Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Βιβλιο-παίζουμε: Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ!



-Τρίτη ανάρτηση "Βιβλιο-παίζουμε" μέσα σε ένα μήνα;
-Ναι!
-Μα γιατί;
-Επειδή φέτος το Δεκέμβριο, πιο πολύ διαβάσαμε παρά κάναμε οτιδήποτε άλλο με τα παιδιά
και επειδή δε γίνεται να περάσουν τα φετινά Χριστούγεννα και να μη σας παρουσιάσω το ολόφρεσκο βιβλίο "Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ"!


Το βιβλίο: "Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ"
     Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά, είναι γραμμένο από την Κατερίνα Δανδουλάκη-Χιόνη, γνωστή και από το blog της "Μαμά για Σπίτι"! Η Κατερίνα είναι, επίσης, αρχισυντάκτρια στο ηλεκτρονικό περιοδικό για την οικογένεια "Familives", στο οποίο έχω την τιμή να αρθρογραφώ κι εγώ (μπορείτε να διαβάσετε όλα τα τεύχη εδώ)!

     Δε θα σας πω περισσότερα για την Κατερίνα σε αυτή την ανάρτηση, γιατί έπεται και συνέντευξη!! Θα σας μιλήσω, όμως, για το βιβλίο της!

     Καταρχήν, να σας πω ότι είναι κατά βάση ένα βιβλίο κατασκευαστικό, από την άποψη ότι δεν αφηγείται κάποιο χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Με τη βοήθεια των ασπρόμαυρων φιγούρων, οι οποίες σχεδιάστηκαν από το Σπύρο Γούση, σε συνδυασμό με τις οδηγίες της Κατερίνας, μπορείτε να φωτοτυπήσετε τις σελίδες, να τις ζωγραφίσετε με τα παιδιά και να τις κόψετε, κατασκευάζοντας ολόκληρη τη σκηνή της Φάτνης και όχι μόνο! Το χωριό της Βηθλεέμ, τρισδιάστατο, στο οποίο έζησε τα 2 πρώτα χρόνια του ο μικρός Χριστός, καθώς και τους 3 Μάγους που τον προσκύνησαν!




     Καλά, θα μου πείτε, χρωμοσελίδες με τη σκηνή της Γέννησης βρίσκω και στο διαδίκτυο και μάλιστα δωρεάν. Το ξέρω! Tις έχω ήδη χρησιμοποιήσει για να φτιάξω τη Φάτνη με τα παιδιά! Μόνο που έλειπε κάτι πολύ βασικό: η ορθόδοξη και βυζαντινή πνοή!

     Στο βιβλίο της Κατερίνας, οι φιγούρες μας θυμίζουν τις βυζαντινές εικόνες της Ενανθρώπισης. Όλα τα σχέδια έχουν βυζαντινό αέρα και σου δημιουργούν από μόνα τους κατάνυξη, να κάτι που έλειπε από την παιδική ορθόδοξη βιβλιοθήκη!!

     Πολύ σημαντικά είναι, όμως, και όσα μας γράφει ο Ρουβήν, ο μικρός αφηγητής του βιβλίου! Μα, θα μου πείτε, αφού το βιβλίο δεν αφηγείται κάποια ιστορία, τι ακριβώς κάνει ο Ρουβήν;




     Ο Ρουβήν, μας αφηγείται την ιστορία της Γέννησης εν συντομία, με απλά και κατανοητά λόγια. Μας μιλάει για τα χρώματα που χρησιμοποιούν οι αγιογράφοι σε κάθε φιγούρα, καθώς και τη σημασία τους. Γιατί η Παναγιά μας φοράει μπλε φόρεμα και κόκκινο πανοφωρι; Δεν είχα καν προσέξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρώματα που χρησιμοποιούν! Δηλαδή, είναι πράγματα που δεν θα δίδασκα ποτέ στα παιδιά μου, γιατί ούτε εγώ η ίδια τα ήξερα! Άρα, βγαίνουμε κερδισμένοι, παιδιά και γονείς, πάμε όλοι ένα βήμα πιο πέρα!

     Τώρα, η πεταλουδίτσα μου θα κοιτάζει στην εκκλησία την εικόνα της Γεννήσεως και θα τη "διαβάζει" χωρίς ακόμη να ξέρει να διαβάζει!!

     Να πω, επίσης, ότι το βιβλίο είναι γραμμένο σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, επομένως μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ξεχωριστό δώρο για όσα ορθόδοξα παιδιά βρίσκονται στο εξωτερικό!




     Η Κατερίνα πηγαίνει τις κατασκευές του βιβλίου ακόμη πιο πέρα, προτρέποντας κάποιες φορές τα παιδιά να προσθέσουν πιο ιδιαίτερα υλικά πάνω στις φιγούρες, όπως χορταράκι και χρυσόσκονη, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό!


Το παιχνίδι: Φτιάχνοντας τη Φάτνη!

     Στο σπίτι δεν καταφέραμε ακόμη να δουλέψουμε κατασκευαστικά το βιβλίο, το δούλεψα, όμως, με τα παιδιά στο ολοήμερο τμήμα του νηπιαγωγείου! Λόγω έλλειψης χρόνου, ασχοληθήκαμε μόνο με την κατασκευή της Φάτνης! Διάβασα το βιβλίο στα παιδιά, έπειτα φωτοτύπησα τις φιγούρες και τα εκείνα τις χρωμάτισαν και τις έκοψαν! Το αποτέλεσμα ήταν πολύ συγκινητικό, αν σκεφτείτε ότι δεν προλάβαμε να προσθέσουμε τίποτα το ιδιαίτερο στο κολλάζ μας!




     Κατερίνα, το βιβλίο σου δε βοήθησε μόνο 2 παιδιά, αλλά 6 και κάθε χρόνο θα βοηθάει ακόμη περισσότερα, τουλάχιστον από την πλευρά μου! Είναι ένα εργαλείο που θα το χρησιμοποιώ κάθε χρόνο στο σχολείο αλλά και στο σπίτι! Ευχαριστούμε πολύ!




Πώς σας φάνηκε το βιβλίο;
Καλά Χριστούγεννα!!



Διαβάστε περισσότερες βιβλιοπαρουσιάσεις εδώ

4 σχόλια:

  1. Ευτέρπη μου!! <3 Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα!!! Τι όμορφη ανάρτηση και πόσο συγκινητικό που το δουλέψατε με τα παιδιά στο σχολείο! Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό, να είναι εργαλείο για τους γονείς και τους δασκάλους και να το ευχαριστηθούν τα παιδάκια... Εχθές στη γιορτή της μικρής στο νήπιο, είδα ότι κι εκεί δούλεψαν το βιβλίο και είχαν κολλήσει όλες τις ζωγραφιές των παιδιών στην τάξη και ειλικρινά σου μιλάω, δάκρυσα... Καλά Χριστούγεννα Ευτέρπη μου, να είσαι καλά και να χαίρεσαι τα παιδάκια σου τα όμορφα! Την αγάπη μου σου στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου σ' ευχαριστώ πολύ! Όσα έγραψα τα πιστεύω! Καλοτάξιδο το βιβλίο σου και πάλι! Σε φιλώ!!! 😘

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο βιβλίο! Το πήραμε κι εμείς! Καλή Πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε όσο κι εμείς! Καλή Πρωτοχρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips