Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Η λέξη που επέλεξα για το 2017!



     Δυο πολύ αγαπημένες μου ξένες bloggers που διαβάζω ανελλιπώς, η Money Saving Mom και η Peaceful Mom, κάθε χρόνο επιλέγουν μια λέξη, η οποία περικλείει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα τους και είναι η βάση πάνω στην οποία θα θέσουν τους στόχους τους.

     Αυτή η ιδέα μου φάνηκε πολύ καλή, από την άποψη ότι σε βοηθάει να εστιάσεις και να μείνεις εστιασμένος όλη τη χρονιά, ενθυμούμενος και κινητοποιούμενος από μία και μόνο λέξη!


     Έτσι, από φέτος αποφάσισα να επιλέγω κι εγώ τη λέξη της χρονιά που έρχεται! Άλλωστε, ένα πράγμα που αγαπώ στο Δεκέμβριο, είναι να θέτω στόχους για τη νέα χρονιά και να βρίσκω τα βήματα που θα με οδηγήσουν στην επίτευξη τους!




     Η χρονιά που φεύγει, ήταν πολύ γεμάτη για εμένα σε όλους τους τομείς. Έγινα νονά για πρώτη φορά με τον άντρα μου, επέστρεψα για πρώτη φορά στη δουλειά σαν μητέρα δύο παιδιών, τα μικρά μου πήγαν για πρώτη φορά παιδικό σταθμό! Από το Σεπτέμβρη ως τώρα, έχω κάνει μεγάλο αγώνα προσπαθώντας να βρω τις ισορροπίες ανάμεσα στα παιδιά, το νοικοκυριό, τη δουλειά και το blogging. Για να τα καταφέρω, πολλές φορές προσπαθούσα να κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα, πιστεύοντας ότι μπορώ ή ότι τελικά θα μπορέσω. Όμως, όπως σας έχω πει, δε γίνεται να κάνεις δυο πράγματα ταυτόχρονα και να είσαι πραγματικά συγκεντρωμένος και στα δύο, πόσο μάλλον να έχεις και παράλληλα στραμμένη την προσοχή σου μέσα σου, στη σκέψη σου και στην καρδιά σου. Γιατί αυτή είναι μια σημαντική δουλειά για το χριστιανό.


"Να είσαι σύννους (να έχεις συγκεντρωμένο το μυαλό σου). Να είσαι αφιλένδικτος (να μην αγαπάς την επίδειξη). Να παρατηρείς την καρδιά σου και να είσαι στραμμένος προς αυτή, διότι οι δαίμονες φοβούνται τη σύννοια". ~ Άγ. Ιωάννης Κλίμακος 


     Έτσι, προσπαθώντας να είμαι το ίδιο αποδοτική σε λιγότερο χρόνο και με το λάθος τρόπο, έχανα τη μπάλα σε πολλά επίπεδα! Δεν άκουγα τα παιδιά όταν μου μιλούσαν, ξεκινούσα να κάνω μια δουλειά και την άφηνα στη μέση γιατί προέκυπτε μια άλλη δουλειά, εκεί που μάζευα το βράδυ γινόταν πάλι χαμός γιατί ξεκινούσα να πάω ένα πράγμα κάπου και στο ενδιάμεσο έπιανα ένα άλλο πράγμα και άφηνα το πρώτο κάπου που δε θυμόμουν κτλ. Πώς να έχεις το μυαλό σου μαζεμένο έτσι; Πώς να έχεις το νου στραμμένο στην καρδιά, όταν δίνεις μυαλό από εδώ κι από εκεί και όλη μέρα απλώς τρέχεις γιατί "έχεις πολλά να κάνεις";

     Αποφάσισα, λοιπόν, ότι τη νέα χρονιά θέλω να είμαι πιο συγκεντρωμένη σε καθετί που κάνω. Γι' αυτό, η λέξη που επέλεξα γι' αυτή την πρώτη χρονιά, είναι "ΣΥΝΝΟΙΑ".




     Πώς θέλω φέτος να βιώσω και να εξασκηθώ σε αυτή τη λέξη, η οποία είναι ένα κεφάλαιο ολόκληρο, ειδικά σε εμάς τις γυναίκες; Να μερικές ιδέες που θέλω να εφαρμόσω:

  • Όταν μου απευθύνονται τα παιδιά, θα σταματώ ό,τι κι αν κάνω και θα τα ακούω προσεκτικά, με υπομονή και ηρεμία.
  • Θα επιλέγω να εστιάζω μόνο σε μια δουλειά κάθε φορά.
  • Μόλις σταματώ τη δουλειά που κάνω, θα τοποθετώ όλα τα πράγματα που έβγαλα, πίσω στη θέση τους, ακόμη κι αν δεν την έχω ολοκληρώσει.

  • Θα διαθέτω μερικά δευτερόλεπτα σκέψης, ώστε να αποφασίζω αμέσως σε ποια θέση θα βάλω ένα νέο αντικείμενο και δεν θα το αφήνω απλώς πάνω στο γραφείο, αναβάλλοντας για αργότερα τις αποφάσεις μου και συγκεντρώνοντας ένα μικρό χάος σε κάθε επιφάνεια.

  • Ανάμεσα στις δουλειές, θα αφιερώνω πάντα 5-10 λεπτά ξεκούρασης, φυσικής και νοητικής, ώστε να παίρνω δυνάμεις, να ενυδατώνομαι και να επιλέγω με προσοχή ποια είναι η επόμενη δουλειά με την οποία πρέπει να ασχοληθώ αυτή τη στιγμή. Είναι ώρα για τη βραδινή ρουτίνα; Είναι ώρα να ετοιμάσω φαγητό για τα παιδιά ώστε να το έχω έτοιμο όταν πεινάσουν; Είναι ώρα να κάνω το διάλειμμα μου;

  • Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου το άσκοπο σερφάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα και γενικώς στο διαδίκτυο, διότι χάνω πολύτιμο παραγωγικό χρόνο και δεν ξεκουράζομαι καν! Όταν θα χρειάζομαι ξεκούραση, απλώς θα ξαπλώνω για 5 λεπτά, θα βγαίνω στο μπαλκόνι ή θα κάνω μια βόλτα στο σπίτι. Θα χρησιμοποιώ κάποιες φορές και μέσα σε χρονικό πλαίσιο το χάζεμα, κυρίως στο Pinterest που υπεραγαπώ, ως ανταμοιβή για την καλή μου συμπεριφορά!



Θέλετε να ξεκινήσουμε μαζί; Γράψτε μου στα σχόλια αν είστε μέσα!


     Εντός της χρονιάς θέλω να σας γράφω σχετικά με το πως πηγαίνουν οι στόχοι που έβαλα, οι σχετικοί με τη σύννοια. Γιατί έχω και άλλους στόχους, σχετικούς με την οικογένεια, το blogging, το σπίτι! Αυτά σε επόμενη ανάρτηση!!


Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από την αγαπημένη μου Λιβαδειά!



Διαβάστε επίσης:
3 πράγματα που έμαθα το έτος της ΣΥΝΝΟΙΑΣ
Η λέξη που επέλεξα για το 2018

11 σχόλια:

  1. Σοφά τα λόγα του οσίου...
    μακάρι να μπορέσουμε να τα τηρήσουμε.

    Αυτός ο περισπασμός είναι ίδιον της σύγχρονης εποχής-προσπαθώ και εγώ πολύ για να τον μετριασω, ιδίως με την αποφυγή της συχνής ενασχόλησης με την τεχνολογία.

    Καλη και ευλογημένη χρονιά, φίλη μου!
    με την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ δύσκολο Αλεξία μου και θέλει συνεχή επαγρύπνηση... και σύννοια! Καλή χρονιά και σ' εσένα φίλη μου!

      Διαγραφή
  2. Εύχομαι αυτή η σοφή λέξη να γίνει και για άλλους ανθρώπους βάση στην καθημερινότητα του...έτσι η ζωή θα γίνει πιο απλή...καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη κ δημιουργικη χρονια!!!με υγεια,αγαπη,πολλα χαμογελα και απειρες ευτυχισμενες στιγμες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίτσα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ευχές!!! Εύχομαι και σ' εσένα ο νέος χρόνος να φέρει ό,τι ποθείς περισσότερο!!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίες οι σκέψεις σου!!! Θέλω και εγώ ως μητέρα τριών παιδιών να ξεκινήσω την υλοποίηση αυτών των στόχων...θα προσπαθήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που ξεκινάμε παρέα! Μακάρι να καταφέρουμε έστω και μια μικρή αλλαγή!! Καλή χρονιά και να χαίρεσαι τα παιδάκια σου!!

      Διαγραφή
  5. Τα έχω ήδη κολλήσει στο ψυγείο και θα προσπαθήσω να τα ακολουθήσω γιατί πραγματικά σε βαζουν σε σειρά.Ξεκινω μαζί σου.Δεν είναι τυχαία τα λόγια των Αγίων μας, και είναι καταπληκτικό οτι πάντοτε ανταποκρινονται στις ανάγκες της κάθε εποχής και της κάθε περίστασης. Μπράβο σου για αυτή την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που ξεκινάμε μαζί!! Όταν έχεις συνοδοιπόρο είναι πιο εύκολα τα πράγματα!!

      Διαγραφή
  6. Ευτυχισμένο το 2017! Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να τα καταφέρεις όλα σε σωστούς συνδυασμούς! Μην ξεχνάς να χαμογελάς και όλα θα μπουν στη σειρά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips