Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Back to Basics: το σιδέρωμα!




     Σίδερο: ο αιώνιος νταλκάς της νοικοκυράς!! Έναν άνθρωπο μόνο γνώρισα στη ζωή μου που αγαπάει το σίδερο, τη θεια μου τη Βαγγελιώ. Με ανεξάντλητη υπομονή στέκεται όρθια και νωχελικά σιδερώνει ένα-ένα και προσεκτικά τα ρουχαλάκια. Βέβαια, η θεια μου η Βαγγελιώ δεν έχει άντρα και παιδιά, οπότε δεν ξέρω αν παίζει κι αυτό ρόλο. Σε αυτή την ανάρτηση σας έχω συγκεντρώσει μικρά κολπάκια και συμβουλές για να κάνετε το σιδέρωμα λίγο ευκολότερο, λίγο γρηγορότερο και λίγο πιο ευχάριστο!!



1. Πάντα σιδερώνετε με ευθείες κινήσεις και όχι με κυκλικές, ώστε να αποφύγετε το ξεχείλωμα.

2. Aκολουθείτε πιστά τις οδηγίες σιδερώματος που αναγράφονται στην ετικέτα!!

3. Ξεχωρίστε τα ρούχα με βάση τη θερμοκρασία που θα τα σιδερώσετε. Για παράδειγμα, τα συνθετικά και ευαίσθητα θα τα σιδερώσετε στην αρχή και έπειτα τα λινά και βαμβακερά, ρυθμίζοντας αρχικά το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και αυξάνοντας έπειτα. Έτσι θα είστε σίγουροι για τη θερμοκρασία που θα έχει το σίδερο και δεν θα κινδυνεύετε να χαλάσετε κάποιο ευαίσθητο ρούχο.

4. Καθώς σιδερώνετε, μεταφέρετε το ρούχο από κοντά σας προς τα μακριά, ώστε να αποφύγετε να το τσαλακώσετε με το σώμα σας.

5. Για να αποφύγετε να τσαλακωθεί το ρούχο που μόλις σιδερώσατε, πριν το φορέσετε περιμένετε 5 λεπτά ώστε να κρυώσει.

6. Σιδερώνετε πάντα τα σκούρα και τα τζιν ρούχα από την ανάποδη, ώστε να διατηρηθεί η ένταση των χρωμάτων.

7. Την ίδια τακτική ακολουθήστε και για τα ευαίσθητα ρούχα ώστε να αποφύγετε το γυάλισμα.

8. Τα ευαίσθητα υφάσματα καλό είναι, επίσης, να τα σιδερώνετε καλυμμένα με ένα λεπτό βαμβακερό πανάκι.

9. Αν υπάρχει κάποιο διακοσμητικό που δε σιδερώνεται, μπορείτε να τοποθετήσετε μια πετσέτα στη σιδερώστρα και να γυρίσετε το διακοσμητικό ώστε να ακουμπάει στην πετσέτα. Τώρα μπορείτε να σιδερώσετε!




10. Με το που σιδερώσετε ένα ρούχο, τοποθετήστε το αμέσως στην κρεμάστρα για να αποφύγετε να τσαλακωθεί και να πάει ο κόπος σας χαμένος.

11. Αποφύγετε να σιδερώνετε πάνω από αιχμηρά σημεία, όπως τρουκς, κουμπιά ή φερμουάρ.

12. Πάντα χρησιμοποιείτε νερό απιονισμένο, το οποίο μπορείτε να βρείτε πολύ οικονομικό στα σούπερ μάρκετ αλλά και να χρησιμοποιήσετε το νερό από το στεγνωτήριο, το οποίο θα μυρίζει και όμορφα αν έχετε βάλει μαλακτικό στα ρούχα! Το νερό της βρύσης έχει άλατα, τα οποία μακροπρόσθεσμα θα συγκεντρωθούν και θα φράξουν τις εξόδους του ατμού. Τα άλατα μπορεί να βγουν πάνω στα ρούχα όταν χρησιμοποιήσετε τον ατμό και να τα δημιουργήσουν καφέ λεκέδες.

13. Για να έχετε καλύτερη απόδοση και λιγότερες απώλειες θερμότητας, τοποθετήστε ανάμεσα στη σιδερώστρα και το υφασμάτινο κάλυμμα, αλουμινόχαρτο.

14. Για να μειώσετε το σιδέρωμα, προτιμήστε να αγοράζετε ρούχα που δεν τσαλακώνουν και χρησιμοποιείτε μαλακτικό στο πλύσιμο, ώστε να στρώνουν ευκολότερα.

15. Για ευκολία, μπορείτε να κάνετε το σιδέρωμα στο υπνοδωμάτιο ή στο σαλόνι, ώστε να έχετε εύκαιρο το κρεβάτι ή τον καναπέ για να ακουμπήσετε και να ξεχωρίσετε τα ρούχα.

16. Ακουμπήσατε στη ζεστή πλάκα κάποιο συνθετικό και έλιωσε; Μην περιμένετε να κρυώσει το σίδερο για να το αφαιρέσετε, γιατί θα σκληρύνει! Αντίθετα, χρησιμοποιήστε χαρτί ώστε να απομακρύνετε το λιωμένο ύφασμα και έπειτα καθαρίστε την πλάκα όσο είναι ακόμη ζεστή. Προσοχή μη μου καείτε!!

17. Διατηρείστε την πλάκα του σίδερου καθαρή, χρησιμοποιώντας κάποιο προϊόν καθαρισμού ανοξείδωτων επιφανειών. Αποβάλλετε τα συσσωρευμένα άλατα μέσα στο σίδερο με τη βοήθεια κάποιου ειδικού καθαριστικού αλάτων.


Τελειώνοντας, σας παραθέτω τρία βίντεο, τα οποία πιστεύω θα σας φανούν πολύ χρήσιμα!

Πώς να σιδερώσετε ένα πουκάμισο:




Πώς να σιδερώσετε παντελόνι με τσάκιση:




Πώς να σιδερώσετε ένα τζιν παντελόνι. Η κοπέλα το σιδερώνει από την καλή αλλά εγώ σας προτείνω να εφαρμόσετε τον ίδιο τρόπο από την ανάποδη!





Και μην ξεχνάτε! Βάλτε μουσική και απολαύστε το!!

Σας βοήθησα καθόλου;
Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας!!




Διαβάστε τα υπόλοιπα Back to Basics

12 σχόλια:

  1. Η θεια δεν πιάνετσι. Ενας = κανενας. Δεν θα δισφωνησω με καμμία συμβουλή.Ορεξη και χρόνο ψαχνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα σπάει το κατεστημένο!! Όσο για χρόνο και για όρεξη... θα της πω να μας δανείσει λίγο κι από τα δύο!!!

      Διαγραφή
  2. Το λατρεύω το σίδερο! Μπορώ να σιδερώνω με τις ώρες, δεν με νοιάζει καθόλου.
    Ανοίγω τηλεόραση, βαζω κάποια παλιά ελληνική σειρά και ξεχνιέμαι. Παρε όλες τις υπόλοιπες δουλειές και δώσε μου οσο σίδερο θέλεις, δεν θα με πειράξει καθόλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτο μου φαίνεται! Δε μπορώ να με φανταστώ σε αυτό το σκηνικό που περιγράφεις!! Βάλε με πρωί πρωί με την ησυχία και τη δροσιά δίπλα στη ραπτομηχανή, αυτή τη δουλειά ονειρεύομαι!!

      Διαγραφή
  3. Εγώ πάλι το σιχαίνομαι το σίδερο, με κουράζει απίστευτα! Άσε που πιάνεται η μέση μου από την στατικότητα...και μη μου πεις να σιδερώσω καθιστή, δεν με βολεύει επίσης! Ευτυχώς, βρήκα τη λύση, στα μαγικά χέρια του συζύγου μου...του αρέσει το σίδερο και έχει αναλάβει εκείνος να το κάνει....ναι, ναι είμαι από τις τυχερές! Παρόλα αυτά, πολύ χρήσιμες οι συμβουλές..φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι με το σίδερο, με κουράζει σωματικά!! Ααα το έψαξες καλά το θέμα πριν παντρευτείς χαχαα!!

      Διαγραφή
  4. Αχ αν η θεία είχε τα δικά μου βουνά από ασιδερωτα δεν θα ήταν τόσο χαλαρή! Σιδερωνω άπειρες ώρες μέσα στην εβδομάδα! Φταίω και εγώ Φυσικά γιατί αλλάζω τα μικρά με το παραμικρό και σιδερωνω τα πάντα! Τα τιπς σου πολύ πετυχημένα! Πολλά από αυτά τα ακολουθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα βρε!! Σιδερώνεις τα πάντα; Από τη μία σε ζηλεύω γιατί είναι τέλειο να κοιμάμαι σε σιδερωμένα σεντόνια αλλά έχω χρόνια να το κάνω!! Και φαίνονται και όλα στις ντουλάπες πολύ πιο περιποιημένα!! Αλλά πλέον μόνο τα απολύτως απαραίτητα! Δεν υπάρχει και αρκετή ώρα στη μέρα που να είμαι χωρίς παιδιά για να βγάλω σιδερώτρα!!

      Διαγραφή
  5. Εγώ πάλι σώθηκα. Το πλυντήριό μου είναι 5κιλο. Μπορεί μεν να βάζω κάθε μέρα πλύση αλλά μιας και δεν χωράνε πολλά ρούχα δεν γίνονται μετά στοίβες. Έχω το εξής καλό/κακό. Μόλις μαζέψω τα στεγνά ρούχα, τα σιδερώνω αμέσως. Όσες φορές τα έχω αφήσει μαζεύτηκαν πολλές 5κιλες πλύσεις!! Επίσης σιδερώνω κάθε είδος ξεχωριστά πχ πρώτα τα παντελόνια μετά μπλούζες κτλ, τα απλώνω σε μία καρέκλα να φύγει ο ατμός και μετά τα διπλάνω όλα στο τέλος. Έτσι κε έχει βολέψει καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 5κιλο έχω κι εγώ και βάζω επίσης κάθε μέρα πλυντήριο!! Αυτό με το μάζεμα είναι το πιο σωστό, να τα σιδερώνεις αμέσως!! Αλλά για μένα είναι πρακτικά αδύνατον γιατί η απλώστρα είναι στο μπαλκόνι μας και για να μαζέψω θα πρέπει ο μικρός να είναι ξύπνιος αλλά για να σιδερώσω θα πρέπει να κοιμάται... και πολλές πολλές άλλες συγκυρίες! Είμαι χαρούμενη όταν βρίσκω ένα τέταρτο κενό για να βάλω σίδερο!!

      Διαγραφή
  6. αχ αυτο το σιδερο. ποτε δεν το χώνεψα! Το δε πλυντηριο νιωθ οτι θα παω να ανοιξω τον καδο καμμια μερα και θα πει "Ει παι εμενα ψαχνεις; ασε κατω τα ρουχα και κλεισε την πορτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα!!!! Το σίδερο μπορώ να πω ότι με κουράζει κι εμένα πολύ, μισώ την ορθοστασία! Το πλυντήριο το αγαπώ, τα κάνει όλα μόνο του!! Τα φιλιά μου!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips