Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Τα πρώτα γενέθλια του σαμψωνάκου και πώς τα οργάνωσα βήμα-βήμα!



     Πριν λίγες ημέρες ο μικρός  μας σαμψών έγινε ενός!!! Ουάου!! Πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός! Και όσο σκέφτομαι ότι σε λίγους μήνες η πεταλουδίτσα μου γίνεται τριών, μου έρχονται δάκρυα στα μάτια! Κοτζάμ παιδί! Στο θέμα μας όμως! Ήταν η πρώτη φορά που θα έφτιαχνα τούρτα για αγόρι (εκτός από το δικό μου μεγάλο αγόρι!!) και ένιωθα λίγο αμήχανα, δεν το είχα το θέμα!! Αλλά σας λέω και πάλι ότι τίποτα δεν είναι πιο εύκολο από το να φτιάξεις και να διακοσμήσεις μια παιδική τούρτα κι έτσι με χαρά και ενθουσιασμό έφτιαξα ένα νέο πίνακα στο Pinterest για να πάρω τη σωστή δόση έμπνευσης!
Μπορείτε να τον δείτε εδώ:




     Σκεφτήκαμε με τον άντρα μου να μη φτιάξουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο σε θέμα, αφού είναι μικρός ακόμη και δεν θα το θυμάται. Οπότε καταλήξαμε σε κάτι απλό αλλά πολύ αγορίστικο: ένα κάστρο!!!




     Το κάστρο μας, κέρδισε τις εντυπώσεις!! "Ωωωωω", "υπερπαραγωγή" και άλλα τέτοια τα οποία όμως δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματική προσπάθεια που καταβάλαμε! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


Η συνταγή
     Χρησιμοποίησα τη συνταγή της Κάλλης από το Kalli's Blog, την οποία τετραπλασίασα για να μου βγει η τούρτα στο μέγεθος ενός μεγάλου ταψιού κουζίνας (προσοχή, όχι εμαγιέ αλλά αντικολλητικού! Για οδηγίες ψησίματος κέικ διαβάστε εδώ).




Για τη γέμιση χρησιμοποίησα ένα πακέτο Oreo cookies, τα οποία έκοψα στα δυο-τρία το καθένα.




     Η τούρτα της Κάλλης ήταν μια γαστριμαργική αποκάλυψη, αφού και παλιότερα είχα φτιάξει τούρτα με μερέντα αλλά το αποτέλεσμα ήταν υπερβολικά ελαφρύ για τα γούστα μας. Παρόλο που η Κάλλη μας γράφει πως η τούρτα είναι ελαφριά και δε λιγώνει, δε στερείται καθόλου από γευστική ένταση!!! Γενικώς, άρεσε πολύ σε όλους!!






Η διακόσμηση
     Η τούρτα-κάστρο είναι μια πολύ εύκολη κατασκευή. Εμείς επιλέξαμε να την κάνουμε όσο πιο οικονομική γίνεται. Χρησιμοποιήσαμε πουράκια για τα πλαϊνά, τα οποία πρώτα βάλαμε στην κατάψυξη για να παγώσουν και να κόβονται ευκολότερα με το μαχαίρι. Και πάλι δύσκολο ήταν να κοπούν ίσια!! Τοποθετήσαμε δυο ψηλά και δυο κοντά πουράκια εναλλάξ γύρω από την τούρτα, ενώ στο κέντρο βάλαμε για πόρτα μια ολόκληρη Kit Kat!




     Τους πύργους τους φτιάξαμε με τον άντρα μου χρησιμοποιώντας Oreo μπισκότα με σοκολατένια γέμιση, τα οποία κολλήσαμε μεταξύ τους με λίγη garni. Εκείνος, σαν πολιτικός μηχανικός που είναι ανέλαβε μόνος του το πάνω μέρος των πύργων. Έκοψε και έδεσε μερικά πουράκια μεταξύ τους και τα κόλλησε με garni στην κορυφή των πύργων. Τι λεπτολόγος! Ποτέ δεν θα είχα την υπομονή να ασχοληθώ με τόση λεπτομέρεια!!!




     Τα σημαιάκια τα έφτιαξα μόνη μου, χρησιμοποιώντας κόκκινο χαρτί και οδοντογλυφίδες. Τους ιππότες τους τύπωσα από το ίντερνετ (βλ. knights coloring pages) τους ζωγράφισα, τους έκοψα, τους πλαστικοποίησα και τους ξαναέκοψα περιμετρικά, αφήνοντας αρκετό πλαστικό στα πόδια τους για να μπορούν να βυθιστούν μέσα στην τούρτα και να σταθούν!






     Κατά τα άλλα, επειδή ουσιαστικά δεν κάναμε πάρτι αλλά τραπέζι οικογενειακό, δεν είχα μπουφέ αλλά πιατέλες με κανονικό φαγητό, τόσο νηστίσιμο όσο και αρτήσιμο για να καλυφθούν όλοι.



  • Παστίτσιο. Για ένα ταψί φούρνου μεγάλο, χρησιμοποίησα 2 πακέτα μακαρόνια για παστίτσιο αλλά έπεσαν πολλά. Την επόμενη φορά θα βάλω 1 1/2. Τον κιμά τον έφτιαξα από την υπέροχη συνταγή που θα βρείτε εδώ. Τη διπλασίασα και η ποσότητα ήταν πολύ καλή για ένα ταψί. Τη μπεσαμέλ την έφτιαξα από αυτή τη συνταγή, την οποία όμως τριπλασίασα αλλά την επόμενη φορά θα την πενταπλασιάσω, ώστε αφενός να βγει πιο παχύ το στρώμα και αφετέρου για να βάλω λίγη και στα μακαρόνια για να κολλάνε μεταξύ τους και να μη διαλύεται το παστίτσιο.
  • Πατάτες φούρνου. Χρησιμοποίησα την αλάνθαστη συνταγή θα βρείτε εδώ, μόνο που δεν είχα κύβο και αύξησα τη μουστάρδα. Και πάλι ήταν φανταστικές!!!
  • Σαλάτα colslaw. Την επιμελήθηκε ο άντρας μου με κάποιες μικρές αλλαγές. Τη συνταγή που θα βρείτε εδώ.
  • Σπανακόπιτες, τυρόπιτες και ψωμί των γιαγιάδων.
  • Μαρουλοσαλάτα.
  • Κεφτεδάκια και μοσχαράκι κοκκινιστό επίσης των γιαγιάδων.

     Έτσι φάγαμε, χορτάσαμε και μετά κόψαμε και την τούρτα! Αλλά για τους νηστεύοντες είχα ετοιμάσει και γλυκάκια ποτηριού νηστίσιμα με σοκολάτα, δικής μου επινόησης!! Μείνετε συντονισμένοι, θα σας γράψω τη συνταγή σε επόμενη ανάρτηση!!


Πώς οργάνωσα τα γενέθλια
     Κοίταξα όσο μπορώ να μοιράσω τις δουλειές ώστε να μη φορτώσω υπερβολικά τις 2 τελευταίες μέρες που ούτως ή άλλως πάντα έχουν κούραση!

15 ημέρες πριν: Κατέληξα σε συνταγή και σε θέμα.

1 εβδομάδα πριν: Σημείωσα τα πιάτα που θα έχω στο τραπέζι. Τύπωσα και συγκέντρωσα όλες τις συνταγές που θα έφτιαχνα. Έφτιαξα 3 λίστες με υλικά: για σούπερ μάρκετ, για μανάβικο και για καφεκοπτείο (έχει οτιδήποτε σχετικό με πάρτι και ζαχαροπλαστική). Διάλεξα και τύπωσα τους ιππότες της τούρτας.

6 μέρες πριν: Έκανα τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

5 μέρες πριν: Ετοίμασα τους ιππότες.

4 μέρες πριν: Έφτιαξα τα παντεσπάνια, τα τύλιξα με μεμβράνη και τα έβαλα στο ψυγείο. Φούσκωσα τα μπαλόνια.

3 μέρες πριν: Σκούπισα, καθάρισα και βρήκα τα ρούχα που θα φορέσουμε.

2 μέρες πριν: Αγόρασα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Έφτιαξα τον κιμά και τη μπεσαμέλ για το παστίτσιο. Μόλις έγινε η μπεσαμέλ, την κάλυψα με μεμβράνη (να ακουμπάει πάνω στη μπεσαμέλ). Όταν κρύωσαν τα έβαλα στο ψυγείο. Ετοίμασα τα νηστίσιμα γλυκάκια. Ο άντρα μου ετοίμασε την Colslaw.

1 μέρα πριν: Έφτιαξα τις κρέμες για την τούρτα. Συναρμολόγησα την τούρτα και τη διακόσμησα. Κάθε φορά που πρόσθετα κάτι, την έβαζα στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να μένει συμπαγής και να μη λιώνει. Κάναμε όλοι μπάνιο. Σιδέρωσα τα ρούχα μας. Φόρτισα τη φωτογραφική.

Ανήμερα το πρωί: Έψησα τις πατάτες. Η κουνιάδα μου έκοψε τις σαλάτες. Ντυθήκαμε. Ετοιμάσαμε τα τραπέζια. Κατεβάσαμε τα σερβίτσια. Ήρθαν οι καλεσμένοι!!




Να σε χαιρόμαστε μικρέ μου σαμψωνάκο!
Να είσαι πάντα δυνατός και χαμογελαστός!!



28 σχόλια:

  1. Έλα ρε τέλεια!!! Να τον χαίρεστε γερός και δυνατός. Λοιπόν:
    1. Μου έδωσες ιδέα, ούτε εγώ το έχω με τα αγορίστικα!
    2. Η τούρτα φαίνεται τουλάχιστον ακριβού ζαχαροπλαστείου!
    3. Μπράβο στο σύζυγο για τις λεπτομέρειες και τη βοήθεια. Τελικά δεν είναι μόνο ο δικός μου που ασχολείτε μεαυτά!!
    4. Καλέ δεν σκάσατε με τόσο φαί?
    5. Ευχαριστούμε για τη λίστα. Πάνω κάτω τα ίδια κάνω και εγώ αλλά αλλιώς να τα βλέπεις γραμμένα.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου σ' ευχαριστώ!!
      1. Έχουν και τα αγορίστικα φάση!!
      2. Ωωω σ' ευχαριστώ πολύ! Μου φαίνεται απίστευτο που σου μοιάζει έτσι!! Εγώ βλέπω ένα σωρό ατέλειες!!
      3. Ναι ο καλός μου, μου βοηθάει σε όλα, πόσο μάλλον σε μια σοκολατένια αγορίστικη τούρτα!!
      4. Φάγαμε περίπου 12 άτομα και έμειναν φαγητά για 4 μεσημεριανά ακόμη!!
      5. Ελπίζω να βοήθησα με τη λίστα! Πάντα τα χωρίζω στην ατζέντα για να τα θυμάμαι! Αυτό το είχα δει από τη Βέφα Αλεξιάδου και με έχει βοηθήσει πολύ!! Σ' ευχαριστώ που πέρασες!!!

      Διαγραφή
  2. Κορίτσι τι υπερ-παραγωγή που βγήκε η τούρτα!!!!! Σε ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες την συνταγή μας και την ευχαριστηθήκατε!!!! Όπως το έγραψες είναι στην γεύση ακριβώς!!!! Πολύ χρήσιμο βρήκα την οργάνωση για την προετοιμασία του πάρτι!!!! Πολλές φορές ψιλό-πελαγώνω σε αυτό το σημείο!!! Να είστε καλά και να τον χαίρεστε τον άντρα!!!! Πολύχρονος, γερός και δυνατός!!!! Να τον καμαρώσετε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάλλη μου εγώ σ' ευχαριστώ που τη μοιράστηκες μαζί μας!! Ήταν φανταστική και μπράβο σου!! Ελπίζω να βοήθησα με την οργάνωση! Σ' ευχαριστώ για τις ευχές!! Να χαίρεσαι κι εσύ τα ζουζούνια σου!!

      Διαγραφή
  3. Φαίνονται όλα υπέροχα. Να σας ζήσει ο μικρός!!! Πάντα γερός δυνατός. Τη τούρτα θα την δοκιμάσω σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να τον χαιρεστε τον σαμψων σας! Παντα γερός και ευτυχισμενος να ναι!η τουρτα καταπληκτικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και για τα καλά σου λόγια!!

      Διαγραφή
  5. να τον χαίρεστε! Με ξετρέλανε η τούρτα, μου αρέσουν πολύ οι εκτελέσεις χωρίς ζαχαρόπαστα ιδίως όταν το αποτέλεσμα είναι τόσο ελκυστικό και σικάτο όσο αυτή η τούρτα! Μπράβο και του χρόνου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Γιάννα, σ' ευχαριστώ τόσο πολύ!! Εμένα μου αρέσει πολύ η ζαχαρόπαστα αλλά δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ!! Από τη μια μου φαίνεται ακριβή, από την άλλη ακολουθώ το σίγουρο δρόμο! Ίσως σε κάποια επόμενα γενέθλια να την τολμήσω! Προς το παρόν απλά και όμορφα! Τα φιλιά μου!!

      Διαγραφή
  6. Να τον χαίρεστε!!!!!
    Η τούρτα όντως υπερπαραγωγή!!!!!
    φιλιάαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να τα εκατοστησει! Να είναι γέρος, τυχερός και καλοφωτιστος! Τέλεια η τούρτα σας και άψογη η οργάνωση! Μπράβο κορίτσι μάλαμα! Φιλιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Σωτηρία μου!!! Πάντα με την καλή κουβέντα είσαι!!

      Διαγραφή
  8. να τον χαιρεστε και να τον καμαρωνετε τον Σαμψωνακο σας!!! Γερός και τυχερος!!Η τούρτα σας σουπερ σοκολατενια!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να τον χαίρεστε και να τον καμαρώνετε τον μικρούλη σας! Πολύ όμορφα οργανωμένα όλα! Η τούρτα υπερπαραγωγή! Και φουλ σοκολατένια! Αλλά αυτούς τους 4 πύργους τους λάτρεψα! Μπράβο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!! Δεν ήταν πολλές οι ετοιμασίες, όσο μπορούσαμε οικονομικά!! Αλλά στη σοκολάτα δεν κάνουμε εκπτώσεις!!! Οι πύργοι μου άρεσαν κι εμένα αλλά πιο πολύ στην κόρη μου που τους προτίμησε από την τούρτα!!

      Διαγραφή
  10. Είναι όλα υπέροχα κορίτσι μου!!!!Μπράβο σου...η τούρτα υπερπαραγωγή!!!!Να τον χαίρεστε τον μικρό σας μπομπιράκο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά εντάξει! Η ανάρτηση σου έχει τα πάντα!!! Τα πάντα όμως!!!!
    Νομίζω θα είναι σημείο αναφοράς για κάθε είδους γιορτή από εδω και πέρα!
    Να τον χαίρεσαι τον μικρό σου! Πάντα γερός και δυνατός να είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρθα μου χαίρομαι που σε βοήθησα, άλλωστε αυτός είναι και ο δικός μου σκοπός!!

      Διαγραφή
  12. Να χαίρεστε τον μικρούλη σας! Πάντα ευτυχισμένος και γεμάτος χαρουμενες στιγμες στη ζωή του. Τέλεια οργάνωση και εκπληκτική τούρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι ωραία που είναι εδώ!!!!!!!
    Καλώς ήρθα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλώς όρισες!! Χαίρομαι που σου αρέσει το bloggoσπιτάκι μου!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips