φανταστείτε το! Να αποβάλλεις το θυμό σου και να μην το κάνεις πάνω σε κάποιο άλλο άτομο. Όταν έκανα τη θεραπεία, ήθελαν να χτυπήσω ένα μαξιλάρι (σ.σ. άσκηση που απελευθερώνει τον εσωτερικό θυμό). Ακόμη δε νιώθω απελευθερωμένη όταν το κάνω αυτό. Στην πραγματικότητα, ένιωθα άβολα με αυτή την πράξη. Δεν ήταν παρά στο τρίτο κύμα κατάθλιψης, που βρήκα τη δική μου βαλβίδα απελευθέρωσης! 




Παλιότερα, θα πήγαινα στο ψυγείο και θα έτρωγα ή επειδή το σπίτι είναι κι αυτό σύμπτωμα των προβλημάτων μας, θα καθάριζα σαν μανιακή και αλίμονο σε όποιον μου μιλούσε! Θα πίεζα τον εαυτό μου μέχρι την εξάντληση έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το αντιμετωπίσω κατά πρόσωπο. Ότι κι αν ήταν ΑΥΤΟ. Και θα επέστρεφα στο κρεβάτι μου και θα έκλαιγα για ώρες και θα κατσούφιαζα. Τίποτα από αυτά δε μου έκανε καλό. Να πως διαχειρίζομαι τώρα το θυμό μου.

ΓΡΑΦΩ! Γράφω μέχρι να βγει όλο από μέσα μου. Μια παράγραφος τη φορά και έχω ελευθερώσει το θυμό μου και μάλιστα κάποιες φορές βρίσκω και τη λύση. Δε χρειάζεται καν να έχω λύση για να δω το πρόβλημα καθαρά. Ξεκινάω γράφοντας και σταδιακά όλα μπαίνουν στη θέση τους. Ποτέ δεν ξέρω τι θα βγει. Φαντάζομαι ότι είναι σαν να χτυπάς ένα μαξιλάρι ή ένα σφυρί σε μια πρόκα. Έπειτα, κάνω ένα ζεστό μπάνιο για να αγκαλιάσω τον εαυτό μου!




Κάτι άλλο που έμαθα στη θεραπεία, ήταν να χαμηλώνω ταχύτητα στο μυαλό μου, να εστιάζω νοητικά και να σκέπτομαι βαθιά (μελετώ ή προσεύχομαι). Αυτός είναι ένας τρόπος για να ανακουφίσουν το στρες. Βάζουν χαλαρωτικούς ήχους και σκοτεινιάζουν το δωμάτιο. Θυμάστε στο νηπιαγωγείο που έπρεπε να πάρουμε έναν υπνάκο; Φανταστείτε ένα δωμάτιο με 40 ενήλικες σε χαλάκια με τα μάτια τους κλειστά, να ακούν ήχους από κύματα της θάλασσας. Πήγαμε νοητικά μια βόλτα στην παραλία. Μπορούσαμε να ξεφύγουμε από τα προβλήματα μας απλώς κλείνοντας τα μάτια μας και ταξιδεύοντας. Μπορείτε κι εσείς να το κάνετε..."




Λοιπόν, τώρα διαβάσατε όλα αυτά και δεν έχετε κανένα πρόβλημα από αυτά, απλώς φταίει αυτό το μάτσο από ηλίθιους με τους οποίους ζείτε στο ίδιο σπίτι! Το σπίτι είναι χάλια και έχετε 20 άτομα που θα έρθουν αυτό το σαββατοκύριακο και δεν έχετε ιδέα από που να ξεκινήσετε ώστε να έχετε το σπίτι σας έτοιμο για το πάρτι. Κάθεστε εδώ παραλυμένη λόγω της τελειομανίας σας. Τα θέλετε όλα καθαρά και τα θέλετε τώρα! Λοιπόν, αδερφούλα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ! Θα πρέπει να διαχειριστείς το θυμό σου απέναντι στην οικογένεια σου και τη μαρτυρική στάση που κρατάς και να σηκωθείς και να πας να πλύνεις τα πιάτα. Θα πρέπει να το κάνεις για 'σένα, αλλιώς θα χαθείς στο σκοτεινό, μοναχικό δρόμο της απόγνωσης


Εξάλλου, όλοι αξίζουμε να ζούμε σε ένα σπίτι που θα μας αγκαλιάζει. Αν νιώθετε άσχημα επειδή το δικό σας, σας κάνει να θέλετε να τρέξετε και να κρυφτείτε, τότε είναι η ώρα να σηκωθείτε και να κάνετε κάτι γι' αυτό, αντί να κατηγορείτε τους άλλους και να γκρινιάζετε




Όλα ξεκινούν από εσάς! Δεν μπορείτε να αλλάξετε κανέναν άλλον, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε τον τρόπο που εσείς αντιδράτε σε αυτόν.

Η κατάθλιψη έρχεται κατά πάνω σας από όλες τις πλευρές. Δε θα παραδοθείτε. Η αναγνώριση είναι το πρώτο μικρό βήμα έξω από το λάκκο! Έχουμε τα εργαλεία, αρκεί να σηκωθείτε και να τα χρησιμοποιήσετε. Δεν είστε μόνη. Είμαστε όλοι μια μεγάλη εικονική οικογένεια! Τώρα κάντε το πρώτο σας babystep!...

Θέλω να έχετε αυτό που έχω: γαλήνη. Η γαλήνη έρχεται με την εγκατάσταση απλών ρουτίνων που διατηρούν την ψυχική μου υγεία.

Είστε έτοιμοι να συμμετέχετε;"




Σ.Σ Δεν πιστεύατε ότι σε μια ανάρτηση που έχει να κάνει με την καθαριότητα του σπιτιού, θα διαβάζατε για την αγάπη προς τον εαυτό μας ε; Λοιπόν, αυτό είναι η FlyLady. Μαθαίνεις να έχεις το σπίτι καθαρό και μαζεμένο και να αγαπάς τον εαυτό σου!! Γιατί αυτά τα δύο συνδέονται!!!

Πιστεύω να σας ιντριγκάρισα αρκετά ώστε να περιμένετε και τις επόμενες Fly Lady αναρτήσεις, σχετικά με τις μεθόδους της και το σκεπτικό της! 


Μέχρι τότε, κάντε το πρώτο σας babystep:
Σηκωθείτε και πλύνετε τα πιάτα!!!





24 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Καλή Κυριακή! Μια με την Carol, τώρα με τη Flylady μας έχεις ξεσηκώσει! Περιμένω συνέχεια! Ευχαριστουμε πολύ και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι χαίρομαι Ιωάννα μου όταν σας ξεσηκώνω!!! Η FlyLady θα γίνει η σειρά αναρτήσεων και φυσικά σας χρωστάω στυλιστικές συμβουλές για κάθε Dressing Your Truth τύπο ξεχωριστά!! Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  2. Σε καποια σημεια ταυτιστηκα απόλυτα.. .ευχαριστουμε για το αρθρο..
    Samoscook blogspot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά!! Κι εγώ ταυτίζομαι βρε παιδί μου! Μιλάει στην καρδιά μου!

      Διαγραφή
  3. Είναι γεγονός ότι το σπίτι και οι δουλειές του κάποια στιγμή μας καταδυναστεύει τόσο πολύ που δεν ξέρουμε τί να κάνουμε... Θα περιμένω και τις επόμενες αναρτήσεις για να διδαχτώ!!! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μεγάλο κεφάλαιο στη γυναίκα το σπίτι, τι να λέμε! Κι εγώ ακόμη μαθαίνω, όσο για την εξάσκηση και την προσπάθεια, κρατάει μια ζωή!

      Διαγραφή
  4. Όντως με περιμένουν τα πιάτα...Αλλά όπως το βλέπω εγώ μάλλον θα περιμένουν πολύ ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βάλεις το χρονόμετρο στα 15' και ξεκινήσεις το πλύσιμο και μόλις το χρονόμετρο χτυπήσει εσύ σταματήσεις, θα έχεις βγάλει πολλή δουλειά σε λίγο χρόνο και με λίγη κούραση! Η γνώμη μου είναι, μην αφήνεις την τελειομανία να σε παραλύει! FlyLady speaking! Όπως και να έχει, σου εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε ό,τι και αν κάνεις!

      Διαγραφή
  5. Τέλειο το άρθρο σου, τέλεια κ η εμψυχώτρια Fly Lady! Περιμένω τη συνέχεια... προς το παρόν πάω να πιω 2 ποτήρια νερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φυσικα και περιμενουμε τη συνεχεια!μπας κ καταφερουμε να βαλουμε μια ταξη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά βέβαια έχω ακόμη δρόμο!

      Διαγραφή
  7. Τη φράση "το σπίτι δεν έγινε χάος σε μια μέρα και δεν πρόκειται να λάμψει σε μια μέρα" θα την κάνω motto! Πολύ χαίρομαι που μας γνώρισες τη flylady! Ως οπαδός της οργάνωσης και της ρουτίνας στις δουλειές σίγουρα θα γίνω fan της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη φράση τη χρησιμοποιεί πολύ συχνά η FlyLady! Γι' αυτό και προτείνει τα baby steps! Είναι φοβερή και σε θέματα εμψύχωσης, θα την αγαπήσεις!

      Διαγραφή
  8. Γεια σου, Τριανταφυλλένια! Παρακολουθώ το blog σου εδώ και λίγο καιρό, αλλά δεν έχω σχολιάσει, αν και βρίσκω ότι έχουμε πολλά κοινά.
    Τη μέθοδο FlyLady την είχα ξεκινήσει πριν από 2 χρόνια προσπαθώντας να βάλω μια σειρά στο νοικοκυριό μου αλλά δεν την κράτησα καιρό! Ίσως γιατί δεν κατάφερα να ακολουθήσω το "ντύνομαι από πάνω μέχρι κάτω". Μια μαμά που μένει στο σπίτι δύσκολα το κάνει αυτό! Τελικά την εγκατέλειψα και ακόμα παλεύω με τις δουλειές... Περιμένω τις επόμενες αναρτήσεις σου μήπως βοηθηθώ!
    Μαρία
    www.kokkinikamelia.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, καλώς όρισες στη blogo-γειτονιά! Χάρηκα πολύ που μου σχολίασες και έτσι γνώρισα το blog σου! Πράγματι έχουμε πολλά κοινά!

      Σχετικά με το ντύσιμο, εγώ κάνω το εξής: Έχω άλλα ρούχα για τον ύπνο, άλλα για το σπίτι και άλλα για έξω (όχι πολλά από κάθε κατηγορία). Οπότε, όταν ξυπνάω και ξέρω ότι θα μείνω σπίτι, βγάζω τις πυτζάμες και βάζω τα ρούχα του σπιτιού, τα οποία είναι κυρίως φόρμες ή σορτσάκια και μου είναι άνετα. Επίσης φοράω παπούτσια του σπιτιού, σαγιονάρες το καλοκαίρι και παντόφλες το χειμώνα! Τα παπούτσια που φοράω έξω δε μου δημιουργούν αίσθημα άνεσης μέσα στο σπίτι! Έτσι έχω μάθει από μικρή! Το πιο σημαντικό για εμένα είναι η περιποίηση προσώπου και δοντιών και η αλλαγή ρούχων, ακόμη και αν είναι του σπιτιού! Αυτά μου δίνουν την ψυχολογία της παραγωγικότητας!

      Και επίσης πολύ σημαντικό, τα ρούχα να είναι καθαρά, ακόμη και αν είναι του σπιτιού! Νιώθουμε αυτολύπηση πολλές φορές φορώντας λερωμένα ρούχα! Αυτό δεν κάνει καλό στην ψυχολογία μας και στην παραγωγικότητα μας!

      Σε φιλώ και ελπίζω να τα λέμε!!!

      Διαγραφή
  9. Αχ κι εγω ειχα κοιταξει παλια τη flylady αλλα οπως και η Μαρια δεν τη κρατησα καιρό!!και ο λογος ηταν τα πολλα πραγματα που είχαμε στο σπίτι..τωρα που εγινε η επιχείριΣη πεταγμα θα το ξαναδοκιμασω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι καλή επιτυχία αυτή τη φορά! Πολλές κοπέλες παγκοσμίως τη σταματούν και την ξαναδοκιμάζουν! Αν κάνεις μια μικρή αναζήτηση, θα δεις ότι πολλές bloggers γράφουν για την εμπειρία τους, τι τις έκανε να παραιτηθούν αρχικά, τι τις έκανε να ξαναδοκιμάσουν και τι βελτιώσεις είδαν στα σπίτια τους και γενικά στη ζωή τους!

      Διαγραφή
  10. Ωραίο ακούγεται αλλά οι μόνες ώρες που έχω ολόκληρο τέταρτο για μια δουλειά είναι αυτες που κοιμούνται τα μικρά μου. Τι γίνεται όταν σταματάς 3 φορές μια δουλειά γιατί ακούς κλάματα η μαμαααα από το άλλο δωμάτιο κ δεν πας μόνη σου ούτε για κατούρημα; Θέλω πολύ να μαζέψω κ να οργανώσω το σπίτι μου αλλά μου λείπει χρόνος άπειρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα είναι φυσιολογικό, όλες σταματάμε ένα σωρό φορές τις δουλειές μας γι' αυτό το λόγο! Εγώ προσωπικά όπως κι εσύ, είμαι συνέχεια με τα μικρά! Άλλωστε, τα παιδιά μας είναι προτεραιότητα και όταν κοιμούνται τα μικρά μας αν το έχουμε ανάγκη κοιμόμαστε κι εμείς! Η FlyLady προτρέπει, αν δεν έχεις 15', βάλε το χρονόμετρο στα 10, στα 5 ή στα 2 λεπτά! Από το να μην κάνεις τίποτα, είναι πολύ καλύτερο να αφιερώσεις σε κάτι έστω 2 λεπτά! Το έχω κάνει πολλές φορές και έχω νιώσει καταρχήν εγώ καλύτερα με την αίσθηση έστω και ελάχιστης βελτίωσης και ελέγχου του σπιτιού που αποκτώ!

      Διαγραφή
    2. Χτες δούλεψα με 15λεπτα. Είμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα γιατί πιέστηκα να ολοκληρώσω πράγματα που έπρεπε να είναι έτοιμα σήμερα κ αφού ανά 15 λεπτά άλλαζα δουλειά έγιναν κ δουλειές που αν χρονοτριβουσα λογικά δεν θα έκανα καθόλου. Βέβαια ξάπλωσα πιασμένη ολόκληρη αλλά ένιωθα ότι κάτι έγινε.

      Διαγραφή
    3. Μπράβο Δήμητρα! Φαίνεται πως τα πήγες πολύ καλά! Πρόσεχε μόνο μην εξαντλήσεις τον εαυτό σου! Η ίδια η FlyLady μας προτρέπει να είμαστε ευγενικές με τον εαυτό μας, να μην τον εξουθενώνουμε, να μην του μιλάμε με άσχημο τρόπο, να κάνουμε διαλείμματα και φυσικά αρκετό νερό και υγιεινά σνακ που μας δίνουν ενέργεια και βιταμίνες!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips